ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ερειστικό & Μυϊκό Σύστημα
Advertisements

Δρ Παναγιώτης Β. Τσακλής Αναπληρωτής Καθηγητής Εμβιομηχανικής &
1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΛΕΙΟΣ ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ Ο λείος μυϊκός ιστός ελέγχει την διάμετρο (και την κινητικότητα) όλων των σωληνόμορφων οργάνων του σώματος, όπως π.χ. τα αγγεία και.
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
Μ.ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ 2Ο ΠΠΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΑΙΜΑ Σύσταση του αίματος Το αίμα αποτελείται από: Κύτταρα Πλάσμα
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ Το λεπτό σύνορο ανάμεσα στην άβια ύλη και στη ζωή Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σοφία Μερμίγκη Α3.
ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΦΛΕΒΕΣ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ
ΧΟΡΙΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΡΜΑ
Κανονικός πυκνός συνδετικός (1/2)
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Ιστολογία των Οστών των Γνάθων
Ιστολογία των Οστών των Γνάθων
Βλεννογόνος του στόματος. βλεννογόνος η υγρή επένδυση του πεπτικού σωλήνα, των αναπνευστικών οδών και άλλων κοιλοτήτων του σώματος που επικοινωνούν με.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Δρ. Ιωάννης Γεωργίου.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Από το κύτταρο στον οργανισμό 1 ο μάθημα στη Βιολογία Α Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
Παπαχρήστος Νέστωρ. Διαφοροποίηση Διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης αποκτούν διαφορετικά μορφολογικά και λειτουργικά.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
Ομάδα: Ιωάννα Τανάγρα Αναστασία Περσιανλή Μαρία Γεωργιάδου
ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 2
ΙΣΤΟΙ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
Τεχνικές Μάλαξης Οι τεχνικές της μάλαξης διακρίνονται σε:
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥΛΟΥ, βιολόγος
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
Σκεφτείτε και απαντήστε…
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ιστός:είναι το σύνολο των κυττάρων με παρόμοια δομή. Συνδετικός ιστός:είναι ο ιστός που συνδέει τμήματα του σώματος και βοηθάει στη διατήρηση της δομής άλλων τύπων ιστών.

Στην ομάδα των συνδετικών ιστών ανήκουν ιστοί με διαφορετικές λειτουργίες και κοινή προέλευση, όπως: οι σκελετικοί ιστοί (χονδρικός, οστίτης) το αίμα ο στηρικτικός ιστός :στηρίζει το επιφανειακό επιθήλιο και αφορίζεται από αυτό με τη βασική μεμβράνη. Περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα και συμμετέχει στην ανταλλαγή θρεπτικών συστατικών, μεταβολιτών και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

Η ονομασία τους οφείλεται στη μηχανική και μεταβολική υποστήριξη, την οποία παρέχουν στους υπόλοιπους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Γενικά, ο συνδετικός ιστός αποτελείται από : κύτταρα, ίνες εξωκυττάρια θεμέλια ουσία.

Όταν πρόκειται για στηρικτικό ρόλο, τα κύρια χαρακτηριστικά του ιστού είναι : εξωκυττάριες ίνες θεμέλια ουσία, όπως στην περίπτωση των συνδέσμων, των τενόντων, του χόνδρου και των οστών.

Όταν πρόκειται για αμυντικό ρόλο (φλεγμονώδης και ανοσολογική αντίδραση) ή για την αποθήκευση των αποθεμάτων ενέργειας, το κύριο χαρακτηριστικό του ιστού είναι τα κύτταρα. Ως παράδειγμα, αναφέρονται τα λεμφοκύτταρα που συμμετέχουν στους ανοσολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς και τα κύτταρα του λιπώδους ιστού που αποθηκεύουν λίπος. Ένας άλλος τύπος εξειδικευμένου συνδετικού ιστού είναι το αίμα, του οποίου η εξωκυττάρια θεμέλια ουσία είναι το πλάσμα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Ο συνδετικός ιστός χρησιμεύει στα εξής: ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Ο συνδετικός ιστός χρησιμεύει στα εξής: 1) στήριξη οστών 2)πλήρωση των διάκενων ανάμεσα στους σχηματισμούς άλλων ιστών 3)αποθήκευση των λιπαρών οξέων 4)άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων 5)επανόρθωση βλαβών: π.χ. επούλωση πληγών

Είδη συνδετικού ιστού Εμβρυϊκός –Μεσέγχυμα:Από το μεσέγχυμα προέρχονται όλα τα είδη των κυττάρων του συνδετικού ιστού. Χαλαρός :Αποτελείται από ένα αραιό δίκτυο ινών και είναι πλούσιος σε κύτταρα και θεμέλια ουσία. Είναι ο συνηθέστερος τύπος και περιέχει όλα τα συστατικά του συνδετικού ιστού Πυκνός :Αποτελείται από κολλαγόνες ίνες σε πυκνή διάταξη, κανονική ή ακανόνιστη. Περιέχει κυρίως ίνες και λίγα κύτταρα. Εξασφαλίζει αντίσταση και προστασία.

Βλεννώδης :Είναι εμβρυϊκού τύπου συνδετικός ιστός με άφθονη εξωκυττάρια θεμέλια ουσία, πλούσια σε γλυκοζαμινογλυκάνες και υαλουρονικό οξύ. Ελαστικός :Αποτελείται από παχιές παράλληλες δεσμίδες ελαστικών ινών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται λεπτές κολλαγόνες ίνες και ινοβλάστες. Δικτυωτός :Σχηματίζει ένα τρισδιάστατο δίκτυο στήριξης αρκετών κυτταροβριθών οργάνων. Λιπώδης :Αποταμιεύει λίπος και παίζει ρόλο στη θερμορρύθμιση των νέων ατόμων. Διακρίνονται δύο τύποι: ο μονόχωρος (κοινός ή κίτρινος) και ο πολύχωρος λιπώδης ιστός (φαιό λίπος)

Οι ίνες του συνδετικού ιστού Σχηματίζονται από πρωτεΐνες. Διακρίνονται σε: κολλαγόνες δικτυωτές ελαστικές

Εικόνες Κανονικός πυκνός συνδετικός. Πρόκειται για επιμήκη διατομή τένοντα. Είναι εμφανής η παράλληλη προς τον επιμήκη άξονα του τένοντα διάταξη των ινών του κολλαγόνου.

Πρόκειται για τομή από υποδόριο ιστό Πρόκειται για τομή από υποδόριο ιστό. Οι κολλαγόνες ίνες φέρονται προς διάφορες κατευθύνσεις. Πρόκειται για λιπώδη ιστό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΙ : Κυριακού Υβόννη Κοψιδάς Παναγιώτης-Έκτορας Βαλογιάννης Σίμος