ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Εργασία για Κοινωνιολογία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΑ: LOOKING THROUGH
Advertisements

Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
(Από το Τι είναι... Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗ! Σίγουρα όμως, αυτή η μορφή της είναι η πιο φανερή και η πιο επικίνδυνη τόσο για τη σωματική.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Όταν χρειαζόμαστε βοήθεια,
Επιθετικότητα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ.
Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)
Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Μουτσάι Λάουρα Νικολακάκη Έφη Νικολιδάκη Έλια Τσιμπούκου Ιωάννα ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΒΙΑ.
6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας
7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης
Εργασία της μαθήτριας Γ’ τάξης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Δικαιώματα παιδιού και καταπάτησή τους
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
«Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό»
Κυριαζή Αικατερίνη, Κοινωνική Λειτουργός Μονιώδη Μαρία, Κοινωνιολόγος
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Ενδοοικογενειακή βία – Επιδημιολογικά στοιχεία  1 : 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη.
Σχολικός Εκφοβισμός Τι ακριβώς είναι ; Πώς αντιμετωπίζεται από το θύμα ; Πώς αντιμετωπίζεται από τον παρατηρητή ;
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΌΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!.
Επιμελήθηκαν οι: Αλέξανδρος Π. Βλαδίμηρος Ε. Νίκος Π.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
«Κάθε βίαιη πράξη που βασίζεται στο φύλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη ή δυστυχία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
ΒΙΑ Ορισμός: Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό.
Τι είναι βια; Κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα.
Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
Οι κίνδυνοι, οι τρόποι προφύλαξης και γενικές πληροφορίες
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ;  Αντικείμενο προσοχής  Εσκεμμένη η απρόκλητη  Κοινωνικό πρόβλημα  Ομαδικό φαινόμενο  Συχνό φαινόμενο.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Η βία μπορεί να συμβεί στα «καλύτερα» σπίτια, δεν έχει χρώμα, χώρα, κουλτούρα, κοινωνικό, μορφωτικό ή οικονομικό υπόβαθρο.
Με τον όρο βία στο σχολείο αποδίδεται στα ελληνικά ο αγγλικός school bullying, που αναφέρεται στην χρήση βίας, σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη, που ασκείται.
Σωτηρία Ηλιοπούλου Βίκυ Μάρκου
“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ(bullying)
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
BULLYING Μάριος Κρασσάς Ειρήνη Τσατσαλμά Νίκη Κατιδενιού Σπύρος Τούμπας Αντωνία Βασιλείου Β’ τάξη Γυμνασίου.
3o ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΙΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ-Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ:Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΣΗΦ.
Όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όλοι ΙΣΟΙ.
Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ l ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ “ The Silence of home fear” ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΗΛΙΑΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑ ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΜΩΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΙΓΝΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ.  Ορισμός  Περιβάλλοντα που μπορεί να λάβει χώρο η κακοποίηση  Μορφές Βίας - Θύμα / Θύτης  Τρόποι Αντιμετώπισης.
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΒΙΑ. Εκφοβισμός: επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που εκδηλώνεται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων επαναλαμβανόμενα,
ΒΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, BULLYING (εκφοβισμός).
ΟμΑδα 1 - Ενδοοικογενειακη Βια
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
Βία και μορφές βίας Χρυσάνθη Χ..
6 Μαρτίου 2016 Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
Ερευνητική εργασία Θέμα: Σχολική βία Κατάλογος μαθητών:
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ Project:βία και παραβατικότητα (LA VITA E BELLA)
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!!! ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΘΗΣ! ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ!
Ερευνα για την σχολικη βια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Εργασία για Κοινωνιολογία Από : Δουλγερίδη Καρυοφύλλη 3o ΓΕ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ Υπεύθυνος καθηγητής: Κουτσίδης Ελευθέριος

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία ; Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται η κάθε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος (σύζυγο , παιδί και οποιοδήποτε άλλο μέλος ). Η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται ως καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο θύμα και στα άλλα μέλη της οικογένειας του, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία τους, σωματική και ψυχική.

Η ενδοοικογενειαή βία στον ελληνικό νόμο Στη χώρα μας υπάρχει νόμος ( με αριθμό 3500/2006 ) που σκοπεύει στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζοντας τις σοβαρότερες μορφές της (σωματικές κακώσεις) βάσει των αρχών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου, ώστε να ενισχυθεί η αρμονική συμβίωση των προσώπων στο πλαίσιο της οικογένειας.

Η ενδοοικογενειαή βία στον ελληνικό νόμο Για τον νόμο βία θεωρείται η τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας. Μέλη της οικογένειας είναι : Σύζυγοι-γονείς Παιδιά συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού, εφόσον συνοικούν με τα παραπάνω μέλη.

Για ποιο λόγο να ασκήσω βία ; Βία μπορεί να ασκηθεί για διάφορους λόγους και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Για παράδειγμα : η προσωπικότητα του ατόμου οι ορμόνες τα κοινωνικά στερεότυπα η αντίδραση της πρόκλησης βίας βάση της αρχής της αμοιβαιότητας (οφθαλμόν αντί οφθαλμού) το αλκοόλ ο περιορισμένος χώρος η σχετική αποστέρηση, όταν δηλαδή κάποιος αισθάνεται ότι είναι χειρότερα από ό,τι οι άλλοι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ Σωματική Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει επιθετικές πράξεις όπως: σπρωξίματα, τραβήγματα, χαστούκια, χτυπήματα με μέλη του σώματος ή με διάφορα αντικείμενα, δαγκώματα, μαχαίρωμα, τραβήγματα μαλλιών, κλωτσιές, μπουνιές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ Σεξουαλική Στην σεξουαλική βία περιλαμβάνονται ο βιασμός από σύζυγο σε σύζυγο ή σε παιδί , από αδελφό σε αδελφό/ή , ο βιασμός σε ραντεβού, ο εξαναγκασμός σε πορνεία, ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική πράξη με τρίτα πρόσωπα και η χρήση πορνογραφικού υλικού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ Ψυχολογική Η ψυχολογική κακοποίηση αναφέρεται σε πράξεις όπως:  συστηματική μείωση του θύματος, απομόνωσή του απο το κοινωνικό πλαίσιο και  άρνηση οποιασδήποτε ψυχολογικής υποστήριξης. Η μορφή αυτή κακοποίησης εκδηλώνεται συνήθως με συμπεριφορές όπως συχνή, αυστηρή και κακοπροαίρετη κριτική, λεκτική μείωση, βρισιές και διακοπή της επικοινωνίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ Σύνδρομο του <αμέτοχου θεατή> Ως «σύνδρομο του αμέτοχου θεατή» ορίζεται η έκθεση του παιδιού (μόνο) για μακρό χρονικό διάστημα σε διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας χωρίς το ίδιο να υφίσταται σωματικές κακώσεις. Η βία μεταξύ των συζύγων είναι η χαρακτηριστικότερη  μορφή ενώ άλλες μορφές είναι η κακοποίηση- σωματική-σεξουαλική -άλλου αδελφού μέσα στην οικογένεια ή η βία εναντίον του.

Η ενδοοικογενειακή βία ασκείται κυρίως : Α) ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Β) ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Αν και η βία μπορεί να ασκηθεί και από τα δύο φύλα, στο 95% των περιπτώσεων το θύμα είναι η γυναίκα. Καθημερινά χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ας αφήσουμε όμως τους αριθμούς να μιλήσουν…

ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ώρα των αριθμών Το 2% μόνο των γυναικών που κακοποιούνται δεν φοβούνται να το δηλώσουν και ζητούν ΒΟΗΘΕΙΑ … Το 98% των γυναικών αφήνει την κακοποίηση να κυριαρχήσει στην ζωή τους χωρίς να αντιδρούν. 3 στις 5 γυναίκες που υπήρξαν θύματα  κακοποίησης  βιώνουν τόσο ψυχολογική όσο και σωματική βία.

ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ώρα των αριθμών 7 στις 10 γυναίκες που κακοποιούνται είναι Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.  Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ώρα των αριθμών 35% των γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας παντρεύονται τον δράστη και τα δείγματα βίαιης συμπεριφοράς του δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την απόφασή τους αυτή. 2 στις 3 γυναίκες που είναι θύματα είναι παντρεμένες με τον δράστη τουλάχιστον 10 χρόνια.

ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ώρα των αριθμών ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ Κατά 82% ο δράστης είναι ο σύζυγος. Κατά 12% ο δράστης είναι ο σύντροφος. Σε μικρότερα ποσοστά ο δράστης είναι άτομο του οικογενειακού ή κοινωνικού της περίγυρου (πατέρας, αδελφός, τέκνο).

ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Πολύ συχνά τα παιδιά της οικογένειας πέφτουν θύματα οικογενειακής βίας . Όλες οι μορφές βίας παρατηρούνται στα παιδιά ιδιαίτερα σε αυτά με μικρές ηλικίες. Κακοποίηση , βρίσιμο , τιμωρίες , βιασμοί και εκμετάλλευση είναι λίγες μόνο από τις καθημερινές μορφές βίας.

ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Βία όμως τα παιδιά δέχονται ανάλογα και με : α) την θέση της μητέρας στην ιεραρχία της οικογένειας, β) την ύπαρξη ή όχι του πατέρα στην οικογένεια.

ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΗΤΕΡΑΣ Η διάσπαση της σχέσης του παιδιού με τη μητέρα και μάλιστα με βίαιο και τραυματικό τρόπο καθώς και η αμαύρωση και σπίλωση της εικόνας της δημιουργεί μείζονα κίνδυνο για τη φυσιολογική εξέλιξή του και ιδιαίτερα για το αγόρι το οποίο αντιμετωπίζει τους ακόλουθους κινδύνους…

ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΗΤΕΡΑΣ Κίνδυνος της κακής σχέσης με το άλλο φύλο . Κίνδυνος της πτωχής συναισθηματικής έκφρασης. Κίνδυνος της απαξίωσης της γυναίκας με όλες τις συνακόλουθες πιθανότητες παρέκκλισης από το φυσιολογικό. Κίνδυνος της χαμηλής αυτοεκτίμησης η οποία οδηγεί σε κακή σχολική επίδοση, αυτοκαταστροφικές τάσεις και υιοθέτηση κακών συνηθειών καθώς και στον κίνδυνο αρνητικής κοινωνικής συμπεριφοράς.

ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΠΑΤΕΡΑ Ένα παιδί μεγαλώνει καλύτερα όταν και οι δύο γονείς του είναι παρόντες στο μεγάλωμά του και μάλιστα όταν συνεργάζονται αρμονικά για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η απουσία του πατέρα συσχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών .

ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΠΑΤΕΡΑ Τέτοιες επιπτώσεις συνήθως είναι : χαμηλή σχολική επίδοση μειωμένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας επιθετικότητα κάπνισμα χρήση αλκοόλ και ουσιών πρόωρη σεξουαλική συμπεριφορά χαμηλή αυτοεκτίμηση πτωχή συναισθηματική ζωή

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Υπάρχουν έξι τεχνικές αντιμετώπισης : Η εκτόνωση μέσα από τη φαντασία και τη σωματική άσκηση Η αρνητική ενίσχυση της επιθετικότητας με αποθάρρυνση και αδιαφορία Η παροχή συμβουλευτικής και κοινωνικής υποστήριξης θυτών και θυμάτων Η δημιουργία ασυμβίβαστων αντιδράσεων όπως το χιούμορ και η αλληλεγγύη Ο περιορισμός της επιθετικότητας με παροχή ηπίων προτύπων Η χρήση γνωστικών στρατηγικών όπως η συνειδητοποίηση της βίας των ΜΜΕ και η πληροφόρηση του ανδρικού πληθυσμού για το μύθο του βιασμού.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ Υπάρχουν πολλές γραμμές στις οποίες μπορεί το θύμα να απευθυνθεί ( και ανώνυμα ) και να ζητήσει βοήθεια. Κάποιες από αυτές είναι : Γραμμή SOS ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ κατά της οικογενειακής βίας του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (πανελλαδικής εμβέλειας), χωρίς χρέωση: 800 11 88881 Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ): 2310 471101 Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) : 116-111 ΜΚΟ W.I.N HELLAS : 11707

ΕΠΟΜΕΝΩΣ…

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Νόμος 3500/2006 www.swm.gr www.pame.gr www.gonis.gr www.familyviolence.gov.cy

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!