Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Applied Econometrics Second edition
Advertisements

Keller: Stats for Mgmt & Econ, 7th Ed
Applied Econometrics Second edition
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Προηγμένες Μέθοδοι Δεδομένων Πάνελ
Άλλες Στατιστικές Παλινδρόμησης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα Συσχέτιση
Το μοντέλο της απλής παλινδρόμησης
Keller: Stats for Mgmt & Econ, 7th Ed Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Η Ύλη του Μαθήματος Επανάληψη της πολλαπλή παλινδρόμησης και Ασυμπτωτική κατανομή της εκτιμήτριας ελαχίστων τετραγώνων. Βοηθητικές μεταβλητές και παλινδρόμηση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Στάσιμες και Στοχαστικές Διαδικασίες
Καλώς ήρθατε στις Οικονομικές Επιστήμες
Το Μ/Μ/1 Σύστημα Ουράς Μ (η διαδικασία αφίξεων είναι Poisson) /
Applied Econometrics Second edition
Αυτοσυσχέτιση και Ετεροσκεδαστικότητα στις Παλινδρομήσεις Χρονολογικών Σειρών yt = b0 + b1xt bkxtk + ut Κεφάλαιο12.
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Ανάλυση Παλινδρόμησης με Δεδομένα Χρονολογικών Σειρών
Ε λληνικό Ι νστιτούτο Μ ετρολογίας Σύγκριση μεταξύ αναλυτικών και αριθμητικών μεθόδων υπολογισμού της αβεβαιότητας μέτρησης Χρήστος Μπαντής, Ph. D. Νοέμβριος,
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
Βασικές Αρχές Μέτρησης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Olympia Nikou1 Τίτλος Παρουσίασης: Προσεγγιστικός Υπολογισμός των λύσεων ενός προβλήματος με: Δειγματοληψία στον χώρο αναζήτησης των λύσεων.
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΝ ΤΥΧΑΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
ΑΣΚΗΣΗ 19η Έστω οι ακόλουθες παρατηρήσεις για τις μεταβλητές Υ, Χ1 και Χ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ: ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕΙΡΙΑΚΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ – ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΒΟΥΡΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΖΙΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
Ανάλυση με Πολλαπλή Παλινδρόμηση
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
Στατιστική και λογισμικά στις επιστήμες συμπεριφοράς Ενότητα 6 : Δειγματοληπτικές Κατανομές Γεράσιμος Μελετίου Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΠΛΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Δρ. Κουνετάς Η Κωνσταντίνος.
 Ο Νόμος των Μεγάλων Αριθμών είναι το θεώρημα που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένα συγκεκριμένο πείραμα, όταν ο αριθμός των επαναλήψεων.
Εισαγωγή στη διαχείριση χαρτοφυλακίου Ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ορίζουμε Μ ια περιουσία που αποτελείται από μία ή περισσότερες κατηγορίες επενδυτικών.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής Τμήμα :Νοσηλευτικής Πατρών Διδάσκουσα: Παναγιώταρου Αλίκη Διάλεξη 9.
Έλεγχος υποθέσεων για αναλογίες. Εάν έχουμε αναλογίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε έναν πληθυσμό τότε κάνουμε ελέγχους υποθέσεων για.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
Έλεγχος Υποθέσεων Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στη διαδικασία αποδοχής ή απόρριψης μιας στατιστικής υπόθεσης, Κατά την εκτέλεση ενός στατιστικού ελέγχου,
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
Διάστημα εμπιστοσύνης για τη διακύμανση. Υπολογισμός Διακυμάνσεως και Τυπικής Αποκλίσεως Όταν τα δεδομένα αφορούν πληθυσμό – μ είναι ο μέσος του πληθυσμού.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Στατιστική Επαγωγή Ένα τεράστιο μέρος της έρευνας διενεργείται μέσω της ανάλυσης δειγμάτων προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα για τον πληθυσμό. Αυτό.
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Επαγωγική Στατιστική Εκτίμηση και Έλεγχος μέσων τιμών Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Έλεγχος της διακύμανσης
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΣ Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής
Βιομετρία - Γεωργικός Πειραματισμός
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Κανονικότητα Μια από τις υποθέσεις του υποδείγματος της γραμμικής παλινδρόμησης είναι ότι ο διαταρακτικός όρος κατανέμεται κανονικά με μέσο μηδέν και σταθερή.
Πολυσυγγραμμικότητα Εξειδίκευση
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Η ΔΙΩΝΥΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ.
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Δ. Τσιπλακίδης
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΣ Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης y = b0 + b1x1 + b2x2 + . . . bkxk + u 3. Ασυμπτωτικές ιδιότητες

Συνέπεια Κάτω από τις υποθέσεις των Gauss-Markov οι OLS εκτιμητές είναι BLUE, αλλά σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να βρεθούνε πάντοτε αμερόληπτοι εκτιμητές Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εκτιμητές οι οποίοι είναι συνεπείς, εννοώντας καθώς n  ∞, η κατανομή των εκτιμητών συρρικνώνεται στις τιμές των παραμέτρων.

Κατανομές Δειγματοληψίας as n  n1 < n2 < n3 n2 n1 b1

Συνέπεια του OLS Κάτω από τις υποθέσεις των Gauss-Markov, οι OLS εκτιμητές είναι συνεπείς (και αμερόληπτοι) Συνέπεια μπορεί να αποδειχθεί για την περίπτωση της απλής παλινδρόμησης κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αποδείχθηκε η αμεροληψία Χρειάζεται να πάρουμε το όριο κατά πιθανότητα (plim) για να αποδείξουμε συνέπεια.

Αποδεικνύοντας Συνέπεια

Μια Ασθενέστερη Υπόθεση Για την αμεροληψία, υποθέσαμε μία προσδοκώμενη αναμενόμενη τιμή ίση με το 0 – E(u|x1, x2,…,xk) = 0 Για την συνέπεια, μπορούμε να έχουμε μία ασθενέστερη υπόθεση με αναμενόμενη τιμή και συνδιακύμανση ίσες με το 0. – E(u) = 0 και Cov(xj,u) = 0, για j = 1, 2, …, k Χωρίς αυτή την υπόθεση, ο OLS θα είναι μεροληπτικός και ασυνεπής.

Εξάγοντας την Αμεροληψία Ακριβώς όπως εξάγαμε το μεροληπτικό σφάλμα παραληφθείσας μεταβλητής νωρίτερα, τώρα θέλουμε να σκεφτούμε σχετικά με την ασυνέπεια, ή ασυμπτωτική μεροληψία, σε αυτή την περίπτωση

Ασυμπτωτική Αμεροληψία (συνεχ.) Έτσι, σκεπτόμενοι ως προς την κατεύθυνση της ασυμπτωτικής μεροληψίας είναι ακριβώς το ίδιο σαν να σκεπτόμαστε σχετικά με την κατεύθυνση του μεροληπτικού σφάλματος παραληφθείσας μεταβλητής Βασική διαφορά είναι ότι η ασυμπτωτική μεροληψία κάνει χρήση την διακύμανση και τη συνδιακύμανση του πληθυσμού, ενώ η μεροληψία κάνει χρήση τις αντίστοιχες ποσότητες του δείγματος Θυμηθείτε, η ασυνέπεια είναι ένα πρόβλημα για μεγάλα δείγματα - δεν εξαλείφεται με την προσθήκη δεδομένων

Επαγωγή για Μεγάλα Δείγματα Ανακαλέστε ότι κάτω από τις υποθέσεις του Κλασικού Γραμμικού Μοντέλου, οι κατανομές δειγματοληψίας είναι κανονικές, έτσι μπορούμε να εξάγουμε τις t και F κατανομές για έλεγχο υποθέσεων Αυτή η ακριβή κανονικότητα οφειλότανε στο ότι υποθέταμε ότι η κατανομή του πληθυσμού των σφαλμάτων ήτανε κανονική Από αυτή την υπόθεση των σφαλμάτων συνεπάγεται ότι και η κατανομή των y, δοθέντος τα x’s, είναι και αυτή κανονική

Επαγωγή για Μεγάλα Δείγματα (συνεχ.) Εύκολα μπορούμε να βρούμε παραδείγματα στα οποία αυτή η ακριβής υπόθεση της κανονικότητας αποτυχαίνει Οποιαδήποτε λοξή μεταβλητή, όπως των μισθών, των συλλήψεων, των αποταμιεύσεων, κ.λπ. Δεν είναι κανονική, αφού μια κανονική κατανομή είναι συμμετρική Η υπόθεση της κανονικότητας δεν απαιτείται για να συμπεράνουμε ότι ο OLS είναι BLUE, μόνο για επαγωγή

Κεντρικό Οριακό Θεώρημα Βασισμένοι στο κεντρικό οριακό θεώρημα, μπορούμε να δείξουμε ότι οι OLS εκτιμητές είναι ασυμπτωτικά κανονικοί Από την ασυμπτωτική κανονικότητα συνεπάγεται ότι P(Z<z)F(z) καθώς n , ή P(Z<z)  F(z) Το κεντρικό οριακό θεώρημα αναφέρει ότι ο τυποποιημένος μέσος όρος από κάθε πληθυσμό με μέση τιμή m και διακύμανση s2 είναι ασυμπτωτικά ~N(0,1), ή

Ασυμπτωτική Κανονικότητα Κάτω από τις υποθέσεις των Gauss-Markov,

Ασυμπτωτική Κανονικότητα (συνεχ) Επειδή η t κατανομή προσεγγίζει την κανονική κατανομή για μεγάλους df, μπορούμε επίσης να πούμε ότι Σημειώστε ότι ενώ δεν χρειαζόμαστε πλέον να υποθέσουμε κανονικότητα με ένα μεγάλο δείγμα, χρειαζόμαστε ακόμη την ομοσκεδαστικότητα

Ασυμπτωτικά Τυπικά Σφάλματα Εάν u δεν είναι κανονικά κατανεμημένο, ορισμένες φορές θα αναφερόμαστε στα τυπικά σφάλματα ως ασυμπτωτικά τυπικά σφάλματα , αφού Έτσι αναμένεται τα τυπικά σφάλματα να μικραίνουνε με λόγο ανάλογο ως προς τον αντίστροφο του √n

Η Στατιστική του Πολλαπλασιαστή του Lagrange Άπαξ και χρησιμοποιούμε μεγάλα δείγματα και βασιζόμαστε στην ασυμπτωτική κανονικότητα για επαγωγή, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και άλλα τεστ από τα t και F. Ο πολλαπλασιαστής του Lagrange ή στατιστική LM είναι μία εναλλακτική για τον έλεγχο πολλαπλών περιορισμών αποκλεισμού Επειδή η στατιστική LM χρησιμοποιεί μία βοηθητική παλινδρόμηση, όπου καλείται στατιστική n-R-τετράγωνο.

Η Στατιστική του Πολλαπλασιαστή του Lagrange (συνεχ.) Υποθέστε ότι έχουμε ένα τυπικό μοντέλο, y = b0 + b1x1 + b2x2 + . . . bkxk + u και η μηδενική υπόθεση είναι H0: bk-q+1 = 0, ... , bk = 0 Πρώτα, εκτελούμε το μοντέλο υπό περιορισμούς

Η Στατιστική του Πολλαπλασιαστή του Lagrange (συνεχ.) Με ένα μεγάλο δείγμα, το αποτέλεσμα από ένα F τεστ και από ένα LM τεστ θα πρέπει να είναι όμοια Σε αντίθεση με τα F και t τεστ για ένα αποκλεισμό, τα LM και F τετσ δεν είναι απαράλλαχτα

Ασυμπτωτική Αποτελεσματικότητα Εκτιμητές εκτός OLS θα είναι συνεπής Ωστόσο, κάτω από τις υποθέσεις των Gauss-Markov, οι OLS εκτιμητές θα έχουνε τις μικρότερες ασυμτωτικές διακυμάνσεις Λέμε ότι ο OLS είναι ασυμπτωτικά αποτελεσματικός Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις υποθέσεις. Εάν ομοσκεδαστικοτητα δεν ισχύει, τότε το παραπάνω δεν ισχύει