Υδατάνθρακες
Υδατάνθρακες Η γλυκόζη προμηθεύει με ενέργεια τον εγκέφαλο, και το 50% της ενέργειας που απαιτείται για τους μύες και τους ιστούς. Το γλυκογόνο αποτελεί αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης (πολλά μόρια γλυκόζης ενωμένα) Η γλυκόζη αποτελεί άμεση μορφή ενέργειας. Το γλυκογόνο αποτελεί ενέργεια τύπου «ρεζέρβα» για τον οργανισμό.
Υδατάνρακες Στα φυτικά προϊόντα Στο γάλα Υπάρχει ποικιλία υδατανθράκων Απλοί υδατάνθρακες Σύνθετοι υδατάνθρακες
Απλοί υδατάνθρακες Σάκχαρα Μονοσακχαρίτες-απλά σάκχαρα. Δυσακχαρίτες-2 μονοσακχαρίτες
Σύνθετοι υδατάνθρακες ‘Αμυλο και φυτικές ίνες Πολυσακχαρίτες Αλυσίδες μονοσακχαριτών
Απλοί υδατάνθρακες Μονοσακχαρίτες Ολοι έχουν 6 άνθρακες 6 άνθρακες Ολοι έχουν 6 άνθρακες 6 άνθρακες 12 υδρογόνα 6 oξυγόνα Η διάταξη διαφέρει διαφορετική γλυκύτητα Γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη
Γλυκόζη Ηπια γλυκιά γεύση Γνωστή ως το σάκχαρο του αίματος Απαραίτητη πηγή ενέργειας Βρίσκεται σε κάθε δυσακχαριτη και πολυσακχαρίτη
Φρουκτόζη Πιο γλυκιά από την γλυκόζη Βρίσκεται στα φρουτα και στο μέλι Προστίθεται στα αναψυκτικά, δημητριακά και επιδόρπια.
Γαλακτόζη Δεν έχει γλυκιά γεύση Σπάνια συναντάται στη φύση ως απλό σάκχαρο.
Δισακχαρίτες Ζευγάρι 2 μονοσακχαριτών Η γλυκόζη υπάρχει πάντα. Το 2ο μέρος του ζευγαριού μπορεί να είναι η φρουκτόζη, η γαλακτόζη ή άλλη μία γλυκόζη. Διαχωρίζονται με υδρόλυση. Ενώνονται με συμπύκνωση Η υδρόλυση και η συμπύκνωση πραγματοποιούνται σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Μαλτόζη, Σαχκαρόζη, Λακτόζη
Συμπύκνωση Σχηματίζει δυσακχαρίτη Χημική αντίδραση που ενώνει 2 μονοσακχαρίτες.
Υδρόλυση Διαχωρίζει ένα δυσακχαρίτη Ένα μόριο νερού τον διαχωρίζει Συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πέψης
Μαλτόζη 2 μόρια γλυκόζης Παράγεται με την διάσπαση του αμύλου.
Σακχαρόζη Φρουκτόζη και γλυκόζη Γλυκιά γεύση Φρούτα, λαχανικά , δημητριακά Η επιτραπέζια ζάχαρη παράγεται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων Καστανή, λευκή, άχνη
Λακτόζη Γλυκόζη και γαλακτόζη Κυριότερος υδατάνθρακας στο γάλα.
Σύνθετοι υδατάνθρακες Πολυσακχαρίτες Γλυκογόνο και άμυλο Συνίστανται αποκλειστικά από γλυκόζη. Φυτικές ίνες Ποικιλία μονοσακχαριτών και άλλων παραγώγων των υδατανθράκων
Γλυκογόνο Περιορισμένο στο κρέας και δεν υπάρχει στα φυτά. Δεν αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων. ΑΛΛΑ Όλη η γλυκόζη αποθηκεύεται ως γλυκογόνο. Μακριές αλυσίδες επιτρέπουν την υδρόλυση και την ελευθέρω- ση ενέργειας
Αμυλα Αποθηκεύονται στα φυτικά κύτταρα Το σώμα υδρολύει τα άμυλο σε γλυκόζη.
Φυτικές ίνες Δομικά συστατικά των φυτών. Βρίσκονται σε όλα τα φυτικά προϊόντα. Οι δεσμοί των φυτικών ινών δεν διασπόνται κατά την πέψη. Ελάχιστη ή καθόλου ενέργεια.
Ταξινομούνται ως φυτικές ίνες. Δεν πέπτονται ούτε απορροφώνται. Τύποι φυτικών ινών Κυτταρίνη Πηκτίνες Λιγνίνες Ανθετικά άμυλα Ταξινομούνται ως φυτικές ίνες. Δεν πέπτονται ούτε απορροφώνται.
Χαρακτηριστικά των φυτικών ινών Διαλυτές ίνες, παχύρευστες, ζυμώσιμες Πέπτονται εύκολα από βακτήρια στο κόλον. Σχετίζονται με την προστασία έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της γλυκόζης. Βρίσκονται στα όσπρια και φρούτα.