Φάσματα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ι. Τα κλασικά πρότυπα. Η δομή του ατόμου.
Advertisements

ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός
Το Φως
Ακτίνες Χ.
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
Δημόκριτος ( π.Χ.) «Κατά σύμβαση υπάρχει γλυκό και πικρό, ζεστό και κρύο…. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο άτομα και το κενό».
ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Μαθηματικά & Λογοτεχνία
ΑΣΤΡΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ.
Το Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Ανάλυση του λευκού φωτός και χρώματα
Φασματοσκοπία με Φθορισμό των Ακτίνων Χ (XRF)
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ Δρ. Ι.Γ.Καράλη.
Γραμμικά φάσματα απορρόφησης των αστέρων και ταξινόμησή τους
για το άτομο του υδρογόνου
Ακτίνες Roentgen ή Ακτίνες Χ.
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
8.2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά ?
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
Η θεωρία των χρωμάτων. η θεωρία των χρωμάτων.
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Επιμέλεια: Δρακοπούλου Ευαγγελία Αριθμός Μητρώου:
Το πώς και το γιατί…. ΑΣΤΡΟΝΟΜΙKEΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Νίκη Μαματσή Φυσικός.
ΤΟ ΦΩΣ.
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ.
SEA LEVEL RISE1 TEMPERATURE OF OCEANS. SEA LEVEL RISE2 TEMPERATURE OF OCEANS.
μέθοδοι προσδιορισμού
ΦΑΣΜΑΤΑ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ BOHR Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΑΚΤΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ
Επιμέλεια: Πλατάκης Φίλιππος Φυσικός
1ο ΕΠΑ.Λ. ΣΟΦΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β’ ΤΑΞΗ
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
Ενότητα: Φασματοφωτομετρία Υπεριώδους-Ορατού, UV-Vis Διδάσκοντες: Σογομών Μπογοσιάν, Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης, Επίκουρος Καθηγητής Δ. Σωτηροπούλου,
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
Η ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τι ονομάζουμε ακτινοβολία;  Η εκπομπή και διάδοση ενέργειας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία).
1 Fun with Physics Η φύση του φωτός 2 Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : 1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 2. Ερωτήσεις σωστού - λάθους. 1. Ερωτήσεις.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Εργαστήριο Παιδαγωγικών Εφαρμογών
Βασικες Εννοιες Φυσικης
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
Τεχνολογια υλικων Θεωρητική Εισαγωγή.
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης
Εισαγωγικές έννοιες φωτισμού
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τα παιχνίδια του φωτός (2)
Σύνθεση ηλιακού φωτός Το λευκό φως, η πιο σωστά το σχεδόν λευκό φως, περιέχει μια συνεχή κατανομή από διάφορα μήκη κύματος. Αντιστοιχεί όπως λέμε σε ακτινοβολία.
Δρ. Στεφανόπουλος Γ. Βασίλειος
ΑνΑκλαση και διAθλαση του φωτΟΣ
THN EΡΓΑΣΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΝΔΥΛΗ ΓΩΓΩ ΓΚΕΤΑ ΡΙΝΕΒΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ.
ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
Μετάδοση Θερμότητας με Ακτινοβολία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φάσματα

Το φαινόμενο του διασκεδασμού του φωτός αξιοποιείται στα φασματοσκόπια με τα οποία παίρνουμε τα φάσματα των σωμάτων. Το φασματοσκόπιο είναι ένα όργανο με το οποίο γίνεται η ανάλυση μίας δέσμης φωτός και η μελέτη του φάσματός της. Φάσμα μιας ακτινοβολίας ονομάζεται το σύνολο των απλών ακτινοβολιών από τις οποίες αποτελείται.

Το φασματοσκόπιο πρίσματος αποτελείται από τρία βασικά μέρη: τον κατευθυντήρα, το πρίσμα και τη διόπτρα.

Ανάλογα με τον τρόπο που τα παίρνουμε, τα φάσματα είναι δύο ειδών: Φάσματα εκπομπής και Φάσματα απορρόφησης. Πώς παίρνουμε φάσμα εκπομπής ή απορρόφησης;

Φάσματα εκπομπής Το φάσμα της ακτινοβολίας που εκπέμπει μία φωτεινή πηγή ονομάζεται φάσμα εκπομπής της πηγής αυτής. Τα φάσματα εκπομπής των διάφορων πηγών διακρίνονται σε: συνεχή και γραμμικά.

Συνεχή φάσματα εκπομπής δίνουν τα διάπυρα στερεά και υγρά σώματα. Τα συνεχή φάσματα εκπομπής δε διαφέρουν μεταξύ τους, οπότε η μελέτη τους δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού δεν μας προσφέρουν καμία πληροφορία για τη χημική σύσταση του σώματος που εκπέμπει. Η μοναδική πληροφορία που δίνουν είναι για τη θερμοκρασία του υλικού.

Γραμμικά φάσματα εκπομπής δίνουν τα αέρια ή οι ατμοί. Το φάσμα τους αποτελείται από διακριτές χρωματιστές γραμμές. Το γραμμικό φάσμα εκπομπής ενός αερίου είναι χαρακτηριστικό του αερίου που το εκπέμπει. Δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά στοιχεία με το ίδιο φάσμα εκπομπής. Είναι όπως τα χρώματα στις φανέλες των αθλητικών ομάδων ή σαν τα χρώματα της ίριδας του ανθρώπινου ματιού. Τα γραμμικά φάσματα εκπομπής είναι ιδιαίτερα πολύτιμα, αφού από αυτά  μπορούμε να βρούμε τη χημική σύσταση της ουσίας που το εκπέμπει.

Παραδείγματα γραμμικών φασμάτων εκπομπής αερίων Ο Kr N Al

Φάσματα απορρόφησης Το φάσμα της ακτινοβολίας, η οποία διέρχεται από διαφανές σώμα μετά την πρόσπτωση λευκού  φωτός σε αυτό, ονομάζεται φάσμα απορρόφησης του σώματος. Στα φάσματα απορρόφησης ορισμένες περιοχές του συνεχούς φάσματος λείπουν και στη θέση τους εμφανίζονται σκοτεινές περιοχές. Οι σκοτεινές περιοχές οφείλονται στο ότι οι ακτίνες ορισμένων χρωμάτων έχουν απορροφηθεί κατά τη διέλευσή τους από το διαφανές σώμα. Τα φάσματα απορρόφησης των διάφορων σωμάτων διακρίνονται σε: συνεχή και γραμμικά.

Συνεχή φάσματα απορρόφησης δίνουν τα διάπυρα στερεά και υγρά σώματα. Η μελέτη των συνεχών φασμάτων απορρόφησης δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Γραμμικά φάσματα απορρόφησης δίνουν τα αέρια ή οι ατμοί. Τα γραμμικά φάσματα απορρόφησης αποτελούνται από ένα συνεχές φάσμα στο οποίο υπάρχουν σκοτεινές γραμμές.

Οι σκοτεινές γραμμές στο φάσμα απορρόφησης εμφανίζονται σε εκείνες ακριβώς τις συχνότητες στις οποίες εμφανίζονται οι φωτεινές γραμμές του φάσματος εκπομπής του ίδιου αερίου ή ατμού. (Νόμος του Kirchhoff) Δηλαδή, κάθε αέριο (ή ατμός) απορροφά εκείνες μόνο τις ακτινοβολίες τις οποίες μπορεί να εκπέμπει.

Gustav Kirchhoff (1824-1887) Ο πατέρας της φασματοσκοπίας. Ο πρώτος που υλοποίησε την ιδέα της αξιοποίησης των φασμάτων από τη Χημεία και την Αστρονομία. Η ερμηνεία των φασμάτων θα περιμένει τον Niels Bohr στον 20ο αιώνα.

Ερωτήσεις 1. Να αντιστοιχήσετε τα πιο κάτω είδη φασμάτων με τις διπλανές εικόνες. α. φάσμα εκπομπής γραμμικό β. φάσμα εκπομπής συνεχές γ. φάσμα απορρόφησης γραμμικό δ. φάσμα απορρόφησης συνεχές 1 2 3 4 5

2. Να χαρακτηρίσετε τις πιο κάτω προτάσεις ως Σωστές ή Λαθεμένες. α. Η μελέτη των συνεχών φασμάτων εκπομπής παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. β. Το γραμμικό φάσμα εκπομπής ενός σώματος είναι μοναδικό για το σώμα που το εκπέμπει. γ. Τα αέρια και οι ατμοί δίνουν γραμμικά φάσματα. δ. Αν στο γραμμικό φάσμα εκπομπής ενός σώματος υπάρχει μια φωτεινή γραμμή στο μήκος κύματος των 660 nm, τότε στο φάσμα απορρόφησης του ίδιου σώματος στο μήκος κύματος των 660 nm, θα υπάρχει σκοτεινή γραμμή.

Τι μάθαμε Το φασματοσκόπιο είναι το όργανο με το οποίο γίνεται η μελέτη των φασμάτων. Φάσμα μιας ακτινοβολίας ονομάζεται το σύνολο των απλών ακτινοβολιών από τις οποίες αποτελείται. Ανάλογα με τον τρόπο που τα παίρνουμε, τα φάσματα είναι δύο ειδών: φάσματα εκπομπής και φάσματα απορρόφησης. Τα φάσματα εκπομπής των διάφορων πηγών διακρίνονται σε συνεχή και γραμμικά.

Συνεχή φάσματα εκπομπής δίνουν τα διάπυρα στερεά και υγρά σώματα και δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Γραμμικά φάσματα εκπομπής δίνουν τα αέρια ή οι ατμοί. Το γραμμικό φάσμα εκπομπής ενός αερίου είναι χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του. Από αυτά  μπορούμε να βρούμε τη χημική σύσταση του αερίου που το εκπέμπει.

Τα φάσματα απορρόφησης των διάφορων σωμάτων διακρίνονται σε συνεχή και γραμμικά. Συνεχή φάσματα απορρόφησης δίνουν τα διάπυρα στερεά και υγρά σώματα. Η μελέτη των συνεχών φασμάτων απορρόφησης δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Γραμμικά φάσματα απορρόφησης δίνουν τα αέρια ή οι ατμοί. Τα γραμμικά φάσματα απορρόφησης είναι συμπληρωματικά των γραμμικών φασμάτων εκπομπής δηλ. κάθε αέριο (ή ατμός) απορροφά εκείνες μόνο τις ακτινοβολίες τις οποίες μπορεί να εκπέμπει.

Για το σπίτι Μελέτη: σ. 22-23, 45-46 Ερωτήσεις: 21, 25