 Η κανονικότητα στο δάσος επέρχεται συνήθως μετά την πάροδο του πρώτου περίτροπου χρόνου αλλά μετά από θυσίες στην αύξηση οι οποίες είναι τόσο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
GB ( ) 5 1 ( ) ( ) ( /cm 2 ) 0.2 /30min·φ90 (5 /m 3 ) 0.4 /30min·φ90 (10 /m 3 ) /30min·φ90 (25 /m 3 )
Advertisements

1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΗΠΕΥΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
© 2002 Thomson / South-Western Slide 2-1 Κεφάλαιο 2 Διαγράμματα και Γραφήματα Περιγράφικής Στατιστικής.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
O ρόλος των ελληνικών δασών στην δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Αριθμητική με σφηνοειδείς αριθμούς Ν. Καστάνη
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΟΜΗΛΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ Ένα υπόδειγμα ή μοντέλο είναι μια κάποιας μορφής αναπαράσταση πραγματικών αντικειμένων, καταστάσεων ή διαδικασιών. Γενικότερα είναι μια απλοποίηση.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. / "SEMI-REGULATED" ΑΓΟΡΑ
€ $500,000 $250,000 $125,000 $64,000 $32,000 $16,000 $8,000 $4,000 $2,000 $1,000 $500 $300 $200 $100 Καλωσορίσατε.
Οικονομικές βάσεις της Δασικής Διαχειριστικής
ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!!! Μαθητής:Σπύρος Παπανδρέου Τμήμα:Α3.
Νέο Σχολείο – Νέο Λύκειο
ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Χειμερινό Σχολείο Δελφών1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Παύλου Κώστας Ομάδα Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος.
Μέθοδος κλάσεων ηλικίας με κατά συστάδα σχεδιασμό
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ.  είναι ο αριθμός των θανάτων - από κάθε αιτία - που συνέβησαν και καταγράφηκαν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ανά 1000 κατοίκους.
Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Μάθημα 5 ο Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Δασική Διαχειριστική Ι Δασική Διαχειριστική.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
Έρευνα για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα Αθήνα 9 Νοεμβρίου ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ι.Ο.Φο.Μ. Ι.Ο.Φο.Μ. – Π.Μ.Σ. Φορολογία και Ελεγκτική.
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
Ασκηση 2 η Η Δασική Υπηρεσία προτίθεται να αναδασώσει επιφάνεια 600 Ηα με τρια δασοπονικά είδη, Ερυθρελάτη, Μ.Πέυκη και Ελάτη. Η επιφάνεια κατανέμεται.
Γραμμικός Προγραμματισμός
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 5) 1 Τυχαία συνάρτηση Μία τυχαία συνάρτηση (ΤΣ) είναι ένας κανόνας με τον οποίο σε κάθε αποτέλεσμα ζ.
Σχέση Απόδοσης- Κινδύνου στα Πλαίσια της Θεωρίας Χαρτοφυλακίου
3:11:52 PM Α. Λαχανάς.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενας κανονικός πίνακας παραγωγής είναι ένα πρότυπο αύξησης (όγκου, κυκλικής επιφάνειας, διαμέτρου, ενδιαμέσων καρπώσεν, συνολικής παραγωγής.
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Ασκήσεις Δασικής Διαχειριστικής Ι Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Άσκηση 3.
ΑΣΚΗΣΗ 5 η Δίνονται τα παρακάτω στοιχεία: 1.Εκταση Συσταδικός τύπος 1 100Ηα Συσταδικός τύπος 2 200Ηα Συσταδικός τύπος 3 60Ηα 2. Ογκος ανα Ηα και περίοδο.
προσαύξησης ή των μαθηματικών τύπων
Βάσεις Δεδομένων II Διαχείριση Δοσοληψιών Πάνος Βασιλειάδης Σεπτέμβρης 2002
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
Ασκηση 4η Θεωρούμε ομήλικο δάσος ελάτης έκτασης 500 Ηα με δύο κλάσεις ηλικίας η μια με δένδρα ετών που καλύπτουν έκταση 200 Ηα και η άλλη με δένδρα.
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ.
Μονάδες μήκους και μονάδες επιφάνειας Μετατροπές
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
Εκτίμηση με Απλά Δείγματα
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΤΟΠΟΙ» ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΛΟΥΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 2005 – 2012 Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Ομάδα.
Μαγνητική ροή.
Σεπτέμβριος, 2002Ευστάθιος Κ. Στεφανίδης Π Ε Ι Ρ Α Μ Α EUSO E xtreme U niverse S pace O bservatory Ροή Παρουσίασης: Εισαγωγή – Φάσμα ροής Τρόπος Λειτουργίας.
ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Μάθημα 5 ο Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Δασική Διαχειριστική Ι Δασική Διαχειριστική.
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Ασκήσεις Δασικής Διαχειριστικής Ι Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Άσκηση 5.
ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΟΜΗΛΙΚΟ ΔΑΣΟΣ
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Ασκήσεις Δασικής Διαχειριστικής Ι Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Άσκηση 4.
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Ασκήσεις Δασικής Διαχειριστικής Ι Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Άσκηση 2.
1. Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας
Lists– Λίστες 1. Αυτό-αναφορικές δομές Τα μέλη μίας δομής μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου, ακόμα και δείκτες σε δομές του ίδιου τύπου. Χρησιμοποιώντας.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Β4.2: Το εσωτερικό της γης.
Τα προϊόντα της EmGoldEx Τα προϊόντα της EmGoldEx Ράβδοι χρυσού 24k καθαρότητας 999,9 απο 1 έως 100 γραμμάρια Όλες οι ράβδοι χρυσού είναι πιστοποιημένες.
Προγραμματισμός Στόχων Προγραμματισμός Στόχων Σε όλες τις εφαρμογές του γ.π. που μελετήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις υπήρξε ένας μοναδικός υπερισχύων.
Προχωρημένα Θέματα Τεχνολογίας και Εφαρμογών Βάσεων Δεδομένων Διαχείριση Συναλλαγών Πάνος Βασιλειάδης Μάρτιος 2014
ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΤΡΩΝ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΜΗΛΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ.
Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Μάθημα 5 ο Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Δασική Διαχειριστική Ι Δασική Διαχειριστική.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Αθροιστική μέθοδος υπολογισμού του λήμματος Αθροιστική μέθοδος υπολογισμού του λήμματος Η αθροιστική μέθοδος υπολογισμού του λήμματος είναι μια μέθοδος.
Παραδόσεις Εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 5: Διαχειριζόμενα Δάση. Διαχειριστικές μορφές. Δασοπονικές μορφές. Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, 1 Νοεμβρίου.
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 2: Προβλήματα Δασοκομίας της χώρας. Γενική θεώρηση, αντιμετώπισή τους. Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα,
Ασκηση 4η Θεωρούμε ομήλικο δάσος ελάτης έκτασης 500 Ηα με δύο κλάσεις ηλικίας η μια με δένδρα ετών που καλύπτουν έκταση 200 Ηα και η άλλη με δένδρα.
Δένδρα αποφάσεων (Decision trees)
Ασκηση 2η Η Δασική Υπηρεσία προτίθεται να αναδασώσει επιφάνεια 600 Ηα με τρια δασοπονικά είδη, Ερυθρελάτη, Μ.Πέυκη και Ελάτη. Η επιφάνεια κατανέμεται σε.
ΑΣΚΗΣΗ 5η Δίνονται τα παρακάτω στοιχεία: Εκταση
Γεωργική Εκτιμητική Κώστας Τσιμπούκας.
Δένδρα αποφάσεων (Decision trees)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Η κανονικότητα στο δάσος επέρχεται συνήθως μετά την πάροδο του πρώτου περίτροπου χρόνου αλλά μετά από θυσίες στην αύξηση οι οποίες είναι τόσο μεγαλύτερες όσο περισσότερο ακανόνιστο είναι το υπό διαχείριση δάσος. Πολλές φορές για τη μείωση αυτών των ζημιών καθορίζεται μεταβατικός περίτροπος χρόνος μικρότερος ή μεγαλύτερος του κανονικού ανάλογα με την ύπαρξη πολλών ώριμων ή ανώριμων συστάδων. Η μέθοδος αυτή βρίσκει πλήρη εφαρμογή στα πρεμνοφυή δάση όπου ο μικρός περίτροπος χρόνος και η αναγέννηση με παραβλαστήματα διευκολύνει πολύ τη διαίρεση σε ετήσια υλοτόμια.

 Μέθοδος των περιοδικών υλοτομίων  Αυτή στηρίζεται μόνο στην έκταση προς επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, διότι δεν είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση των δασικών προσόδων, ώστε να μπορεί να στηριχθεί κανείς σ’αυτό το στοιχείο για τη διαχείριση αυτού. Επιπλέον η κατά χώρο τάξη του ξυλώδης κεφαλαίου επιτυγχάνεται ασφαλέστερα με βάση την επιφάνεια παρά με βάση τον όγκο.  Κατά τη μέθοδο αυτή, διαιρείται ο περίτροπος χρόνος σε 20ετείς συνήθως περιόδους και κατανέμονται μεταξύ αυτών οι επιφάνειες των συστάδων ανάλογα των ηλικιών, της αυξήσεως αυτών και της κατεύθυνσης των υλοτομιών όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας.

Τμήμα Επιφάνεια Ηλικία Περίοδοι σε Ηα Ι ΙΙ ΙΙΙ ΙV V ,0 15,8 13,7 21,4 19,   

Tη διαχειριστική μονάδα αποτελεί το τμήμα κανονικής έκτασης 15 ή 20 το πολύ εκταρίων. Η διαίρεση σε τμήματα γίνεται με βάση κυρίως των σταθερών διαφορών εδάφους και κλίματος και δευτερευόντως με βάση την ηλικία ή άλλων στοιχείων που προέρχονται από τυχαία γεγονότα. Εκτός απ’ αυτόν τον πίνακα υλοτομίας, καταρτίζεται και πίνακας του ετήσιου σε όγκο λήμματος για την πρώτη περίοδο, συνυπολογιζομένης και της αύξησης στο ½ των ετών της περιόδου, με τη διαφορά ότι μόνο στην επιφανειακή κατανομή υπάρχει ακρίβεια. Μέσα στην έκταση της 1ης περιόδου ο διαχειριστής έχει ελευθερία κινήσεων. Εκτός απ’ αυτόν τον πίνακα υλοτομίας, καταρτίζεται και πίνακας του ετήσιου σε όγκο λήμματος για την πρώτη περίοδο, συνυπολογιζομένης και της αύξησης στο ½ των ετών της περιόδου, με τη διαφορά ότι μόνο στην επιφανειακή κατανομή υπάρχει ακρίβεια. Μέσα στην έκταση της 1ης περιόδου ο διαχειριστής έχει ελευθερία κινήσεων.

Κριτική της μεθόδου Χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής είναι η συστηματική διαίρεση του δάσους σε συστάδες μικρής σχετικά έκτασης (μέχρι 20 Ηα) και η επισήμανση των ορίων τους στο έδαφος. Η διαίρεση του δάσους σε συστάδες μικρής έκτασης αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου, γιατί δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια μεταφοράς συστάδων από περίοδο σε περίοδο και μάλιστα με μικρότερες αρνητικές συνέπειες έναντι της επόμενης μεθόδου (απώλειες σε καρπώσεις και υλοτομία ανώριμων συστάδων). Χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής είναι η συστηματική διαίρεση του δάσους σε συστάδες μικρής σχετικά έκτασης (μέχρι 20 Ηα) και η επισήμανση των ορίων τους στο έδαφος. Η διαίρεση του δάσους σε συστάδες μικρής έκτασης αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου, γιατί δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια μεταφοράς συστάδων από περίοδο σε περίοδο και μάλιστα με μικρότερες αρνητικές συνέπειες έναντι της επόμενης μεθόδου (απώλειες σε καρπώσεις και υλοτομία ανώριμων συστάδων).

Άλλο πλεονέκτημα είναι η εφαρμογή μιας καλά οργανωμένης κατά χώρο τάξης στο δάσος και η χρησιμοποίηση της έκτασης αντί του αβέβαιου υπολογισμού του όγκου των δασοσυστάδων και της αύξησης για την εξασφάλιση της αειφορίας ιδιαίτερα μετά τον 1ο περίτροπο χρόνο. Αποκαθιστά επίσης μια κανονική διαδοχή των υλοτομιών και κανονική αναλογία κλάσεων ηλικίας.

Αντίθετα η επιφανειακή εξίσωση των λημμάτων συνεπάγεται αναπόφευκτες οικονομικές θυσίες κατά τον πρώτο περίτροπο χρόνο, χωρίς να εξασφαλίζεται και η αειφορία κατά τον χρόνο αυτό ή μετέπειτα (απώλεια σε καρπώσεις κατά την πρώτη εφαρμογή της μεθόδου εξαιτίας της ανάγκης υλοτομίας ανώριμων ή και υπερώριμων συστάδων, δημιουργία ομήλικων συστάδων σε μεγάλες εκτάσεις).

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στα ομήλικα σπερμοφυή αποψιλωτικά υλοτομούμενα δάση, δευτερεύοντα και στα υπόσκια αναγεννώμενα, όταν ο χρόνος αναγέννησης δεν υπερβαίνει τα έτη της περιόδου (20 έτη). Εφαρμόζεται επίσης στα πρεμνοφυή και διόροφα δάση, οπότε οι περίοδοι περιλαμβάνουν 4-6 έτη.

Μέθοδος των περιοδικών ξυλωδών λημμάτων

Συστάδες Έκταση Ηλικία Κατανομή της έκτασης κατά 20ετείς περιόδους Ηα Ι ΙΙ ΙΙΙ ΙV Σύνολο Βασικά δεδομένα: περίτροπος χρόνος u=80 έτη εύρος περιόδων =20 έτη

Δασικά Έκταση Ξυλαπόθεμα Προσαύξηση Προβλεπόμενη για απόληψη ξυλώδης μάζα 1 Τμήματα Ηλικία (F) Hα V t μ 3 /Ηα (Ζ u ) μ 3 /Ηα Ι ( ) ΙΙ ( ) ΙΙΙ ( ) ΙV ( ) (2.000) 2 (500) 2 (1.500) Προβλεπόμενη για απόληψη ξυλώδης μάζα (προσωρινή) MVZ t t u   (ξυλαπόθεμα+αναμενόμενη προσαύξηση μέχρι το χρόνο υλοτομίας) π.χ (μ 3 ) = FVZ tu (..)(..)   (μ 3 ) = FVZZ tuu (...)(...)   Αναμενόμενες καρπώσεις από αραιώσεις