Σύστημα Ονομάτων Περιοχών (Domain Name System, DNS)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
UNIX.
Advertisements

Δίκτυα υπολογιστών.
ΔΙΚΤΥΑ Εισαγωγή - Τοπολογίες
Να περιγράψετε τους 2 τρόπους οργάνωσης Ιστοσελίδων
Ιστορία του Ιντερνετ.
ΠΜΣ ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Δίκτυα υπολογιστών ΕΠΛ 012
1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ •1ο ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
•Διαδίκτυο Διαδίκτυο •Διευθύνσεις Internet Protocol (IP) Διευθύνσεις Internet Protocol (IP)Διευθύνσεις Internet Protocol (IP) •Εσωτερικές και Εξωτερικές.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Στόχοι Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε.
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Δικτύου και Διαδικτύου
Κεφάλαιο 1ο: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η διευθύνσεις IP ενός δικτύου υπολογιστών. Τι είναι μια διεύθυνση IP γενικά Ποιες είναι οι 2 αρχιτεκτονικές (versions) Αρχιτεκτονική IPv4 IPv4 Subnetting.
Ενότητα Β: Εισαγωγή στο Διαδίκτυο Κουμπή Βασιλάντα, Ph.D, MSc.
Στο λειτουργικό σύστημα Windows, υπάρχουν εικονίδια (icons) τα οποία αναπαριστούν τις διάφορες οντότητες (φυλαγμένες πληροφορίες, προγράμματα που κάνουν.
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
7.7 Πρωτόκολλο ARP Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ.
©Γεωργιλά Χιονία Καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ1901
Το Διαδίκτυο Τι πρέπει να ξέρετε για το Διαδίκτυο.
ΓνωριμΙα με το ΛογισμικΟ του ΥπολογιστΗ
1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Δίκτυα Υπολογιστών.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΕΣΦΙΓΓΗΣ.
1 ΧΡΗΣΗ Η/Υ, ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΡΑΪΛΑΣ, 1998 Εφαρμογές Υπολογιστών.
7.8 Πρωτόκολλο DNS Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 5: To λογισμικό του υπολογιστή
1 Διαδίκτυο (Internet) Διευθύνσεις IP. 2 Ιεραρχικές ΙΡ διευθύνσεις  Κάθε host στο διαδίκυο έχει μια διεύθυνση που καλείται IP address.  Αυτή η διεύθυνση.
Subnet masks. Class B IP address: Σε δυαδική μορφή: Class B network part host address Έστω ότι τα.
Οργάνωση Και Λειτουργία Κέντρων Πληροφορικής Επιμέλεια: Γιάννης Τρικαλίτης.
Λογισμικό Υπολογιστή Για να μπορεί το Υλικό μέρος του Υπολογιστή να εκτελεί και τη πιο απλή επεξεργασία δεδομένων χρειάζεται ένα σύνολο εντολών.Οι οδηγίες.
Λειτουργικά Συστήματα Πολλών Χρηστών
Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP internet είναι ένα οποιοδήποτε δίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί τα πρωτόκολλα TCP/IP. Διαδίκτυο (Internet) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο.
Tomcat Θ. Βαρβαρίγου Καθηγήτρια ΕΜΠ Τηλ
Domain Name System DNS. Αντιστοίχηση διευθύνσεων ΙΡ με συμβολικά ονόματα Π.χ. Στο εργαστήριο Η/Υ1 o user10 είναι ο user10.osk.local Σε περίπτωση που ένας.
ΛΟΓ201: Τεχνολογία Λογισμικού ΙΙ Διδάσκων: Νίκος Παπασπύρου 1Νίκος ΠαπασπύρουΛΟΓ201:
Διευθυνσιοδότηση.
ΔIΚΤYΑ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ ΣΤΟ CMD Πετκανα Ανδρομάχη.
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Κύρια Μνήμη Διάφοροι τύποι μνήμης RAM Από πάνω προς τα κάτω, DIP, SIPP, SIMM (30-pin), SIMM (72-pin), DIMM (168-pin), DDR DIMM (184-pin). Μνήμη RΟM.
Τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο και Ασύρματη Τεχνολογία.
Γιώργος Μαγουλάκης Εξάμηνο: Εαρινό 2015 ΤΕΙ Κρήτης Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής.
Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.3 Πρωτόκολλο TCP.
WORDPRESS ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΡΕΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1.
Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.8 Σύστημα ονομάτων περιοχών (DNS)
To πρωτόκολλο διαδικτύου IP -χρησιμοποιείται από αποστολέα και παραλήπτη που μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά δίκτυα για να ανταλλάξουν πακέτα πληροφοριών.
Πρωτόκολλο TCP/IP Εργαστηριακή άσκηση 1 Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Νερούτσος Αλέξανδρος ΑΜ:778.
Έλεγχος και ρύθμιση σύνδεσης δικτύου Ανάγνωση πληροφοριών δικτυακών ρυθμίσεων από γραμμή εντολών Ιδιότητες σύνδεσης δικτύου Ρυθμίσεις σύνδεσης δικτύου.
TCP/IP BASICS ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Πολύδερα Έλλη ΕΤΟΣ: ΄Δ.
3.2 διάσπαση πακέτου σε κομμάτια
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet
Ειδικά Θέματα σε Κινητά & Ασύρματα Δίκτυα
Κεφάλαιο 6o. Επίπεδο εφαρμογής
1. Πώς ανοίγουμε ένα αποθηκευμένο βιβλίο εργασίας;
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ:TCP/IP basics
Κεφάλαιο 7: Διαδικτύωση-Internet
Κεφάλαιο 7: Διαδικτύωση-Internet
Λύσεις Ασφάλειας στο Επίπεδο Διασύνδεσης
Τι είναι το domain name system (DNS)
Κεφάλαιο 6o. Επίπεδο εφαρμογής
Κεφάλαιο 7:Διαδικτύωση-Internet
Κεφάλαιο 7: Διαδικτύωση-Internet
3.4 Διευθύνσεις IP και Ονοματολογία
Β. Μάγκλαρης 19/10/2015 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή (II) Διευθυνσιοδότηση στο Internet Το Παγκόσμιο Internet.
Το Διαδίκτυο - Internet
περιεχόμενα ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟ1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟ;
Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ω Ν Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ω Ν
Τρόπος προσαρμογής του Microsoft SharePoint Τοποθεσία Web με σύνδεση
B' ΤΑΞΗ ΑΡΧΕΙΑ ΦΑΚΕΛΟΙ Αρχεία - Φάκελοι 8/12/2018 B' ΤΑΞΗ ΑΡΧΕΙΑ ΦΑΚΕΛΟΙ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σύστημα Ονομάτων Περιοχών (Domain Name System, DNS) ©Γεωργιλά Χιονία Καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ1901

Τι είναι το όνομα ενός υπολογιστή ή ενός δικτύου; Επειδή οι χρήστες δεν μπορούν να θυμούνται τις IP διευθύνσεις, δίνουν στους υπολογιστές και στα δίκτυα συμβολικά ονόματα. Όπως ένας υπολογιστής μπορεί να έχει πολλές IP διευθύνσεις (μία για κάθε σύνδεση του), έτσι μπορεί να έχει και πολλά ονόματα.

Ποια είναι η διαφορά του από την IP διεύθυνση; Αντίθετα το όνομα προσδιορίζει τον ίδιο τον υπολογιστή. Έτσι αν ένας υπολογιστής μετακινηθεί σε άλλη θέση (στο ίδιο ή σε διαφορετικό δίκτυο), τότε το όνομα του μπορεί να παραμείνει το ίδιο.

Τι μορφή έχουν τα ονόματα των ατομικών υπολογιστών (ή συσκευών) ; Έχουν τέτοια μορφή που τα καταλαβαίνουν εύκολα οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το δίκτυο όχι όμως και οι υπόλοιποι. είναι περιγραφικά και μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τη συγκεκριμένη συσκευή μέσα στο δίκτυο είναι συμβολικά και κωδικοποιημένα ανάλογα με: τον τύπο της συσκευής το χώρο που βρίσκεται η συσκευή την εργασία που εκτελεί η συσκευή το χρήστη της συσκευής.

Τι μορφή έχουν τα ονόματα των δικτύων; Τα ονόματα των δικτύων δείχνουν το όνομα του οργανισμού στο οποίο ανήκει το δίκτυο

Αν δεν υπήρχε το DNS και είχε ο κάθε υπολογιστής ένα αρχείο με ΙΡ διευθύνσεις και ονόματα τότε ποια προβλήματα θα δημιουργούνταν; Το μέγεθος του αρχείου αυτού θα ήταν τεράστιο Θα έπρεπε να γίνονται συνέχεια αλλαγές στο αρχείο αυτό εξαιτίας των αλλαγών που γίνονται στα δίκτυα

Τι είναι το Σύστημα Ονομάτων Περιοχής (DNS); Είναι μηχανισμός που αντιστοιχίζει τις διευθύνσεις σε ονόματα και τα ονόματα σε διευθύνσεις Περιέχει έναν ιεραρχικά οργανωμένο χώρο ονομάτων, που μπορεί να μεγαλώσει Χρησιμοποιεί: μια κατανεμημένη βάση δεδομένων τους εξυπηρετητές ονόματος

Τι είναι οι εξυπηρετητές ονόματος DNS και πώς λειτουργούν; Βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του δικτύου Μας πληροφορούν σχετικά με το ποιο όνομα αντιστοιχεί σε ποια διεύθυνση Συνεργάζονται μεταξύ τους Κάθε εξυπηρετητής εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, που ονομάζεται ζώνη. Σε μία ζώνη υπάρχουν διάφοροι εξυπηρετητές βασικοί και εφεδρικοί, που δε βρίσκονται όλοι στην ίδια τοποθεσία. Έτσι αν συμβεί διακοπή ρεύματος ή φυσική καταστροφή σε μία τοποθεσία, δε θα καταστραφούν όλοι οι εξυπηρετητές της ίδιας ζώνης Επίσης η Βάση Δεδομένων διαιρείται σε ζώνες που δεν καλύπτουν η μία την άλλη. Το DNS είναι οργανωμένο σε φωλιασμένες ζώνες Κάθε εξυπηρετητής επικοινωνεί με τους εξυπηρετητές της αμέσως υψηλότερης και της αμέσως χαμηλότερης στην ιεραρχία ζώνης.

Γιατί το DNS χρησιμοποιεί μια κατανεμημένη και όχι μια κεντρική Βάση Δεδομένων; Γιατί: Τα δεδομένα είναι πολλά Γίνονται πολλές ερωτήσεις Αν αντί για κατανεμημένη βάση χρησιμοποιούνταν μία κεντρική βάση, τότε αυτή δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά, εξ΄αιτίας των πολλών ερωτήσεων που θα δέχονταν από εκατομμύρια υπολογιστές του Διαδικτύου.

Από πόσες περιοχές αποτελείται ο χώρος ονομάτων του DNS Από τρεις: Το πρώτο επίπεδο περιοχών: Ονομάζονται βασικές περιοχές Βρίσκονται στα δεξιά του ονόματος Το δεύτερο επίπεδο περιοχών: Ονομάζονται domains Βρίσκονται αριστερά των ονομάτων των βασικών περιοχών και διαχωρίζονται από αυτά με τελεία Προσδιορίζουν τον οργανισμό ή την εταιρεία στην οποία ανήκει το δίκτυο Το τρίτο επίπεδο περιοχών: Ονομάζονται subdomains Βρίσκονται αριστερά των domains και διαχωρίζονται από αυτά με τελεία Προσδιορίζουν τα υποδίκτυα του συγκεκριμένου δικτύου

Ιεραρχική Οργάνωση χώρου ονομάτων DNS 1o επίπεδο Ονοματολογίας Βασικές Περιοχές .gr .x1.gr .xn.gr 2o επίπεδο Ονοματολογίας domains .ntua.gr … telecom.ntua.gr y1.ntua.gr … yN.ntua.gr 3o επίπεδο Ονοματολογίας subdomains

ektor.telecom.ntua.gr gr ektor telecom ntua Βασική Περιοχή Όνομα υπολογιστή subdomain domain