Oι βάσεις.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μια παρουσίαση για την Α` Λυκείου Του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Advertisements

Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση» Ισορροπίες Οξέων - Βάσεων
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Μια παρουσίαση του Π.ΑΡΦΑΝΗ,για την Α! ΕΠΑΛ 2011,v.01
ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ΟΞΕΙΔΙΑ
ΑΛΑΤΑ Άλατα ονομάζονται οι ιοντικές ενώσεις οι οποίες έχουν γενικό τύπο: ΜyAx Όπου: Μχ+ :κατιόν μετάλλου( Να+ , Ca2+ ,….) ή θετικό πολυατομικό ιόν (ΝΗ4+)
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
ΟΞΕΑ Μαρίνα Κουτσού.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημεία Α΄ Λυκείου 3ο κεφάλαιο Χημικές αντιδράσεις
Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Σειρά δραστικότητας μετάλλων
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Επιμέλεια: Πουλιόπουλος Πούλιος
Ηλεκτρολύτες ιοντικά υδατικά διαλύματα.
Όξινος βασικός χαρακτήρας - pH.
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ 1ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ « Οξέα , Βάσεις & Άλατα»
Οξέα-βάσεις-άλατα.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Ηλεκτρολύτες.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Σταθερά ιοντισμού Κa ασθενούς οξέος
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Η σχέση που συνδέει την Κa οξέος και την Κb της συζυγούς βάσης
Εξουδετέρωση 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης Τοπογλίδη Ελένη.
Η θεωρία του Arrhenius με κινούμενα σχέδια Παύλος Σινιγάλιας
Βάσεις Η ζωγραφιά είναι μαθητή Γ Τάξης 1ου Γυμνασίου Εχεδώρου.
pH εκφράζει πόσο όξινο είναι ένα διάλυμα
Οξέα … συνέχεια… 1.3 Η κλίμακα pH ως μέτρο οξύτητας
Arrhenius. Arrhenius Ιοντισμός ηλεκτρολύτη μέσα στο νερό.
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
Οξέα Βάσεις Άλατα Oξέα, Βάσεις, Άλατα
Εξουδετέρωση.
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
Καμπύλη ογκομέτρησης είναι η γραφική παράσταση του pΗ του άγνωστου διαλύματος που ογκομετρούμε σε συνάρτηση με τον όγκο του πρότυπου διαλύματος που προσθέτουμε.
Eξουδετέρωση.
Υδροξείδιο του νατρίου ΝaOH Υδροξείδιο του ασβεστίου Ca(OH)2
Τα άλατα.
Σύνθεση των Οξέων Ερευνητική Εργασία Νεκτάριος Μελής Α2.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
ΙΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.H: ΔΕΙΚΤΕΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ο προσδιορισμός του pH ενός διαλύματος γίνεται: Α) ΗΛΕΚΤΡΟΜΕΤΡΙΚΑ (Με πεχάμετρο) Β) ΧΡΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΑ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.
Α-Β + Γ-Δ  Γ-Β + Α-Δ. Οι αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης γίνονται ανάμεσα σε ηλεκτρολύτες με ανταλλαγή ιόντων (συνήθως μέσα σε υδατικά διαλύματα).
Ογκομέτρηση πολυπρωτικών οξέων
Εξουδετέρωση ονομάζεται η αντίδραση ενός οξέος με μία βάση. Κατά την αντίδραση αυτή τα υδρογονοκατιόντα (Η + ) που προέρχονται από το οξύ ενώνονται με.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
ΚΕΦ.2.Δ: Σταθερά ιοντισμού ασθενών οξέων και βάσεων (α)
Οι βάσεις Και γιατί να τα μάθω όλα αυτά εγώ;
ΚΕΦ.2.3: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ, pH (α)
Ka . Kb = Kw ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
Ιοντισμός μονοπρωτικών οξέων 1/2
ΔΕΙΚΤΕΣ Πρόκειται για ασθενείς ηλεκτρολύτες (οργανικά οξέα ή βάσεις) με χαρακτηριστική ιδιότητα το διαφορετικό χρώμα αδιαστάτων μορίων και χαρακτηριστικών.
Δείκτες Επιμέλεια : Αλεξόπουλος Παναγιώτης, Χημικός, Συνεργάτης ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Ηλεκτρολύτες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Oι βάσεις

υδροξείδιο του νατρίου ασβεστόνερο Αν μετρήσουμε το pH διαλυμάτων από αυτά τα υλικά βρίσκουμε τιμή μεγαλύτερη του 7!!! Τα διαλύματα αυτά περιέχουν ουσίες που στη Χημεία ονομάζονται βάσεις και γιαυτό χαρακτηρίζονται ως βασικά ή αλκαλικά διαλύματα. αμμωνία Το δηλητήριο της σφήκας είναι βασικό διάλυμα

→ → Βάσεις και δείκτες διάλυμα βάσης μπλε βρωμοθυμόλης φαινολοφθαλεΐνη δείκτης κόκκινου λάχανου βασικά διαλύματα όξινα διαλύματα

Το σύνολο των κοινών ιδιοτήτων των διαλυμάτων των βάσεων ονομάζεται βασικός χαρακτήρας. Τα διαλύματα των βάσεων: Έχουν γεύση καυστική. Έχουν σαπωνοειδή αφή. Μεταβάλλουν το χρώμα των δεικτών. Είναι ηλεκτρολύτες. ......

Βάσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις οι οποίες μέσα σε υδατικά διαλύματα σχηματίζουν ανιόντα υδροξειδίου ΟΗ1- S. Arrhenius Νόμπελ Χημείας 1903 Οι περισσότερες βάσεις (εξαίρεση: αμμωνία) είναι στερεά κρυσταλλικά σώματα και τα ιόντα δεν σχηματίζονται με τη διάλυση στο νερό αλλά προϋπάρχουν στον ιοντικό κρύσταλλο.

NaOH(s)→Na1+(aq) +OH1-(aq) Διάσταση των βάσεων NaOH(s)→Na1+(aq) +OH1-(aq) υδροξείδιο του νατρίου KOH(s)→K1+(aq) +OH1-(aq) υδροξείδιο του καλίου υδροξείδιο του ασβεστίου Ca(OH)2 (s)→Ca2+(aq) +2OH1-(aq) Mg(OH)2 (s)→Mg2+(aq) +2OH1-(aq) υδροξείδιο του μαγνησίου (γάλα μαγνησίας) NH3 (aq) + Η2Ο(l) →NH41+ (aq) +OH1-(aq) αμμωνία (υδροξείδιο του αμμωνίου)

πλήθος Η1+(aq) = πλήθος ΟΗ1-(aq) Σε καθαρό νερό και σε υδατικά διαλύματα που έχουν pH=7: πλήθος Η1+(aq) = πλήθος ΟΗ1-(aq) Στα διαλύματα των οξέων που έχουν pH<7: πλήθος Η1+(aq) > πλήθος ΟΗ1-(aq) Στα διαλύματα των βάσεων, λόγω της διάστασης σε ανιόντα υδροξειδίου: πλήθος Η1+(aq) < πλήθος ΟΗ1-(aq)

Το καθαρό νερό εμφανίζει ελάχιστη διάσταση: από ένα δισεκατομμύριο μόρια νερού μόνο τέσσερα μόρια δίνουν κατιόντα H1+ και ανιόντα OH1-σε ίσες ποσότητες (ισορροπία). περιεκτικότητα H1+ είναι 10-7 και περιεκτικότητα OH1- επίσης 10-7 ΠΡΟΣΟΧΗ: Το pH και στα όξινα και στα βασικά διαλύματα περιγράφει την περιεκτικότητα των διαλυμάτων σε κατιόντα H1+ Σε μια ισχυρή βάση όλα τα κατιόντα υδρογόνου πρακτικά θα αντικατασταθούν από ανιόντα υδροξειδίου και η περιεκτικότητα H1+ γίνεται η ελάχιστη δυνατή: 10-14 Άρα, η τιμή του pH ενός βασικού διαλύματος είναι μεταξύ του 7 και του 14 7 8 9 10 11 12 13 14 η βασικότητα του διαλύματος επίσης αυξάνεται όσο το pH του διαλύματος αυξάνεται...

Βιομηχανική παραγωγή της αμμωνίας ... ανοίγει το δρόμο για την «πράσινη επανάσταση», δηλαδή τη μεγάλη αύξηση της φυτικής παραγωγής. 1909: ο Γερμανός χημικός F. Haber, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, κατάφερε να συνθέσει την αμμωνία σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιέσεις από πριν. «Λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία χάρη στη μέθοδο Haber έχει στα χέρια της ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».