Φαρμακοκινητική Ενδοφλέβιας Χορήγησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

Χημική Ισορροπία.
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Απορρόφηση Φαρμάκων Η δράση των φαρμάκων δεν εξαρτάται μόνο από τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες, αλλά και από την ικανότητά τους να φθάνουν στη βιοφάση.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΑΓΩΓΙΜΟΜΕΤΡΙΑ ΠροσδιορισμΟς της σταθερΑς ταχΥτητας της σαπωνοποΙησης οξικοΥ αιθυλεστΕρα.
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (DRUG DISTRIBUTION)
Οξεοβασικές Διαταραχές στον Νεφροπαθή Αιμοκάθαρση - Αιμοδιήθηση
Θεμελιώδεις Αρχές της Μηχανικής
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι η τοξικότητα είναι δοσοεξαρτώμενη. Όμως, η τοξικότητα μιας ουσίας σχετίζεται πολύ καλύτερα με τη συγκέντρωση.
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Βραδεία Ενδοφλέβια Έγχυση (Intravenous Infusion) n Σκοπός η διατήρηση σταθερής συγκέντρωσης του φαρμάκου στο πλάσμα (σταθερή κατάσταση, steady state) n.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Περί Διαγραμμάτων Ταχύτητα Επιτάχυνση Μετατόπιση.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σταθερή μηδενική ταχύτητα Περιγραφή της κίνησης: Το σώμα είναι ακίνητο, μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση.
Πως μπορεί κανείς να λύσει προβλήματα με τη βοήθεια της Mathematica Πρόβλημα 10 α : Κλίση καμπύλης Πρόβλημα 10 β : Εμβαδόν καμπύλης Ομάδα Δ. Λύνοντας Προβλήματα.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
Απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση των φαρμάκων
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
Κινητική Αντιδράσεων & Πρόβλεψη του Xρόνου Zωής ενός Tροφίμου με τη Mέθοδο των Eπιταχυνόμενων Δοκιμών Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Χαροκόπειο.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Στατιστική Στατιστική είναι η συλλογή, οργάνωση, ανάλυση,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ

ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
Εργομετρια 4 Πηγές μυικης ενέργειας
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΝΕΟΓΝΟΥ
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
F(x,y,y΄, y΄΄, y΄΄΄,y΄΄΄΄, …, y(n)) = 0
Η Έννοια της τυχαίας Διαδικασίας
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ως βιοδιαθεσιμότητα ορίζεται το ποσοστό της δόσης του φαρμάκου που φθάνει στην συστηματική κυκλοφορία, χωρίς να υποστεί χημική μεταβολή,
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ως βιοδιαθεσιμότητα ορίζεται το ποσοστό της δόσης του φαρμάκου που φθάνει στην συστηματική κυκλοφορία, χωρίς να υποστεί χημική μεταβολή,
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φαρμακοκινητική Ενδοφλέβιας Χορήγησης 1) Ταχεία ενδοφλέβια χορήγηση (bolus intravenous injection): Ενδοαγγειακή χορήγηση φαρμάκων Φαρμακοκινητική: Παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό και την έκταση της απορρόφησης, κατανομής, μεταβολισμού και απέκκρισης των φαρμάκων. Μέτρηση του φαρμάκου κυρίως στο πλάσμα, ορό αίματος, αίμα και ούρα. Με την ταχεία ενδοφλέβια έγχυση επιτυγχάνονται υψηλές συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο αίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα - ταχεία έναρξη φαρμακολογικής δράσης – κίνδυνος τοξικότητας.

Φαρμακοκινητικές Διαδικασίες Φαρμάκων

Απομάκρυνση του νερού από το δοχείο

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus) Φάση κατανομής – συνήθως διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα - το λιγότερο περίπου 10 min (ένα διαμέρισμα) Φάση απομάκρυνσης – κύρια φαρμακοκινητική διαδικασία (βραδύτερη διαδικασία) Όσο περισσότερο νερό υπάρχει στο δοχείο τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός απομάκρυνσής του από το δοχείο dA/dt = -k.A (1) Όπου: Α = Ποσότητα του νερού στο δοχείο dA/dt = Ρυθμός μεταβολής της ποσότητας του νερού στο δοχείο k = Σταθερά ταχύτητας απομάκρυνσης του νερού (σταθερά αναλογίας – αρνητική)

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus) Ολοκληρώνοντας την προηγούμενη σχέση παίρνουμε: A = A0.e-kt (2) Για t = 0 τότε e-kt =1 και A = A0 Ο ρυθμός μεταβολής του νερού στο δοχείο είναι ανάλογος της ποσότητας του νερού στο δοχείο Στην περίπτωση της ταχείας ενδοφλέβιας έγχυσης ισχύουν τα ίδια (προϋπόθεση πολύ γρήγορη κατανομή) A = D.e-kt (3) Όπου: Α = Ποσότητα του φαρμάκου στο σώμα για μια δεδομένη χρονική στιγμή D = Αρχική ποσότητα (δόση) του φαρμάκου k = Σταθερά ταχύτητας απομάκρυνσης του φαρμάκου

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus) Λογαριθμώντας την προηγούμενη σχέση παίρνουμε: lnA = lnD – kt Ημιλογαριθμικό χαρτί (ευθεία γραμμή – φαρμακοκινητική πρώτης τάξεως – linear kinetics) Κινητική μηδενικής τάξεως (κορεσμός) μη γραμμική φαρμακοκινητική – non-linear kinetics Κλίση ευθείας, slope = (lnC1-lnC2)/(t1-t2) Πολύ καλός τρόπος για τον υπολογισμό της κλίσης (αρνητική η κλίση) Διαιρώντας τη σχέση A = A0.e-kt με τον όγκο κατανομής (V) παίρνουμε τη σχέση: A/V = C = C0.e-kt Όπου: C0 = Συγκέντρωση του φαρμάκου για χρόνο t = 0

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus) Για A = D/2 (μισό της δόσης) παίρνουμε: A/D = 1/2 = e–kt1/2 ln1/2 = -kt1/2 και ln2 = kt1/2 t1/2 = 0.693/k (χρόνος ημίσειας ζωής, half-life) Ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι ανεξάρτητος από τη δόση και είναι χαρακτηριστικός για κάθε φάρμακο Αρχική φάση κατανομής 10 – 20 min. Η C0 υπολογίζεται με επέκταση (extrapolation) της ευθείας απομάκρυνσης. Από τη σχέση V = D/C0 μπορούμε να υπολογίσουμε το V (όχι πολύ ακριβής μέθοδος) Φαρμακοκινητικές παράμετροι t1/2 = Χρόνος ημίσειας ζωής: Σε 5 t1/2 το 97% του φαρμάκου απομακρύνεται. k = Σταθερά ταχύτητας απομάκρυνσης (χρόνος-1) k = dA/(dt.A)

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus) Ο χρόνος ημίσειας ζωής δεν εξαρτάται από τη δόση και είναι χαρακτηριστικός για κάθε φάρμακο Από τη σχέση A = D.e-kt παίρνουμε τη σχέση: A/D = e-kt (Ποσοστό φαρμάκου που παραμένει στο σώμα). Αν εκφράσουμε το χρόνο σε χρόνους ημίσειας ζωής, τότε παιρνουμε τη σχέση: n = t/t1/2 αnό την οποία παίρνουμε t = n.t1/2 και t = n.0.693/k A/D = e-k.0.693.n/k = e-0.693n αλλά e-0.693 = 1/2 A/D = e-kt = (1/2)n 50%, 75%, σε 3.3t1/2 = 90% dA/dt = CL.C = k.A = k.V.C και CL = k.V k = CL/V και t1/2 = 0.693V/CL

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus)

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus) Το k και ο t1/2 εξαρτώνται από την κάθαρση και τον όγκο κατανομής AUC (Area Under the Curve): Εμβαδόν κάτω από την καμπύλη της συγκέντρωσης του φαρμάκου στο πλάσμα – χρόνου Ρυθμός απομάκρυνσης = dA/dt = CL.C dA = CL.C.dt όπου C.dt = Εμβαδόν (Area) κάτω από την καμπύλη C-t. Για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, dt, παρατηρούμε ότι η ποσότητα του φαρμάκου που απομακρύνθηκε, dA, ισούται με το γινόμενο της κάθαρσης, CL, επί το εμβαδόν κάτω από την καμπύλη C-t. Ολοκληρώνοντας τη σχέση dA = CL.C.dt παίρνουμε τη σχέση: D = CL.AUC0-∞ και CL = D/AUC0-∞

Φαρμακοκινητική Ταχείας Ενδοφλέβιας Χορήγησης (Bolus) Ένας καλύτερος (πιο ακριβής) τρόπος για τον υπολογισμό της CL και του V, ανεξάρτητα αν ισχύει το μονοδιαμερισματικό πρότυπο (φαρμακοκινητική πρώτης τάξεως, γραμμική φαρμακοκινητική) Άλλες σχέσεις: CL = k.V V = CL/k = D/(k.AUC0-∞) και V = (1.44D.t1/2)/AUC0-∞

Εμβαδόν κάτω από την καμπύλη C-t (AUC)

Εμβαδόν κάτω από την καμπύλη C-t (AUC)

Παθητική Διάχυση

Υπολογισμός του AUC Κανόνας του τραπεζίου (trapezoidal rule) E = (t2 – t1) x C2 + 1/2(t2 – t1) x (C1 – C2) Ε = 1/2(t2 – t1) x (C1 + C2) AUCt1-t2 = 1/2(C1 + C2) x (t2 – t1) AUC0-∞ = Άθροισμα των επιμέρους τραπεζίων AUCtn-∞ = Ctn/k και AUC0-∞ = C0/k (για ταχεία ενδοφλέβια χορήγηση – ταχεία κατανομή) AUC0-∞ = AUC0-tn + Ctn/k Πολλά δείγματα για ακριβή υπολογισμό του AUC

Υπολογισμός του AUC t (h) C (mg/L) ti+1-ti 1/2(C1 + C2) (mg/L) AUC (mg/h/L) 1 2 3 4 5 6 7 10 2.5 1.25 0.6 3.5 8.5 7.5 3.75 1.88 0.93 25.96

Απέκκριση του Φαρμάκου στα Ούρα Για φάρμακα που απεκκρίνονται χημικά αμετάβλητα στα ούρα σε σχετικά μεγάλο ποσοστό (fe ↑) Ευκολία συλλογής των ούρων Συνήθως αυξημένη συγκέντρωση του φαρμάκου στα ούρα Τεχνητά προβλήματα – όχι μεγάλη ακρίβεια αποτελεσμάτων Ρυθμός απέκκρισης = dAe/dt = CLR.C και C = A/V dAe/dt = (CLR.A)/V και k = CL/V, ke = CLR/V dAe/dt = ke.V.C = ke.A = ke.D.e-kt fe = Ae(∞)/D Όπου: fe = Ποσοστό του φαρμάκου που απεκκρίνεται χημικά ανέπαφο στα ούρα (τιμές fe από 0 έως 1) Ae(∞) = Αθροιστική ποσότητα του φαρμάκου στα ούρα

Απέκκριση του Φαρμάκου στα Ούρα

Απέκκριση του Φαρμάκου στα Ούρα

Απέκκριση του Φαρμάκου στα Ούρα fe = (dAe/dt)/(dA/dt) = CLR/ CL = (ke.V)/(k.V) = ke/k dAe/dt = ke.D.e-kt από την οποία με ολοκλήρωση παίρνουμε: Ae(t) = [(ke.D)/k].[1- e-kt ] = fe.D.[1- e-kt ] fe.D - Ae(t) = fe.D.e-kt Όπου: fe.D - Ae(t) = ARE = Ποσότητα του φαρμάκου που πρόκειται να απεκκριθεί στα ούρα. Λογαριθμώντας παίρνουμε: lnARE = ln(fe.D) - kt Συνοψίζοντας έχουμε 3 σχέσεις από τις οποίες μπορούμε να υπολογίζουμε το k: 1) lnC = ln C0 – kt 2) ln(Rate) = ln(ke.D) – kt 3) ln(ARE) = ln(fe.D) - kt

Απέκκριση του Φαρμάκου στα Ούρα

Απέκκριση του Φαρμάκου στα Ούρα Για τον υπολογισμό του Ae(∞) απαιτείται η συλλογή των ούρων για πάνω από 5 χρόνους ημίσειας ζωής. Από τα δεδομένα των ούρων μπορούμε να υπολογίσουμε τα k, ke και fe. Όμως για τον υπολογισμό της CL και του V απαιτούνται δεδομένα του πλάσματος