ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

Στάσιμα κύματα.
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΗΜΑΤΩΝ
Ταλάντωση & Αρμονική Κίνηση
Εκπαιδευτής: Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Μηχανικές Ταλαντώσεις
Μηχανική Ενέργεια Τι είναι η Ενέργεια Κινητική Ενέργεια
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
Κεφάλαιο 7 Δυναμική Ενέργεια και Διατήρηση Μηχανικής Ενέργειας.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης.  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ x= Α * ημωt k=D F= - F 0 * ημωtω=2π/Τ F 0 =m * α max α max = ω 2 * Α D=m * ω 2 F=-D * x ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ.
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
Πότε λέμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;
4.2 ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ
2ο΄ Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της ταχύτητας των σωμάτων;
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ νόμος NEWTON
Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
3.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
5.5 ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
Απλή αρμονική ταλάντωση Περιοδική κίνηση όπου η δύναμη επαναφοράς είναι ανάλογη της απομάκρυνσης (απομάκρυνση είτε ως γραμμική ή ως γωνιακή μετατόπιση)
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε Τίτλος Πτυχιακής Εργασίας: Κατασκευή διδακτικού πακέτου προσομοίωσης των μηχανικών ταλαντώσεων.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
1 Σύνθεση Ταλαντώσεων. 2 Αρχή της Ανεξαρτησίας ή Αρχή της Επαλληλίας των κινήσεων Όταν ένα κινητό εκτελεί ταυτόχρονα 2 ή περισσότερες κινήσεις, κάθε μία.
Α ΝΩΤΑΤΗ Σ ΧΟΛΗ ΠΑΙ ΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΑΣΙΜΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Μηχανικές Ταλαντώσεις
ΔΥΝΑΜΕΙΣ Γενικά περί δυνάμεων
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
Επανάληψη στις δυνάμεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
Η έννοια της ΔΥΝΑΜΗΣ Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί:
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Το εκκρεμές αφήνεται να ταλαντωθεί στη θέση Β.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Κωστοπούλου Ειρήνη, Φυσικός ΠΕ04.01
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση 2. Το απλό εκκρεμές

Περιγραφή των κινήσεων Ποιος είναι ο χρόνος επανάληψης της κίνησης; 1. Περιοδικές κινήσεις

Είναι όλες επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε ίσα χρονικά διαστήματα Τι κοινό έχουν: η κίνηση μιας κούνιας η κίνηση ενός δείκτη ωρολογίου η κίνηση εκκρεμούς η κίνηση ενός τροχού Είναι όλες επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε ίσα χρονικά διαστήματα Αυτές οι κινήσεις ονομάζονται περιοδικές

Τι παρατηρείτε σχετικά με την τροχιά των σωμάτων στις κινήσεις; Είδη περιοδικών κινήσεων 2. τροχιές Μεταξύ ακραίων σημείων της τροχιάς Σε κλειστή τροχιά Περιοδική κίνηση Ταλάντωση Ταλαντώσεις ονομάζονται οι περιοδικές κινήσεις ανάμεσα σε δύο ακραία σημεία της τροχιάς

Τι είδους κίνηση έχουμε στις ταλαντώσεις; Η ταχύτητα παραμένει σταθερή; Αν όχι πότε γίνεται ελάχιστη; Ποια είναι η θέση ισορροπίας; Ποια είναι η αιτία μεταβολής της ταχύτητας; Πως ονομάζεται αυτή η αιτία; Οι περιοδικές κινήσεις γίνονται υπό τη επίδραση μεταβλητής δύναμης, η οποία ονομάζεται δύναμη επαναφοράς 3. Ορ.ταλάντωση -ταχύτητα

Ορισμός και μέτρηση περιόδου Ο χρόνος μιας επανάληψης οποιασδήποτε περιοδικής κίνησης ονομάζεται περίοδος (Τ) Για να υπολογίσουμε την περίοδο (Τ) μιας ταλάντωσης μετράμε το χρόνο (t) ενός πλήθους πλήρων ταλαντώσεων και τον διαιρούμε με τον αριθμό (N) αυτών των ταλαντώσεων. T = t/N * Μετρήστε το χρόνο (t) διαφορετικού πλήθους ταλαντώσεων, κάθε ομάδα και εξ αυτού την περίοδο ταλάντωσης.

Ορισμός και μέτρηση συχνότητας Μονάδα συχνότητας: 1c /sec = 1Ηz συχνότητα (f) μιας ταλάντωσης ονομάζεται το πλήθος N των πλήρων ταλαντώσεων στη μονάδα του χρόνου f = N/t Όταν εκτελεστεί μία πλήρης ταλάντωση ( Ν=1) ο χρόνος ονομάζεται περίοδος (t = Τ). Άρα: f = 1/T Μονάδα συχνότητας: 1c /sec = 1Ηz * Μετρήστε το χρόνο (t) διαφορετικού πλήθους ταλαντώσεων, κάθε ομάδα και εξ αυτού τη συχνότητα της ταλάντωσης.

Ορισμός απομάκρυνσης και πλάτους Απομάκρυνση (χ) του σώματος ονομάζεται η απόστασή του από τη θέση ισορροπίας, σε τυχαία χρονική στιγμή. Πλάτος (α) ταλάντωσης ονομάζεται η μέγιστη απομάκρυνση * Μετρήστε το πλάτος (α) της ταλάντωσης ελατηρίου.

Περίοδος απλού εκκρεμούς Πραγματοποιείστε την διάταξη. Μετρήστε το μήκος του εκκρεμούς. Από την τύπο της περιόδου υπολογίστε την περίοδο ταλάντωσής του. Μετρήστε την περίοδο ταλάντωσης του εκκρεμούς και συγκρίνετέ την με αυτή που βρήκατε με τους προηγούμενους υπολογισμούς.

1) Ο χρόνος για την κίνηση από το Α μέχρι το Γ είναι 1 sec. Να βρεθούν: η περίοδος η συχνότητα A B Γ 2) Ο χρόνος για την κίνηση από το Α μέχρι το Β είναι 1 sec. Να βρεθούν: η περίοδος η συχνότητα 3) Η περίοδος της ταλάντωσης είναι 8 sec. Να βρεθούν α. η συχνότητα, ο χρόνος κίνησης από το Α στο Γ, β. ο χρόνος κίνησης από το Α στο Β, γ. ο χρόνος κίνησης μεταξύ ΒΓΒ

Η επιμήκυνση είναι ανάλογη με τη δύναμη. Μετρήστε την επιμήκυνση του ελατηρίου για κάθε βάρος που αναρτάται σε αυτό. Πότε η δύναμη που ασκείται από το ελατήριο είναι μεγαλύτερη; Πως αυτή η δύναμη σχετίζεται με την επιμήκυνσή του; Η επιμήκυνση είναι ανάλογη με τη δύναμη. Η δύναμη που προκαλεί την επιμήκυνση του ελατηρίου, μέσω του έργου που παράγει προσφέρει δυναμική ενέργεια στο σώμα. 4. Ορ.ταλάντωση- ενέργεια

Σχεδιάστε τα διανύσματα της ταχύτητας και της δύναμης σε κάθε θέση Α.Ισορροπία Ακραίες θέσεις Β. κίνηση προς αριστερά Γ. κίνηση προς αριστερά Δ. κίνηση προς δεξιά