ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Advertisements

Πετρέλαιο – Νάφθα - Πετροχημικά
Θερμιδομετρία Είναι η μέτρηση του ποσού θερμότητας που εκλύεται η απορροφάται σε μια χημική μεταβολή. Heat Capacity: the amount of heat required to raise.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Στερεογραφική προβολή στο δίκτυο Wulf
ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Χημείας Α΄Γενικού Λυκείου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης
Άσκηση Ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων και η διατηρησιμότητά τους μετά την επεξεργασία εξαρτάται από τη συσκευασία και από τις συνθήκες διανομής και αποθήκευσης,
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Η περιεκτικότητα σε άνθρακα μειώνεται
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
6.3 ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Η σκηνοθετημένη φωτογραφία 1 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης Με αφορμή το φωτογραφικό έργο του Bernard Faucon, εξετάσαμε τη φωτογραφία σαν αφήγηση.
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ  Διατροφή και σωματική διάπλαση  Ρόλος πρωτεϊνών, υδατανθράκων ως « καύσιμα »  Επίδραση βιταμινών, αντιοξειδωτικών.
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ YΔΡΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου
2.6.1 Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
1.1. Γενικά Το εξορυγμένο μετάλλευμα ή ορυκτό παρουσιάζει τρεις καταστάσεις δομής : α. Καθαρό μετάλλευμα β. Μετάλλευμα και στείρο γ. Καθαρό στείρο Ο όρος.
Προγραμματισμός Στόχων Προγραμματισμός Στόχων Σε όλες τις εφαρμογές του γ.π. που μελετήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις υπήρξε ένας μοναδικός υπερισχύων.
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε) Ενότητα 7: Εκτίμηση των αντοχών εκτυπωμένων μελανιών σε χημικούς παράγοντες – σαπούνια, απορρυπαντικά, αλκάλια Δρ. Σταματίνα.
E = 70X + 20Y + 10Z c = 30X + 30Y + 40Z c + 3e = 240X + 90Y + 70Z Αν διαιρεθεί με το 4: = 60X + 22,5Y +17,5Z = d c + 3e 4.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Θεωρητικό μέρος (1 από 2) Επιλέγουμε τον κατάλληλο διαλύτη ενός συστήματος. Στην άσκηση που ακολουθεί είναι το νερό (απλό στη χρήση, ακίνδυνο, εύκολα.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση αποθεμάτων
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αρχή της μεθόδου Αναρροφάται κάθετα το δέρμα με την εφαρμογή υποπίεσης που δημιουργείται μέσω αντλίας κενού για ορισμένα δευτερόλεπτα. Διακόπτεται η υποπίεση.
Χημεία Γραφικών Τεχνών (Ε) Ενότητα 5: Σταθμικός Προσδιορισμός Υγρασίας (Εφαρμογές: (I) Προσδιορισμός Υγρασίας σε Χαρτί (ΙΙ) Προσδιορισμός Στερεών Συστατικών.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΣΑΛΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, A.M :16677 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής.
ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ..  ΓΕΝΙΚΑ : ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ 14 η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ.
Πρακτική άσκηση Eργαστήριο Εδαφολογίας τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής μηχανικής ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Α.Μ.:Ζ
Ρόλος του νερού Πηγή ζωής Καθολικός διαλύτης Μεταφορά θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων Αντιδραστήριο, μέσο αντιδράσεων και προϊόν αντιδράσεων Λιπαντικό και.
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ: Ευστράτιος.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Παρασκευή – Αραίωση – Τιτλοδότηση διαλύματας
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ,
Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών.
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
Προσδιορισμοσ σημειου τηξεωσ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Δ. Τσιπλακίδης
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Γνωρίζω τον κύκλο του νερού και πως αυτός επηρεάζει το οικοσύστημα του πλανήτη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΙΔΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ Ο προσδιορισμός του νερού στα τρόφιμα είναι από τους πιο σημαντικούς αλλά και δύσκολους Ο προσδιορισμός γίνεται καθώς το περιεχόμενο νερό σχετίζεται άμεσα με τη διατηρησιμότητα πολλών τροφίμων, αποτελεί δείκτη ποιότητας ορισμένων από αυτά (σιρόπια), γνησιότητας, διατροφικής αξίας αλλά και βάση για την έκφραση αποτελεσμάτων άλλων προσδιορισμών (π.χ. «επί ξηρού υλικού») Η μέθοδος του προσδιορισμού που θα επιλεγεί έχει άμεση σχέση με τον τύπο του νερού που υπάρχει στο υλικό (ελεύθερο, δεσμευμένο), την ποσότητά του (ίχνη->90%), τη σύσταση του τροφίμου, τον διαθέσιμο χρόνο για εξέταση, τη ζητούμενη ακρίβεια κλπ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΜΕΣΕΣ (π.χ. με απόσταξη) ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΕΣ (στερεό ή ξηρό υπόλειμμα) 1. ΦΥΣΙΚΕΣ ή ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ *** σταθμικές ***με απόσταξη 2. ΧΗΜΙΚΕΣ *** KARL-FISCHER για τον προσδιορισμό ελεύθερου νερού, φυσικώς δεσμευμένου και κρυσταλλικού νερού

ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΑΘΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΞΗΡΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ Ξήρανση με ή χωρίς προκατεργασία δείγματος σε κοινό πυριαντήριο σε θερμοκρασία >100oC Ξήρανση σε πυριαντήριο κενού σε θερμοκρασία <<100oC Ξήρανση σε φούρνο μικροκυμάτων Ξήρανση κάτω από λάμπα υπερύθρου

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΞΗ (συσκευή DEAN-STARK) Το νερό συναποστάζει με υδρόφοβο διαλύτη με τον οποίο σχηματίζει αζεοτροπικό μείγμα και συλλέγεται σε βαθμονομημένο ογκομετρικό σωλήνα μετά από το τέλος της απόσταξης. Χρησιμοποιούνται οργανικοί διαλύτες με πυκνότητα < νερού και σημείο ζέσεως >νερού (π.χ. τολουένιο)

Analytica Chimica Acta Volume 632, Issue 2, 26 January 2009, Pages 203-207 New and rapid analytical procedure for water content determination: Microwave accelerated Dean–Stark Sébastien Veilleta, Valérie Tomaoa, Franco Visinonib and Farid Chemata, , aUMR408, Sécurité et Qualité des Produits d’Origine Végétale, INRA, Université Avignon et Pays de Vaucluse, F-84000 Avignon, France bMILESTONE srl, Via Fatebenefratelli, 1/5, I-26010 Sorisole, Bergamo, Italy Abstract Development of new procedures in analytical chemistry is currently increasingly focussed on reducing the time, cost and energy to carry out routine analyses. The conventional Dean–Stark (CDS) distillation to determine the water content is one of the most commonly used analytical methods and uses large amounts of solvent and energy. A new microwave accelerated Dean–Stark (MADS) distillation is presented as an alternative procedure. Microwaves were applied to a mixture of toluene, Weflon stir bar and olives, and the corresponding water was collected in a Dean–Stark receiver. This procedure permits fast and efficient determination of the water content of olives. Reliability and reproducibility were evaluated using statistical analyses. Different matrices were then used with MADS and the results were compared to CDS. Water determination from olives with MADS was better than that with CDS in terms of energy saving, rapidity (10 min versus 120 min), reproducibility, and cleanliness.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ% ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΛΥΧΝΙΑ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Η ξήρανση επιτυγχάνεται γρήγορα και ομοιόμορφα (5-20 min) γιατί η υπέρυθρη ακτινοβολία λόγω του μεγάλου μήκους κύματός της διεισδύει στο υλικό και η θερμότητα παράγεται σε όλη τη μάζα του. Ο προσδιορισμός σύμφωνα με την τεχνική αυτή γίνεται με ζυγό άνω φορτίσεως που συνδέεται με την πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Καθορισμένη ποσότητα αντιπροσωπευτικού δείγματος (5, 10 ή 20g) τοποθετείται στο δίσκο του ζυγού και θερμαίνεται με το λαμπτήρα υπερύθρου σε ορισμένη θερμοκρασία μέχρι σταθερού βάρους. Σε κλίμακα με μηχανικό ή ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής παρατηρείται η συνεχής απώλεια βάρους εκφρασμένη απ’ευθείας σε εκατοστιαία περιεκτικότητα νερού στο δείγμα

Εύρεση κατάλληλης θερμοκρασίας για γρήγορη ξήρανση

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ 1. μέτρηση του περιεχόμενου νερού στην χώρο πάνω από το δείγμα που βρίσκεται μέσα σε κλειστό δοχείο σε ορισμένη θερμοκρασία με τη βοήθεια ειδικού ανιχνευτή σχετικής υγρασίας της υπερκείμενης ατμόσφαιρας. 2. τροποποίηση:chilled mirror technique

Εξισορρόπηση θερμοστατούμενου κλειστού θαλάμου ορισμένης ενεργότητας νερού με τη βοήθεια κορεσμένων διαλυμάτων αλάτων. Τοποθέτηση δείγματος, εξισορρόπηση, προσδιορισμός υγρασίας σε πυριαντήριο

Κατασκευή ισόθερμων προσρόφησης νερού (ή εκρόφησης)

βιβλιογραφία Food Chemistry, ed. O. Fennema, Marcel Dekker, Inc., 1985, 2nd ed. (στη βιβλιοθήκη τμήματος Χημείας υπάρχουν και πιο πρόσφατες) Food Analysis ed. S. Nielsen, Aspen Publ. 1998, 2nd ed (βιλιοθήκη τμ. Χημείας) Εισαγωγή στην Ανάλυση Τροφίμων, Β. Κιοσέογλου, Γ. Μπλέκας, Μ. Τσιμίδου, 2008, τμήμα Εκδόσεων ΑΠΘ