Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Advertisements

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη. 1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 2 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ DNA AΠΟ ΦΥΤΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Σχ. Σύμβουλος: Γιαλούρης Παρασκευάς
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Eπιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ Γυμνασίου
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Ρολόι ιωδίου.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Το πεπτικό σύστημα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη (Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου)
2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Aπομόνωση DNA από φυτικά κύτταρα Επιμέλεια: Καπασά Μαρία Βιολόγος, MSc, PhD.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠHΡΕΑΖΟΥΝ ΡΟΛΟΪ ΙΩΔΙΟΥ Μάντζιου Μαρία χημικός.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Β΄ Γυμνασίου Παρασκευή Διαλυμάτων Ιδιότητες Υλικών Λογισμικό VLAB Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΧΑΛΚΟΥ
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
Διαχωρισμός μειγμάτων
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Μείγματα.
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
11η εργαστηριακή άσκηση Β Λυκείου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΕΓΚΛΕΙΣΗ Εργαστήριο ανόργανης χημείας 1ου εξαμήνου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση Α΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.4 Σελ. 45-51 Διάσπαση τροφών Σελ. 49

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ ΑΜΥΛΟΚΚΟΚΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ Η τροφή περιέχει διάφορες θρεπτικές ουσίες. Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα, πρέπει πρώτα να τις διασπάσει σε απλούστερες. Η πέψη αρχίζει στη στοματική κοιλότητα Συσκευασίες – Υλικά Δοκιμαστικοί σωλήνες των 10-20ml, Ογκομετρικοί κύλινδροι των 100ml, Πλαστική σύριγγα, Υδρόλουτρο, Διηθητικό χαρτί. Βάμμα ιωδίου, Άμυλο (Κορν-φλαουρ), Σάλιο από τη στοματική κοιλότητα, Αποιονισμένο νερό.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ Παρασκευάζουμε κολλοειδές διάλυμα αμύλου με προσθήκη 0,5gr corn-flour σε ένα ποτήρι ζέσεως των 100ml που περιέχει χλιαρό νερό Αναδεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά το corn-flour Σε περίπτωση που το διάλυμα είναι θολό θα ήταν καλό να το φιλτράρουμε και να περιμένουμε να γίνει διάφανο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το άμυλο έχει την ιδιότητα να χρωματίζεται σε έντονο μπλε-βιολετί μέχρι και μαύρο εάν έρθει σε επαφή με διαλύματα που περιέχουν ιώδιο

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ Βάζουμε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα λίγο από το παραπάνω διάλυμα αμύλου Προσθέτουμε σε αυτόν μια σταγόνα βάμματος ιωδίου Θα παρατηρήσουμε ότι τo διάλυμα χρωματίζεται μπλε-βιολετί επιβεβαιώνοντας την ιδιότητα του αμύλου ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Προσοχή με την ποσότητα βάμματος ιωδίου που θα ρίξετε στο δοκιμαστικό σωλήνα

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ Σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα Α βάζουμε 4ml διαλύματος αμύλου Προσθέτουμε σε αυτόν ένα 1ml νερού Το διάλυμα παρατηρήσουμε ότι παραμένει διαφανές ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Θα το χρησιμοποιήσουμε ως «μάρτυρα» control

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ Βάζουμε στη στοματική μας κοιλότητα λίγο νερό και το κινούμε αρκετά για δύο τρία λεπτά πριν το φτύσουμε σε ένα ογκομετρικό σωλήνα 100ml Από αυτό το υγρό παίρνουμε 1ml και το βάζουμε στο ογκομετρικό σωλήνα Β που περιέχει 4ml διαλύματος αμύλου Οι δύο δοκιμαστικοί σωλήνες ταράσσονται και στη συνέχεια τοποθετούνται σε υδρόλουτρο για 20-25min στους 35-37°C ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μην χρησιμοποιήσεις το δικό σου σάλιο σε περίπτωση που μιλάς αρκετή ώρα η κάποιου που ήπιε καφέ λίγο πριν

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ Σε κάθε δοκιμαστικό σωλήνα Α & Β βάζουμε από μια σταγόνα βάμματος ιωδίου Ο δοκιμαστικός σωλήνας Α θα χρωματιστεί με μπλε-βιολετί χρώμα γιατί το άμυλο δεν διασπάστηκε άρα χρωματίζεται από το ιώδιο Ο δοκιμαστικός σωλήνας Β θα χρωματιστεί με καφέ χρώμα γιατί δεν υπάρχει άμυλο να δώσει τη χαρακτηριστική χρώση το οποίο διασπάστηκε από τη δράση της αμυλάσης ενζύμου της στοματικής κοιλότητας ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν κάτι πήγε στραβά ξαναδείτε τη θερμοκρασία του υδρόλουτρου και τη ποιότητα-πυκνότητα του σάλιου