‘ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ’ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ευέλικτη Ζώνη Α΄ Τάξης Ευέλικτη Ζώνη Α΄ Τάξης   Παραδοσιακά Υγιεινά Εδέσματα και Γλυκά.
Advertisements

39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ισορροπημένη διατροφή
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: <<Μεσογειακή Διατροφή>>
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Υπ. Αγωγής Υγείας ΠΕ Δ΄ Αθήνας
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Η πυραμίδα της διατροφής
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώμε ότ,ι πρέπει , όχι ό,τι να΄ναι »
Med Diet Όποιος προσέχει τον εαυτό του, με ακολουθεί Μεσογειακή Διατροφή 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχολ. Έτος:
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Μεσογειακή διατροφή Φωτεινή χείρα Στ‘  Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώω ό,τι να ’ναι ή ό,τι πρέπει;»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παρασκευή Γουργουλιάτου
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μεσογειακή διατροφή, για μια καλύτερη ζωή»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρέφομαι σωστά.Χτίζω γερό κορμί»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Υγιεινή διατροφή Ψυχική υγεία Kοινωνική - Συναισθηματική ανάπτυξη
42 Δημοτικό Σχολείο Πατρών
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Γερά Δόντια… Καλύτερη Υγεία»
Τρέφομαι σωστά… μεγαλώνω σωστά
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Πρακτικη ασκηση στην Κοινοτητα Στεργιου Ιωαννα , 21051
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Φορέας Υποδοχής και Εκπαίδευσης : 4 ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Βύρωνα Ονοματεπώνυμο: Μαρκάκη Μαίρη Διεύθυνση παιδικού σταθμού: Ταύρου 4, Βύρωνας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ Αλεξάκου Θωμαή Δημητρίου Μαρία Μακρή Ραφαέλα Νικηταρά Κατερίνα.
Β ΕΞΑΜΗΝΟ. o 1 Βρεφικό τμήμα (ηλικίας ετών) o 1 Προνηπιακό τμήμα (ηλικίας ετών) o 1 Νηπιακό τμήμα (ηλικίας ετών)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
Κυνήγι θησαυρού με θέμα τις υγιεινές συνήθειες
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
2 /Θ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΟΡΠHΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
08/06/2018.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η τροφή σου, το φάρμακό σου»
9/θ Δημοτικό Σχολείο 3o Αριδαίας
Παρουσίαση πρακτικής στην κοινότητα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Διατροφή και υγεία»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Πρακτική στη Κοινότητα
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

‘ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ’ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ’ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ανάγκη να διαμορφώσουν τα παιδιά σωστή νοοτροπία διατροφής καθίσταται επιτακτική, ειδικά στην εποχή μας που η έτοιμες τροφές μπαίνουν ολοένα και πιο πολύ στη ζωή μας. Γι’ αυτό και το ‘Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα’ είναι ένα θεματικό πάρκο με εκθέματα που απεικονίζουν τον αρχαιοελληνικό τρόπο παραγωγής του ψωμιού, του τυριού, του ελαιόλαδου και των καθημερινών δραστηριοτήτων του αγροκτήματος στην αρχαιότητα. Ως την πλέον κατάλληλη μεθοδολογία το ‘Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα’ επέλεξε τη βιωματική μέθοδο, η οποία έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα, κατευθύνει στην αναζήτηση νέων γνώσεων μέσα από την προσωπική εμπειρία, δίνει τη δυνατότητα για συμμετοχικές διαδικασίες και δράσεις και απελευθερώνει δεξιότητες του εμπλεκόμενου μαθητή

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού 6-14 χρονών. Χώροι υλοποίησης Κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι ανοικτοί και κλειστοί ( σε περίπτωση κακοκαιρίας ). Χρόνος υλοποίησης Μέχρι 2 ώρες. Στόχος θεματολογίας Να ενημερωθούν οι μαθητές για τη σημασία της σωστής διατροφής στην υγεία και στην ανάπτυξη του οργανισμού. Nα ανακαλύψουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία αυτής μέσα από διαδραστικά παιχνίδια Το πρόγραμμα υλοποιούν επιστημονικά καταρτισμένοι εκπαιδευτές ( διατροφολόγοι), με εμπειρία στο χώρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ Με την προσέλευση του σχολείου στον Πολυχώρο οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες – τάξεις. Κάθε ομάδα θα συμμετέχει στις έξεις θεματικές δράσεις. Περιήγηση στο Αρχαιοελληνικό αγρόκτημα. Θεματικό πάρκο που απεικονίζει τις βασικές δραστηριότητες του αγροκτήματος στην αρχαιότητα όπως ήταν η παραγωγή ψωμιού, τυρί-γάλα, λάδι, κρασί, παστέλι, ταχίνι, μέλι κτλπ. καθώς επίσης και ένας πλήρης θερμοκήπιο-μπαξέ με λαχανικά εποχής και βότανα της Ιπποκράτειου ιατρικής( όλες οι τάξεις ). Διάρκεια 20’ Αρχαιοελληνικά Παραδοσιακά Παιχνίδια. Οι μαθητές παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια κυρίως με καρπούς από την γη. . Διάρκεια 20’ Οι μαθητές μαθαίνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής μέσω διαδραστικών παιχνιδιών. Διάρκεια 40’ α. Παρασκευή χωριάτικης σαλάτας και Παρασκευή ψωμιού. β. Ξεχωρίζουν και μαθαίνουν τα υλικά που συνθέτουν την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής . γ Φυτεύουν σε κυπελάκια σπόρους και παίρνουν πληροφορίες για την δημιουργία σπιτικού μπαξέ. δ. Παιχνίδια και θεατρικό με θέμα την υγιεινή διατροφή.

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τις έξεις θεματικές αναπαραστάσεις Αναπαράσταση της ‘Οικίας’. Ανδρωνίτης, γυναικωνίτης, χώροι που έπαιζαν τα παιδιά, w.c., αποθήκες. Κουζίνα ( Παρασκευή Ψωμιού ). Το Λίχνισμα, Το Άλεσμα, Το ψήσιμο σε φούρνο. Παρασκευή Τυριού. Αναπαράσταση από το άρμεγμα, την συλλογή και την παραγωγή του τυριού. Παρασκευή Κρασιού. Το Σταφυλο-πατητήριο, η λήψη του εκχυλίσματος, η αποθήκευση σε πιθάρια. Παρασκευή Λαδιού. Η συλλογή, το πάτημα στην μυλόπετρα, η λήψη και αποθήκευση. Παρασκευή ταχίνι, μέλι. Το άλεσμα, το βράσιμο του μελιού, η μίξη ταχίνι-μέλι (παστέλι). Ο χώρος του Εργαστηρίου. Ο Ξυλουργός, ο Σιδεράς, ο Πηλουργός, ο Γλύπτης. Οι χώροι διαμονής των δούλων. Αναπαράσταση του χώρου διαμονής των δούλων. Το Ιατρείο. Αναπαράσταση μιας χειρουργικής επέμβασης.

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Οι μαθητές παίζουν γνωστά παραδοσιακά παιχνίδια της αρχαιότητας χρησιμοποιώντας υλικά από την φύση ( καρπούς ). Αμάδες. Οι μαθητές προσπαθούν από απόσταση να πετάξουν καρύδια μέσα σε έναν κύκλο. Κούκος-Πούκος. Οι μαθητές κρύβουν στα χέρια τους καρπούς. Τριώτα. Επιτραπέζιο παιχνίδι σαν την σημερινή τρίλιζα που παιζόταν με ξηρούς καρπούς. Τρόπα. Τα παιδιά προσπαθούν να βάλουν καρπούς σε πήλινο αγγείο.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ♦ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και βλέποντας την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, φορούν ταμπέλες και φτιάχνουν τα ίδια την πυραμίδα. Έτσι μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και να τα ταξινομούν ανάλογα με την συχνότητα κατανάλωσης του κάθε τροφίμου σε καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση. ( όλες οι τάξεις). ♦ ΣΑΛΑΤΕΣ. Οι μαθητές έχοντας μπροστά τους έτοιμα κομμένα λαχανικά και φρούτα σε συγκεκριμένα σχήματα, παρασκευάζουν υγιεινά πιάτα δημιουργώντας συγκεκριμένα σχέδια όπως ανθρωπάκια, ψαράκια, λουλούδια, κ.α. ανακαλύπτοντας έτσι την χαρούμενη και πολύχρωμη πλευρά των φρούτων κι λαχανικών. ( μεγάλες τάξεις).Οι μικρές τάξεις ζυμώνουν και φτιάχνουν ψωμάκια. ♦ ΠΟΙΗΜΑ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Οι μαθητές μαθαίνουν κάποιους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής μέσα από ένα ποίημα το οποίο θα απαγγέλουν όλα μαζί μέσα στην αίθουσα και παίζουν θεατρικό παριστάνοντας τα τρόφιμα.. (όλες οι τάξεις). ♦ Φυτεύουν σπόρους. Οι μαθητές μαθαίνουν να φυτεύουν σε κυπελάκια σπόρους (τα οποία τα παίρνουν μαζί τους) και παίρνουν πληροφορίες για την δημιουργία σπιτικού μπαξέ. ( όλες οι τάξεις). Μετά το τέλος του προγράμματος τα παιδιά παίζουν στους ανοιχτούς και κλειστούς παιδότοπους με την παρουσία παιδαγωγών.