8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

Χημική Ισορροπία.
Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων – Υπολογιστικό θέμα E ΘNIKO Μ EΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σ ΧΟΛΗ Χ ΗΜΙΚΩΝ Μ ΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ ΟΜΕΑΣ ΙΙ : Α νάλυσης, Σ χεδιασμού &
Θερμιδομετρία Είναι η μέτρηση του ποσού θερμότητας που εκλύεται η απορροφάται σε μια χημική μεταβολή. Heat Capacity: the amount of heat required to raise.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Θερμοδυναμική μελέτη μερικών αντιστρεπτών μεταβολών
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Χημική ισορροπία.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Θερμοκρασία και Θερμότητα
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
(The Primitive Equations)
2. ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΘΗΜΑ 3°. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΟΞΕIΔIΩΝ ΤΟΥ ΣIΔΗΡΟΥ Αναγωγικά μέσα: CO, H 2, C. Στάδια αναγωγής Fe 2 O 3 από CO 1. Όταν Τ > 560 o C 1º στάδιο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Μαθήματα θερμοδυναμικής 5. ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΜΗΧΑΝΩΝ Holton & Brush: σελ και
Θερμοδυναμική του αέρα. Παραδοχές για την ατμόσφαιρα Ανάμεσα στη θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα και των ιδανικών αερίων δεν υπάρχουν ουσιαστικές.
“Μεθοδολογίες Εξοικονόμησης Ενέργειας & Βελτιστοποίησης Βιομηχανικών Συστημάτων” 10ο Εξάμηνο – Κωδικός Μαθήματος 245 Δρ Γεώργιος Σκόδρας Επίκουρος Καθηγητής.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Διαχώρισε Βιβλιογραφία Θερμιδόμετρο ανάμιξης DSC (διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης) Υπολογισμοί Ποσοτικοποίησε Macro-DTA (μακρο - διαφορική θερμική ανάλυση)
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Δρ. Μαρία Γούλα, Αναπλ. Καθηγήτρια
Επιμέλεια διαφάνειας Mehmet Kanoglu
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Πρόγραμμα Αντιδρώντων Χημικών – Βασικές αρχές
Διδακτικές ενέργειες Επίδραση της θερμοκρασίας
ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Θερμοδυναμική Ατμοσφαιρικού Αέρα
Οι αντιστρεπτές μεταβολές
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Η μηχανή του Carnot Sadi Carnot (1796 – 1832)
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
Τεχνική των Υπερήχων Είναι ΠΟΜΑ Κυρίως σε νερά αλλά και απόβλητα
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Θερμοχημεία.
Χημική ισορροπία.
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Άσκηση 5. Σε βιομηχανία παραγωγής H2SO4 η οξείδωση του SO2 σε SO3 λαμβάνει χώρα σε αντιδραστήρα με τέσσερις κλίνες και καταλύτη V2O5. Η κατ’ όγκο σύσταση.
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
Από όλα τα βήματα του μοντέλου του συρρικνούμενου κόκκου, δηλαδή:
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ Slurry Phase Distillate Reactor Περιεχόμενα: Πληροφορίες της Θερμοδυναμικής Σταθερά ισορροπίας Σχέση θερμοκρασίας και ταχύτητας αντίδρασης Μέγεθος αντιδραστήρα σε σχέση με τη θερμοκρασία Βέλτιστη στρατηγική θερμοκρασίας Αδιαβατικές διεργασίες Υπολογισμός μεγέθους αντιδραστήρα για αδιαβατικές λειτουργίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Η Θερμοδυναμική μας δίνει πληροφορίες για: Τη θερμότητα που εκλύεται ή απορροφάται από μια αντίδραση Τη μέγιστη αναμενόμενη μετατροπή Η θερμότητα που εκλύεται ή απορροφάται από μια αντίδραση εξαρτάται από: Τη φύση του αντιδρώντος συστήματος Την ποσότητα των συστατικών που αντιδρούν Τη θερμοκρασία και την πίεση του συστήματος

ΣΤΑΘΕΡΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΔGo = r*GoR + s*GoS - a*GoA = R*T*lnk = -R*T*ln(CR*CS/CA) Η σταθερά ισορροπίας δεν επηρεάζεται από την πίεση του συστήματος, την παρουσία ή όχι αδρανών, την κινητική της αντίδρασης. Εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία. k>>1 δείχνει αντίδραση αναντίστρεπτη και ότι είναι δυνατή πλήρης μετατροπή. k<<1 δείχνει ότι η αντίδραση δεν προχωρά σε σημαντικό ποσοστό. Με την αύξηση της θερμοκρασίας η μετατροπή στην ισορροπία αυξάνει για ενδόθερμες αντιδράσεις ενώ μειώνεται για εξώθερμες.

ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ Διαφορετικοί τρόποι παράστασης της σχέσης θερμοκρασίας – συγκέντρωσης – ταχύτητας Γενικό σχήμα της σχέσης θερμοκρασίας – μετατροπής για διαφορετικούς τύπους αντιδράσεων Αναντίστρεπτη Εξώθερμη αντιστρεπτή Ενδόθερμη αντιστρεπτή

ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμβολική ροή Πλήρης ανάμιξη Τυχαίο θερμοκρασιακό profile Το μέγεθος του αντιδραστήρα που απαιτείται για μια δεδομένη θερμοκρασία και δεδομένα profile θερμοκρασίας λειτουργίας βρίσκεται ως εξής: Σχεδιάζουμε τη διαδρομή της αντίδρασης στο διάγραμμα xA-T. Βρίσκουμε την ταχύτητα της αντίδρασης σε διάφορες μετατροπές xA. Φτιάχνουμε το διάγραμμα 1/(-rA) vs xA. Η επιφάνεια της καμπύλης που προκύπτει από το παραπάνω διάγραμμα είναι V/FAo. Η μέθοδος αυτή είναι γενική και ισχύει για κάθε τύπο και για κάθε συνδυασμό αντιδραστήρων.

ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Βέλτιστη στρατηγική θερμοκρασίας ονομάζουμε την πρόοδο της θερμοκρασίας που ελαχιστοποιεί το V/FAo για μια δεδομένη μετατροπή του αντιδρώντος. Αναντίστρεπτη Αντιστρεπτή εξώθερμη Αντιστρεπτή ενδόθερμη Η βέλτιστη στρατηγική μπορεί να είναι: Ισοθερμοκρασιακή Μεταβλητής θερμοκρασίας Η προϋπόθεση για την επίτευξή της είναι η ακόλουθη. Το αντιδρόν σύστημα να βρίσκεται στη θερμοκρασία που η ταχύτητα αντίδρασης είναι η μέγιστη.

ΑΔΙΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Όταν η θερμότητα που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας διεργασίας μεταβάλλει σημαντικά τη θερμοκρασία των αντιδρώντων, τότε για τον υπολογισμό του συστήματος χρειάζεται τόσο το ισοζύγιο μάζας όσο και το ισοζύγιο θερμότητας. Cp’, Cp’’ = ειδικές θερμότητες της τροφοδοσίας (ΧΑο=0) και του ρεύματος εξόδου ΧΑ Η’, Η’’ = οι αντίστοιχες ενθαλπίες ΔΗr = η θερμότητα αντίδρασης ανά mole A

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΑΔΙΑΒΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Κινούμενοι στην αδιαβατική γραμμή λειτουργίας (Α.Γ.Λ.) ικανοποιούμε το ισοζύγιο ενέργειας. Προσδιορίζοντας την ταχύτητα κατά μήκος της Α.Γ.Λ. ικανοποιούμε το ισοζύγιο μάζας.