Alfred Schutz. O Alfred Schutz θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φαινομενολογίας στις κοινωνικές επιστήμες. Η συνεισφορά του.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Advertisements

Αλφαβητισμός, εκπαίδευση και αγωγή στα μέσα επικοινωνίας: Ορισμοί και διευκρινίσεις Μπετίνα Ντάβου Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή των αρχών του συμπεριφορισμού Χριστίνα Σολομωνίδου Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ/ΜΕΘΟΔΟΙ
Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής των Μέσων Λοΐζος Σοφός Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπάίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Φύση, Κοινωνία και Κουλτούρα Προαπαιτούμενα για την κατανόηση του Κοινωνικού.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ.  1. Το υπολογιστικό σύστηµα επιτρέπει στον χρήστη να αναπαραστήσει ένα φυσικό φαινόµενο ή µια κατάσταση στην οθόνη.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
ΥΠΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας Στη νοολογική ή ερμηνευτική παιδαγωγική και στην ποιοτική κοινωνική έρευνα χρησιμοποιούνται κυρίως η ερμηνευτική και η φαινομενολογική.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (15/02/2013): ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Μεθοδολογία και Πράξη της Διαπολιτισμικής Έρευνας. Θεμέλια Ποιοτικής Έρευνας. Στρατηγικές Έρευνας. ΠΜΣ “Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Η Φαινομενολογία είναι ένα ρεύμα σκέψης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ερμηνευτικής θεωρητικής παράδοσης.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Οργανωσιακός Σχεδιασμός (2) Α. Κύρτσης1 Μάθημα: Οργανωσιακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού (Διδάσκοντες: Α. Κύρτσης, Π. Γεωργιάδης, Δ. Γκούσκος)
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 18 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (ORGANIZATIONAL CULTURE)
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Διδακτική της Πληροφορικής Ορολογία
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ερμηνευτική προσέγγιση
Παρουσίαση: Ευτυχία Γιαννάκη
Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ Εαρινό εξάμηνο 2017 Μάθημα 1-4 : Φιλοσοφικές και θεωρητικές προσεγγίσεις.
Alain Touraine (Γαλλία)
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας Στη νοολογική ή ερμηνευτική παιδαγωγική και στην ποιοτική κοινωνική έρευνα χρησιμοποιούνται κυρίως η ερμηνευτική και η φαινομενολογική.
Α) Κριτική Θεωρία.
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Η στροφή στον αναγνώστη
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία
Πληροφοριακά Συστήματα Και Επιχείρηση
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
Δρ. Λεμπέση Γεωργία Ελένη
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Η έννοια της επιχείρησης
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
Πιέρ Μπουρντιέ Ο Πιέρ Μπουρντιέ ( 1 Αυγούστου  Ιανουαρίου 2002) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός επιστήμονας.
Νατάσσα Κυριακοπούλου & Στέλλα Βοσνιάδου
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Alfred Schutz

O Alfred Schutz θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φαινομενολογίας στις κοινωνικές επιστήμες. Η συνεισφορά του έγκειται στην ικανότητά του να συνδέσει τη φαινομενολογία του Husserl με τη Βεμπεριανή θεωρία της δράσης και την αμερικανική προσέγγιση της συμβολικής αλληλόδρασης.

Ο Schutz επιχειρεί να διευρύνει την οπτική του Βέμπερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κοινωνιολογία μελετά την κοινωνική δράση: όταν οι δρώντες έχουν πλήρη συνείδηση ο ένας για τον άλλο και αποδίδουν νοήματα στην κοινή τους κατάσταση. Για τον Βέμπερ, λοιπόν, η επιστήμη της κοινωνίας τείνει προς την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας “στο επίπεδο του νοήματος”. Στην οπτική του, η κοινωνιολογική διερεύνηση πρέπει να διεισδύει στην ανθρώπινη συνείδηση και να ανακαλύπτει πώς οι άνθρωποι βλέπουν και ορίζουν τον κόσμο.

Η ανάλυση του Alfred Schutz, κατ' αναλογία προς τη βεμπεριανή ερωτηματοθεσία, επικεντρώνεται στο ερώτημα: γιατί και πώς οι δρώντες οδηγούνται στο να αποκτήσουν και να μοιραστούν κοινές υποκειμενικές στάσεις σε μια δεδομένη κατάσταση. Πώς συγκροτούν κοινές θεάσεις, κοινούς ορισμούς, του κόσμου.

Όπως υποστηρίζει, όλοι οι άνθρωποι κατέχουν νοητικά κανόνες, κοινωνικές οδηγίες, προσλήψεις για την “ορθή” συμπεριφορά και άλλες πληροφορίες που τους επιτρέπουν να δρουν στον κοινωνικό κόσμο. Ανατρέχοντας στην έννοια του βιόκοσμου ο Schutz βλέπει το σύνολο αυτών των κανόνων, προσλήψεων και πληροφοριών ως το απόθεμα γνώσης κάθε ατόμου. Αυτό το απόθεμα γνώσης παρέχει στους ανθρώπους ένα πλαίσιο αναφοράς ή προσανατολισμού, με το οποίο είναι σε θέση να ερμηνεύσουν γεγονότα καθώς δρουν,

Για τον Alfred Schutz: 1. Η πραγματικότητα των ανθρώπων είναι το απόθεμα γνώσης τους. Για τα μέλη της κοινωνίας, το απόθεμα γνώσης συνιστά την υπέρτατη πραγματικότητα, διαμορφώνει μια αίσθηση απόλυτης πραγματικότητας που ορίζει και κατευθύνει όλα τα κοινωνικά γεγονότα. Οι κοινωνικά δρώντες χρησιμοποιούν αυτό το απόθεμα γνώσης και το αίσθημα της πραγματικότητας, καθώς συσχετίζονται με άλλους κοινωνικά δρώντες στο περιβάλλον τους.

2. Η ύπαρξη του αποθέματος της γνώσης που προσδίδει ένα νόημα πραγματικότητας στα γεγονότα, δίνει στον κοινωνικό κόσμο ένα δεδομένο χαρακτήρα (δεδομενικότητα του κοινωνικού κόσμου). Το απόθεμα γνώσης σπάνια καθίσταται το αντικείμενο ενός συνειδητού αναστοχασμού, αντίθετα μάλλον συνιστά ένα ρητό σύνολο παραδοχών και διαδικασιών που σιωπηλά χρησιμοποιείται από τα άτομα καθώς αυτά διαντιδρούν. 3. Το απόθεμα της γνώσης μαθαίνεται. Αποκτάται διαμέσου της κοινωνικοποίησης, εντός ενός κοινού κοινωνικού και πολιτισμικού κόσμου και σταδιακά καθίσταται η πραγματικότητα για τους κοινωνικά δρώντες.

4. Οι άνθρωποι δρουν κάτω από ένα αριθμό υποθέσεων που τους επιτρέπουν να δημιουργούν ένα αίσθημα “αμοιβαιότητας προοπτικής”. Τούτο σημαίνει ότι οι άλλοι με τους οποίους ένας δρων πρέπει να συναλλαγεί, θεωρούνται ότι μοιράζονται το ίδιο απόθεμα γνώσης. Παρότι αυτοί οι άλλοι μπορεί να έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά στο απόθεμα γνώσης τους, λόγω της ιδιαίτερης βιογραφίας τους, αυτό μπορεί να αγνοηθεί από τους δρώντες κατά την κοινωνική αλληλόδραση, στην οποία συμμετέχουν.

5. Η ύπαρξη του αποθέματος γνώσης, η απόκτησή του διαμέσου της κοινωνικοποίησης και η ικανότητά του να παράγει αμοιβαιότητα προοπτικής, όλα αυτά λειτουργούν για να δοθεί στους δρώντες σε μια κατάσταση ένα αίσθημα του δεδομένου, ότι δηλαδή ο κόσμος είναι ίδιος για όλους και ότι διατρέχεται από ταυτόσημες ιδιότητες για όλους. Αυτό που συχνά κρατά ενωμένη μια κοινωνία είναι αυτή η προ-υπόθεση ενός κοινού κόσμου.

6. Η προ-υπόθεση ενός κοινού κόσμου επιτρέπει στους δρώντες να εμπλακούν σε διαδικασίες τυποποίησης. Η δράση στις περισσότερες καταστάσεις, με εξαίρεση τις πιο προσωπικές, λαμβάνει χώρα διαμέσου αμοιβαίων τυποποιήσεων, καθώς οι δρώντες χρησιμοποιούν το απόθεμα γνώσης τους για να κατηγοριοποιήσουν ο ένας τον άλλο και να προσαρμόσουν τις απαντήσεις τους σ' αυτές τις τυποποιήσεις.

Με την τυποποίηση, οι δρώντες μπορούν αποτελεσματικά να συναλλαγούν εντός του κοινωνικού τους κόσμου, καθώς δεν είναι πλέον αναγκαίο να εξετάζονται κάθε φορά οι αποχρώσεις και τα χαρακτηριστικά της κατάστασής τους. Επιπλέον η τυποποίηση διευκολύνει την είσοδο στον κοινωνικό κόσμο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο ως κατηγορίες ή ως τυπικά αντικείμενα ενός συγκεκριμένου είδους.