Υδατάνθρακες & Διατροφή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΕΦΗΒΕΙΑ Γρήγορη ανάπτυξη και αύξηση καθώς και η πλήρης μεταμόρφωση του σώματος από το παιδικό στο ώριμο του ενήλικα.
Υδατάνθρακες.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Η πυραμίδα της διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Θρεπτικά Συστατικά Λιπίδια - Υδατάνθρακες
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Η Σωστή Διατροφή ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αν μέχρι τώρα δεν παρατηρούσες τα συστατικά των τυποποιημένων τροφίμων που συνηθίζεις να καταναλώνεις,
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Ενότητα 5.5 Διαιτητικές ή φυτικές ίνες ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΣΑΚΧΑΡΑ Ή ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (CH 2 O) n ή C n (H 2 O) n.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ) Ενότητα 20: Υδατάνθρακες Σπύρος Παπαγεωργίου, Χημικός MSc, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Διατροφή-Διαιτολογία
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι
Διατροφή-Διαιτολογία
Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται στα πράσινα φυτά από CO2 και H2O παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας με τη φωτοσύνθεση.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υδατάνθρακες & Διατροφή

Υδατάνθρακες Ταξινόμηση Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη, γαλακτόζη, φρουκτόζη, μαννόζη, Δισακχαρίτες Σουκρόζη , λακτόζη, μαλτόζη Πολυσακχαρίτες Άμυλο, δεξτρίνες, γλυκογόνο, δυσαπορρόφητοι πολυσακχαρίτες (άπεπτες φυτικές ίνες)

Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη Ελεύθερη στα φρούτα Αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στο ήπαρ & μυς. Φρουκτόζη Ελεύθερη στα φρούτα, σύκα, μέλι Γαλακτόζη - Πέψη λακτόζης Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε λίπος παρά σε γλυκόζη στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα λ 2 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη!!!

Δισακχαρίτες Σακχαρόζη ( σουκρόζη ή καλαμοσάκχαρο ή ζάχαρη) Σακχαρόζη ( σουκρόζη ή καλαμοσάκχαρο ή ζάχαρη) Ζαχαροκάλαμο, τεύτλα, μελάσα, μέλι Λακτόζη Γάλα Δυσανεξία στη λακτόζη Μαλτόζη Φύτρο του σιταριού Αλκοολική ζύμωση

Πολυσακχαρίτες Γλυκογόνο Ενεργειακό απόθεμα για ζώα & άνθρωπο Ενεργειακό απόθεμα για ζώα & άνθρωπο Παρέχει άμεσα ενέργεια – αποθηκεύεται στους μυς Άμυλο Τρόφιμα ; Ιδιότητες Μη αφομοιώσημοι = κυτταρίνες Μερικώς αφομοιώσημοι = ινουλίνη (κρεμμύδια, σκόρδα) Αφομοιώσημοι = ΄΄αμυλο, δεξτρίνες (δημ. Λαχανικά) Με το θάνατο των ζώων το γλυκογόνο διασπάται σε γλυκόζη, η ποσότητά του αμελητέα για το διαιτολόγιο Το γλυκογόνο αντιπροσωπεύει την πρωταρχική και πιο γρήγορα διαθέσιμη πηγή γλυκόζης και ενέργειας 300-400 γρ. Γλυκογόνου εναποθηκεύονταο στο ήπαρ και στους μυς. Άμυλο= οι κόκκοι, σχήματος και μεγέθους ανάλογα με το φυτό από το οποίο προέρχονται, γι’αυτό υπάρχουν πολλά είδη αμύλου/ αδιάλυτο στο νερό αλλά με το μαγείρεμα Δεξτρίνες=ενδιάμεσα προιόντα υδρόλυσης αμύλου, αυτή η υδρόλυση υποβοηθείται με ξηρή θερμότητα ή δράση ενζύμων κατά την πέψη ΔΦΠ φυσιολογική λειτουργία Μη απορροφήσιμο υλικό στο λεπτό έντερο, κατακράτηση νερού. Μεταβολικά προιόντα της βακτηριακής απόσύνθεση πάνω στις φυτικές ίνες στο λ.ε., μεθάνιο, CO2, H2O, κια πηκτικά οξέα μικρής αλύσου, αποβολή απο ΠΕ Πηκτίνες (φρούτα), πολυνερή γαλακτόζης, απορροφούνται ολοκληρωτικά. Φυκώδεις. Αυτές οι δύο συνδεόνται πολύ με το νερό και σχηματίζουν κολλοειδή στο λ.ε. Κυτταρίνες (και ημικυτταρίνες αποτελούν το κυτταρικό σκελετό των φυτών. Πολυμερές γλυκόζης, συνδέονται λιγότερο με νερό. Φρουτα, λαχανικά, περίβλημα δημητριακών, ξηρών καρπων, οσρπίων

Φυτικές ίνες Άπεπτες φυτικές ίνες Κυτταρίνες (μη αφομοιώσιμες) Ινουλίνη ( κρεμμύδια, σκόρδα) Άμυλο Φρούτα, λαχανικά, περίβλημα ξηρών καρπών, όσπρια

Βασικές λειτουργίες Πηγή ενέργειας Αποθηκεύονται σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό Στο αίμα  γλυκόζη Στους μύες & συκώτι  γλυκογόνο 1γρ υδατάνθρακα  4 Kcal  κατανάλωση: μετατροπή σε λίπος Επαρκής κατανάλωση υδατανθράκων για αποφυγή μετατροπής πρωτεΐνης λίπους σε ενέργεια σε περίπτωση που εξαντληθούν τα αποθέματα γλυκογόνου(φθορά του οργανισμού) 2. Η παρουσία υδατανθράκων στον οργανισμό καθορίζει τη ρύθμιση του μεταβολισμού πρωτεινών και λίπους στο ήπαρ. Όταν οι υδατάνθρακες της τροφής επαρκούν τότε οι πρωτείνες των τροφών που διασπάστηκαν σε αμινοξέα χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση πρωτεινών στο σώμα. Όταν η ενέργεια είναι ανεπαρκής τότε τα αμινοξέα υφιστανται απαμίνωση στο ήπαρ, η αμινική ομάδα αποβάλλεται ως ουρία μιασ και δε χρησιμοποιείται για σύνθεση άλλου αμινοξέος, το μη αζωτούχο μέρος χρησομοποιείται ως πηγή ενέργειας. Ο ρυθμός απαμίνωσης μειώνεται καθώς οι υδατάνθρακες αυξάνονται. Η ποσότητα του γλυκογόνου στο ήπαρ καθορίζει και την ποσότητα του λίπους η οποία θα διασπαστεί για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του οργανισμού.Αλλά όταν τα λιπαρά οξέα από την οξείδωση για παροχή ενέργειας είναι πολλά, δε μεταβολίζονται γρήγορα από το ήπαρ, και συγκεντρώνονται υπό μορφή κετονών που αποβάλλονται στα ούρα, και προκαλούν κέτοση. Με χορήγηση υδατανθρ. Η κέτοση παρέρχεται. 3. Υδατάνθρακες είναι καύσιμο και για την καρδιά, προσωρινή υπογλυκαιμια και ανεπαρκής παροχή γλυκόζης στη καρδιά μπορεί να μη βλάψει λόγω των επαρκών αποθεμάτων γλυκογόνου που έχει. Όταν όμως η καρδιά έχει βλάβες από ασθένεια, απόθεμα γλυκογόνου είναι περιορισμένο, και η υπογλυκαιμία προκαλεί στενοκαρδία. Στο ΚΝΣ, α΄μεση εξάρτηση από σάκχαρο, και παρατεταμένη υπογλυκαιμία προκαλέι ιστολογικές και λειτουργικές βλάβες 4. Περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεατι ωσ λίπος στον υποδόρειο ιστό. Οι υδατ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το λίπος, μόνο το΄λίπος δίνει απαραίτητα λ.ο και λιποδ.βιταμ. 5. Υδατοδιαλυτέσ ΦΙ, πίτουρο βρώμης π.χ. Παρατεταμένη γαστρική κένωση, μεγαλύτερος κορεσμός και καθυστέρηση παροχής ουσίων στο λ. έντερο. Επίσης παρατείνεται ο χρόνος απορρόφηση σακχάρων στο λ.ε. Φ.Ινες σα το πίτουρο στο κόλον, μειώνουν το χρόνο διαβίβασης στο παχύ έντερο και έχουν αποτέλεσμα μεγαλύτερο όγκο κοπράνων

Ρόλος στα τρόφιμα Δημιουργία αρώματος (αντίδραση Maillard) Ψημένα τρόφιμα: άρωμα καβουρντισμένου καφέ, ψωμιού, καλαμποκιού, κρέας ψημένο στα κάρβουνα Ενίσχυση γεύσης: Η δυνατότητα δημιουργίας δεσμών Η ενισχύεται η γλυκύτητα Γλυκαντικές ύλες Σακχαρώδης διαβήτης

Συνιστώμενες προσλήψεις 50-55% <15% απλά σάκχαρα 25-30g ΦΙ/ μέρα