Οι διατροφικές συνήθειες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Advertisements

Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ισορροπημένη διατροφή
Στόχοι Δημιουργία power point Ροή & εικόνα στο κείμενο
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ!!!
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γενικό Λύκειο Σκύδρας (Project 7)
Μεσογειακή Διατροφή!.
Η πυραμίδα της διατροφής
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ!!!!!
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 29ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται. Σύμμαχος της υγείας μου το πρωινό Το πρωινό υπάρχει από την αρχαιότητα. Στην προκλασική περίοδο ονομάζονταν και αργότερα.
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων Θεοδώρα Μπέρδου Αρετή Μούλιου Κατερίνα Τυλιγάδα ΣΤ2΄
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΜΗΜΑ : ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α΄ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΝΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ:
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των παππούδων και των γιαγιάδων μας Συνέντευξη με τους ενοίκους του γηροκομείου Ρεθύμνου.
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Συνθήκες Διαβίωσης Στη Ζίτσα
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Προαγωγή Υγείας σε Ατομικό Επίπεδο
Μεσογειακή Διατροφή 3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ- ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15.
Πρακτική στη Κοινότητα
Αυτόχθονας λαός Πάπουα
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρα-κτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργι-κή δραστηριότη-τα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

Τα τρία γεύματα των Αρχαίων Ελλήνων Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα. Το πρώτο τους γεύμα λεγόταν ακρατισμός, το δεύτερο γεύμα τους λεγόταν άριστον και το τρίτο τους γεύμα λεγόταν δείπνον το οποίο ήταν και το σημαντικότερο της ημέρας. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα το εσπέρισμα αργά το απόγευμα. Τέλος το αριστόδειπνον ήταν ένα κανονικό γεύμα που μπορούσε να σερβιριστεί αργά το απόγευμα στη θέση του δείπνου. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

Ο ακροτισμός Ο ακροτισμός αποτελούσε ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (αυτό το κρασί λεγόταν άκρατος). Μερικές φορές αυτό το γεύμα συνοδευόταν από σύκα ή ελιές. O ακροτισμός ήταν το πρώτο γέυμα τον αρχαίων Ελλήνων και δεν του έδιναν μεγάλη βαρύτητα όπως δίνουμε δίνουμε εμείς σήμερα στο πρωινό. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

Το άριστον Το άριστον λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Από ότι ισχυρίζονται πολλοί ξένοι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το θέμα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν τι ακριβώς έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες αλλά είναι σίγουροι ότι δεν έτρωγαν κρέας, ψάρι, μακαρόνια και άλλα παρόμοια φαγητά που εμείς τρώμε το μεσημέρι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι έτρωγαν κάτι ελαφρύ για να έχουν δυνάμεις για την υπόλοιπη ημέρα. Σίγουρα όμως έτρωγαν ξηρούς καρπούς που ήταν μία από τις βασικότερες τροφές εκείνης της εποχής. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

Το δείπνον Το δείπνο ήταν το βασικότερο γεύμα της ημέρας εκείνης της εποχής και λάμβανε χώρα αργά το απόγευμα. Το δείπνο περιλάμβανε κυρίως κρέας το οποίο για να το αποκτήσουν κυρίως οι άντρες πήγαιναν για κυνήγι ή ψάρι το οποίο ψάρευαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό το γεύμα μαζεύονταν σε μια μικρή ‘’πλατεία’’ συνήθως οι κάτοικοι που δεν είχαν οικογένεια για να περάσουν λίγο χρόνο χαράς και ξεκούρασης. Οι άνθρωποι που είχαν οικογένειες έτρωγαν όλοι μαζί στα σπίτια τους. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

Εσπέρισμα Σε αυτά τα γεύματα μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα το εσπέρισμα, που είναι ένα παρόμοιο γεύμα με το άριστον , αλλά το συγκεκριμένο το σερβίριζαν αργά το απόγευμα. Το εσπέρισμα συνήθως περιείχε φρούτα. Ήταν συνήθως ένα από τα γεύματα των αγροτών. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

Συμπέρασμα Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ ‘’συντηρητικοί’’ όσο αναφορά την διατροφή τους. Τρώνε 3 οι και περισσότερα γεύματα την ημέρα και δίνουν βάση στο λεγόμενο δείπνον. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.