Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ειδικά Θέματα σε Κινητά & Ασύρματα Δίκτυα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ειδικά Θέματα σε Κινητά & Ασύρματα Δίκτυα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ειδικά Θέματα σε Κινητά & Ασύρματα Δίκτυα
Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856 TCP/IP basics Ειδικά Θέματα σε Κινητά & Ασύρματα Δίκτυα

2 Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856
Κάρτες Ethernet Για να επιτευχθεί η σύνδεση κάποιων υπολογιστών σε ένα κοινό Δίκτυο Τοπικής Εμβέλειας, χρειάζεται μια κάρτα Ethernet. Κάθε κάρτα διαθέτει μία διεύθυνση MAC, η οποία αποτελείται από έναν μοναδικό αριθμό των 48-bit. Σε ένα Δίκτυο που χρησιμοποιεί το NetBEUI ή το IPX/SPX πρωτόκολο, αυτές οι διευθύνσεις χρησιμεύουν στην αμφίδρομη επικοινωνία των υπολογιστών που απαρτίζουν αυτό το δίκτυο. Όμως δεν επαρκούν για τη διασύνδεση υπολογιστών μέσω Ίντερνετ!

3 Τι είναι μία IP-address;
Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856 Τι είναι μία IP-address; Χρησιμεύουν στη διασύνδεση υπολογιστών μέσω Internet. Το IP προκύπτει από το Internet Protocol. Είναι ένας αριθμός 32-bit, που, για διευκόλυνση, απεικονίζεται ως 4 αριθμοί των 8-bit εμβέλειας Μία IP θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη Οι τρεις πρώτοι αριθμοί υποδεικνύουν το δρομολογητή μας (router) και ο τελευταίος τον κεντρικό υπολογιστή. Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο internet έχει μία τέτοια και κάθε δεδομένο που διακινείται μέσω internet περιέχει την IP του αποστολέα και του παραλήπτη.

4 Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856 Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) Η ανάγκη σύνδεσης στο Internet ύπερβολικά πολλών υπολογιστών και συσκευών, οδήγησε στην αυτοματοποίηση της ανάθεσης των IP-addresses μέσω του DHCP. Κατά το ανοιγμά της, η συσκευή επικοινωνεί με έναν DHCP-server, ο οποίος ορίζει μια IP-address για αυτήν. Η ανάθεση αυτή δεν είναι μόνιμη. Μπορεί να διαρκέσει για κάποιους μήνες μπορεί και για μέχρι να απενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη σύνδεση.

5 Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856
ARP και RARP Στα τοπικά δίκτυα τo Address Resolution Protocol / Reversed Address Resolution Protocol χρησιμεύει στη διαχείριση των IP-addresses και των MAC-addresses των συστημάτων. Δηλαδή δημιουργείται ένας πίνακας, όπου καταγράφεται ποιά IP συσχετίζεται με ποιά MAC-address. Κάθε 15 λέπτα περίπου αποστέλεται ένα μήνυμα, από κάθε υπολογιστή, στο οποίο αναγράφεται η IP και η MAC διεύθυνση του. Όταν ένας υπολογιστής θέλει να επικοινωνήσει με έναν άλλον στο ίδιο δίκτυο αλλά δε γνωρίζει την MAC-address του δέκτη, στέλνει ένα μήνυμα όπου ζητά την επικοινωνία με την τάδε IP. Το δίκτυο ανατρέχει στον πίνακα και βλέπει με ποια MAC συνδέεται η δοθείσα IP-address, επιστρέφει την MAC-address στον υπολογιστή που τη ζήτησε και έτσι επιτυγχάνεται η επικοινωνία.

6 Για την ευρυζωνική δικτύωση;
Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856 Για την ευρυζωνική δικτύωση; Για την επικοινωνία υπολογιστών που είναι τόσο μακριά ώστε να μην αρκεί μια συνδεσιμολογία τοπικής εμβέλειας, χρειάζεται ένα Gateway/Router (Πύλη/Δρομολογητής). Ο δρομολογητής, στην ουσία, ενημερώνει τους υπόλοιπους δρομολογητές, για ποιους υπολογιστές είναι υπεύθυνος αυτός. Αυτη η διαδικασία ονομάζεται δημοσιοποίηση δρόμου. Έτσι δημιουργείται ένας πίνακας δρομολόγησης σε κάθε router (δρομολογητή) που δείχνει που να προωθηθούν τα πακέτα ώστε να φτάσουν στον υπολογιστή τελικού προορισμού.

7 Πως λειτουργεί δηλαδή;
Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856 Πως λειτουργεί δηλαδή;

8 Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856
HOSTS / LMHOSTS Καθώς είναι δύσκολο να απομνημονεύει κανείς IP-addresses, υπάρχουν τα αρχεία hosts και lmhosts, όπου αποθηκεύονται φιλικά προς τους χρήστες ονόματα που αντιστοιχούν σε μία διεύθυνση IP. Τα αρχεία hosts χρησιμοποιούνται για λειτουργίες TCP/IP και είναι προσβάσιμα στους χρήστες. Τα αρχεία lmhosts αφορούν την επικοινωνία ενός υπολογιστή με έναν άλλον, ο οποίος δεν είναι στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Τα διαχειρίζεται η Microsoft.

9 Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856
Domain Name Service Το DNS είναι ένα άλλο εργαλείο για αυτόματο ορισμό ονομάτων για IP-addresses. Σε έναν Domain Name Service μπορούν να αποθηκευτούν ονόματα για τις IP, έτσι ώστε όταν ο χρήστης ζητά την επικοινωνία με μία ιστοσελίδα, να δείνει το όνομα της σελίδας (π.χ. ο DNS αντιστοιχεί το όνομα με τη σωστή IP, απαντά στο TCP/IP δίκτυο από όπου έγινε το αίτημα και τελικά γίνεται η σύνδεση, μέσω του Web Server, στην ιστοσελίδα που επιθυμεί ο χρήστης. Αυτές οι διεργασίες ασφαλώς γίνονται ταχύτατα.

10 Η διαδικασία που ακολουθείται σε εικόνα
Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856 Η διαδικασία που ακολουθείται σε εικόνα

11 Πηγές: http://www.windowsnetworking.com/j_helmig/tcpip.htm
Μπαταγιάννης Αριστείδης - 856 Πηγές: Μάθετε δικτύωση σε 24 ώρες, Εκδόσεις: Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 2009


Κατέβασμα ppt "Ειδικά Θέματα σε Κινητά & Ασύρματα Δίκτυα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google