Ομήρου Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Εισαγωγή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ είδος της αρχαίας ελληνικής ποίησης
Advertisements

Toυ Νεκρού αδερφού Εισαγωγικά Παραλογές
Ιλιάδα και Οδύσσεια Κωνσταντίνα Ντούρα.
της Μαρίας-Ζωής Φουντοπούλου
H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ.
O Οδυσσέας Ο Οδυσσέας, μυθικός βασιλιάς της Ιθάκης είναι ο βασικός ήρωας στο επικό ποίημα του Ομήρου, Οδύσσεια, και επίσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Π λ ύ γ ω ν α Γρηγόρης Τάσιου.
Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ (11ος αι πΧ) οι
ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ.
Διδακτικό Σενάριο Ομήρου Ιλιάδας Α 1-612
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ-ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ
Η ποίηση και η θρησκεία των Ελλήνων
Οδυσσέας Ο Οδυσσέας, βασιλιάς της Ιθάκης , είναι ο βασικός ήρωας στο επικό ποίημα του Ομήρου, Οδύσσεια, και επίσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο άλλο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Οδυσσέας.
Μια εργασία του Κων/νου Εκίζανα
2 ος ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η προαγωγή της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.
Εντεχνο (συγχρονο) λαικο τραγουδι
Αρχαία Ελλάδα Μάνος Καλαβάτσης Οι 12 θεοί του Ολύμπου Οι Μυθικοί ήρωες
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και της Αρχαιογνωσίας προωθείται η δημιουργικότητα με τους εξής τρόπους:
Ενόργανη – Ρυθμική- Τραμπολίνο-Ακροβατική γυμναστική
Εργασία στην Ιλιάδα Αιμίλιος Δραγκίνης Β΄1.
Ας θυμηθώ τις βασικές έννοιες που έμαθα!
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ.
MYKHNAΪΚΗ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός.
Μια διαφορετική…… «ματιά» στην Ιλιάδα
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί περίπου από το 1100 π.Χ. έως το 800 π.Χ.
Βαγγέλης Φούντας Αλέξανδρος Φίκας
Λογοτεχνικό εργαστήριο: «οι μαθητές γράφουν» «Η εφηβεία και η τέχνη του λόγου» Μουσικό Σχολείο Παλλήνης Εισηγήτρια: Χρύσα Αλεξοπούλου.
ΟΜΗΡΟΣΙΛΙΑΔΑ Ραψωδία Ι (Στίχοι ) ΠΡΟΟΜΗΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ (ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ)
Διεξαγωγή πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο:
 ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΩ? ΠΕΡΙΕΧΩ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΣΟΥ!ΕΣΚΑΣΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕΣ ΆΛΛΟ!Ε,ΛΟΙΠΟΝ,ΘΑ ΣΟΥ ΦΑΝΕΡΩΣΩ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΩ ΕΚΤΟΣ.
Ας βάλουμε στίχους στις εικόνες!! Α1 – Α Σοφία Χαντζή
ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ (ΑΠΛΕΣ &ΠΛΑΤΙΕΣ)
Διδακτικό Σενάριο ΟΜΗΡΟΥ Οδύσσειας α 1-426
ΚΟΙΝΑ & ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Διαθεματική πρόταση για τη διδασκαλία των ομηρικών επών και της περιγραφής έργου τέχνης Βασιλική Αφεντουλίδου Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 Γυμνάσιο Σίφνου Δ/νση.
ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δρ. Χαρά Κοσεγιάν Οκτώβρης 2011 Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες.
ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Τεύχος Α΄
Οδυσσέας.
Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.
Ο Μ Η Ρ Ο Σ Ο « θείος » π οιητής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας α π ό τη Μ. Ασία και άλλων έργων Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς ( ) στο ποίημά του «Ραψωδία»
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ομηρικά έπη: Ιλιάδα
Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.
Η Π ΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η Θ ΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ Ε ΛΛΗΝΩΝ. Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : Τα έπη του Ομήρου Τις τοπικές θεότητες Το Δωδεκάθεο του Ολύμπου.
Δ Ο Μ Η Τ Η Σ Τ Ρ Α Γ Ω Δ Ι Α Σ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.
ΑΕΦΦ 100 Γ΄ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014). Ο πολιτισμός του άσματος (8 ος -5 ος αιώνας)  Προφορική κοινωνία  Προφορική μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών.
Αφήγηση αφήγηση.
Όμηρος Ιλιάδα Οδύσσεια.
«Αρχαία ελληνική γραμματεία: Ομήρου Οδύσσεια»
ΜΑΡΙΑ ΓΝΗΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β΄ ΙΕΠ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ομηρικά έπη: Ιλιάδα
Ε η ΕΝΟΤΗΤΑ ε ΡΑΨΩΔΙΑ.
ΥΛΗ 2017  1) Γενικά για το έπος (βασικά από το έγγραφο στο eclass με όνομα: 1.ΑΕΦ120.ΕΙΣΑΓΩΓΗ, Cambridge Companion to Homer, κεφ. 14 Α. Lesky, Iστορία.
Αντιγόνη Μαραγκάκη Α’ Ο «ΜΑΓΙΚΟΣ» ΑΡΙΘΜΟΣ 3 Αντιγόνη Μαραγκάκη Α’
9. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
Πηνελόπη Εργασία οδύσσειας A4 ΠΜΓΛΠ Μαρία Κουτσοπούλου, Στεφανία Σαρρή
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
Το Παράδοξο: ‘’Ο Αχιλλέας και η Χελώνα’’
ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΤ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΑΨΩΔΙΑ α: ΠΡΟΟΙΜΙΟ (στ. 1-25)
ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ομήρου Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Εισαγωγή Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 2012-2013

Τι είναι έπος; Έπη (<ἔπω = λέγω) ονομάζονται εκτενή, αφηγηματικά ποιήματα, γραμμένα σε μέτρο. Τα έπη αφηγούνται κλέα ἀνδρῶν, δηλαδή κατορθώματα και περιπέτειες ηρώων του μυθικού ή και ιστορικού παρελθόντος. Δύο σπουδαία έπη είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.

Η Ιλιάδα έχει ως θέμα της τον θυμό του Αχιλλέα που διαρκεί 51 μέρες, αλλά ο ποιητής περικλείει σ' αυτές τον δεκαετή πόλεμο του Ιλίου (Τρωικός πόλεμος).

Η Οδύσσεια εξιστορεί μέσα σε 41 μέρες τον δεκαετή αγώνα του Οδυσσέα για τον νόστο, την επιστροφή στην πατρίδα του.

Οι αοιδοί, οι ραψωδοί, ο Όμηρος Οι επικοί ποιητές βασίζονταν στην προφορική παράδοση για να συνθέσουν και να τραγουδήσουν με τη συνοδεία μουσικού οργάνου (κιθάρας/φόρμιγγας) το ποίημά τους. . Οι ποιητές αυτοί ονομάζονταν αοιδοί (ᾂδω>ἀοιδή, ᾠδή = τραγουδώ, τραγούδι)

Ένας ποιητής, ο Όμηρος, έδωσε στα έπη τη σημερινή τους μορφή. Αναφέρονται σε γεγονότα του 12ου αι. π.Χ, ΑΛΛΑ δημιουργήθηκαν στα τέλη του 8ου ή στις αρχές του 7ου αι. π.Χ. Βασικό στοιχείο στην τελική τους διαμόρφωση στάθηκε η γραφή.

Οι αοιδοί, οι ραψωδοί, ο Όμηρος Από τον 7ο αι. π.Χ. οι ραψωδοί (ῥάπτω+ᾠδή) διαδέχτηκαν τους αοιδούς. ΔΕΝ αυτοσχεδίαζαν, ΑΛΛΑ απομνημόνευαν και απάγγελλαν ρυθμικά έτοιμα καταγραμμένα έπη. http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/AR/ar.ag/kleofradis-10.htm

Ο Όμηρος ήταν ραψωδός. Έζησε τον 8ο αι. π. Χ. στην Ιωνία Ο Όμηρος ήταν ραψωδός. Έζησε τον 8ο αι. π.Χ. στην Ιωνία. Η παράδοση τον θέλει τυφλό (μάλλον απίθανο).

Τα ομηρικά έπη όπως τα γνωρίζουμε σήμερα καταγράφηκαν στην Αθήνα κατά τον 6ο αι. π.Χ. (μάλλον από τον τύραννο Πεισίστρατο ή τον γιο του Ίππαρχο), για να χρησιμοποιούν οι ραψωδοί την επίσημη εκδοχή και να μην κάνουν παρεμβολές.  

Η Ιλιάδα αποτελείται από 15. 693 στίχους και η Οδύσσεια από 12 Η Ιλιάδα αποτελείται από 15.693 στίχους και η Οδύσσεια από 12.110 στίχους. Από τον 3ο αι. π.Χ. παρουσιάζονται χωρισμένες σε 24 ραψωδίες: α-ω η Οδύσσεια, Α-Ω η Ιλιάδα.