ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς
Advertisements

ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Ophtha Awareness & Diagnosis Campaign Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη!
Παπαδάκη Αθανασία-Σίντι Φυτσιλή Ευγενία Γιαννή Μυρσίνη-Ειρήνη
Μηνιγγιτιδόκοκκος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ Χριστιάνα Χάβαρη.
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Β’ Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ.
Το παιδί με στασιμότητα βάρους
Αδρενολευκοδυστροφία (ALD)
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Ιωαννίδου Φανή.
ΠΑΛΑΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Βαλαβάνη Ευδοξία ΑΕΜ: Εργασία 3η.
«Ιατρική Εκπαίδευση και εξατομικευμένα ιατρικά συστήματα» Αντωνίου Θεοδώρα Κυριάκου Ελπίδα Παπαδοπούλου Ευθυμία Τορτούρη Κατερίνα.
Ιατρική του Ύπνου ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
 Ορίζεται η έννοια της αμβλυωπίας,  Αναλύεται η φυσιολογία του φαινομένου,  Γίνεται μια εκτενή περιγραφή των ειδών και των αιτιών της αμβλυωπίας, 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Βασικες Εννοιες Φυσικης _2
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΜΑΤΙΟΥ
Ποια είναι τα παιδιά με προβλήματα όρασης;
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΡΑΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης
Στατική και Δυναμική Πελματογραφική Ανάλυση, Σύγκριση Αναλύσεων.
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ - A possible day at the office ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ, M.Sc. Optometry ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.
Ο μηχανισμός της όρασης Για να σχηματιστεί οπτική εικόνα, πρέπει οι φωτεινές ακτίνες να σχηματίσουν είδωλο του αντικειμένου πάνω στον αμφιβληστροειδή =>βρίσκονται.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΩΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη.
ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. OI ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΣ  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ  ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΑΥΤΙΣΕΩΣ  ΤΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ. Οφείλεται.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Νησιώτου – Μαντέλου Ιουλία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1 Γυμνάσιο Άργους Α
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ Αμβλυωπία μπορεί να ορισθεί η οπτική οξύτητα χειρότερη από 6/9, η οποία δεν οφείλεται σε διαθλαστικά σφάλματα, οφθαλμολογικές ανωμαλίες που μπορούν.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην εισαγωγή των νέων Ψυχιατρικών Θεραπευτικών μεθόδων στην Ελλάδα αλλά και στην.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ. Πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας των οφθαλμοκινητικών μυών το ματιού, με αποτέλεσμα την παρέκκλιση από.
Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης και μέλη του Κ.Α.Π.Η. του δήμου Αιγιαλείας (Αίγιο) Αθανάσιος Χατζηπαντελής Δήμητρα Μακρυνιώτη Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας Τ.Ε.Ι.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 ΝΥΣΤΑΓΜΟΣ. Ακούσιες, ρυθμικές,με μορφή ταλαντώσεως κινήσεις ενός ή δύο οφθαλμών σε όλες ή ορισμένες μόνο θέσεις του βλέμματος. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος MD,HSPH(MPH, PhD) π Εθνικός Εμπειρογνώμονας, GDVF2 Luxembourg Aναπληρωτής Καθηγητής Προληπτικής.
Οφθαλμολογική – Οπτομετρική Εξέταση ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ατομικό- Οικογενειακό Συνήθη οφθαλμικά συμπτώματα ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Επισκόπηση-ψηλάφηση Εξέταση της όρασης 1.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΌΡΑΣΗΣ & ΜΕΛΗ ΤΟΥ Κ. Α. Π. Η
Μια πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο
Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας
Ρευματολογικό ιατρείο εμπειρία φοιτητή
Μάθημα: «Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ» Παρουσίαση Μαθήματος
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
Εργαστήρια Ε Εξαμήνου στον κλινικό χώρο
Mελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Μαθητές: Βιολάκης Εμμαλουήλ Κανιαδάκη Μαρία Παναγούλης Ευάγγελος
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
«Ιατρική Εκπαίδευση και εξατομικευμένα ιατρικά συστήματα»
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Εργαστήρια Ε Εξαμήνου στον κλινικό χώρο
Τίτλος εκπαιδευτικής παρουσίασης
Πρωτοβάθμια πρόληψη Αναφέρεται σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε το άτομο να μην έλθει όσο το δυνατόν σε επαφή με νοσογόνους παράγοντες ή να έχει.
Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο
Δηλαδή, θέλουμε να αξιολογήσουμε αν πετύχαμε ή όχι τη θεραπεία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Η αμβλυωπία είναι μία οφθαλμολογική νόσος από την οποία αρκετοί άνθρωποι πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν! Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα,ιδίως αν ασχολείται με το πεδίο της οφθαλμολογίας.

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ ΣΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Για μια συνοπτική ενημέρωση επί του θέματος μπορεί κανείς να ανατρέξει στον ιστότοπο της Βικιπαίδειας. Το σχετικό άρθρο της βικιπαίδειας για την αμβλυωπία παρουσιάζεται συνοπτικά στη συνέχεια.

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Αμβλυωπία, ή αλλιώς τεμπέλικο μάτι , είναι η ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο οφθαλμών παρά τη διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας και την απουσία οργανικής βλάβης. Πρόκειται για στερητικό φαινόμενο και αποτέλεσμα της μη συνεχούς χρήσης της μίας ή και των δύο ωχρών κηλίδων για οπτική προσήλωση

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑΣ Στραβισμική αμβλυωπία: αμβλυωπία ως απόρροια του στραβισμού. Ανισομετρωπική(διαθλαστική)αμβλυωπία: αμβλυωπία οφειλόμενη σε διαφορετικές διαθλαστικές ανωμαλίες των 2 οφθαλμών. Αμετρωπική αμβλυωπία: αμβλυωπία ως αποτέλεσμα στέρησης σχηματισμού εικόνας. Αμβλυωπία από ανοψία: παρεμπόδιση της όρασης κατά τη βρεφική ή πρώτη παιδική ηλικία με αποτέλεσμα σοβαρή ελάττωση της οπτικής οξύτητας. 

Οργανική αμβλυωπία:οφείλεται σε εκ γενετής βλάβη των υποδοχέων του φωτός στο κεντρικό βοθρίο της ωχρής κηλίδας. Μεσημβρινή αμβλυωπία: αποτέλεσμα στέρησης σχηματισμού εικόνας σε ένα μεσημβρινό

ΔΙΑΓΝΩΣΗ Εξέταση της οπτικής οξύτητας Φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας:Χρησιμοποιείται για τη διαφορική διάγνωση της αμβλυωπίας από μία οργανική αιτία ελαττωμένης οπτικής οξύτητας . Η δοκιμασία της κατά προτίμηση προσήλωσης : Η δοκιμασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη εκτίμηση της όρασης στην ηλικία των 4-6 μηνών .

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία κατά την παιδική ηλικία. Η κατά το δυνατόν πιο έγκαιρη εφαρμογή της δίνει βελτιωμένα αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατή η εφαρμογή σε ενήλικες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Εναλλακτικές μέθοδοι: Penalization Χρήση θολού γυαλιού

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ η παρουσίαση των παρακάτω σημείων-κλειδιών Η ανωτέρω παρουσίαση απευθύνεται σε φοιτητές της ιατρικής σχολής στα πλαίσια των διαλέξεων του μαθήματος της ΩΡΛ αλλά και σε οποιονδήποτε μη ειδικό,ο οποίος ενδιαφέρεται για το θέμα. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ η παρουσίαση των παρακάτω σημείων-κλειδιών Ορισμός και φυσιολογία της αμβλυωπίας. Κλινικές υποκατηγορίες της αμβλυωπίας Μέθοδοι διάγνωσης της αμβλυωπίας με σκοπό Την αποτελεσματική της θεραπεία.

Μέσω της μελέτης της ανωτέρω παρουσίασης ο εκπαιδευόμενος : Έρχεται σε μια προκαταρκτική επαφή με την πάθηση της αμβλυωπίας Ενημερώνεται για τις βασικές παραμέτρους της παθογένειας και της παθοφυσιολογίας της Κατανοεί την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσής της.

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ! Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ!