ΣΥΝΟΛΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κατηγορηματικός Λογισμός
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ I
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
Διακριτά Μαθηματικά (ΗΥ118)
ΘΕΩΡΙΑ ΓΛΩΣΣΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι
1 Στοιχεία Θεωρίας Συνόλων Πολυσύνολα. 2 Εισαγωγή •Σύνολο είναι μία συλλογή διακεκριμένων αντικειμένων •Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες συναντάμε.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Η Φυσική είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Τι είναι συνάρτηση Ορισμός
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Επικαλύπτοντα Δέντρα και Σύνολα Τομής
© 2002 Thomson / South-Western Slide 4A-1 Κεφάλαιο 4, Μέρος A Πιθανότητες.
ΜΟΝΤΕΛΟ Ο-Σ ΜΑΘΗΜΑ 2.
Να υπολογισθούν τα γινόμενα: 2  0 = 0 0  3 = 0 0  0 = 0 2  3  0 = 0 α  0 = 0 0  3  1  β  α = 0 (x - 1)  0 = 0 0  x  (x - 1)  (x + 2) 
Και Αρχικό: Γεωργακή Ιφιγένεια – Τροποποίηση: Τσούτσουρας Σπύρος Μέρος Β΄
Γ΄ κατεύθυνση Προβληματισμοί για τους ορισμούς, θεωρήματα, παραδείγματα και τις ασκήσεις του 3ου κεφαλαίου
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : ΑΛΛΑ ΣΙΡΟΚΟΦΣΚΙΧ
Πώς τα απλά μαθηματικά μπορούν να εξηγήσουν «μαγικά κόλπα»;
Η ΓΛΩΣΣΑ C ΜΑΘΗΜΑ 2.
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
Θεωρία Γράφων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές
ΕΠΛ 231 – Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι12-1 Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Ο αλγόριθμος του Prim και ο αλγόριθμος του Kruskal.
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 6η.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΝΤΕΝΤΕΡΜΙΝΙΣΤΙΚΑ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ι
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Θεωρία Υπολογισμού Πεπερασμένα Αυτόματα. Υπολογισμοί Γλώσσα που αποδέχεται ένας υπολογιστής: Το σύνολο των λέξεων τα οποία οδηγούν σε κατάσταση αποδοχής.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Συναρτησιακές Εξαρτήσεις.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Συναρτησιακές Εξαρτήσεις.
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
Βασικά στοιχεία της Java
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
ΤΕΙ Αθήνας: Σχολή ΤΕΦ: Τμήμα Ναυπηγικής Εφαρμογές Η/Υ στην Ναυπηγική ΙΙ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ NA0703C39 Εξάμηνο Ζ’ Διδάσκων Κωνσταντίνος Β. Κώστας Παρουσίαση.
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ
Μετασχηματισμός Fourier
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
{ Ψηφιακή Σχεδίαση εργαστήριο Γιάννης Νικολουδάκης.
ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ( )
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Πιθανότητες. Τυχαίο Πείραμα όσες φορές και να γίνει κρατώντας τις συνθήκες σταθερές, το αποτέλεσμά του δεν είναι πάντα το ίδιο.
Θεωρία υπολογισμού1 Μη αιτιοκρατικό αυτόματο Σ={0}, L = { 0 k : k=2m, k=3m}, μαντεύουμε το μήκος.
Γράφημα είναι μία διμελής σχέση επί ενός συνόλου την οποία παριστάνουμε με γραφικό τρόπο.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
Συναρτήσεις Πληθάριθμοι Συνόλων
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη 4: Απλοποίηση (βελτιστοποίηση) λογικών συναρτήσεων με την μέθοδο του χάρτη Karnaugh (1ο μέρος) και υλοποίηση με πύλες NAND -
Κεφάλαιο 2 Πίεση – Απόλυτη Πίεση Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Σεμινάριο Τελειοφοίτων
ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; – ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΠΩΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ
Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
Διακριτά Μαθηματικά ΣΥΝΟΛΑ.
Συναρτησιακές Εξαρτήσεις
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Επικαλύπτοντα Δέντρα και Σύνολα Τομής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ Ανάπτυξη Εφαρμογών για Φορητές Συσκευές
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕπιΣτημονικα Συμβολα braille
1.1 Ψηφιακό – Αναλογικό σύστημα 1.2 Ο υπολογιστής ως ψηφιακή μηχανή Τζικούδη – Παπαγεωργίου Χρυσάνθη ΑΣΠΑΙΤΕ – ΕΠΠΑΙΚ – Τμήμα Ε2 Θεσσαλονίκη Νοέμβριος.
Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΥΝΟΛΑ

Ποιος είναι ο ορισμός του συνόλου? Ποια είναι η σημασία των ορισμών? Γιατί μαθαίνουμε ορισμούς? Αν σκεφτεί κανείς ότι τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα, όπως τα ελληνικά ή τα αγγλικά, και ο σκοπός της είναι να διευκολύνει την επικοινωνία μας σχετικά με θέματα που δεν μπορούν να περιγραφούν με άλλη γλώσσα (τουλάχιστον όχι τόσο συνοπτικά), τότε εύκολα καταλαβαίνουμε τη σημασία των ορισμών. Οι ορισμοί είναι συμφωνίες που έχουμε κάνει ώστε να περιγράφουμε με σύντομο τρόπο κάτι πολύπλοκο. Ο σκοπός τους, λοιπόν, είναι να διευκολύνει την επικοινωνία μας. Συνεπώς, η πλήρης κατανόηση των ορισμών είναι απολύτως απαραίτητη για την εκμάθηση της μαθηματικής γλώσσας και τη σωστή εφαρμογή της. Τι ονομάζουμε σύνολο? Στα περισσότερα βιβλία θα βρείτε τον παρακάτω ορισμό: «Σύνολο είναι κάθε συλλογή από αντικείμενα». Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει τι είναι συλλογή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συλλογή είναι μια συνάθροιση αντικειμένων. Τι είναι όμως η συνάθροιση? Και επειδή η γλώσσα είναι πεπερασμένη θα καταλήγαμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τις ίδιες λέξεις. Άρα ο ορισμός αυτός δεν είναι σωστός ουσιαστικά. Ωστόσο, επειδή πρέπει να υπάρχουν κάποιες πρωταρχικές έννοιες από τις οποίες να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση του πύργου των μαθηματικών, χρησιμοποιούμε σαν ορισμό μια έκφραση που μας δίνει να καταλάβουμε πάνω-κάτω το ίδιο πράγμα, και συνεπώς να μην επηρεάζεται η σωστή επικοινωνία. Τόσο πρωταρχική είναι, λοιπόν, η έννοια του συνόλου, που δεν έχει ουσιαστικό ορισμό, συμφωνούμε, όμως, να λέμε αυτό σαν ορισμό: Σύνολο είναι κάθε συλλογή από αντικείμενα ΠΡΟΣΟΧΗ! Ένα σύνολο πρέπει να είναι καλώς ορισμένο, δηλαδή τα στοιχεία του να αναγνωρίζονται με σιγουριά. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνολο των μεγάλων αριθμών, αφού δεν έχουμε καθορίσει ποιος αριθμός είναι μεγάλος και ποιος όχι.

Τι ονομάζουμε στοιχείο ενός συνόλου? Στοιχείο ενός συνόλου ονομάζουμε κάθε αντικείμενο που περιέχεται σε ένα σύνολο.   Παραδείγματα 1)Το «σ» είναι ένα στοιχείο του συνόλου των γραμμάτων του αλφαβήτου. 2) Τα μαθηματικά είναι ένα στοιχείο του συνόλου των μαθημάτων.

Πώς παριστάνουμε ένα σύνολο? Συμβολίζουμε ένα σύνολο με ένα κεφαλαίο γράμμα π.χ. Α, Β, Γ, ... και το παριστάνουμε με έναν από τους ακόλουθους τρεις τρόπους:   α) Με αναγραφή των στοιχείων του Μέσα σε άγκιστρα, γράφω μόνο μια φορά καθένα από τα στοιχεία του συνόλου. Π.χ. το σύνολο των ψηφίων του αριθμού 2008 παριστάνεται ως Α = {2, 0, 8}. β) Με περιγραφή των στοιχείων του Μέσα σε άγκιστρα, γράφω την κοινή ιδιότητα των στοιχείων του συνόλου. Π.χ. το σύνολο Α = {1, 3, 5, 7, ...} με στοιχεία όλους τους περιττούς αριθμούς γράφεται ως Α = {x  , όπου x περιττός}. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το σύμβολο  σημαίνει «ανήκει». Άρα, ο συμβολισμός x   σημαίνει ότι το στοιχείο x ανήκει στο σύνολο  των φυσικών αριθμών. Αντίστροφα, για να δηλώσουμε ότι ένα στοιχείο δεν ανήκει σε κάποιο σύνολο, γράφουμε το σύμβολο . γ) Με διάγραμμα Venn Ένα σύνολο παριστάνεται με μια κλειστή καμπύλη, στο εσωτερικό της οποίας συμβολίζονται ως σημεία τα στοιχεία του συνόλου. Π.χ. το σύνολο Α = {α, β, γ, δ} συμβολίζεται και ως

Πότε δυο σύνολα είναι ίσα? Δύο σύνολα είναι ίσα όταν έχουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Π.χ. τα σύνολα Α = {α, β, γ} και Β = {α, γ, β} είναι ίσα, δηλαδή Α = Β. Τα σύνολα Γ = {2, 4, 6, 8} και Δ = {2, 4, 6} δεν είναι ίσα, διότι το Γ έχει ένα στοιχείο παραπάνω.

Τι ονομάζουμε υποσύνολο ενός συνόλου? Ένα σύνολο Α ονομάζεται υποσύνολο ενός συνόλου Β, όταν κάθε στοιχείο του Α είναι και στοιχείο του Β. Συμβολίζουμε με ΑΒ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 1) Κάθε σύνολο είναι υποσύνολο του εαυτού του, δηλαδή για κάθε σύνολο Α ισχύει ΑΑ. 2) Αν ΑΒ και ΒΓ, τότε ΑΓ (μεταβατική ιδιότητα). ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα σύνολα με τα οποία ασχολούμαστε κάθε φορά είναι συνήθως υποσύνολα ενός ευρύτερου συνόλου που ονομάζεται βασικό σύνολο, που παριστάνεται με το εσωτερικό ενός ορθογωνίου και συμβολίζεται με Ω.

Τι ονομάζουμε κενό σύνολο? Κενό σύνολο ονομάζεται το σύνολο που δεν περιέχει καθόλου στοιχεία, και συμβολίζεται με . Για παράδειγμα, έστω το σύνολο Α = {οι άνθρωποι με ύψος πάνω από 4 μέτρα}. Αφού δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος τόσο ψηλός, το σύνολο Α δεν περιέχει κανένα στοιχείο, άρα Α = . ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Θεωρούμε ότι το κενό σύνολο είναι υποσύνολο οποιουδήποτε συνόλου.

Τι είναι η ένωση δύο συνόλων και πώς τη βρίσκω? Ένωση δύο συνόλων είναι το σύνολο που περιέχει όλα τα στοιχεία και των δύο συνόλων, και τα κοινά και τα μη κοινά. Αν Α και Β τα δύο σύνολα, τότε η ένωσή τους συμβολίζεται με ΑΒ. Το σύμβολο  προκύπτει από το αγγλικό Union που σημαίνει ένωση. Για παράδειγμα, αν Α = {1, 2, 3, 4} και Β = {3, 4, 5, 6}, τότε είναι ΑΒ = {1, 2, 3, 4, 5, 6}.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν γνωρίζουμε ότι ένα στοιχείο ανήκει στην ένωση δύο συνόλων, τότε συμπεραίνουμε ότι ανήκει τουλάχιστον σε ένα από τα δύο σύνολα. Δηλαδή, xAB  xA ή xB.

Τι είναι η τομή δύο συνόλων και πώς τη βρίσκω? Τομή δύο συνόλων ονομάζουμε το σύνολο των κοινών στοιχείων των δύο συνόλων, δηλαδή το σύνολο των στοιχείων που ανήκουν και στα δύο σύνολα. Αν Α και Β τα δύο σύνολα, τότε η τομή τους συμβολίζεται με ΑΒ. Για παράδειγμα, αν Α = {1, 2, 3, 4} και Β = {3, 4, 5, 6}, τότε είναι ΑΒ = {3, 4}. Αν δύο σύνολα έχουν τομή το κενό σύνολο, δηλαδή δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο, τότε ονομάζονται ξένα.

xAB  xA και xB. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν ένα στοιχείο ανήκει στην τομή δύο συνόλων Α και Β, τότε ανήκει και στο σύνολο Α και στο Β, δηλαδή xAB  xA και xB.

Τι ονομάζουμε συμπλήρωμα συνόλου και πώς το βρίσκουμε? Έστω ένα βασικό σύνολο Ω και ένα υποσύνολό του Α. Συμπλήρωμα του συνόλου Α ως προς το Ω ονομάζεται το σύνολο των στοιχείων του βασικού συνόλου Ω που δεν ανήκουν στο Α, και συμβολίζεται με Α΄. Για παράδειγμα, αν Ω = {1, 2, 3, 4, 5} και Α = {2, 3, 4}, τότε είναι Α΄= {1, 5}.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η ένωση ενός συνόλου Α με το συμπλήρωμά του ισούται με το βασικό σύνολο Ω, δηλαδή ΑΑ΄= Ω. 2) Η τομή ενός συνόλου Α με το συμπλήρωμά του ισούται με το κενό σύνολο, δηλαδή ΑΑ΄= . 3) Το συμπλήρωμα του Ω είναι το κενό , δηλαδή Ω΄= . 4) Το συμπλήρωμα του κενού είναι το Ω, δηλαδή ()΄= Ω.

Συνεχίζεται…