ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Advertisements

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΤΑ ΦΥΤΑ.
Διάλεξη 3: Οικολογία και Ζωή
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
Οι ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος είναι:
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους. νερό Το νερό διαλύει άλατα τα άλατα Οι ξυλώδεις σωλήνες μεταφέρουν νερό το νερό στα φύλλα ΑΛΑΤΑ Οι ρίζες.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
Η αναπνοή στα φυτά Ε.Κ.Μπάση 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.
ΤΑ ΦΥΛΛΑ.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Παραγωγοί Καταναλωτές Αποικοδομητές Καταναλωτές 1ης τάξης
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
2.1 Η παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά – Η φωτοσύνθεση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…ΟΙΚΟΣ + ΛΟΓΟΣ…Αναφέρεται σε έναν οίκο… …το σπίτι μας δηλαδή και σπίτι όλων των έμβιων όντων…..τον πλανήτη γη. Ας κοιτάξουμε λίγο αυτό το σπίτι.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
Γιώργος Χατζηαντωνίου Δημήτρης Τριανταφύλλου Β΄5
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
1. Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Ανταλλαγή αερίων οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα
Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76ο Δ. Σ. Αθηνών
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Βιολογία Α Γυμνασίου Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί τρέφονται.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς
ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗ Η διάσπαση οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις μέχρι ανόργανα υλικά.
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
Αποικοδομητές Καταναλωτές κ.τ.λ τάξης Καταναλωτές 3 ης τάξης Καταναλωτές Παραγωγοί Καταναλωτές 2 ης τάξης Καταναλωτές 1 ης τάξης.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Η διαδικασία δέσμευσης ενέργειας από τον ήλιο
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Ούρδας Ιωάννης Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ + + + + + + + + Διάσπαση της τροφής Τροφή Οργανικές ενώσεις πλούσιες σε ενέργεια Με τη σταδιακή διάσπαση της τροφής ελευθερώνονται: Θρεπτικά συστατικά Ενέργεια + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + + ΕΝΕΡΓΕΙΑ +

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάκριση των οργανισμών του οικοσυστήματος ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουν την τροφή τους Αυτότροφοι Παράγουν από μόνοι τους την τροφή τους Χερσαία φυτά Υδρόβια φυτά Φυτοπλαγκτόν

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Αυτότροφοι Παράγουν την τροφή τους με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης: Δεσμεύουν-απορροφούν Διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα Νερό από το έδαφος Ηλιακή ενέργεια με τη χλωροφύλλη Παράγουν Γλυκόζη οργανική ένωση πλούσια σε ενέργεια Οξυγόνο και νερό Για αυτό χαρακτηρίζονται παραγωγοί ΓΛΥΚΟΖΗ Διοξείδιο του άνθρακα + Νερό + Οξυγόνο +Νερό

Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους

Το νερό διαλύει Οι ξυλώδεις τα άλατα σωλήνες μεταφέρουν το νερό στα φύλλα ΑΛΑΤΑ Οι ρίζες παίρνουν το νερό και τα άλατα

3 2 4 1 Αυτή η λειτουργία 5 των φυτών λέγεται φωτοσύνθεση με τη βοήθεια του φωτός … 2 ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ που δεσμεύει η χλωροφύλλη… 3 παράγουν γλυκόζη 4 Το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα 1 ΓΛΥΚΟΖΗ και οξυγόνο, που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα 5 νερό Αυτή η λειτουργία των φυτών λέγεται φωτοσύνθεση

…έπειτα η γλυκόζη μεταφέρεται από τα φύλλα σε όλα τα μέρη του φυτού

Φωτοσύνθεση Χλωροφύλλη Φως Γλυκόζη Οξυγόνο Διοξείδιο του άνθρακα Νερό

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Παραγωγοί Για να διατηρηθούν στη ζωή χρειάζονται ενέργεια Διασπούν ένα μέρος από τη γλυκόζη που παρήγαγαν κατά τη φωτοσύνθεση σε απλούστερες: Διοξείδιο του άνθρακα Νερό Ελευθερώνετε Ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες Η διαδικασία ονομάζετε κυτταρική αναπνοή ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΖΗ + Οξυγόνο +Νερό Διοξείδιο του άνθρακα + Νερό

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάκριση των οργανισμών του οικοσυστήματος ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουν την τροφή τους Ετερότροφους Δεν φωτοσυνθέτουν άρα δεν παράγουν από μόνοι τους την τροφή τους Καταναλωτές Τρέφονται με άλλους οργανισμούς του οικοσυστήματος Φυτικούς Ζωικούς Κατατάσσονται σε τάξεις ανάλογα με τις τροφικές τους προτιμήσεις

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης Τα φυτοφάγα ζώα Αγελάδα Κατσίκα Λαγός Ζωοπλαγκτόν Καταναλωτές 2ης τάξης Είναι τα σαρκοφάγα ζώα που τρέφονται με φυτοφάγα Φίδι Λύκος Σαρδέλες Καταναλωτές3ης τάξης Είναι τα σαρκοφάγα που τρέφονται με άλλα σαρκοφάγα ζώα Αετός Τίγρης

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάκριση των οργανισμών του οικοσυστήματος ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουν την τροφή τους Ετερότροφους Καταναλωτές Αποικοδομητές Τρέφονται με νεκρή φυτική ή ζωική ύλη Βακτήρια Πρωτόζωα Μύκητες Ρόλος Διασπούν οποιαδήποτε νεκρή οργανική ουσία φτάσει στο έδαφος και τη μετατρέπουν σε ανόργανη