Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι
Η ζάχαρη (επιστ. ονομασία σακχαρόζη) είναι δισακχαρίτης υδατάνθρακας που παράγεται από τη ρίζα του σακχαρότευτλου μέσα από μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Στις μέρες μας η παραγωγή ζάχαρης, λόγω των μηχανημάτων που απαιτούνται είναι βιομηχανική και πραγματοποιείται από ειδικά εργοστάσια καλούμενα βιομηχανίες ζαχάρεως. Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι ΔΙΣΑΚΧΑΡΙΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗ Μαλτόζη Γλυκόζη + Γλυκόζη Σακχαρόζη Γλυκόζη + Φρουκτόζη Λακτόζη Γλυκόζη + Γαλακτόζη

2 ΡΟΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1 Aποθήκευση Πλύσιμο 2. Εκχύλιση 3. Καθαρισμός χυμού 4. Συμπύκνωση Κρυστάλλωση

3 AΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΛΥΣΙΜΟ Tα τεύτλα αποθηκεύονται σε υπαίθρια σιλό σε σωρούς ύψους μέχρι 11 μέτρα περίπου και προωθούνται με τη βοήθεια ροής νερού προς το πλυντήριο τεύτλων όπου πλένονται. Mετά το πλύσιμο, τα τεύτλα κόβονται σε λεπτά τεμαχίδια στις κοπτικές μηχανές

4 ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟΣ ΧΥΜΟΣ Η διαδικασία που συνίσταται στην παραλαβή της ζάχαρης που περιέχεται στα τεμαχίδια. Tα τεμαχίδια εισάγονται στο ένα άκρο, ενώ το ζεστό νερό, που κυκλοφορεί ανάποδα εμπλουτίζεται με τη ζάχαρή τους. O ζαχαρούχος χυμός συλλέγεται στο ένα άκρο, ενώ τα εκχυλισθέντα τεμαχίδια ανακτώνται στο άλλο άκρο και χρησιμοποιούνται για κτηνοτροφή.

5 ΖΑΧΑΡΟΥΧΟΣ ΧΥΜΟΣ ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ
Προασβέστωση, ασβέστωση (+γάλα ασβέστου που κρατάει μέρος από ξένες ουσίες) Κορεσμός, (+CO2 στον χυμό οπότε διασπάται η ζαχαράσβεστος και σχηματίζεται ένα ίζημα που είναι αδιάλυτο και συγκρατεί τις ξένες ουσίες. Διήθηση, Tο ίζημα του ανθρακικού ασβεστίου που περιέχει τις ξένες ουσίες, αποτίθεται στα φίλτρα (φίλτρα περιστροφικά και φίλτρα καθιζητήρες) Ο χυμός είναι διαυγής και αραιός και περιέχει ~1,6% ξένες ουσίες, ~12% ζάχαρη και ~86% νερό.

6 ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Για την απομάκρυνση του νερού όπου είναι διαλυμένη η ζάχαρη, ο αραιός χυμός αποστέλλεται σε πέντε διαδοχικά δοχεία εξάτμισης. O ατμός από το πρώτο δοχείο εξάτμισης ανακτάται και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του επόμενου δοχείου κ.ο.κ.(εξάτμιση πέντε βαθμίδων - πυκνός χυμός).

7 ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ -ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΗΣΗ
ΜΕΛΑΣΑ ΖΑΧΑΡΗ Kρυστάλλωση O πυκνός χυμός συμπυκνώνεται σε συσκευές που εργάζονται υπό κενό και εκεί προκύπτει ένα μείγμα κρυστάλλων και σιροπίου που λέγεται ζαχαρόμαζα.  Mε την επίδραση της φυγοκέντρου, η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, διαχωρίζεται από το σιρόπι (μελάσα) και αποτίθεται στα τοιχώματα του καλαθιού της φυγοκέντρου. Γίνεται πλύση με ζεστό νερό και η λευκή ζάχαρη ξηραίνεται και αποθηκεύεται. Tο σιρόπι (μελάσα), αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για πρώτη ύλη παραγωγής οινοπνεύματος και για κτηνοτροφές. .

8 ΠΡΟΣΟΧΗ Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία καθώς συνδέεται με την παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, και φθορά των δοντιών.

9 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΒΑΚΗΣ


Κατέβασμα ppt "Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google