ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Advertisements

Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Υπάρχει φυλετικός διμορφισμός στις γαρίδες;
1 7 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11α
2. Άνθρωπος και Περιβάλλον
Χαμογελάστε στη ζωή τρώγοντας φρούτα
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Ευρώτας και Λακεδαίμονα
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Γεωργία Θεοφιλοπούλου Γεωργία Βασιλοπούλου Γεωργία Κανελλάκη.
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (ΚΕΦ. 1) ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ.
Ρύπανση του νερού.
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
2.1 Η παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά – Η φωτοσύνθεση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…ΟΙΚΟΣ + ΛΟΓΟΣ…Αναφέρεται σε έναν οίκο… …το σπίτι μας δηλαδή και σπίτι όλων των έμβιων όντων…..τον πλανήτη γη. Ας κοιτάξουμε λίγο αυτό το σπίτι.
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
Φυσικό περιβάλλον: Βιόσφαιρα
1. Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών
Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76ο Δ. Σ. Αθηνών
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Βιολογία Α Γυμνασίου Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί τρέφονται.
8 η Θεματική Ενότητα Θεωρία της Εξέλιξης. Στο κοινό λεξιλόγιο θεωρία σημαίνει υπόθεση ή ακόμα και φαντασία. Στην επιστήμη όμως Θεωρία σημαίνει διατύπωση.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
οικοσυστήματα της Ελλάδας!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΚΟΣ καθηγητής Δ.Παπαχρήστος υπ.Διδάκτορας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
2. Άνθρωπος και περιβάλλον
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών)
Οικοσυστήματα Ελλάδας
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών)
Αναπαράσταση τροφικών σχέσεων
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗ Η διάσπαση οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις μέχρι ανόργανα υλικά.
ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΑΙΤΣΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΟΡΠΑΣ,
Η οργάνωση των έμβιων όντων Τα οικοσυστήματα
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
2.2 Η ροή ενέργειας ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ.Π. Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣΚΩΤΤΗ ΚΑΛΟΤΙΝΑ-ΒΙΟΛΟΓΟΣ.
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Ούρδας Ιωάννης Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η επιβίωση κάθε οργανισμού εξαρτάτε: Από την ομαλή λειτουργία του Οι διάφοροι ιστοί, όργανα και συστήματα συνλειτουργούν αρμονικά Από την ικανότητα τους να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους Στο να εντοπίζει τη τροφή του Π.χ ο βάτραχος Ανέπτυξε μακριά γλώσσα Να αποφεύγει τους εχθρούς του Μιμείται το περιβάλλον του Στο να ζευγαρώσει με επιτυχία Αναπαράγει συγκεκριμένες κραυγές

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Αλληλεπίδραση μεταξύ των βιοτικών παραγόντων του οικοσυστήματος Τα μέλη ενός πληθυσμού αναπτύσσουν σχέσεις για να αναπαραχθούν Τα μέλη ενός πληθυσμού αναπτύσσουν ανταγωνιστικές σχέσεις Διεκδικούν τον ίδιο ερωτικό σύντροφο Διεκδικούν το ίδιο χώρο που θα φωλιάσουν Διεκδικούν την ίδια τροφή Το οξυγόνο Το φως

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Αλληλεπίδραση μεταξύ των βιοτικών παραγόντων του οικοσυστήματος Τα μέλη ενός πληθυσμού άλλοτε συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου Μετανάστευση των μεταναστευτικών πουλιών Π.χ οι Μέλισσες

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Σχέσεις μεταξύ των οργανισμών διαφορετικών πληθυσμών Τροφικές Θηρευτής - θήραμα Συμβίωσης Ανθρώπου – βακτηρίου Στο λεπτό έντερο συμβιώνει ένα βακτήριο που βοηθά τον άνθρωπο να παράγει τη Βιταμίνη Κ Ανταγωνισμού Σκύλος και η γάτα Παρασιτισμού Άνθρωπος - μικρόβια Του προκαλούν ασθένειες

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παράδειγμα αλληλεπίδρασης βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων του οικοσυστήματος Βροχής με οργανισμούς Το 2005 έβρεξε αρκετά με αποτέλεσμα τα φυτά να παράγουν μεγάλες ποσότητες σπόρων Οι σπόροι τρώγονται από τους ποντικούς με αποτέλεσμα να αυξηθούν αφού είχαν στη διάθεση τους αφθονία τροφής Με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα κουνάβια Με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι κουκουβάγιες

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παράδειγμα αλληλεπίδρασης βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων του οικοσυστήματος Βροχής με οργανισμούς Την επόμενη χρονιά το 2006 δεν έβρεξε αρκετά με αποτέλεσμα τα φυτά να παράγουν μικρές ποσότητες σπόρων Με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ποντίκια Με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα κουνάβια Με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι κουκουβάγιες Το οικοσύστημα δεν κατέρρευσε αλλά οδηγήθηκε σε μια νέα ισορροπία

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Αλληλεπιδράσεις βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων του οικοσυστήματος Λειτουργούν ως ρυθμιστικοί μηχανισμοί για να ελέγχουν την ισορροπία του οικοσυστήματος Η ισορροπία του οικοσυστήματος δεν είναι στατική γιατί: Οι βιοτικοί και οι αβιοτικοί παράγοντες του οικοσυστήματος μεταβάλλονται τόσο ποσοτικά τόσο και ποιοτικά