ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

3η Ομάδα Χρήστος Μ. Νίκος Α. Νίκος Ψ.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Βυζαντινό Τραπέζι!!.
Ισορροπημένη διατροφή
7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ!!!
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Η πυραμίδα της διατροφής
Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον.
Βυζαντινό Τραπέζι ΑΛΙΕΙΑ-ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Δάφνη-Γιώργος-Αλεξία.
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Οι διατροφικές συνήθειες
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
να φροντίσει καλύτερα την υγεία σου
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρέφομαι σωστά.Χτίζω γερό κορμί»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Οδυσσέας Πέτρος. ΙΟΥΝΙΟΣ Ο Ιούνιος στην αρχαιότητα Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν.
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 1.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Παρουσίαση πρακτικής στην κοινότητα
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρα-κτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργι-κή δραστηριότη-τα.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος; Οι μοναχοί έτρωγαν όλοι μαζί. Μετά τη λειτουργία χτυπούσε το σήμαντρο 3 φορές, καλώντας τους μονάχους στην «τράπεζα» δηλ. την τραπεζαρία. Αυτοί έφταναν ψάλλοντας. Ο ηγούμενος ευλογούσε το γεύμα.΄Υστερα άρχιζαν αμίλητοι να τρώνε. Ο «αναγνώστης» διάβαζε αποσπάσματα από τους βίους των αγίων. Βέβαια μερικοί μοναχοί όμως ζούσαν προκλητικά αψηφώντας τους κανόνες της μοναστικής ζωής.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Γνωρίζεις τι έτρωγε ο κατώτερος και τι ο ανώτερος κλήρος εκείνη την εποχή; Οι απλοί μοναχοί έτρωγαν αγιοζούμι δηλ. νερόβραστη σούπα με κρεμμύδια, λάδι, μπαχαρικά, θρούμπι. Επίσης λαχανικά και ψωμί. Ο ανώτερος κλήρος ζούσε προκλητικά τρώγοντας ό,τι εκλεκτότερο υπήρχε: Κρέατα, τυριά, φρέσκα ψάρια, χαβιάρι, άσπρο ψωμί και γλυκά με τη συνοδεία καλού κρασιού.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Γνωρίζεις τι ήταν το αγιοζούμι; Πως παρασκευάζονταν; Το αγιοζούμι ήταν νερό με κρεμμύδια, μυρωδικά και κλωναράκια από θρούμπι. Μέσα έριχναν μπουκίτσες από ψωμί

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Τι είναι το πιπεράτο ψωμί και τι γνωρίζετε για αυτό; Το πιπεράτο ψωμί ήταν ένα είδος ψωμιού από πίτουρα που το έτρωγαν μόνο οι μοναχοί και οι φτωχοί.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Έτρωγαν ψωμί στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια τις υπόλοιπης αυτοκρατορίας; Πώς το ζύμωναν και ποιος ήταν ο υπεύθυνος; Στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια το ψωμί ήταν κύρια πηγή τροφής. Υπήρχε επίσης ένας μοναστηριακός υπεύθυνος για την παρασκευή του.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Ποια ήταν τα γλυκά τους; Υπάρχουν και σήμερα και με ποία ονομασία; Βασική κατηγορία γλυκών ήταν οι πλακούντες. Είχαν ως βάση το ζυμάρι και πρόσθεταν συνήθως μέλι ή ζάχαρη. Τότε Σήμερα Πλακούντες παστέλι Κυδωνάτον κυδωνόπαστο Λαλαγγίδα τηγανήτες κολλύρια λουκουμάδες ρυζόγαλο

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Εάν ζούσατε τότε ποιο ποτό θα προσφέρατε στους φίλους σας; Αγαπημένο ποτό των βυζαντινών ήταν το κρασί. Υπήρχαν κρασιά λευκά και ξανθά, κόκκινα και μύρα, δυνατά η απαλά, ξηρά ή γλυκά.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Συνέχεια... Ανεξάρτητα από την ποιότητα του το κάθε κρασί ήταν γνωστό με το όνομα της περιοχής από την όποια προερχόταν. Για παράδειγμα με ονομασία προελεύσης είναι γνωστός και ο ευτελέστατος όλων «Βαρνιώτικος οίνος» αλλά και ο εκλεκτός «Θάσιος», που προσφέρονταν μόνο στα πολυτελή γεύματα. Μη οινοπνευματώδη ήταν το «εύκρατον» το «θασσόροφον» και το «ροδόμελι»

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Που έχτιζαν τους φούρνους και γιατί; Οι αρτοποιοί όφειλαν να χτίζουν τους φούρνους τους σε μέρη ασφαλή, μακριά από γειτονικά κτίσματα, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τα χόρτα, τα φρύγανα και τα χαρτιά που έκαιγαν.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Τι έτρωγαν οι φτωχοί και από πού τα έπαιρναν; Οι φτωχοί έτρωγαν σούπες, λάδι, μπαχαρικά και φρούτα τους τα έπαιρναν από τα κτήματα τους και από την αγορά.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Τι λαχανικά καλλιεργούσαν οι βυζαντινοί; Καλλιεργούσαν λαχανά, μαρούλια, σπανάκι, κρεμμύδια, σκόρδα, μανιτάρια, καρότα, πράσα, κουκιά, φακές, φασόλια καθώς και αρωματικά φυτά δηλαδή: άνηθο, δυόσμο, θρούμπι κολίανδρο και ρίγανη. Κάποια λαχανικά τρώγονταν βραστά ή ψητά ενώ ορισμένα και ωμά.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Έτρωγαν φρούτα οι βυζαντινοί; Έτρωγαν μήλα, πεπόνια, αχλάδια, ρόδια, σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, κυδώνια, μούσμουλα, κούμαρα, χουρμάδες και φυσικά σταφύλια.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Ποια ήταν η κύρια τροφή των στρατιωτών και γιατί; Η κυρία τροφή των στρατιωτών ήταν τα παξιμάδια επειδή κρατούσαν πολύ καιρό και έδιναν ενέργεια.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Πως μετέφεραν τα προϊόντα τους οι βυζαντινοί; Συνήθως μεταφερόταν μέσα σε αγγεία τα «μαγαρικά». Το σχήμα τους ήταν τέτοιο ώστε να διευκολύνονταν η φόρτωση στα αμπάρια των πλοίων. Η τελική αποθήκευση γινόταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια σε υπόγειους και δροσερούς χώρους.

Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Πηγές: ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ  (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ  (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ  (GERALD WALTER)  ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ  (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή  (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ  (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) ΠΕΤΡΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΑΒΒΑΣ