Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Advertisements

1. Να γραφτεί αλγόριθμος που θα υπολογίζει το ελάχιστο πλήθος (χαρτο)νομισμάτων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου ποσού. Για παράδειγμα.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 6.
Απαντήσεις Προόδου II.
1 Στοιχεία Θεωρίας Συνόλων Πολυσύνολα. 2 Εισαγωγή •Σύνολο είναι μία συλλογή διακεκριμένων αντικειμένων •Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες συναντάμε.
Συναρτήσεις. Ας φανταστούμε μια «μηχανή» που τις βάζουμε αριθμούς Ότι σου δίνουν πολλαπλασίασέ το επι 3 και μετα πρόσθεσέ του το Συναρτήσεις.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Ενότητα Η Δομή Επανάληψης
Απαντήσεις Θεωρίας - Ασκήσεων
Προβλήματα πολλαπλασιαστικών δομών
Το Μ/Μ/1 Σύστημα Ουράς Μ (η διαδικασία αφίξεων είναι Poisson) /
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
Δυναμική Διατήρηση Γραμμικής Διάταξης Διατηρεί μια γραμμική διάταξη δυναμικά μεταβαλλόμενης συλλογής στοιχείων. Υποστηρίζει τις λειτουργίες: Έλεγχος της.
Γιάννης Σταματίου Μερικά προβλήματα μέτρησης
Γιάννης Σταματίου Ακολουθίες και Σειρές
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Τυχαιοκρατικοί Αλγόριθμοι TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA Πιθανότητες και Αλγόριθμοι Ανάλυση μέσης.
Ο Μετασχηματισμός Laplace και ο Μετασχηματισμός Ζ
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Γιάννης Σταματίου Γεννήτριες συναρτήσεις
Μεταθέσεις & Συνδυασμοί
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 6η.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Σχεσιακό Μοντέλο.
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 7η.
Αφαίρεση δύο ρητών αριθμών
ΣΥΝΟΛΑ.
ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ
Φροντιστήριο – Συμπληρωματικές Ασκήσεις
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 1 Κεφάλαιο 4 Σημασιολογία μιας Απλής Προστακτικής Γλώσσας Προπτυχιακό.
Θεωρία Υπολογισμού Ανεπίλυτα Προβλήματα από τη Θεωρία Γλωσσών.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Κανονικοποίηση Σχήματος.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Σχεσιακό Μοντέλο.
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 8η.
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 1η.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Βασικά στοιχεία της Java
ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ Κλάδος των Μαθηματικών που ασχολείται με τις προβλέψεις αποτελεσμάτων τυχαίων γεγονότων.
Μετασχηματισμός Fourier
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ε306 Από τον άνεμο στην οικονομική βιωσιμότητα (εισαγωγικές έννοιες)
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Μεταβατική απόκριση ενός συστήματος δεύτερης τάξης Σχήμα 5.7 σελίδα 370.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Φυσική για Επιστήμονες και Μηχανικούς Εισαγωγή – Φυσική και μετρήσεις.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος Σ.Ρ. 100 V, 10 kW, διέγερσης σειράς, έχει αντίσταση τυμπάνου ίση με R α = 0,1 Ω και αντίσταση πεδίου ίση με R f = 0,05 Ω. Η.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 4η Δειγματοληψία.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 6: Απαρίθμηση: Γενικευμένες μεταθέσεις και συνδυασμοί Εύη Παπαϊωάννου Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη 4: Απλοποίηση (βελτιστοποίηση) λογικών συναρτήσεων με την μέθοδο του χάρτη Karnaugh (1ο μέρος) και υλοποίηση με πύλες NAND -
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
F(x,y,y΄, y΄΄, y΄΄΄,y΄΄΄΄, …, y(n)) = 0
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη 5: Απλοποίηση (βελτιστοποίηση) λογικών συναρτήσεων με την μέθοδο του χάρτη Karnaugh (2ο μέρος) Δρ Κώστας Χαϊκάλης ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Εισαγωγή στην Στατιστική
ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; – ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΠΩΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ
Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 4: Απαρίθμηση: Μεταθέσεις και Συνδυασμοί
Διακριτά Μαθηματικά ΣΥΝΟΛΑ.
Η ΔΙΩΝΥΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ.
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
Κυριάκου Νικόλαος Πληροφορικής ΠΕ-20
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διακριτά Μαθηματικά Ι Διάλεξη 4η Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)

Γεννήτριες Συναρτήσεις Παράδειγμα χρήσης γεννητριών συναρτήσεων: Να υπολογιστεί το άθροισμα χρησιμοποιώντας γεννήτριες συναρτήσεις. Το άθροισμα εξαρτάται από τις μεταβλητές n, t, j. Θεωρώ την ακολουθία ως προς j, και γ.σ. την . Είναι γνωστό όμως ότι η ακολουθία έχει γ.σ. την και σχετίζεται με την ως εξής:

Γεννήτριες Συναρτήσεις Παράδειγμα χρήσης γεννητριών συναρτήσεων (συν.): Υπολογίζουμε την ακολουθία ως εξής: Έστω η ακολουθία της γ.σ. και η ακολουθία της γ.σ. . Ισχύει: . Όμως η είναι η ακολουθία της μετατοπισμένη αριστερά κατά μια θέση, δηλαδή . Ομοίως για την ισχύει . Τελικά:

Γεννήτριες Συναρτήσεις ως Απαριθμητές Έστω σ(j) μια συλλογή από συνδυαστικά αντικείμενα που εξαρτώνται από την παράμετρο j. Ψάχνω να βρω το πλήθος των αντικειμένων της συλλογής, |σ(j)|. Για τον σκοπό αυτό, σχηματίζω το άθροισμα για όλες τις δυνατές συλλογές. Το πλήθος που αναζητώ θα εμφανιστεί σαν συντελεστής του xj στο άθροισμα αυτό.

Παραδείγματα Απαριθμητών Παράδειγμα 1: Παράδειγμα 2: Να βρεθεί ο αριθμός των συνδυασμών j αντικειμένων που επελέγησαν από n αντικείμενα. Έστω σ(j) η επιλογή j αντικειμένων από n. Ψάχνω το |σ(j)|. Πράγματι, ο συντελεστής του xj μας δίνει τον αριθμό των τρόπων που μπορώ να σχηματίσω μια συλλογή σ(j) (μια επιλογή j αντικειμένων από n αντικείμενα). Να βρεθεί ο αριθμός των τοποθετήσεων j μη διακεκριμένων αντικειμένων σε n διακεκριμένες υποδοχές, έτσι ώστε κάθε υποδοχή να δεχτεί τουλάχιστον ένα αντικείμενο.

Παραδείγματα Απαριθμητών (συν.) Παράδειγμα 2 (συν.): Για να σχηματίσω το άθροισμα, αξιοποιώ το γεγονός ότι οι δυνάμεις του x αντιστοιχούν στις δυνατότητες που έχω για τα αντικείμενα σε κάθε υποδοχή. Π.χ. Το xr στην πρώτη υποδοχή αντιστοιχεί στην δυνατότητα να τοποθετήσω r αντικείμενα σ’αυτήν την υποδοχή, κ.ο.κ. . Εφόσον αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν για κάθε υποδοχή, τοποθετώ τον απαριθμητή κάθε υποδοχής σε μια παρένθεση και πολλαπλασιάζω: Αν γράψουμε το παραπάνω αποτέλεσμα σαν άθροισμα ως προς j, ο συντελεστής του xj θα μας δώσει το ζητούμενο.

Παραδείγματα Απαριθμητών (συν.) Παράδειγμα 3: Να βρεθεί ο αριθμός των τοποθετήσεων j μη διακεκριμένων αντικειμένων σε n διακεκριμένες υποδοχές, έτσι ώστε κάθε υποδοχή να δεχτεί άρτιο αριθμό αντικειμένων. Εφόσον απαιτώ άρτιο αριθμό αντικειμένων, η πρώτη υποδοχή μπορεί να δεχτεί κανένα, δύο, τέσσερα, κ.ο.κ. αντικείμενα, και ομοίως οι υπόλοιπες. Επομένως έχω: Όμοια με το προηγούμενο παράδειγμα βρίσκω τον συντελεστή του xj.

Παραδείγματα Απαριθμητών (συν.) Παράδειγμα 4: Να βρεθεί με πόσους τρόπους μπορούμε να μετατρέψουμε σε «ψιλά» ένα νόμισμα του ενός ευρώ. Μικρότερα νομίσματα του ενός ευρώ είναι το μονόλεπτο, το δίλεπτο, το πεντάλεπτο, το δεκάλεπτο, το εικοσάλεπτο, και το πενηντάλεπτο. Τα συμβολίζω με μ, δ, π, δκ, ε και πν αντίστοιχα, και αποτελούν τα συνδυαστικά αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσω. Θα φτιάξω συλλογές μ’αυτά και θα μετρήσω πόσες συλλογές μπορώ να φτιάξω που να έχουν άθροισμα 100 λεπτά (=1 €): μονόλεπτα δίλεπτα πενηντάλεπτα Ο συντελεστής του μας δίνει αυτό που ζητάμε.

Εκθετικοί Απαριθμητές Όταν έχουμε διατάξεις, χρησιμοποιούμε εκθετικές γεννήτριες συναρτήσεις σαν απαριθμητές. Παράδειγμα 1: Να βρεθεί ο αριθμός των διατάξεων με επανάληψη j αντικειμένων επιλεγμένων από n αντικείμενα.

Εκθετικοί Απαριθμητές (συν.) Παράδειγμα 2: Να βρεθεί ο αριθμός των τρόπων να ρίξουμε k διακεκριμένα αντικείμενα σε n διακεκριμένες υποδοχές έτσι ώστε κάθε υποδοχή να δεχθεί τουλάχιστον ένα αντικείμενο.

Εκθετικοί Απαριθμητές (συν.) Παράδειγμα 3: Να βρεθεί ο αριθμός των τρόπων να διαμερίσω ένα σύνολο από k διακεκριμένα αντικείμενα σε n υποσύνολα μη κενά και ανά δυο ξένα. Αν θεωρήσουμε ότι τα n υποσύνολα αντιστοιχούν σε n υποδοχές, τότε οι απαιτήσεις για τα υποσύνολα να είναι ανά δυο ξένα και μη κενά μετατρέπονται στους περιορισμούς για τις υποδοχές να είναι διακεκριμένες και να έχουν τουλάχιστον ένα αντικείμενο αντίστοιχα. Επομένως, ο αριθμός που ψάχνουμε είναι το αποτέλεσμα του προηγούμενου παραδείγματος (παρ. 2), με την διαφορά ότι αφού δεν μας ενδιαφέρει η σειρά των στοιχείων μέσα στα υποσύνολα (ή των αντικειμένων στις υποδοχές αντίστοιχα), θα πρέπει να διαιρέσουμε με n!. Άρα:

Εκθετικοί Απαριθμητές (συν.) Παράδειγμα 3 (συν.): Ο προηγούμενος αριθμός λέγεται και αριθμός Stirling δευτέρου είδους και συμβολίζεται με: Για τους αριθμούς Stirling δευτέρου είδους ισχύει ο παρακάτω αναδρομικός τύπος: