ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επικ. Καθηγήτρια Χαρ. Ντρίνια
Advertisements

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος
ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ »
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. ( ) ( Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών.
ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ TΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Μουσείο Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΤΑ Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν.
π.Χ, Ιταλία6ος π.Χ αιώνας, Φώκαια 1ος μ.Χ αιώνας, Εμπορικό λιμάνι Ρόδου Ο πληθυσμός της Μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται στα
17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.
Ημερίδα 4 Πορεία των διαδικασιών Διασφάλισης της ποιότητας 15 Νοεμβρίου 2012.
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι χερσαίες ή υδάτινες εκτάσεις με ιδιαίτερα οικολογικά ή και τοπικά χαρακτηριστικά, που προστατεύονται νομοθετικά.
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Διοίκηση Επιχειρήσεων» 2008_04_18.
Προσομοίωση και Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων Περιγραφή του μαθήματος.
ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ TΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.
Θεωρητικό μέρος (1 από 2) Επιλέγουμε τον κατάλληλο διαλύτη ενός συστήματος. Στην άσκηση που ακολουθεί είναι το νερό (απλό στη χρήση, ακίνδυνο, εύκολα.
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Επικοινωνιών Γενικά για το μάθημα Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ.
Χημεία Γραφικών Τεχνών (Ε) Ενότητα 5: Σταθμικός Προσδιορισμός Υγρασίας (Εφαρμογές: (I) Προσδιορισμός Υγρασίας σε Χαρτί (ΙΙ) Προσδιορισμός Στερεών Συστατικών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Υποχρεωτικό μάθημα Α΄Εξαμήνου Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣΣΩΤΗΡΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή Ενότητα 3: Ιστορικοί και νομοθετικοί σταθμοί στην Ειδική Αγωγή Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης.
ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Ενότητα 5: Σεισμική Στρωματογραφία Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Τα θαλασσινά ζώα Ευτυχία!!!. Τα δελφίνια είναι πολύ καλά. Είναι πολύ επιδέξια κολυμπούν πολύ γρήγορα αλλά οι καρχαρίες θέλουν να τα φάνε για γεύμα αυτά.
Η Δομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ΄ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη.
Zωολογία Ι Ενότητα 19: Εχινόδερμα Εργαστηριακή Άσκηση: Συστηματική Εχινοδέρμων Κυρίτση – Κρικώνη Βασιλική, ΕΔΙΠ Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας.
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 2.1: Μυθολογία Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
1 Το έργο «Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» : Σύντομη περιγραφή – Γενικά Στοιχεία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1 Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών Εισαγωγή Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ζωολογία ΙΙ Ενότητα 1η. Εργαστηριακή Άσκηση Χορδωτών
Περίοδος αναφοράς: Ακαδημαϊκό έτος
Α’ Κύκλος Εκπαίδευσης Προσωπικού Υποστήριξης (ΠΥ) & 20-22/5/2014
Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη
Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Yδρογεωχημεία – Αναλυτική Γεωχημεία
Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 1
Γεωργική Χημεία Ενότητα 2 : Περιοδικός πίνακας στοιχείων, ιδιότητες
ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Δρ. Ιωάννης Α. Πικραμμένος1 ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ιωάννης Α. Πικραμμένος, Δρ. Μηχ. ΕΜΠ.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ
Ιχθυολογία Ενότητα 4η. Eργαστηριακή Άσκηση
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 1ο
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ασυνέχειες: Μηχανική περιγραφή Ι
Γεωργική Χημεία Ενότητα 1 : Γενικές αρχές χημείας, άτομα και μόρια
Γεωργική Χημεία Ενότητα 6: Οξέα, βάσεις, pH, γινόμενο διαλυτότητας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ
Γενικὴ Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία Α´
Ωκεανός ως χημικό σύστημα
Γεωχημεία Εισαγωγή: Εισαγωγή, Περιεχόμενα Μαθήματος
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
Γεωχημεία Εισαγωγή: Εισαγωγή, Περιεχόμενα Μαθήματος
ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ TΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ Δρ Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη – Λέκκα Καθ. Μικροπαλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας ΕΚΠΑ Αθήνα Ιανουάριος 2008

ΜΙΚΡΟΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το παρόν βοήθημα για τους φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ακολουθεί τις παραδόσεις της καθηγήτριας Α. Ζαμπετάκη - Λέκκα κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2007-2008. Σκοπό έχει να βοηθήσει τους φοιτητές στη μελέτη τους και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα έντυπα βοηθήματα (βιβλία, σημειώσεις, βιβλιογραφία) που παρέχονται σε αυτούς, ούτε φυσικά την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηριακών ασκήσεων.

ΤΑΞΗ:ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Eichwald, 1830

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΩΝ Συνομοταξία: ΠΡΩΤΟΖΩΑ (μονοκύταροι οργανισμοί) Ομοταξία: ΡΙΖΟΠΟΔΑ (κινούνται με ψευδοπόδια) Τάξη: ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (περιβάλλονται από ανθεκτικό εξωτερικό κέλυφος με ένα ή περισσότερους θαλάμους που φέρουν τρήματα δηλαδή οπές)

ΤΑΞΗ:ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Tα τρηματοφόρα είναι η σπουδαιότερη από τις ομάδες μικροαπολιθωμάτων λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της αφθονίας των αντιπροσώπων της, τόσο των σύγχρονων όσο και των παλαιοτέρων που απαντούν απολιθωμένοι στα διάφορα ιζήματα.

ΤΑΞΗ:ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Τα τρηματοφόρα είναι γνωστά από το Κάμβριο μέχρι σήμερα Περίπου 6000 είδη τρηματοφόρων έχουν περιγραφεί, τα περισσότερα είναι γνωστά μόνο σαν απολιθώματα. Όπως τα απολιθωμένα είδη και τα περισσότερα από τα ζώντα είναι γνωστά μόνο ή κύρια από τα κελύφη τους, ενώ η γνώση του οργανισμού, οι κύκλοι ζωής, η συμπεριφορά τους, είναι γνωστά σε λιγότερα από 50 είδη.

ΤΑΞΗ:ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Για το λόγο αυτό, η ταξινόμησή τους βασίζεται στα χαρακτηριστικά του κελύφους Λόγω της εύκολης διατήρησης και διάγνωσης του κελύφους τους, τα τρηματοφόρα είναι οι καλλίτεροι στρωματογραφικοί και παλαιοοικολογικοί δείκτες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε στατιστικές αναλύσεις

ΤΑΞΗ:ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Για τους λόγους αυτούς τα τρηματοφόρα είναι οι πλέον χρησιμοποιούμενοι απολιθωμένοι οργανισμοί για βιοστρωματογραφία, προσδιορισμό ηλικίας συσχετισμούς των ιζημάτων, καθώς και για παλαιοπεριβαλλοντολογικές ερμηνείες

ΤΑΞΗ:ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Είτε ως οργανισμοί οι οποίοι αντιπροσωπεύουν οικολογικά δεδομένα ως κελύφη των οποίων τα ορυκτά στοιχεία παρέχουν γεωχημικά χαρακτηριστικά που καταγράφουν παλαιοθερμοκρασίες, έκταση παγετώνων και άλλα παλαιογεωγραφικά δεδομένα.

ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Οι παλαιότερες αναφορές των τρηματοφόρων ανάγονται στον Ηρόδοτο (5ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος σημειώνει ότι ο ασβεστόλιθος των πυραμίδων, αποτελείται από τα μεγάλα βενθονικά τρηματοφόρα Nummulites. Νουμουλιτοφόρος ασβεστόλιθος περιοχής πυραμίδων Αιγύπτου

ΤΡΗΜΑΤΟΦΟΡΑ (FORAMINIFERIDA) Τα Τρηματοφόρα είναι κυρίως θαλάσσιοι οργανισμοί Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά μικρά έως μερικά εκατοστά. Ζουν είτε ελεύθεροι στα επιφανειακά ύδατα (πλαγκτονικά τρηματοφόρα) είτε Προσκολλημένοι ή ελεύθεροι κοντά στο βυθό στην ηπειρωτική κρηπίδα (βενθονικά τρηματοφόρα Τα τρηματοφόρα είναι η σπουδαιότερη από τις ομάδες μικροαπολιθωμάτων λόγω της μεγάλης ποικιλίας και αφθονίας των αντιπροσώπων της τόσο των σύγχρονων όσο και των παλαιοτέρων που απαντούν απολιθωμένοι στα διάφορα ιζήματα. Οι λόγοι αυτοί συνετέλεσαν ώστε τα τρηματοφόρα να είναι από τα πρώτα μικροαπολιθώματα που μελετήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της ηλικίας αλλά και το παλαιοπεριβάλλον απόθεσης των ιζημάτων που τα περιέχουν. Τα τρηματοφόρα είναι μονοκύτταρα Πρωτόζωα, Ριζόποδα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη ενός ενδοεκτοπλασματικού σκελετού που αποτελείται από ένα ή περισσότερους θαλάμους που επικοινωνούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον με οπές, τους πόρους ή τα στοματικά ανοίγματα. Τα 95% των ειδών των τρηματοφόρων είναι βενθονικοί οργανισμοί, που ζουν είτε προσκολλημένοι στον πυθμένα, ή σε διάφορους άλλους βενθονικούς οργανισμούς (π.χ. κοχύλια, φύκη κ.α.), είτε ζουν ελεύθεροι μετακινούμενοι κοντά στον πυθμένα ή μέσα στα χαλαρά ιζήματα σε βάθος λίγων χιλιοστών. Η πολυπλοκότητα και η πολυμορφία της ηπειρωτικής κρηπίδας έχει δημιουργήσει ποικιλία βιοτόπων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών διαφόρων μορφολογικών τύπων με τις ανάλογες βιολογικές απαιτήσεις Αντίθετα, τα πλαγκτονικά τρηματοφόρα που επιπλέουν ελεύθερα στην επιφάνεια των ωκεανών, αποτελούν την πλειοψηφία ως πρός τον αριθμό ατόμων, αλλά δεν παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση ειδών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη ομοιομορφία των συνθηκών που επικρατούν στους ωκεανούς. Τα πλαγκτονικά τρηματοφόρα έχουν μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων που διευκολύνει τη μεταφορά τους.