Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
Advertisements

Γένεση, εξέλιξη και μέλλον του Σύμπαντος
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Η Μεγάλη Έκρηξη, αστέρες μεγάλης μάζας, και το Λαύριο Η κοσμική προέλευση του αργύρου και του μολύβδου Η Μεγάλη Έκρηξη - αρχή του Σύμπαντος Εσείς και τα.
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
Μάθημα 1 ο. Dark matter στην ομάδα γαλαξιών Abell 1689 Τηλεσκόπιο Hubble Ύλη μεταξύ ομάδων γαλαξιών που συνδέονται μεταξύ τους με την δύναμη της βαρύτητας.
Μαθηματικά & Λογοτεχνία
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟ
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
Το Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ “οι άλλοι ήλιοι”
ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΗΜΠΑΝ.
Το πλανητικό σύστημα.
Ηλιακή καταιγίδα.
ΓΑΛΑΞΙΕΣ - ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: ομοιότητες και διαφορέςομοιότητες.
Γαλαξίες Μια εργασία στο πλαίσιο του Ομίλου Αστρονομίας από την μαθήτρια Μηλιάδου Αθανασία. Υπεύθυνος Καθηγητής: Ελευθέριος Τιάκας.
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Φάσματα Διπλών Αστέρων
Η γένεση και ο «θάνατος» των αστέρων Λουκάς Βλάχος
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Παρατήρηση φαινομένων στην Γη: Milky Way, Παλίρροια, Σέλας,
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
Σκοτεινή ΎΛΗ-ΜΑΖΑ και Σκοτεινή ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Το Σύμπαν.
Αλέξανδρος Κατέρης, Φυσικός, MSc, Phd Ιατρική Φυσική
Διημερίδα Αστροφυσικής
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Σκοτεινή Ύλη.
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
Γαλαξίες.
Επιμέλεια: Δρακοπούλου Ευαγγελία Αριθμός Μητρώου:
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
Παραδόσεις φυσικής γενικής παιδείας Γ’ Λυκείου Σχολικό έτος
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
Το Σύμπαν (για αρχάριους)
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΕ 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
Εισαγωγή στο Μαγνητισμό
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
Διάλεξη 5 Η Γεωμετρία του Σύμπαντος
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Διάλεξη 14 Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle Κεφ Προβλήματα: Liddle 9.1, 9.2, 10.1, 10.2.
ΑΣΤΕΡΙΑ.
ΤΟΞΟΤΗΣ Τοξότης είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Ο τοξότης συνδέετε με το μύθο του κενταύρου και σε άλλες πολλές περιοχές.
Διάλεξη 19 Οι θερμοκρασιακές διαταραχές του CMB Βοηθητικό Υλικό: Liddle A5.4 Ryden κεφ. 9.4, 9.5.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
Στην Ανδρομέδα Arp 65 = NGC Έτη Φωτός SRGb 063 Group.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της σπουδάστριας ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΣΟΥΣΩΝΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Βασικες Εννοιες Φυσικης
Τι είναι; Τι περιλαμβάνει;
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
Ας θαυμάσουμε το σύμπαν μαζί!!!. Το διάστημα όπως δεν το έχεις ξαναδεί!
ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
PROJECT 4: ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
IMF vs SFR Πόσα μικρά και πόσα μεγάλα αστέρια γεννιούνται? Και πόσα μέσα σε ένα έτος?
Η κοσμική σκόνη.
Η κοσμική σκόνη.
Στοιχεία Γαλαξιακής Δυναμικής και Μορφολογίας γαλαξιών
Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική» Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη

Ο Γαλαξίας μας από την επιφάνεια της Γης

Συνδυαστική εικόνα του γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31) από διαστημικά τηλεσκόπια σε μη ορατές περιοχές του φάσματος. Τα κοκκινωπά χρώματα προέρχονται από το τηλεσκόπιο υπέρυθρων ακτίνων Herschel. Τα μπλε σημεία προέρχονται από το τηλεσκόπιο XMM-Newton ακτίνων Χ.

Γαλαξίες Πρόκειται για ουράνια αντικείμενα που περιέχουν δισεκατομμύρια αστέρες, νεφελώματα, αστρικά σμήνη, μεσοαστρική ύλη, σκοτεινή ύλη κλπ. Είναι βαρυτικά συστήματα, δηλαδή τα συστατικά τους έχουν δυναμική σχέση μεταξύ τους. Οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν διάμετρο από μερικές χιλιάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός και απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια έτη φωτός. Κατατάσσονται σε τρείς βασικές κατηγορίες: Ελλειπτικοί Σπειροειδείς Ανώμαλοι

Ταξινόμηση Hubble Ελλειπτικοί γαλαξίες Οι ελλειπτικοί γαλαξίες σημειώνονται με το γράμμα Ε ακολουθούμενο από ένα αριθμό που υποδηλώνει την ελλειπτικότητα του γαλαξία. “E0” είναι οι γαλαξίες που έχουν σχεδόν σφαιρική μορφή ενώ οι πιο ελλειψοειδείς έχουν e=0.7 είναι δηλαδή κατηγορίας “E7”. Οι φακοειδείς γαλαξίες που είναι μεταξύ σπειροειδών και ελλειπτικών σημειώνονται ως S0.

Ταξινόμηση Hubble Σπειροειδείς γαλαξίες Οι σπειροειδείς γαλαξίες σημειώνονται με το γράμμα S ακολουθούμενο από τα λατινικά γράμματα a, b ή c. ‘Sa’ είναι οι γαλαξίες που έχουν πολύ σφιχτούς βραχίονες με πολύ φωτεινή κεντρική περιοχή. Οι ‘Sb’ γαλαξίες έχουν πιο χαλαρούς βραχίονες και λιγότερο φωτεινή κεντρική περιοχή, ενώ οι γαλαξίες ‘Sc’ έχουν πολύ χαλαρούς βραχίονες και αμυδρή κεντρική περιοχή.

Ταξινόμηση Hubble Ραβδωτοί γαλαξίες Οι ραβδωτοί γαλαξίες ταξινομούνται όπως και οι απλοί σπειροειδείς. ‘SBa’ είναι οι γαλαξίες που έχουν πολύ σφιχτούς βραχίονες με πολύ φωτεινή κεντρική περιοχή. Οι ‘SBb’ γαλαξίες έχουν πιο χαλαρούς βραχίονες και λιγότερο φωτεινή κεντρική περιοχή, ενώ οι γαλαξίες ‘SBc’ έχουν πολύ χαλαρούς βραχίονες και αμυδρή κεντρική περιοχή.

Ταξινόμηση Hubble Ανώμαλοι γαλαξίες Οι ανώμαλοι γαλαξίες παρουσιάζουν σχήμα ακανόνιστο και δεν ανήκουν στις παραπάνω μορφολογίες. Είναι ως επί το πλείστον μικρότεροι σε σύγκριση με τους σπειροειδείς και τους ελλειπτικούς. Συμβολίζονται με τα γράμματα Ιrr (Irregular = ανώμαλος) και αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου των γαλαξιών.

Σμήνη γαλαξιών Οι γαλαξίες συνήθως εμφανίζονται σε ζεύγη, σμήνη και υπερσμήνη. Τα γαλαξιακά σμήνη αποτελούν τεράστιες συμπυκνώσεις ύλης και μελετώντας τα ελέγχουμε και βελτιώνουμε τις θεωρίες δημιουργίας και συγκρότησης του Σύμπαντος. Τα σμήνη γαλαξιών διακρίνονται σε ομαλά (ή σφαιρωτά) και ανώμαλα (ή ανοιχτά). Τα ομαλά εμφανίζουν σφαιρική συμμετρία με κεντρική συγκέντρωση και πολλά μέλη (τουλάχιστον 1000 κυρίως ελλειπτικοί γαλαξίες). Τα ανώμαλα εμφανίζουν άμορφο σχηματισμό με μικρή ή ανύπαρκτη κεντρική συμπύκνωση. Μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά ή λίγα μέλη.

Σκοτεινή ύλη Τα πάντα ξεκίνησαν με ένα Big Bang. Πώς όμως θα τελειώσουν; Το Σύμπαν διαστέλλεται από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης, αλλά κάτι τέτοιο θα συνεχίζεται για πάντα ή θα προκύψει κάποια στιγμή συστολή; Αυτό καθορίζεται από τη συνολική μάζα που περιέχει το Σύμπαν. Υπάρχει μια χαρακτηριστική πυκνότητα του Σύμπαντος ρ=ρ0 που διαχωρίζει τις δύο περιπτώσεις. Κλειστό Σύμπαν Συστολή Διαστολή Ανοικτό Σύμπαν

Πώς θα υπολογίσουμε την πυκνότητα του Σύμπαντος για να προβλέψουμε το τέλος του; Συλλέγοντας τα φωτόνια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει η ύλη. Παρατηρώντας βαρυτικά φαινόμενα. Το 1932 ο αστρονόμος Jan Hendrik Oort πρότεινε την ύπαρξη σκοτεινής ύλης για να εξηγήσει τα αποτελέσματα που λάμβανε μετρώντας την επίδραση της κατανομής μάζας του δίσκου του Γαλαξία στις ταχύτητες των αστέρων.

Σκοτεινή Ύλη Δεν εκπέμπει φως ή οποιαδήποτε άλλη ανιχνεύσιμη ακτινοβολία. Η παρουσία της γίνεται αισθητή από τα βαρυτικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην ύλη που μπορούμε να δούμε. Ένα μέρος της ίσως είναι στη μορφή μεγάλων πλανητών ή νεκρών αστέρων που αποτελούνταν από συνήθη πρωτόνια και νετρόνια. Όμως ένα μεγάλο κλάσμα της πρέπει να έχει εντελώς διαφορετική μορφή και δίνει πολύ ασθενείς αλληλεπιδράσεις, διαφορετικά θα είχε ήδη ανιχνευθεί. Μια πιθανότητα είναι τα σωματίδια που αλληλεπιδρούν ασθενώς και ονομάζονται νετρίνα να έχουν μια μικρή μάζα, και να σχηματίζουν σκοτεινή ύλη. Αλλά η συμπεριφορά των νετρίνων δημιουργεί προβλήματα στις θεωρίες που πραγματεύονται τον τρόπο σχηματισμού των γαλαξιών στο Σύμπαν.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η σκοτεινή ύλη να βρίσκεται στη μορφή σωματιδίων που έχουν προβλεφθεί από τη θεωρία, αλλά δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα. Η ιδέα της "υπερσυμμετρίας" συνδέει τα σωματίδια της ύλης με τα σωματίδια φορείς των δυνάμεων, και υποδεικνύει την ύπαρξη βαρέων "υπερσωματιδίων". Τα ελαφρύτερα από αυτά τα υπερσωματίδια θα μπορούσαν να είναι σταθερά, και σ' αυτή την περίπτωση μεγάλος αριθμός από αυτά, που δημιουργήθηκαν στο πρώιμο Σύμπαν, θα μπορούσαν τώρα να έχουν συνενωθεί σε δομές σκοτεινής ύλης της τάξης μεγέθους των γαλαξιών.