Υδατάνθρακες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες έχουν ευρεία διάδοση στη φύση και είναι σημαντικά συστατικά των τροφίμων καθώς αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό,
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
χημική σύσταση του κυττάρου
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
Αβιοτικό περιβάλλον οργανισμοί.
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Θρεπτικά Συστατικά Λιπίδια - Υδατάνθρακες
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ
Τρώτε μια σοκολάτα Προσπαθήστε να φανταστείτε τι πορεία θα ακολουθήσει μέσα στο σώμα σας από την στιγμή που θα δαγκώσετε το πρώτο κομμάτι.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΜΑΘΗΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής – βιολογικά συστήματα  1.1 Τα μόρια της ζωής 1.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΣΑΚΧΑΡΑ Ή ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (CH 2 O) n ή C n (H 2 O) n.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ) Ενότητα 20: Υδατάνθρακες Σπύρος Παπαγεωργίου, Χημικός MSc, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο ΣΦΛΩΜΟΣ.
Βιοχημεία Ενότητα 14: Μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
2η θεματική ενότητα Μακρομόρια-Χημικοί δεσμοί-Δομή
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διατροφή-Διαιτολογία
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της
Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Διατροφή-Διαιτολογία
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υδατάνθρακες

Υδατάνθρακες Η γλυκόζη προμηθεύει με ενέργεια τον εγκέφαλο, και το 50% της ενέργειας που απαιτείται για τους μύες και τους ιστούς. Το γλυκογόνο αποτελεί αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης (πολλά μόρια γλυκόζης ενωμένα) Η γλυκόζη αποτελεί άμεση μορφή ενέργειας. Το γλυκογόνο αποτελεί ενέργεια τύπου «ρεζέρβα» για τον οργανισμό.

Υδατάνρακες Στα φυτικά προϊόντα Στο γάλα Υπάρχει ποικιλία υδατανθράκων Απλοί υδατάνθρακες Σύνθετοι υδατάνθρακες

Απλοί υδατάνθρακες Σάκχαρα Μονοσακχαρίτες-απλά σάκχαρα. Δυσακχαρίτες-2 μονοσακχαρίτες

Σύνθετοι υδατάνθρακες ‘Αμυλο και φυτικές ίνες Πολυσακχαρίτες Αλυσίδες μονοσακχαριτών

Απλοί υδατάνθρακες Μονοσακχαρίτες Ολοι έχουν 6 άνθρακες 6 άνθρακες Ολοι έχουν 6 άνθρακες 6 άνθρακες 12 υδρογόνα 6 oξυγόνα Η διάταξη διαφέρει διαφορετική γλυκύτητα Γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη

Γλυκόζη Ηπια γλυκιά γεύση Γνωστή ως το σάκχαρο του αίματος Απαραίτητη πηγή ενέργειας Βρίσκεται σε κάθε δυσακχαριτη και πολυσακχαρίτη

Φρουκτόζη Πιο γλυκιά από την γλυκόζη Βρίσκεται στα φρουτα και στο μέλι Προστίθεται στα αναψυκτικά, δημητριακά και επιδόρπια.

Γαλακτόζη Δεν έχει γλυκιά γεύση Σπάνια συναντάται στη φύση ως απλό σάκχαρο.

Δισακχαρίτες Ζευγάρι 2 μονοσακχαριτών Η γλυκόζη υπάρχει πάντα. Το 2ο μέρος του ζευγαριού μπορεί να είναι η φρουκτόζη, η γαλακτόζη ή άλλη μία γλυκόζη. Διαχωρίζονται με υδρόλυση. Ενώνονται με συμπύκνωση Η υδρόλυση και η συμπύκνωση πραγματοποιούνται σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Μαλτόζη, Σαχκαρόζη, Λακτόζη

Συμπύκνωση Σχηματίζει δυσακχαρίτη Χημική αντίδραση που ενώνει 2 μονοσακχαρίτες.

Υδρόλυση Διαχωρίζει ένα δυσακχαρίτη Ένα μόριο νερού τον διαχωρίζει Συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πέψης

Μαλτόζη 2 μόρια γλυκόζης Παράγεται με την διάσπαση του αμύλου.

Σακχαρόζη Φρουκτόζη και γλυκόζη Γλυκιά γεύση Φρούτα, λαχανικά , δημητριακά Η επιτραπέζια ζάχαρη παράγεται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων Καστανή, λευκή, άχνη

Λακτόζη Γλυκόζη και γαλακτόζη Κυριότερος υδατάνθρακας στο γάλα.

Σύνθετοι υδατάνθρακες Πολυσακχαρίτες Γλυκογόνο και άμυλο Συνίστανται αποκλειστικά από γλυκόζη. Φυτικές ίνες Ποικιλία μονοσακχαριτών και άλλων παραγώγων των υδατανθράκων

Γλυκογόνο Περιορισμένο στο κρέας και δεν υπάρχει στα φυτά. Δεν αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων. ΑΛΛΑ Όλη η γλυκόζη αποθηκεύεται ως γλυκογόνο. Μακριές αλυσίδες επιτρέπουν την υδρόλυση και την ελευθέρω- ση ενέργειας

Αμυλα Αποθηκεύονται στα φυτικά κύτταρα Το σώμα υδρολύει τα άμυλο σε γλυκόζη.

Φυτικές ίνες Δομικά συστατικά των φυτών. Βρίσκονται σε όλα τα φυτικά προϊόντα. Οι δεσμοί των φυτικών ινών δεν διασπόνται κατά την πέψη. Ελάχιστη ή καθόλου ενέργεια.

Ταξινομούνται ως φυτικές ίνες. Δεν πέπτονται ούτε απορροφώνται. Τύποι φυτικών ινών Κυτταρίνη Πηκτίνες Λιγνίνες Ανθετικά άμυλα Ταξινομούνται ως φυτικές ίνες. Δεν πέπτονται ούτε απορροφώνται.

Χαρακτηριστικά των φυτικών ινών Διαλυτές ίνες, παχύρευστες, ζυμώσιμες Πέπτονται εύκολα από βακτήρια στο κόλον. Σχετίζονται με την προστασία έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της γλυκόζης. Βρίσκονται στα όσπρια και φρούτα.