Το ελληνικό αλφάβητο Πολύ σημαντική η γνώση γιατί:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΡΑΦΗ.
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
Μάθημα 10. Οι κατακόμβες: τόπος καταφυγής και μνήμης
Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι
Έτος 1830 Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Ιωάννης Βηλαράς
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ (11ος αι πΧ) οι
Οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης τι είδους άνθρωποι ήταν;
Δ Η Μ Η Τ Ρ Η Σ Ε Υ Σ Τ Α Θ Ι Α Δ Η Σ Τ Α Ξ Η : ΑΤ’1
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Γεωγραφία Ε΄ Δημοτικού Ελλάδα – Νησιωτικά συμπλέγματα
Heal Link Η HEAL Link (Hellenic Academic Libraries Link) είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και λειτουργεί υπό.
Ιστορία-Ερωτήσεις 1.Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας όσον αφορά τις ελληνικές αρχαιότητες; Δώσε παραδείγματα. Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει.
Και Αρχικό: Γεωργακή Ιφιγένεια – Τροποποίηση: Τσούτσουρας Σπύρος Μέρος Β΄
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ
Georgakopoulou Anna. Εμείς«Ανήκειν;»και βέβαια«Ανήκειν»
Ιστορία των ελληνικών χαρακτήρων
Η μεγαλογράμματη ελληνική γραφή
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
Η εικονογραφικη μεθοδοΣ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Υλικό – Λογισμικό – Μονάδες εισόδου/εξόδου
Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΗ Βασικά σημεία του μαθήματος. Στο μάθημα αυτό ασχολούμαστε με:  Αρχιτεκτονική κτιρίων  Τέχνη  Εμπόριο  Γραφή.
Παγκόσμιος Χάρτης.
Η πτώση του Βυζαντίου.
ΣΥΝΟΛΑ.
Τα σύμφωνα.
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
Ελληνική επιγραφική Εισαγωγικές παρατηρήσεις σχετικά με βασικά θέματα ιστορίας των ελληνικών επιγραφών στην Αττική.
Διδασκαλια και Μαθηση με Χρηση ΤΠΕ
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ Γεια σας! Είμαι η ψιλή! ἀκρόπολις.
ΑΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
Χρονολόγιο εμφάνισης της ελληνικής γραφής
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
Τα υπέρ και τα κατά Stomikrocosmotistaxismas.blogspot.gr.
Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων ετών της ιστορίας της κινεζικής γλώσσας, μπορούμε να δούμε καθαρά πώς τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για.
Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. ΓΡΑΦΗ Εξαφάνιση γραμμικής Β΄ μετά την πτώση του μυκηναϊκού κόσμου 8 ος αι.: νέο αλφάβητο, που προέρχεται από το φοινικικό, αλλά.
Περσικοί Πόλεμοι 7. Πέρσες και Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται(σελ ) Περσικοί Πόλεμοι 7. Πέρσες και Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται(σελ )
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
ΝΣΜΧΔ ΤΜΦΓ ΦΣΨ Κ Ο Ι Τ Α Π Ι Σ Ω Σ Ο Υ Ο Κάισαρας χρησιμοποιούσε πολύ συχνα μυστικη γραφή. Χάρη στους «Βίους 12 καισάρων» του Σουνητώνιου εχουμε λεπτομερή.
Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.Χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α2’ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Aκρόπολη.
Πώς δημιουργούμε ιστολόγιο
Πώς λέμε ΟΧΙ; Βιβλίο σελ.58-61
Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα
Παραθέματα για επανάληψη
Τελεστές και ή όχι Για την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
Το Πληκτρολόγιο.
1.2 Παίζοντας με το γεωγραφικό πλάτος...
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.
Η Φωνολογία της Αρχαίας Ελληνικής
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
H ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
για να σχηματίσω τη λέξη
ΓΡΙΖΑΝΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ από τα μεγαλύτερα κάστρα της ηπειρωτικής Ελλάδας παρά το μέγεθός του, το κάστρο δεν υπήρξε ποτέ κάποια αξιόλογη πόλη.
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
Η ΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το ελληνικό αλφάβητο Πολύ σημαντική η γνώση γιατί: Η γνώση της ιστορίας του πολύ σημαντική: Πρέπει να γνωρίζουμε την τάση της σταδιακής εγκατάλειψης των διαφόρων παραλλαγών του ελληνικού αλφαβήτου και τη σταδιακή υιοθέτηση της ιωνικής παραλλαγής. Στην Αθήνα επί άρχοντος Ευκλείδου το 403 π.Χ. υιοθετείται επίσημα με ψήφισμα το ιωνικό αλφάβητο, το οποίο ήταν σε χρήση ήδη νωρίτερα ιδιωτικά. Πολύ σημαντική η γνώση γιατί: Ακόμη και ένας χαρακτήρας μπορεί να αρκεί για να εντοπίσουμε τη γεωγραφική προέλευση της επιγραφής, αλλά και για να καθορίσουμε τον χρόνο.

Οι πηγές μας: η παράδοση και οι ίδιες οι επιγραφές Κριτική της παράδοσης (οι χαρακτήρες ω και η και το παράδειγμα του Σιμωνίδη του Κείου, οι χαρακτήρες ξ και ψ στη Μίλητο και το παράδειγμα του Επίχαρμου) Το παράδειγμα των φοινικήιων γραμμάτων Πώς αντιμετωπίζουμε την παράδοση και πού πρέπει να στηριζόμαστε

Φοινικικό αλφάβητο א Άλεφ ' ב Μπετ b ג Γκίμελ g ד Ντάλεθ d ה Χε h ו Βάου w ז Τζαΐν z ח Χέτ ch ט Τετ t י Γιόντ j כ Καφ k ל Λάμεδ l מ Μεμ m נ Νουν n ס Σαμέχ s ע Αγίν ' פ Πε p צ Τζαντέ z (ts) ק Κόφ q ר Ρεσ r ש Σιν sch ת Ταβ t

Από τα αριστερά προς τα δεξιά Κατευθύνσεις γραφής ἐπὶ τὰ λαιά (retrograde, από τα δεξιά προς τα αριστερά, μαρτυρία Παυσανία) Βουστροφηδόν Από τα αριστερά προς τα δεξιά

Πορεία αλφαβήτου Στην αρχή δεν υπάρχει διάκριση μακρών-βραχέων φωνηέντων Το η χρησιμοποιείται και για το ει, ενώ το ο και για το ου

Η ιστορία της αναπαράστασης των φθόγγων <e> Στην Ιωνία τουλάχιστον το 600 π.Χ. η δασεία άρχισε να εκπίπτει. Εν τω μεταξύ οι Ίωνες θέλησαν να εκφράσουν τη διαφορά μεταξύ του μακρού και του βραχέος ε. Χρησιμοποίησαν λοιπόν το Η (αρχικά σύμβολο της δασείας) για το μακρό, ενώ το Ε έμεινε για το βραχύ ε, καθώς και για το ει.

Η ιστορία της αναπαράστασης των φθόγγων <ο> Ταυτόχρονα με τη διαφοροποίηση της αναπαράστασης των φθόγγων <ε>, και ενδεχομένως ακόμη νωρίτερα, πριν το τέλος του 7ου αι. σε διάφορα μέρη εκδηλώθηκε η επιθυμία του διαχωρισμού των <ο>. Επικράτησε το ιωνικό πρότυπο (το Ο έμεινε για το βραχύ ο και για το ου, ενώ το Ω δημιουργήθηκε για το μακρό ο.)

Το υ: ιδιαίτερη περίπτωση. Στα ελληνικά εκείνης της εποχής υπήρχε ‘συμφωνικό’ και ‘φωνηεντικό’ υ. (για να το καταλάβουμε ας ακούσουμε πώς προφέρεται το υ στο αυγό και στο αυτί) Το δίγαμμα για το συμφωνικό. Για το φωνηεντικό δημιουργήθηκε ένα νέο γράμμα, το Υ ή, αλλού, το V. (εσείς πού νομίζετε πως επικράτησαν αυτά τα δύο, στα ανατολικά ή στα δυτικά αλφάβητα;)

Προευκλείδια και μεταευκλείδια αλφάβητα

Προ- και μεταευκλείδια αλφάβητα Διαίρεση μεταξύ ‘ανατολικών’ και ‘δυτικών’ αλφαβήτων (Kirchoff) Τα ‘ανατολικά’ χωρίζονται σε 3 ομάδες (νησιά Αιγαίου, συγκεκριμένα σημεία της ηπειρ. Ελλάδος και Ιωνία) Τα ‘δυτικά’ είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδος μαζί με το νησί της Εύβοιας Το ιωνικό αλφάβητο ανάγεται τουλάχιστον στο 453 π.Χ., οπότε χρονολογείται η επιγραφή από την Αλικαρνασσό Το ιωνικό αλφάβητο υιοθετείται από την Αθήνα το 403 π.Χ. και εξαπλώνεται στη συνέχεια σε όλο τον ελληνόφωνο κόσμο υφιστάμενο περαιτέρω αλλαγές.