pH εκφράζει πόσο όξινο είναι ένα διάλυμα δείχνει την περιεκτικότητα σε κατιόντα Η+
pH όξινου διαλύματος Το pH ενός διαλύματος οξέος παίρνει τιμές 0 pH <7 στους 25οC
ποιο διάλυμα είναι πιο όξινο; Όσο πιο μικρή τιμή έχει το pH ,τόσο πιο όξινο είναι ένα διάλυμα Το γαστρικό υγρό είναι πιο όξινο διάλυμα από το λεμόνι ΑΡΑ pH γαστρ. < pH λεμ.
καθαρό νερό Ένα πολύ μικρό ποσοστό των μορίων του νερού δίνει ιόντα: H2O(l) H+(aq) + OH- (aq) Από τα μόρια νερού παράγονται ,εκτός από τα κατιόντα υδρογόνου H+και ανιόντα υδροξειδίου OH-
pH καθαρού νερού=7 στους 25οC Άρα στο καθαρό νερό τα κατιόντα υδρογόνου H+που παράγονται από τα μόρια του νερού είναι ίσα με τα ανιόντα υδροξειδίου OH- επομένως πλήθος H+ = πλήθος OH- pH καθαρού νερού=7 στους 25οC
πλήθος H+ > πλήθος OH- pH όξινου διαλύματος 0 pH <7 στους 25οC πλήθος H+ > πλήθος OH-
Μέτρηση του pH ενός διαλύματος Το μετράμε με το πεχαμετρικό χαρτί ή με το πεχάμετρο (ακρίβεια)
Αραίωση διαλύματος Όταν αραιώνουμε ένα διάλυμα οξέος (προσθέτοντας νερό) ,τότε η ίδια ποσότητα οξέος περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα διαλύματος. Αρα η περιεκτικότητά του διαλύματος μειώνεται,το διάλυμα γίνεται λιγότερο όξινο και το pH του αυξάνεται. Με συνεχή αραίωση το pH πλησιάζει στο 7
συμπύκνωση(με προσθήκη ουσίας (θεωρούμε V=σταθερός) Όταν προσθέτουμε ουσία σε ένα διάλυμα οξέος ,τότε στο ίδιο όγκο διαλύματος περιέχεται μεγαλύτερη ποσότητα ουσία. Αρα η περιεκτικότητά του διαλύματος αυξάνεται,το διάλυμα γίνεται περισσότερο όξινο και το pH του μειώνεται.
συμπύκνωση(με εξάτμιση νερού) Όταν εξατμίζουμε νερό από ένα διάλυμα οξέος, τότε η ίδια ποσότητα οξέος περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα διαλύματος Άρα η περιεκτικότητά του διαλύματος αυξάνεται ,το διάλυμα γίνεται περισσότερο όξινο και το pH του μειώνεται.