Concept Maps - Inspiration

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικά Εργαλεία.
Advertisements

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ «Εξερευνώντας τα τρίγωνα»
Γενικού τύπου χαρακτηριστικά
Διδακτική εφαρμογή ενός προγράμματος νοητικού χάρτη στην Ιστορία
To Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών Ενότητα 3. Πλεονεκτήματα σε επίπεδο πηγών ► Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών (που περιλαµβάνουν µεγάλο εύρος από media). ►
Πολλαπλασιαστική συσχέτιση •Δύο ή περισσότερες ιδιότητες μπορούν να επιδρούν «πολλαπλασιαστικά» σε μια τρίτη. •Στην περίπτωση αυτή έχουμε δυο ανεξάρτητες.
Ορισμός εννοιολογικού χάρτη
Η Θεματική Ταξινόμηση και η Συμβολή της στην Αναζήτηση Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δεδομένων.
Εννοιολογικοί Χάρτες και οι εφαρμογές τους στη διδασκαλία
Διακριτά Μαθηματικά ΙI Δέντρα
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογιές της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
CMS (Content Management System)
Resource Description Framework
Δημιουργία εκπαιδευτικού παιχνιδιού
Εφαρμογές των νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση
Xαρτογράφηση Εννοιών Εννοιολογικοί Χάρτες και οι εφαρμογές τους στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
Η ποιότητα της πληροφορίας στο εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται ή διανέμεται μέσω του Internet Χρήστος Σαβρανίδης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα ΦΠΨ.
Xαρτογράφηση Εννοιών με λογισμικό Inspiration
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Χαρτογραφώ- Κατανοώ- Δημιουργώ
Xαρτογράφηση Εννοιών λογισμικό Κidspiration
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Πρόγραμμα Kidspiration
ΕΠΛ 231 – Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι12-1 Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Ο αλγόριθμος του Prim και ο αλγόριθμος του Kruskal.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γνώση και κατανόηση της Παιδαγωγικής. Επεξεργασία της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. Επιλογή Εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων. Ψαθάκη.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα (Εργαστήριο) [ΤΤΕ]
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίες:
Θεωρίες Μάθησης και ΤΠΕ Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Συμβολική αναπαράσταση της γνώσης
Xαρτογράφηση Εννοιών λογισμικό Κidspiration
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
Η αξιοποίηση των Εννοιολογικών χαρτών στην Εκπαιδευτική πράξη…
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων.
Η αξιοποίηση των Εννοιολογικών χαρτών στην Εκπαιδευτική πράξη…
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
Η παράγραφος Είναι το βασικό δομικό στοιχείο ενός κειμένου.
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
Επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Η σημασία των νοητικών σχημάτων στην οικοδόμηση της γνώσης και η χρησιμοποίησή τους ως εργαλείων μάθησης: Η περίπτωση.
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Διδάσκων : Βασίλης Κόμης Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 09 : Θεωρίες Μάθησης και ΤΠΕ: Εννοιολογική Χαρτογράφηση- Εννοιολογικοί Χάρτες Βασίλειος.
Εργαστήριο με θέμα: Η χαρτογράφηση εννοιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο της Π.Ε/ Ε.Α.Α.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «Εκπαιδευτική Τεχνολογία-Πολυμέσα»
Χρήση της χαρτογράφησης εννοιών για την μείωση των λαθών στο μάθημα της Τεχνολογίας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΑΘΗΝΑ, 1-2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Καλώς ορίσατε στο PowerPoint
Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας Ακαδημαϊκό έτος:
Συνεδρία 8 Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Εργασία των φοιτητών: Κοσμάς Βασίλης Ραράκου Μαρία Αγγελική
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Θέμα εργασίας ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ καταιγισμός ιδεών η τεχνική της ερώτησης εννοιολογικός χάρτης Εισηγήτρια : Κωνσταντίνα Γκατζούνα Τμήμα: εκπαιδευτικών.
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Κανονικοποίηση ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; Τεχνική Διαδικασία
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ (concept mapping)
ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ (Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ.
Χαρτογράφηση Εννοιών Εννοιολογικοί Χάρτες (concept maps)
Εννοιολογικοί χάρτες στην εκπαιδευτική διαδικασία
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Καλές πρακτικές πληροφορικής
Μεταμνήμη και Επιδόσεις Μνήμης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Concept Maps - Inspiration Τζιάκη Αθηνά (tziaki@csd.uoc.gr) Μπαλκούρας Δημήτρης (balkuras@csd.uoc.gr) Πολιτοπούλου Ζωή (politop@csd.uoc.gr) Αθανασοπούλου Χαρίκλεια (athanas@csd.uoc.gr) Παπουτσίδης Βαγγέλης (papoutsid@csd.uoc.gr)

“The Mind Map(Concept Map) is your external mirror of your own radiant thinking and allow you to access this vast thinking powerhouse…”(Buzan, 1993)

Σκοπός εννοιολογικών χαρτών Σκοπός των εννοιολογικών χαρτών είναι: να μας βοηθήσουν στην κατανόηση πολύπλοκων πληροφοριών που βλέπουμε με μια ματιά. Είναι πολύ πιο εύκολο στο μυαλό μας να καταλάβει την πληροφορία και να την αποκωδικοποιήσει. η καλύτερη οργάνωση της υπάρχουσας πληροφορίας. να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων ιδεών

Και λίγη ιστορία...... Η τεχνική των εννοιολογικών χαρτών αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Joseph D. Novak στο πανεπιστήμιο του Cornell το 1960. Η ανάπτυξη της τεχνικής αυτής βασίστηκε κυρίως στις θεωρίες του David Ausubel o οποίος πίστευε ότι έχει μεγάλη σημασία η προηγούμενη γνώση. Ο καθηγητής Novak μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αφομοίωση νέας γνώσης βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα.

Τι είναι εννοιολογικός χάρτης? Ορισμός:Εννοιολογικός χάρτης είναι μια τεχνική αναπαράστασης της γνώσης μέσω ενός κατευθυνόμενου γράφου που ορίζει μ κόμβους (σημεία/κορυφές) και ν σχέσεις ανάμεσα στους κόμβους. Οι κόμβοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω σχέσεων.

Είδη εννοιολογικών χαρτών Flowchart – Algorithm Concept Maps

Hierarchy Concept Map

Spider Concept Maps

Systems Concept Maps

Είδη δομών που καθορίζονται σε ένα γράφο ΟΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤ’ΟΥΣΙΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ Κάθε κόμβος σε ένα τέτοιο γράφο είναι ένα σύνολο από άλλους κόμβους και σχέσεις. Οι σχέσεις που ισχύουν σε έναν κόμβο ισχύουν και για κάθε υπογράφο που δημιουργείται.

Ιδιότητες γράφων - δομή Τα εννοιολογικά μοντέλα αναπαριστώνται με τον ελάχιστο αριθμό σχέσεων και σχημάτων. Κάθε κόμβος του χάρτη μπορεί να οδηγήσει ένα μη καθορισμένο αριθμό άλλων κόμβων σχετικών με το θέμα.

Τι είναι ουσιαστικά οι εννοιολογικοί χάρτες? Τι είναι ουσιαστικά οι εννοιολογικοί χάρτες? Οι εννοιολογικοί χάρτες δεν είναι σίγουρα ένας τρόπος για να δούμε τι ξέρουμε αφού η γνώση είναι δυναμική. Σίγουρα δεν είναι παρουσίαση προηγούμενης γνώσης. Αλλά είναι ένα πλήθος συνειρμών για κάποιο συγκεκριμμένο θέμα το οποίο μας ζήτησαν να αναπτύξουμε.

Η διαδικασία δημιουργίας ενός εννοιολογικού χάρτη Η διαδικασία δημιουργίας ενός εννοιολογικού χάρτη Ο ερωτούμενος δημιουργεί ένα αρχικό κόμβο με το θέμα ενώ προχωράει δημιουργώντας νέους κόμβους και σχέσεις ανάμεσα σ’αυτούς. Για τη δημιουργία όλων αυτών των κόμβων και των σχέσεων ο ερωτούμενος: ανακαλεί το τι έχει μάθει και σχετικές ιδέες που έχει ακούσει για το θέμα. αναπτύσσει τις δικές του ιδέες σαν αποτέλεσμα όσων έχει μάθει ή κάποιου γεγονότος.

Φάσεις κατά τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη δημιουργία του πρώτου κόμβου ο οποίος δίνει και την κεντρική ιδέα του θέματος γρήγορη καταγραφή των πρώτων ιδεών που έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα του θέματος. δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στους κόμβους διαγραφή κάποιων κόμβων που δεν είναι πολύ σχετικοί με το θέμα. πιθανή αναδιάταξη των κόμβων στο γράφο.

Τι επιτυγχάνουμε με τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη; Αναπαράσταση και συγκέντρωση της υπάρχουσας γνώσης Προβολή σύνθετων ιδεών και γνώσεων που ο χρήστης δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπαραστήσει με τόσο εύκολο τρόπο. Σίγουρα εξασφαλίζεται ο βοηθητικός ρόλος στην εκμάθηση κάποιων νέων πραγμάτων. ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΝΤΩΣ Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΤΙΚΗ.

Άλλα εργαλεία που βοηθούν την εκμάθηση Inspiration Software, Inc. Axon Idea Processor 5.0 by Chan Bok Cmap 2.0 for Macintosh Decision Explorer SemNet Research Group MindMan Coco Systems Activity Map