ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΥ Ζ.- ΜΟΝΟΒΑΣΙΛΗΣ Θ. ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΣΚΑΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Προβλήματα Γραμμικού Προγραμματισμού
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Γραμμικός Προγραμματισμός
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΣΚΗΣΗ 5 η Δίνονται τα παρακάτω στοιχεία: 1.Εκταση Συσταδικός τύπος 1 100Ηα Συσταδικός τύπος 2 200Ηα Συσταδικός τύπος 3 60Ηα 2. Ογκος ανα Ηα και περίοδο.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Προγραμματισμός Στόχων Προγραμματισμός Στόχων Σε όλες τις εφαρμογές του γ.π. που μελετήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις υπήρξε ένας μοναδικός υπερισχύων.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Τι είναι η Επιχειρησιακή Έρευνα
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Δασική Διαχειριστική Ι Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Μάθημα 3 ο.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (εργαστήριο) ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Επιχειρησιακή Ερευνα στη Γεωργία
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κατάρτιση διαιτολογίου
Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
JSIS E 111: Elementary Modern Greek
Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΘΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΥ Ζ.- ΜΟΝΟΒΑΣΙΛΗΣ Θ. ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΣΚΑΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ Σε μία ειδική δίαιτα αδυνατίσματος έχει αποφασιστεί ότι η ημερήσια διατροφή πρέπει να αποτελείται από ψωμί, κρέας, λαχανικά, γαλακτομικά, φρούτα. Η δίαιτα πρέπει να επιτυγχάνει ένα συγκεκριμένο ρυθμό ελάττωσης βάρους. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται ημερησίως δεν πρέπει να περιέχει περισσότερες από 1200 θερμίδες, περισσότερα από 100mgr ζαχάρου και περισσότερα από 30 gr λιπαρών ουσιών. Επίσης η δίαιτα πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα ελάχιστα όρια υγιεινής διατροφής. Ημερησίως πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον 100 mgr πρωτεινών και 25 mgr βιταμινών. Οι περιεκτικότητες σε θερμίδες, ζάχαρο, λιπαρά, πρωτείνες και βιταμίνες ανά μονάδα μέτρησης των διαφόρων ειδών διατροφής φαίνονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα. Αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης είναι ο προσδιορισμός των ποσοτήτων των διαφόρων τροφών που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι δύο επιδιώξεις (ρυθμός ελάττωσης βάρους και ικανοποίηση ελαχίστων ορίων υγιεινής διατροφής) και να ελαχιστοποιείται το κόστος.

Πίνακας: Περιεκτικότητες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά Γνωρίζοντας ότι οι τιμές του ψωμιού,του κρέατος,των λαχανικών,των γαλακτομικών προϊόντων και των φρούτων είναι 240 δρχ./τεμ., 1900 δρχ./ κιλό,150 δρχ./κιλό, 350 δρχ./τεμ. και 75 δρχ./τεμ. Αντίστοιχα να βρεθεί το πρόβλημα εκείνο του οποίου η λύση θα επιτυγχάνει το ελάχιστο κόστος.

ΛΥΣΗ Για κάθε είδος τροφής χρησιμοποιείται μία μεταβλητή απόφασης που ορίζεται ως εξής: χ1= τεμάχια ψωμιού που καταναλώνονται ημερησίως χ2= κιλά κρέατος που καταναλώνονται ημερησίως χ3= κιλά λαχανικών που καταναλώνονται ημερησίως χ4= τεμάχια γαλακτομικών προϊόντων που καταναλώνονται ημερησίως χ5= τεμάχια φρούτων που καταναλώνονται ημερησίως

Η αντικειμενική συνάρτηση πρέπει να παριστάνει το ημερήσιο κόστος της δίαιτας το οποίο πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Αφού ένα τεμάχιο ψωμιού κοστίζει 240 δρχ. το ημερήσιο κόστος από την κατανάλωση χ1 τεμαχίου θα είναι 240χ1 δρχ. Σκεπτόμενοι παρόμοια βρίσκουμε ότι το κόστος των χ2 κιλών κρέατος είναι 1900 χ2, των χ3 κιλών λαχανικών 150χ3, των χ4 τεμαχίων γαλακτομικών προϊόντων 350χ4 και των χ5 τεμαχίων φρούτων 75χ5 δρχ. Επομένως το συνολικό ημερήσιο κόστος της δίαιτας είναι; Ζ=240χ1+1900χ2+150χ3+350χ4+75χ5 και πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

Οι μεταβλητές απόφασης χ1,χ2,χ3,χ4,χ5 παριστάνουν φυσικές ποσότητες και επομένως πρέπει να ικανοποιούν τους περιορισμούς μη αρνητικότητας χ1>=0,χ2>=0, χ3>=0, χ4>=0 και χ5>=0 Για τις θερμίδες και για ένα από τα θρεπτικά συστατικά ζάχαρο, λιπαρά, πρωτείνες και βιταμίνες υπάρχει ένας περιορισμός που πρέπει να ικανοποιείται από τις μεταβλητές απόφασης. Εφ΄όσον το ένα τεμάχιο ψωμιού περιέχει 400 θερμίδες, τα χ1 τεμάχια που καταναλώνονται ημερησίως περιέχουν 400χ1 θερμίδες. Σκεπτόμενοι παρόμοια βρίσκουμε ότι τα χ2 κιλά κρέατος περιέχουν 3000χ2, τα χ3 κιλά λαχανικά 90χ3, τα χ4 τεμάχια γαλακτομικών προϊόντων 600χ4 και τα χ5 τεμάχια φρούτων 150χ5 θερμίδες αντίστοιχα. Το πλήθος των θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως στη δίαιτα είναι: 400χ1+3000χ2+90χ3+600χ4+150χ5 και δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 1200 θερμίδων.

Η μαθηματική διατύπωση του περιορισμού αυτού είναι: 400χ1+3000χ2+90χ3+600χ4+150χ5<=1200 Σκεπτόμενοι παρόμοια για το ζάχαρο και τις λιπαρές ουσίες καταλήγουμε στους περιορισμούς 35χ1+10χ4+150χ5<=100 10χ1+15χ2+25χ4<=30 Οι περιορισμοί που αναφέρονται στις πρωτείνες και τις βιταμίνες είναι λίγο διαφορετικοί. Τα mgr πρωτείνης που περιέχονται στην ημερήσια δίαιτα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100. Πρωτείνες περιέχει το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτομικά προϊόντα. Βρίσκουμε εύκολα ότι η ημερήσια δίαιτα περιέχει 5χ1+400χ2+20χ4 mgr πρωτείνες. Επομένως η μαθηματική διατύπωση του περιορισμού αυτού είναι: 5χ1+400χ2+20χ4>=100

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Τέλος ο περιορισμός που αναφέρεται στις βιταμίνες είναι: 3χ1+10χ3+5χ4+20χ5>=25 Και το γραμμικό πρόβλημα του οποίου η λύση ελαχιστοποιεί το ημερήσιο κόστος γράφεται: 240χ1+1900χ2+150χ3+350χ4+75χ5 400χ1+3000χ2+90χ3+600χ4+150χ5<= χ1 + 10χ4+150χ5<=100 10χ1 + 10χ4+150χ5<=30 5χ1+15χ2 + 25χ4 >=100 3χ1 +10χ3+5χ4+20χ5>=25