Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 2 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου σε τρόφιμα
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 3 •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Λαδόκολλα ΥΛΙΚΑ Ανίχνευση λιπών σε τρόφιμα
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 4
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 5 •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Γουδί •Δοκιμαστικοί σωλήνες •Σταγονόμετρο •ΝαΟΗ ή ΚΟΗ •CuSO 4 •Προστατευτική μάσκα για τα μάτια ΥΛΙΚΑ Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 6
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 7 Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα Πολτοποιούμε τις τροφές στο γουδί και δημιουργούμε εναιώρημα (~ 2 ml)
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 8 Προσθέτουμε ΝαΟΗ
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 9 Προσθέτουμε CuSO 4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) (Οι πρωτεΐνες σε αλκαλικό περιβάλλον σχηματίζουν με ιόντα χαλκού Cu ++ σύμπλοκες έγχρωμες χημικές ενώσεις (αντίδραση Biuret ή διουρίας))
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 10 Ασπράδι Κρόκος ΑΥΓΟ Γάλα
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 11 •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Γουδί •Δοκιμαστικοί σωλήνες •Σταγονόμετρο •Διάλυμα Βενεδικτίνης (Benedict) •Ποτήρι ζέσεως •Λύχνο ή γκαζάκι •Ζυγό •Ρολόι Ανίχνευση σακχάρων σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 12 Δημιουργούμε εναιώρημα των τροφών (~ 2 ml)
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 13 Προσθέτουμε 2 ml διαλύματος Benedict (υδατικό διάλυμα κιτρικού νατρίου Na 2 CO 3 και θειικού χαλκού CuSO 4 ) και ανακινούμε
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 14 Τοποθετούμε τα σωληνάρια σε ποτήρι ζέσεως με νερό που βράζει για 1-2 min
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 15 Πράσινο ή καφέ ίζημα CuSO 4 ύπαρξη σακχάρου
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 16 Ανίχνευση αμύλου σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ •Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) •Ύαλος ωρολογίου ή τρυβλίο petri •Βάμμα ιωδίου •Σταγονόμετρο
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 17 •Τοποθετούμε την τροφή στον ύαλο ωρολογίου •Ιώδες χρώμα ύπαρξη αμύλου •προσθέτουμε 2 – 3 σταγόνες βάμματος ιωδίου
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 18
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 19
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 20 βάμμα ιωδίου
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 21 •Να σημειώσετε στον παρακάτω πίνακα τα αποτελέσματα του πειράματος: Α/ΑΤροφήΛίπηΣάκχαραΆμυλοΠρωτείνες
1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 22 Καλή διασκέδαση!!!