Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
GB ( ) 5 1 ( ) ( ) ( /cm 2 ) 0.2 /30min·φ90 (5 /m 3 ) 0.4 /30min·φ90 (10 /m 3 ) /30min·φ90 (25 /m 3 )
Advertisements

NEXT GENERATION SERVICES  SMART TECHNOLOGY  SPECIALIST SERVICE PERSONNEL.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα (1) : Επιδείνωση κοινωνικών δεικτών  Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Μάρτιος 2011 Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές. “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Συνεισφορά στις ελληνικές εξαγωγές ανά περιφέρεια Διάστημα: Ιαν-Ιούνιος 2012 •70% των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τις περιφέρειες.
Πρωτογενής έρευνα Hi5, μία μόδα για νέους;. Μεθοδολογία - εργαλεία Η έρευνα διενεργήθηκε με την μέθοδο της συλλογής ερωτηματολογίων, τα οποία και συμπληρώνονταν.
Ουγγρικό Ινστιτούτο Ερευνών Κρέατος
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Η μόχλευση σε ανταγωνιστική και χωρίς φόρους οικονομία
ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ. ΙΔΙΑ Ή ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ; Κ.Κίτσιος, Μ.Παπαδοπούλου¹, Ν.Καδόγλου, Σ.Καραμπά²,
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Ευρωπαικό Κεντρο Επιχειρηματικής Στήριξης
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Πορεία και Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας και οι επιπτώσεις της στη Κυπριακή Οικονομία και τον Τουρισμό Ε. Μπουλούτας Πα γ κύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
F.B.S. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας και η εταιρία “F.B.S. Δρ. ΔΗΜ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ &ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ” Σας καλωσορίζουν στην παρουσίαση της μελέτης με.
ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ Δημου ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Κ.Ε.Κ. Ν.Α. /Ν.Ε.Λ.Ε. Καβάλας Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και.
« ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ποιότητας - Αλλοίωσης των συντηρούμενων υπό ψύξη τροφίμων
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’, Β’, & Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου (Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΠΑΚ - Συντονιστής) Μάριος Μιλτιάδου, Μιχάλης Τορτούρης.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Αφεντάκης Νίκος Νεφρολόγος ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Αβιοτικό περιβάλλον οργανισμοί.
Εκπομπές ΝΟx (σε ktn) ανά τομέα NOx ετήσιες μέσες τιμές NO 2 ετήσιες μέσες τιμές.
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 AD – HOC ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Εξάσκηση στην προπαίδεια
Ημερίδα Τράπεζας της Ελλάδος Ελληνική αγορά εργασίας: Χαρακτηριστικά, εξελίξεις και προκλήσεις Περιφερειακές αποκλίσεις και εμμονή της ανεργίας Εμπειρικές.
Αποτελέσματα μετρήσεων σύστασης σώματος
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού ΑΝΤ1 Οκτώβριος 2011 © ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ.
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ∆ιαχείριση έργων επίβλεψης µε σύγχρονα µέσα και επικοινωνία C2G, B2G, G2G Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας.
Η επιρροή του χώρου εργασίας των σχολικών τάξεων στη μάθηση
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
2006 GfK Praha CORRUPTION CLIMATE IN EUROPE % % % %0 - 10% % % % % % ΚΛΙΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
14 ημέρα ώρα Α group 1 Χ 12min ενεργοποίηση – δύναμη με το βάρος
Επίδραση των επιλεγμένων LAB στην ανάπτυξη του L
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού.
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Κ.Κίτσιος, Μ.Παπαδοπούλου¹, Ν.Καδόγλου, Σ.Καραμπά², Κ.Κώστα¹, Ν.Σάιλερ
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
Εκκίνηση: 1η Δεκεμβρίου 2014 Πανευρωπαϊκά Πλεονεκτήματα Προσφέρει ένα δυναμικό ξεκίνημα και … στιγμιαίο εισόδημα.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΛΕΥΚΩΜΑΤΟΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ Ε. Δασκαλοπούλου, Β. Ορδουλίδου*, Ν. Καρτάλη, Χ. Λιάββας*,
Περί ρυθμιστικών διαλυμάτων
Οξεοβασικές διαταραχές στο νεφροπαθή υπό περιτοναϊκή κάθαρση Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Οξεοβασικές Διαταραχές στον Νεφροπαθή Αιμοκάθαρση - Αιμοδιήθηση
Α2 Λυκείου Αργυράδων Ρωτήθηκαν συνολικά 162 άτομα.
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ΠΚΚ) σε ηλικιωμένους και υπέργηρους με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ι-ΑΕΕ). Η θέση του σακχαρώδη διαβήτη.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη/Ίδρυμα Καρέλια
Βραδεία Ενδοφλέβια Έγχυση (Intravenous Infusion) n Σκοπός η διατήρηση σταθερής συγκέντρωσης του φαρμάκου στο πλάσμα (σταθερή κατάσταση, steady state) n.
Λίγα λόγια για το PowerPoint όπως τό είδαμε στο μάθημα 18 Δεκεμβρίου 2014.
Η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Τοπικός Διαγωνισμός EUSO-2011 Σάββατο, 27 Νοέμβρη 2010.
Επιθεωρήσεις ΔΚΕΕ ( )  Επιθεωρήσεις : 23  Έκλεισαν Ικανοποιητικά 9 (39%) και Μη Ικανοποιητικά 14 (61%)  Μη Συμμορφώσεις : 290  Διορθωτικές.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
+19 Δεκέμβριος 2014 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 έως +20 Δείκτης 0 έως -20 Δείκτης < -20 Συνολικά της ΕΕ: +5 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 έως +20 Δείκτης 0 έως -20.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού.
Η Χημεια και η Τεχνολογια του Παγωτου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α.
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ PDLF ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή A .U.Th. Αντιμικροβιακές μεμβράνες από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 1 Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων – K. Μπιλιαδέρης, Κ. Ζηνοβιάδου 2 Εργαστήριο Υγιεινής και Μικροβιολογίας Τροφίμων – Κ. Κουτσουμανής, Χ. Γιαλαμάς

Χρήση γευμάτων έτοιμων προς κατανάλωση Απαίτηση για περιορισμό των συντηρητικών Αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον Μεταβολές στην διανομή και διακίνηση των τροφίμων Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας τροφίμων Ενεργός συσκευασία Δεσμευτές Ο2 Τροποποιημένη ατμόσφαιρα Σύστηματα παραγωγής CΟ2 Χρήση αντιμικροβιακών ουσίών

Χρήση γευμάτων έτοιμων προς κατανάλωση Απαίτηση για περιορισμό των συντηρητικών Αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον Μεταβολές στην διανομή και διακίνηση των τροφίμων Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας τροφίμων Παγκόσμια αγορά ενεργούς και «έξυπνης» συσκευασίας $16 δισ. το 2010 $24 δισ. το 2015 www.marketsnadmarkets.com, Jan. 2011

Convenience and RTE meals Εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών Απαίτηση για περιορισμό των συντηρητικών Αυξημένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον Μεταβολές στην διανομή και διακίνηση των τροφίμων Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας τροφίμων Παγκόσμια αγορά ενεργούς και «έξυπνης» συσκευασίας $16 δισ. το 2010 $24 δισ. το 2015 www.marketsnadmarkets.com, Jan. 2011

Μέθοδοι ενσωμάτωσης - χρήσης αντιμικροβιακών Μέθοδοι ενσωμάτωσης - χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων σε προϊόντα τροφίμων Αντιμικροβιακός παράγοντας Προσθήκη Εμβάπτιση ή ψεκασμός Γρήγορη διάχυση Ενσωμάτωση στη μεμβράνη Μείωση του ρυθμού διάχυσης Coma (2008), Meat Science, 78, 90-103

Εφαρμογή : Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του βόειου κρέατος Σκοπός Ανάπτυξη εδώδιμων μεμβρανών ως φορείς εγκλεισμού αντιμικροβιακών παραγόντων. Εφαρμογή : Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του βόειου κρέατος

Πρωτεΐνες ορού γάλακτος (WPI) και σορβιτόλη Αντιμικροβιακός παράγοντας + Αντιμικροβιακός παράγοντας Έλαιο ρίγανης (γαλακτωματοποίηση) Γαλακτικό Νάτριο (διάλυμα 50%) ε-πολυ-λυσίνη (σκόνη 50%) ν carvacrol 7

Log CFU/cm2 Χρόνος (ημέρες) Δοκιμές σε κρέας Αντιμικροβιακή δράση των μεμβρανών πρωτεϊνών ορού γάλακτος (WPI) Γαλακτικά βακτήρια σε τεμάχια κρέατος Αποθήκευση στους 5 °C, Plate Count Agar ( 25 °C, 3 d) Ολική μεσόφιλη χλωρίδα σε τεμάχια κρέατος Αποθήκευση στους 5 °C, MRSA ( 30° C, 4 d) Log CFU/cm2 Χρόνος (ημέρες) Δοκιμές σε κρέας

Εφαρμογή της εξίσωσης Baranyi Αντιμικροβιακή δράση των μεμβρανών πρωτεϊνών ορού γάλακτος (WPI) Εφαρμογή της εξίσωσης Baranyi Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα Ψευδομονάδες Γαλακτικά βακτήρια Μεταχείριση Φάση προσαρμογής (ώρες) Ρυθμός ανάπτυξης R2 Μάρτυρας 55.8±5.6 0.049±0.008 0.99 0 % αντιμικροβιακό 38.2±10.0 0.042±0.010 0.98 1.5 0% έλαιο 65.5±30.3 0.023±0.004 0.81-0.98 2.00% NaL 61.2±17.9 0.025±0.004 0.97-0.98 0.75% ε-PL 98.9±29.8 0.045±0.020 0.92-0.99 33.3±1.1 0.043±0.005 36.4±8.7 0.045±0.005 0.96-0.99 66.7±35.9 0.026±0.004 0.93-0.99 77.2±44.8 0.036±0.020 86.5±33.4 0.066±0.066 0.94 39.7±19.2 0.028±0.007 21.0±14.9 0.027±0.010 No growth - 59.0±49.8 0.021±0.007 0.84-0.97

Χρήση ανταγωνιστικής χλωρίδας - ‘Επιλογή βακτηρίου L. curvatus L. plantarum Log CFU/mL Log CFU/mL Χρόνος (ημέρες) Χρόνος (ημέρες) P. acidilactis L. sakei Log CFU/mL Log CFU/mL Χρόνος (ημέρες) Χρόνος (ημέρες)

Επίστρωση διαλύματος καζεϊνικού νατρίου και κυττάρων L. sakei Παρασκευή μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου (Na-CAS) ψεκασμός αιωρήματος κυττάρων σε L. sakei προσχηματισμένες μεμβράνες καζεϊνικού νατρίου Επίστρωση διαλύματος καζεϊνικού νατρίου και κυττάρων L. sakei

Η παρουσία των κυττάρων της ‘ανταγωνιστικής’ χλωρίδας δεν επηρέασε τις φυσικοχημικές ιδιότητες των μεμβρανών 106 Κύτταρ L. sakei /εκ2 Μικροσκοπία x 100

Βιωσιμότητα των κυττάρων L. sakei 0% σορβιτόλη 4 οC 25 οC Ψεκασμός Ενσωμάτωση Ψεκασμός Ενσωμάτωση Χρόνος (ημέρες) Χρόνος (ημέρες)

Βιωσιμότητα των κυττάρων L. sakei 30% σορβιτόλη 4 οC 25 οC Ψεκασμός Ενσωμάτωση Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Χρόνος (ημέρες)

Αντιμικροβιακή δράση (L Αντιμικροβιακή δράση (L. monocytogenes ) των μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου L. monocytogenes Log CFU/cm2 Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Μάρτυρας Γαλακτικά βακτήρια Log CFU/cm2 Time (days) Χρόνος (ημέρες) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Time (days) Δοκιμές σεTSA

Αποθήκευση στους 5°C Δοκιμές σε κρέας Αντιμικροβιακή δράση (L. monocytogenes ) των μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου L. monocytogenes Αποθήκευση στους 5°C Log CFU/cm2 Ψεκασμός Ενσωμάτωση Μάρτυρας Log CFU/cm2 Γαλακτικά βακτήρια Time (days) Ψεκασμός Ενσωμάτωση Μάρτυρας Χρόνος (ημέρες) Δοκιμές σε κρέας Χρόνος (ημέρες) Time (days)

Αντιμικροβιακή δράση (L Αντιμικροβιακή δράση (L. monocytogenes ) των μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου L. monocytogenes Log CFU/cm2 Time (days) Θερμοκρασία (°C) Γαλακτικά βακτήρια Θερμοκρασία (°C) Log CFU/cm2 Time (days) Χρόνος (ημέρες) Δοκιμές σε κρέας Χρόνος (ημέρες)

1. 2. 3.

A .U.Th. Συμπεράσματα Η χρήση WPI καθιστά δυνατή την παρασκευή μεμβρανών με δομικό πλέγμα ανθεκτικό στην έκθεση σε νερό. Η ενσωμάτωση των αντιμικροβιακών ουσιών σε μεμβράνες WPI και εφαρμογή τους σε κρέας επέφερε σημαντική μείωση στην ανάπτυξης της αλλοιογόνου χλωρίδας του προϊόντος. Η προσθήκη της ‘ανταγωνιστικής’ καλλιέργειας σε μεμβράνες Na-CAS μπορεί να πραγματοποιηθεί με ενσωμάτωση των κυττάρων στο πρωτεϊνικό πλέγμα ή με ψεκασμό αυτών σε προσχηματισμένες μεμβράνες. Οι μεμβράνες που περιείχαν τα κύτταρα του L. sakei παρουσίασαν έντονη αντιμικροβιακή δράση έναντι της Listeria monocytogenes τόσο σε μοντέλα συστήματα τροφίμων όσο και σε τεμάχια βόειου κρέατος κάτω από σταθερές η μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες αποθήκευσης του προϊόντος.