Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Advertisements

Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
στο Κλινικό Εργαστήριο.
Βιοτεχνολογία.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος
AΘΗΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ. Ορισμός παθογενητικότητας Παθογενητικότητα: Η ικανότητα ενός βακτηρίου να προκαλέσει νόσο. Microbiology principles and explorations 2012.
Ελένη Πρίφτη Βιοπαθολόγος-κλινική μικροβιολόγος
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΕΙΔΗ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Pseudomonas aeruginosa
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ζύμες και μύκητες.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Ανθρώπινη φυσική μικροχλωρίδα
3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Λοιμώξεις ουροποιογεννητικού συστήματος
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
9 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λοιμώξεις Καρδιακού Συστήματος. Το αίμα των υγιών ατόμων είναι στείρο από μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιούς) Μικροβιαιμία:
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Γ. Καπαρός, Eπίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
Θρεπτικά Υποστρώματα Εισαγωγή Μικροβιολογίας Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Ε. Κ. Π. Α. .: ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Υγιεινή & Ποιότητα Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Αντιμικροβιακά φάρμακα ΙΙ Σπύρος Πουρνάρας Αναπληρωτής Καθηγητής.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. In vitro καλλιέργεια κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (διατήρηση ή πολλαπλασιασμός) κυττάρων, ιστών ή οργάνων.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Διφθερίτιδα Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) που παράγει τη διφθεριτική τοξίνη. Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Μηχανισμοί παθογένειας των μικροβίων
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Project Ομάδας (4 άτομα)
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΤΕΙ – Α)
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ! Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου 1.
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Βακτηριακές λοιμώξεις
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων Κρητικός Ιωάννης Νταβράζου Βασιλική Ντελή Πολυξένη

Καλλιέργεια – Θρεπτικό υπόστρωμα Καλλιέργεια : η ανάπτυξη ενός μικροοργανισμού υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Θρεπτικό υπόστρωμα : παρέχει θρεπτικά στοιχεία και μέρος συνθηκών ανάπτυξης

Σύσταση θρεπτικών υποστρωμάτων Πηγή ενέργειας και απαραίτητων στοιχείων σάκχαρα, λιπίδια, πρωτείνες Παράγοντες ανάπτυξης που δεν μπορουν να συνθέσουν νερό, μέταλλα, αμέταλλα, βιταμίνες Συστατικα αναλογα με την λειτουργεια τους παράγοντες σταθεροποίησης, ανασταλτικούς παράγοντες, χρωμογόνα και φθορίζοντα συστατικά, δείκτες

Η επιλογή του κατάλληλου θρεπτικού υλικού γίνεται βάση των μεταβολικών και βιοχημικών ιδιοτήτων του μικροοργανισμού.

Γένος Streptococcus Gram-θετικά βακτήρια Η καλλιέργεια γίνεται σε αιμοτούχο άγαρ με 5% αίμα προβάτου Με βάση την ζώνη αιμόλυσης, κατηγοριοποιούμε τους στρεπτοκόκκους σε: Α-αιμολυτικούς (οξείδωση αιμογλοβίνης-πράσινη ζώνη αιμόλυσης) Β-αιμολυτικοί (πλήρης λύση ερυθρών-διαυγής ζώνη) Γ-αιμολυτικοί-μη αιμολυτικοί (καμία αιμόλυση)

Γένος Staphylococcus Gram-θετικοί κόκκοι. Όλα τα είδη αναπτύσονται παρουσία χοληδόχων αλάτων. Μερικά διασπάνε την μανιτόλη. Ανθεκτικά στην αλατότητα. Αναπτύσσονται σε Baird-Parker άγαρ. Chapman (περιέχει και μανιτόλη και NaCl 7,5%) ο S. epidermidis δεν διασπά την μανιτόλη άρα φέρει λευκές αποικίες στο Chapman. Staphylococcus aureus

Γένος Corynebacterium Gram-θετικοί βάκιλλοι. C.diphtheriae προκαλει την διφθερίτιδα. Χρειάζονται βιοτίνη για να αναπτυχθουν. Αναπτύσσονται αργά. Καλλιεργούνται σε αιματούχο άγαρ και trypticase soy agar. Ιδιαίτερα το Loeffler άγαρ χρησιμοποιείτε για την καλλιέργια του C.diphtheriae, σχηματίζει χαρακτηριστικές μεταχρωματικές αποικίες.

Γένος Neisseria Gram-αρνητικοί διπλόκοκκοι. Σε 35ο-36ο C σε ατμόσφαιρα 3-10% CO2 Αναγνωρίζονται με βάση τα σάκχαρα από τα οποία παράγουν οξέα. Κύρια παθογόνα N. gonorrhoeae, N. meningitidis Κύριό θρεπτικό υλικό το Thayer-Martin άγαρ (αίμα-αντιβιοτικά)

Γένος Mycobacterium Gram-θετικά. To M. Leprae δεν καλλιεργείται. Το θρεπτικό υλικό Lowenstein-Jensen είναι κατάληλο για το M. Tuberculosis, καθώς περιέχει μικρες ποσότητες πενικιλίνης και ναλιδιξικό οξύ. Η παρουσία γλυκερόλης ενισχύει την ανάπτυξη του.

Γένος Bordetella Bordetella pertussis (κοκκύτης) Bordet-gengou agar with 15% sheep blood Bordetella agar with C 7% horse blood Περιέχουν άμυλο που απορροφά τα λιπαρά οξέα της Φ.Μ.Χ., γλυκερόλη ως πηγή άνθρακα, αίμα για παράγοντες πήξης και κεφαλεξίνη.

Γένος Haemophilus Haemophilus influenzae BD Chocolate agar with Isovitalex and Bacitracin Περιέχει αίμη(παράγοντας Χ), NAD(νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο), εμφανίζεται το φαινόμενο του δορυφορισμού από Staphylococcus aureus που παράγει μεταβολικά προιόντα(παράγοντας V), βακιτρασίνη για Φ.Μ.Χ.

Enterobacteriaceae (οικογένεια) Ανάλογα με το αν διασπούν τη λακτοζη στο Mac Concey χωρίζονται σε: Λακτόζη+ (κόκκινες αποικίες) Esherichia Klebsiella Enterobacter Λακτόζη- (άχροες αποικίες) Salmonella Shigella Serratia Proteus

Kligler Iron Agar Με αυτό το υλικό ελέγχουμε τη διάσπαση της γλυκόζης, λακτόζης, την παραγωγή Η2S με ή χωρίς την παραγωγή αερίου. Αν το βακτήριο διασπά τη γλυκόζη με παραγωγή αερίου παρατηρείται κίτρινο χρώμα στην ευθεία στήλη και σχηματισμό φυσσαλίδων ή ανασήκωση του υλικού. Αν παράγει H2S μαύρο χρώμα στην ευθεία στήλη. Αν διασπά τη λακτόζη κίτρινο χρώμα σε όλο το υλικό.

SS agar Λόγω της περιεκτικότητας σε χολικά άλατα αναστέλλει την ανάπτυξη όλων των εντεροβακτηριακων εκτός της Samonella και Shigella. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- A. Klebsiella pneumoniae B. Escherichia coli C: Salmonella sp. D: Proteus mirabilis E: Pseudomona aeruginosa

Mycoplasma - Vibrio (γένη) Θρεπτικά υλικά με ορό ίππου εκχύλισμα μυκητών και αντιβιοτικά για την M. pneumoniae (άτυπη πνευμονία Φ.Μ.Χ. Μ. Hominis (φλεγμονή ουρογεννητικού) Σε ειδικο θρεπτικό ζωμό που περιέχει αργινίνη και ερυθρομικίνη. Είναι το μοναδικό είδος από τα Mycoplasma spp που υδρολύει την αργινίνη και έχει αντοχή στην ερυθρομικίνη. Vibrio Clolerae (χολέρα) Χρησιμοποιούμε σε ανακαλλιέργεια το TCBS agar (Triosulfate Citrate Bile Salt Agar) το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του V. Cholerae για ανάπτυξη σε αλκαλικό pH (8-9) λόγω των χολικών αλάτων που περιέχει.

Γένος Brucella Gram – αερόβιος βάκιλλος, ακίνητο, μη σπορογόνο Βρουκέλλωση – ζωοανθρωπονόσος Ειδικά : B.melitensis, B.abortus, B.suis. Καλλιέργεια μόνο σε θρεπτικά υλικά πλούσια σε τρυπτικάση. Τρυπτικάση-σόγια άγαρ (TSA) Ζωμό με τρυπτικάση-σόγια (TSB) Brucella Blood Agar (αποικίες άχρωμες, λείες, γυαλιστερές)

Γένος Clostridium Gram +, αναερόβιο, σπορογόνο C.tetani Εγωτοξίνη – τέτανος Αιματούχο : αιμόλυση, φαινόμενο ερπυσμού C.perfringens Αεριογόνος γάγγραινα Αιματούχο : β ζώνη αιμόλυσης Αιματούχο προβάτου : διπλή ζώνη αιμόλυσης