Κωνσταντίνος Χατζόπουλος 1868-1920. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Ποιητής (υπό την επίδραση του Παλαμά), αξιόλογος πεζογράφος, κριτικός και μεταφραστής Περιοδικό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο ΟΛΟΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΦΑΡΟΣ Του Φρανσίσκο Κούνα Εάν έρθεις στο σπίτι μου, από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς μου θα δεις τη θάλασσα, την παραλία και πολλές.
Advertisements

Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΥΟ ΔΟΝΤΙΟΥ ΠΙΚΙ - ΠΙΚΙ.
Όταν ο Θεός έφτιαξε τη γυναίκα εργαζόταν
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΡΙΑ.
Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας
ΤΟΜΑΣ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
‘Aπιστος Σύντροφος ?.
Μετάφραση – Προσαρμογή στο Power Point: Μαρία Κασαπίδη
ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
Αλάτι χοντρό – αλάτι ψιλό
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
Ποίημα στον Φίλο Jorge Luis Borges Κλικ για το επόμενο.
Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν
ΦΙΛΙΑ Στέλιος Μητρογιαννόπουλος, τμήμα Β1.
Τα τέσσερα κεριά….
Ο Μάνος Χατζιδάκις για το νησί των συναισθημάτων
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ Ο Διονύσης Μακρής ή αλλιώς Διονύσης Συντριβάνης γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου1982 στη Θεσσαλονίκη!Συμμετείχε στο ελληνικό talent show Dream.
Το μοιρολόγι της φώκιας Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου
Βρείτε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το μήνυμα.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού.
Μαθαίνω να είμαι καλό παιδί στην τραμπάλα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΑΡΡΑ ΝΙΚΟ
Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα
Εισαγωγή στο σενάριο   Τι είναι το σενάριο. Α. H τέχνη του να σκέφτεσαι σε εικόνες. -Προ-σχεδιο της τελικής ταινίας Β.Στο σενάριο δεν μπορείς να περιγράψεις.
ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ
Όλα τώρα γύρω μου γελούνε κι απ’ αγάπη τώρα με μεθούνε σαν φιλώ γλυκά τα δυο σου χείλη που `ναι σαν τριαντάφυλλα τ’ Απρίλη.
Το μεγάλο μυστικό Η δική μου περιπέτεια.
Ας μιλήσουμε για τη φιλία!!!
27o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
O γέρος και τα τρία αδέλφια
Music: Smoke gets in your eyes Pictures By: Unknown source Edited by AMRA.
Ένα παραμύθι κατά του σχολικού εκφοβισμού
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού
ΣεβΟμαστε τη διαφορετικΟτητα…
Κωστής Παλαμάς
Οι δύο φίλοι και η αρκούδα
ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ.
Impasse Finesse Sorpasso Snit Εμπάς Κατάλαβα ξέρεις ξένες γλώσσες! Να παίζεις όμως bridge μπορείς; Η εμπάς (η αλλιώς τυλιχτή) είναι κόλπο του εκτελεστή!
Σεμπάστιαν Πίλαρτζικ Θάνος Κανέλλος Τζαβέλας Νέστορας
Οδυσσέας Ελύτης  Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
Μάθημα ζωής από ένα παιδί.
Κωνσταντίνος Θεοτόκης Κωνσταντίνος Θεοτόκης Κέρκυρα (η μητέρα του ήταν ανιψιά του Ιάκωβου Πολυλά) Παρακολουθεί μαθήματα φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια.
Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα συναισθήματα. Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη και όλα τα άλλα συναισθήματα.
Ουράνιο τόξο.
Εργασίες των μαθητών της Γ΄3 στο κείμενο ″ Το χαρούμενο λιβάδι ″
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.
Πατριωτισμός - Εθνικισμός Στην ποίηση και τη λογοτεχνία
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
Μην τολμήσεις και μιλήσεις γιατί θα σου κάνουμε χειρότερα! Πρέπει να μας φοβάσαι!
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
Υγρότοπος και άνθρωποι. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία γαλάζια λίμνη, που μέσα στα νερά της κολυμπούσαν τι ;
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Το αγαπημένο μου ζώο Το αγαπημένο μου ζώο είναι ο σκύλος. Το όνομα του είναι Ρωμαίο. Είναι σκυλάκι μεσαίου μεγέθους, περίπου 10 κιλά. Είναι μόνο 3 χρονών.
Η δύναμη της εικόνας Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
Παραγωγή Γραπτού Λόγου
Τα σημεία στίξης Β΄τάξη.
Α α Το αρκουδάκι ακουμπά ένα αστέρι και γελά και στην άμμο περπατά
Ναπολέων Λαπαθιώτης Νυχτερινό
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΑΠΗ. . .;
Η σταγόνα μας η όμορφη, έκανε πολλά ταξίδια, για να φτάσει ως εδώ,……η σταγονούλα μας ξαφνιάστηκε όταν Βρέθηκε σε μια πανέμορφη λιμνούλα.
1.Βλέπω στα μάτια σου τη θλίψη. Νοιώθω την τελευταία σου χαρά.
Μάθημα 8ο Ζητήματα γραφής και επιμέλειας κειμένου-εργασίας
Δ2 Δανάη Διαμαντοπούλου.
Αυτό το ποίημα γράφτηκε από μια έφηβη που πάσχει από καρκίνο.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΜΟΛΙΑΝΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΘΕΜΑ: ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΒΑΛΙΑΝΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΝΙΑΝΙΟΣ.
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Λογος της γυναίκας 9/11/2018 γεωργία κ..
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Ποιητής (υπό την επίδραση του Παλαμά), αξιόλογος πεζογράφος, κριτικός και μεταφραστής Περιοδικό Τέχνη ( ) - προβολή των ξένων λογοτεχνιών στο ελληνικό κοινό, ιδιαίτερα των σκανδιναβικών και της γερμανικής Το 1909 ιδρύει τη «Σοσιαλιστική Δημοτικιστική Ένωση» στο Βερολίνο Δημοτικισμός, σοσιαλισμός και εργατικό κίνημα

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Μεταφράζει τον Μαρξ στα ελληνικά Τραγούδια της ερημιάς – 1898 Τα ελεγεία και τα ειδύλλια Συνεργάστηκε με το περιοδικό Διόνυσος του Δημ. Χατζόπουλου Αγάπη στο χωριό – 1910 Η κούλια του Ακροπόταμου, περ. Νουμάς, 1909 > Ο πύργος του Ακροπόταμου – 1915

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος (η θέση της γυναίκας στην καθυστερημένη επαρχιακή κοινωνία), αξιοποίηση του ΕΠΛ και του εσωτερικού μονολόγου στην αφήγηση Φθινόπωρο – 1917 (εισάγεται η συμβολιστική πεζογραφία στη νεοελληνική λογοτεχνία) «Μυθιστόρημα της μοναξιάς των μικροαστών του 1900» (H. Tonnet)

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Υπονόμευση της πλοκής και λειτουργία των μοτίβων και συμβόλων στην απόδοση της πλήξης, της μονοτονίας και της κενότητας της επαρχιακής ζωής «η γλώσσα του δεν είναι λογοτεχνικά γραμμένη, είναι η φωνή ξανακουσμένη στο φωνογράφο με όλα τα φυσικά ξεχωρίσματα…» (Κ. Παλαμάς, 1923)

Πύργος του Ακροπόταμου «...Όλα περνούν και ξεθυμαίνουν, όλα χάνονται και σβήνουν. Και το σαράκι, που τρώει το ξύλο, ψοφά και αυτό άμα φάη το ξύλο, στοχάζεται η Μαριώ ύστερα εκεί που ράβει, και βλέπει πως τα ξέχασε κι αυτή όλα κι άφησε σχεδόν αδιάφορη να κυλά τον κατήφορο που φέρνει προς τη Φρόσω, προς τη χαρά από τη χαρά μόνο των άλλων, την παρηγορία από το σόι μόνο, την ελπίδα λυτρωμού μόνο από τον αδερφό...»

Φθινόπωρο «Πως μου αρέσει που σκοτείνιασε», ξαναψιθύρισε η Μαρίκα. Δεν έπνεε πνοή, και ο λόγος φάνηκε στο Στέφανο σαν ψιθύρισμα της ίδιας θολωμένης ώρας. Δε μίλησε από φόβο μην ταράξη τη σιγή της. Έσκυψε μόνο στη Μαρίκα και της φίλησε το μέτωπο. Κ' έμειναν και οι δυο άφωνοι κοιτάζοντας στο μάκρος. Έπειτα η Μαρίκα βάζοντας το χέρι γύρω στο λαιμό του:

Φθινόπωρο «Στην ησυχία αυτή», είπε σιγά. «Πόσο είμαι ευτυχισμένη», περίμενε ν' ακούση ο Στέφανος, μα η Μαρίκα αλλάζοντας τόνο μεμιάς και φέρνοντας το πρόσωπο σιμότερα προς το δικό του: «Δεν ξέρω, Στέφανε, γιατί, μα με πειράζει το πολύ το φως κοντά σου», είπε και τον κοίταξε κατάματα.

Φθινόπωρο Την κοίταζε και ο Στέφανος: το βλέμμα της είχε σαν κάποια ανησυχία, σαν κάποιο τρόμο, όπως και η φωνή της. «Έμειναν έτσι μερικές στιγμές. Ο Στέφανος δεν έβρισκε τι να μιλήση. Μα όταν έκανε κάτι να πη∙ «Ω σώπα∙ κοίταζέ με μόνο», τον σταμάτησε η Μαρίκα, κ' έμειναν πάλι άφωνοι βλέποντας έξω. […]

Το Φθινόπωρο Μόνο τα φύλλα έτριξαν στα κλαδιά με ήχο ξερό σαν ξέσκισμα. […] Η Μαρίκα κοίταξε άφωνη το Στέφανο. Έπειτα έσκυψε στο παράθυρο: τα ξερά φύλλα είχαν γεμίσει την αυλή. Ο Στέφανος σα ν’ ανατρίχιασε. […] «Θα βρέξη», ψιθύρισε ο παππούς και κοίταζε έξω το βαρύ αέρα...