Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Κατασκευή γονιδιωματικής βιβλιοθήκης.
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Βιοτεχνολογία.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΗΜΕΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή σαπουνιού
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Διαχειριση φυσικων πορων
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ DNA.
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΚΥΤΤΑΡΟ.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κεφάλαιο 7ο: Αρχές και μέθοδοι της βιοτεχνολογίας Θοδωρής Καλαϊτζής

Βιοτεχνολογία (1) Kark Ereky: Η διαδικασία παραγωγής προϊόντων από ακατέργαστα υλικά με τη βοήθεια ζωντανών οργανισμών Ευρεία έννοια: Χρήση ζωντανών οργανισμών προς όφελος του ανθρώπου (τρόφιμα, αντιβιοτικά, εμβόλια κτλ.) Στόχος: Εφαρμογή γνώσεων που έχουν αποκτηθεί από τη μελέτη ζωντανών οργανισμών για την παραγωγή, σε ευρεία κλίμακα, χρήσιμων προϊόντων. (π.χ. αλκοόλη  με αλκοολική ζύμωση ινσουλίνη  από γενετικά τροποπ. βακτήρια) Θοδωρής Καλαϊτζής

Βιοτεχνολογία (2) Στηρίζεται σε: Τεχνικές καλλιέργειας και ανάπτυξης Μ/Ο. Τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA (δηλ. δυνατότητα εισαγωγής νέων επιθυμητών ιδιοτήτων στους ζωντανούς οργανισμούς σε μικρότερο χρόνο και με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι στο παρελθόν) Μ/Ο σε κατάλληλες συνθήκες: Αύξηση σε μέγεθος και διαίρεσή τους Θοδωρής Καλαϊτζής

Χρόνος διπλασιασμού Ο ρυθμός ανάπτυξης ενός πληθυσμού Μ/Ο, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης των κυττάρων του. Είναι ξεχωριστός για κάθε είδος Μ/Ο. Παράγοντες που τον επηρεάζουν: Διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών pH O2 Θερμοκρασία Άλλοι (http://www.pnoilab.gr/product/%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC-cb/) Θοδωρής Καλαϊτζής

Διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών C, N, H2Ο, μεταλλικά ιόντα Αυτότροφοι οργανισμοί πηγή άνθρακα: CO2 ατμόσφαιρας Ετερότροφοι οργανισμοί πηγή άνθρακα: διάφορες οργανικές ενώσεις, π.χ. υδατάνθρακες Πηγή αζώτου: Αμμωνιακά ή Νιτρικά ιόντα Μεταλλικά ιόντα: Απαραίτητα για πραγματοποίηση χημικών αντιδράσεων στο κύτταρο Συστατικά διαφόρων μορίων Θοδωρής Καλαϊτζής

pH (α) - O2 (β) (α) Οι περισσότεροι Μ/Ο: pH 6 – 9. Βακτήρια γένους Lactobacillus: pH 4 – 5. (β) Υποχρεωτικά αερόβιοι: Υψηλή συγκέντρωση O2 απαραίτητη για ανάπτυξη (βακτήρια γένους Mycobacterium) Προαιρετικά αερόβιοι: Ανάπτυξη με ταχύτερο ρυθμό παρουσία O2 απ’ ότι απουσία του (μύκητες αρτοβιομηχανίας) Υποχρεωτικά αερόβιοι: Το O2 είναι τοξικό (βακτήρια του γένους Clostridium) Θοδωρής Καλαϊτζής

Θερμοκρασία Οι περισσότεροι Μ/Ο αναπτύσσονται άριστα σε θερμ. 20 – 45 βαθμών Κελσίου π.χ. E. coli: άριστα στους 37 βαθ(ι)μούς Ορισμένοι απαιτούν θερμ. > 45 βαθμούς (θερμοπηγές) Άλλοι απαιτούν θερμοκρασίες < 20 βαθμούς Θοδωρής Καλαϊτζής

Ανάπτυξη Μ/Ο στο εργαστήριο Louis Pasteur : Απομόνωση ειδών βακτηρίων ή μυκήτων Παρασκευή κατάλληλων θρεπτικών υλικών Διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης ΣΗΜΕΡΑ: Ανάπτυξη στο εργαστήριο και σε μεγάλη κλίμακα στις βιομηχανικές μονάδες (αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες καλλιέργειας) Θοδωρής Καλαϊτζής

Τεχνητά θρεπτικά υλικά Πηγή άνθρακα & πηγή αζώτου & ιόντα (& πηγή οξυγόνου σε αερόβιους) Θρεπτικά υλικά: Υγρά  περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά διαλυμένα σε νερό Στερεά  ανάμιξη του υγρού θρεπτικού υλικού με πολυσακχαρίτη προερχόμενο από φύκη (άγαρ) [> 45 βαθμ.  ρευστό / <45 βαθμ.  υγρό] Θοδωρής Καλαϊτζής

Καλλιέργειες Εμβολιασμός: Προσθήκη μικρής ποσότητας κυττάρων στο θρεπτικό υλικό Κλίβανος σε σταθ. Θερμ. (κατάλληλη για ανάπτυξη)  12-76 h  μεγάλος αριθμός Μ/Ο Κατάψυξη (- 80 βαθμ.)  Διατήρηση καλλιέργειας ( ή –ών) σε αδρανή μορφή για μεγάλο χρονικό διάστημα Αποστείρωση σε θρεπτικά υλικά & συσκευές (προ καλλιέργειας) Θοδωρής Καλαϊτζής

Βιομηχανική καλλιέργεια Ζυμωτήρες ή Βιοαντιδραστήρες: Έλεγχος και ρύθμιση συνθηκών Φθηνές πηγές άνθρακα: Μελάσα (παραπροϊόν επεξεργασίας ζαχαροκαλάμου / ζαχαρότευτλων) Εμβολιασμός από αρχική καλλιέργεια εργαστηρίου Αποστείρωση  Θρεπτικό υλικό + Βιοαντιδραστήρας Ζύμωση: Διαδικασία ανάπτυξης Μ/Ο σε υγρό θρεπτικό υλικό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (παλιά: αναερόβιες, σήμερα: αερόβιες + αναερόβιες διεργασίες) Προϊόντα ζύμωσης  τα ίδια τα κύτ. (ΒΙΟΜΑΖΑ) ή τα προϊόντα των κυττάρων (αντιβιοτικά) Θοδωρής Καλαϊτζής

Κλειστή καλλιέργεια Ορισμένη ποσότητα αποστ. θρεπτικού υλικού - Εμβολιασμός με αρχική καλλιέργεια Μ/Ο ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Φάσεις (διάρκεια κάθε φάσης ανάλογα με Μ/Ο): Λανθάνουσα: Αρχικός πληθυσμός Μ/Ο σχεδόν σταθερός – Χρόνος προσαρμογής – Αρχή πολλαπλασιασμού Εκθετική: Διαίρεση με ταχύ ρυθμό Στατική: Μη αύξηση πληθυσμού λόγω εξάντλησης κάποιου θρεπτ. & συσσώρευσης τοξικών προϊόντων μεταβολισμού [χρήσιμα προϊόντα] Θανάτου: Μείωση αριθμού Μ/Ο Θοδωρής Καλαϊτζής

Συνεχής καλλιέργεια Συνεχής τροφοδότηση Μ/Ο με θρεπτικό υλικό Παράλληλη απομάκρυνση κυττάρων και άχρηστων προϊόντων Τελική κατεργασία: Διεργασία καθαρισμού του προϊόντος που παραλαμβάνεται από βιοαντιδραστήρα Διαχωρισμός υγρών & στερεών συστατικών (διήθηση ή φυγοκέντρηση)  επιθυμητό συστατικό Αξιοποίηση μόνο καθαρών προϊόντων ζύμωσης Θοδωρής Καλαϊτζής