Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Μεταβολές περιοδικών ιδιοτήτων.
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη. 1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 2 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου.
Επιμέλεια: Πουλιόπουλος Πούλιος
Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
-17 Προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη Σεπτέμβριος 2013 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 a +20 Δείκτης 0 a -20 Δείκτης < -20 Σύνολο στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Χημείας Α΄Γενικού Λυκείου ΠΥΡΟΧΗΜΙΚΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Αβιοτικό περιβάλλον οργανισμοί.
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
Φωτοσύνθεση-Αναπνοή Ε. Λιαναντωνάκη Βιολόγος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή σαπουνιού
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Ρολόι ιωδίου.
Δημιουργικό Marketing συνθέσεις...με χρωματιστούς όγκους παιδικές.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.2.1– Μείγματα.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Χημεία Γ΄ Γυμνασίου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση καταλυτών στην ταχύτητα αντίδρασης.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη (Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου)
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΧΑΛΚΟΥ
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
Καλλιέργεια βακτηρίων
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΥΡΟΧΗΜΙΚΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ.
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΕΓΚΛΕΙΣΗ Εργαστήριο ανόργανης χημείας 1ου εξαμήνου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη Εργαστηριακές Ασκήσεις Γυμνασίου 2010 - 2011 1ο ΕΚΦΕ Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη

Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου σε τρόφιμα Α΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 10 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου σε τρόφιμα 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση λιπών σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) Λαδόκολλα 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) Γουδί Δοκιμαστικοί σωλήνες Σταγονόμετρο ΝαΟΗ ή ΚΟΗ CuSO4 Προστατευτική μάσκα για τα μάτια 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα Πολτοποιούμε τις τροφές στο γουδί και δημιουργούμε εναιώρημα (~ 2 ml) 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Προσθέτουμε ΝαΟΗ 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Προσθέτουμε CuSO4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) Σταφύλι Αχλάδι Πορτοκάλι Μπισκότα Πατατάκια Κολοκύθι Ασπράδι Κρόκος ΑΥΓΟ Προσθέτουμε CuSO4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) (Οι πρωτεΐνες  σε αλκαλικό περιβάλλον σχηματίζουν με ιόντα χαλκού Cu++ σύμπλοκες έγχρωμες χημικές ενώσεις (αντίδραση Biuret ή διουρίας)) 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

ΑΥΓΟ Γάλα Ασπράδι Κρόκος 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση σακχάρων σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) Γουδί Δοκιμαστικοί σωλήνες Σταγονόμετρο Διάλυμα Βενεδικτίνης (Benedict) Ποτήρι ζέσεως Λύχνο ή γκαζάκι Ζυγό Ρολόι 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Δημιουργούμε εναιώρημα των τροφών (~ 2 ml) 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Προσθέτουμε 2 ml διαλύματος Benedict (υδατικό διάλυμα κιτρικού νατρίου Na2CO3 και θειικού χαλκού CuSO4) και ανακινούμε 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Τοποθετούμε τα σωληνάρια σε ποτήρι ζέσεως με νερό που βράζει για 1-2 min 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Πράσινο ή καφέ ίζημα CuSO4 ύπαρξη σακχάρου Κολοκύθι Μπισκότα Πατατάκια Κρόκος αυγού Ασπράδι αυγού Αχλάδι Σταφύλι Πορτοκάλι Πράσινο ή καφέ ίζημα CuSO4 ύπαρξη σακχάρου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση αμύλου σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) Ύαλος ωρολογίου ή τρυβλίο petri Βάμμα ιωδίου Σταγονόμετρο 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Τοποθετούμε την τροφή στον ύαλο ωρολογίου προσθέτουμε 2 – 3 σταγόνες βάμματος ιωδίου Αυγό Ιώδες χρώμα ύπαρξη αμύλου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

βάμμα ιωδίου βάμμα ιωδίου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

βάμμα ιωδίου βάμμα ιωδίου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

βάμμα ιωδίου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

1 2 3 4 5 6 7 Α/Α Τροφή Λίπη Σάκχαρα Άμυλο Πρωτείνες Να σημειώσετε στον παρακάτω πίνακα τα αποτελέσματα του πειράματος: Α/Α Τροφή Λίπη Σάκχαρα Άμυλο Πρωτείνες 1 2 3 4 5 6 7 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Καλή διασκέδαση!!! 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr