Το Φορτίο Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Το ηλεκτρικό φορτίο έχει δύο μορφές. Το θετικό και το αρνητικό. Τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητικό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!
Advertisements

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Από τα άτομα στα στοιχεία και στις ενώσεις.
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
Ένα ταξίδι στο μικρόκοσμο
Τι χαρακτηριστικά έχουν τα Υλικά Σώματα;
Σήμερα θα μιλήσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Εσείς πως τι νομίζεται πως είναι; Γράψτε στο τετράδιό σας τι πιστεύετε.
2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2.2.
richmond. k12. va. us/schools/thirteenacres/attraction3
Εργασία στην πληροφορική
1.3 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία
1.1 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
1.5 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΜΠ.
Τρόποι ηλέκτρισης ενός σώματος
1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (2ο μέρος)
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ 15.1.
Στατικός Ηλεκτρισμός Ι
1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (1ο μέρος)
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Τεστ Μαγνητοστατική-Ηλεκτροστατική
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
(Μαθητές της Ε’ Τάξης) Δασκάλα Αναστασία Τσίλη Ε΄τάξη
2.9 Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ Ηλέκτριση με επαγωγή σημαίνει ηλέκτριση από απόσταση. Κατά την διαδικασία της ηλέκτρισης με επαγωγή ένα ηλεκτρισμένο υλικό σώμα ηλεκτρίζει.
Ηλεκτρισμός ( ΣΤΑΤΙΚΟΣ )
ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ;
2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 2.3.
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
Τεστ Ηλεκτροστατική. Να σχεδιάσεις βέλη στην εικόνα (α) για να δείξεις την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία Ρ, Σ και Τ. Αν το ηλεκτρικό.
ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 2.3. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. 2.Παραδείγματα όπου συναντούμε το στατικό ηλεκτρισμό. 3.Πώς να.
Ατομικότητα στοιχείου Ε.Παπαευσταθίου-Μ.Σβορώνου
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
02. ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
Ειδικότητα Ηλεκτρολογίας
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ 1.
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΕΙΔΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ 15.3.
Δομή ατόμου Κάθε άτομο αποτελείται από: Πυρήνα και ηλεκτρόνια.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
Ηλεκτρική Δυναμική Ενέργεια Δυναμικό – Διαφορά Δυναμικού.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός 1 Τι κοινό υπάρχει στο τρίξιμο των μαλλιών σου όταν κτενίζεσαι, στο σοκ που αισθάνεσαι όταν.
Προσομοίωση στο MaTLaB και κατασκευή εκπαιδευτικών ασκήσεων σε φαινόμενα της βασικής θεωρίας του Ηλεκτρισμού. ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΣΕΒΑΣΤΗ Λ Υ ΣΓΑΡΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
Κεφάλαιο 5 ον ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
Η έννοια του πεδίου Πεδίο είναι μία περιοχή του χώρου η οποία έχει την ιδιότητα να ασκεί δυνάμεις σε κάθε σώμα που φέρεται μέσα σε αυτή Βαρυτικό Πεδίο.
Υποατομικά σωματίδια - Ιόντα
Ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές
ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο
Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
Στατικός ηλεκτρισμός και ηλεκτρικό ρεύμα
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ.
Ηλεκτρική δυναμική ενέργεια
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
Η έννοια του πεδίου Πεδίο είναι μία περιοχή του χώρου η οποία έχει την ιδιότητα να ασκεί δυνάμεις σε κάθε σώμα που φέρεται μέσα σε αυτή Βαρυτικό Πεδίο.
Ηλεκτρικό πεδίο (Δράση από απόσταση)
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ- ατομο Μάθημα: Τεχνολογία Τμήμα: Γ΄2 Σχολική χρονιά: Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής.
Υποατομικά σωματίδια Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα
Ηλεκτρικό πεδίο (Δράση από απόσταση)
Επαναληπτικές ερωτήσεις Φυσικής
Οι τρίχες των μαλλιών είναι στην αρχή ηλεκτρικά ουδέτερες,
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ Ηλέκτριση με επαγωγή σημαίνει ηλέκτριση από απόσταση. Κατά την διαδικασία της ηλέκτρισης με επαγωγή ένα ηλεκτρισμένο υλικό σώμα ηλεκτρίζει.
Καταπληκτικό! Ήλεκτρον ή Κεχριμπάρι
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΤΡΙΒΗ Αν τρίψουμε δυο μη ηλεκτρισμένα υλικά σώματα, τότε ορισμένα ελεύθερα ηλεκτρόνια από το ένα σώμα θα μετακινηθούν στο άλλο. Για παράδειγμα.
Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το Φορτίο Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Το ηλεκτρικό φορτίο έχει δύο μορφές. Το θετικό και το αρνητικό. Τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητικό φορτίο. Το αρνητικό φορτίο το δείχνουμε με το πλην (-). Τα πρωτόνια έχουν θετικό φορτίο. Το θετικό φορτίο το δείχνουμε με το συν (+)

Τα δύο ηλεκτρόνια απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο). Για να καταλάβουμε τι σημαίνει θετικό και τι αρνητικό φορτίο τα δύο κορίτσια έφεραν κοντά δύο ηλεκτρόνια (που έχουν αρνητικό φορτίο). Τι λέτε να συνέβη μόλις άφησαν τα ηλεκτρόνια από τα χέρια τους; Τα δύο ηλεκτρόνια απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο). - -

Τα δύο πρωτόνια απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο). Έπειτα τα δύο κορίτσια έφεραν κοντά δύο πρωτόνια (που έχουν θετικό φορτίο). Τι λέτε να συνέβη μόλις άφησαν τα πρωτόνια από τα χέρια τους; Τα δύο πρωτόνια απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο). + +

Τέλος τα δύο κορίτσια έφεραν κοντά ένα πρωτόνιο (που έχει θετικό φορτίο) και ένα ηλεκτρόνιο (που έχει αρνητικό φορτίο). Τι λέτε να συνέβη μόλις άφησαν το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο από τα χέρια τους; Το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο έλκονται μεταξύ τους (πλησιάζει το ένα το άλλο). + -

Όπως τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια έχουν φορτίο, έτσι έχουν και τα σώματα. Πότε πιστεύετε πως ένα σώμα έχει αρνητικό φορτίο; Ένα σώμα έχει αρνητικό φορτίο όταν έχει περισσότερα ηλεκτρόνια από πρωτόνια. Πότε πιστεύετε πως ένα σώμα έχει θετικό φορτίο; Ένα σώμα έχει θετικό φορτίο όταν έχει περισσότερα πρωτόνια από ηλεκτρόνια.

Τα δύο σώματα απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο) Παρακάτω έχουμε δύο σώματα με θετικό φορτίο. Τι νομίζετε πως θα συμβεί αν τα φέρουμε πολύ κοντά; + + Τα δύο σώματα απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο)

Τα δύο σώματα απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο) Παρακάτω έχουμε δύο σώματα με αρνητικό φορτίο. Τι νομίζετε πως θα συμβεί αν τα φέρουμε πολύ κοντά; - - Τα δύο σώματα απωθούνται (απομακρύνονται το ένα από το άλλο)

Τα δύο σώματα έλκονται (πλησιάζει το ένα το άλλο) Παρακάτω έχουμε δύο σώματα. Το ένα έχει θετικό φορτίο και το άλλο αρνητικό φορτίο. Τι νομίζετε πως θα συμβεί αν τα φέρουμε πολύ κοντά; + - Τα δύο σώματα έλκονται (πλησιάζει το ένα το άλλο)

Πότε, λοιπόν, απωθούνται δύο φορτισμένα σώματα; Όταν και τα δύο σώματα έχουν το ίδιο φορτίο. Δηλαδή αν και τα δύο σώματα έχουν θετικό φορτίο ή και τα δύο σώματα έχουν αρνητικό φορτίο. Πότε έλκονται δύο φορτισμένα σώματα; Όταν το ένα σώμα έχει θετικό φορτίο και το άλλο σώμα έχει αρνητικό φορτίο.

Όταν ένα σώμα έχει τόσα πρωτόνια όσα ηλεκτρόνια το ονομάζουμε ουδέτερο Όταν ένα σώμα έχει τόσα πρωτόνια όσα ηλεκτρόνια το ονομάζουμε ουδέτερο. Στα ουδέτερα σώματα δεν σημειώνουμε ούτε το συν και ούτε το πλην. Τι θα γίνει αν έχουμε ένα ουδέτερο σώμα κοντά σε ένα σώμα με αρνητικό φορτίο; - Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Τα δύο σώματα ούτε έλκονται ούτε απωθούνται.

Τι θα γίνει αν έχουμε ένα ουδέτερο σώμα κοντά σε ένα σώμα με θετικό φορτίο; + Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Τα δύο σώματα ούτε έλκονται ούτε απωθούνται.

Τι θα γίνει αν έχουμε δύο ουδέτερα σώματα κοντά; Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Τα δύο σώματα ούτε έλκονται ούτε απωθούνται.