Ρήμα Υποκείμενο Αντικείμενο Κατηγορούμενο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ – ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Advertisements

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ.
Ενότητα 1 Ο φίλος μας το περιβάλλον
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ
Αιτιολογικές προτάσεις
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
Ενότητα 20 Παραδοσιακά Επαγγέλματα
Μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα Υποκείμενο, αντικείμενο, κατηγορούμενο
ΡΗΜΑ – ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ
Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά
Όρθιο γουρούνι, τα χλωμά πρόσωπα κόβουν τα δέντρα από τη γη των
Γνωριμία με το ρήμα, το υποκείμενο, το αντικείμενο και το αντικείμενο
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
Τελικές – Αιτιολογικές προτάσεις
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Στρατηγικές Πρόσληψης των Μορφοσυντακτικών Φαινομένων
Ρήμα – Υποκείμενο –Κατηγορούμενο Συνδετικά ρήματα
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
Επιμέλεια: Βέρα Δακανάλη
Αναμνήσεις του καλοκαιριού
Το σχολείο ταξιδεύει στο χρόνο
Ενότητα :1.Γνωριμία με την Κύπρο μας μέσα από εικονικό υλικό
Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Ενότητα 6
Δευτερεύουσες προτάσεις.
Ενότητα 8 Υποενότητες 1,2 Γλωσσοδέτες
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!!!
ΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
2ο Γυμνάσιο Περάματος1 Η πρόταση 2ο Γυμνάσιο Περάματος2 Πρόταση είναι …  …ένα σύνολο λέξεων γύρω από ένα ρήμα, που έχουν συντακτική σχέση μεταξύ τους.
Έλενα Αναγνωστοπούλου
Τα μέρη του λόγου επόμενο πληροφορίες επίρρημα ουσιαστικό επίθετο
Εισαγωγή στην Γλωσσολογία Επιμόρφωση των ομάδων εργασίας για την καταγραφή της κυπριακής νοηματικής γλώσσας Δρ. Χρυσόστομος Παπασπύρου, Λεμεσός,
Αναγνώριση του άρθρου, του ουσιαστικού και του ρήματος
Τιτίνα, η κότα σ
Δευτερεύουσες Ονοματικές Προτάσεις
ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δευτερεύουσες Ονοματικές Προτάσεις
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Βαθμοί και παραθετικά επιθέτων
α) ονόματα ουσιαστικά, β) ονόματα επίθετα γ) αντωνυμίες 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ
Έλενα Αναγνωστοπούλου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
Τα φωνήεντα είναι επτά και φωνάζουν δυνατά : α,ε,ι,η,ο,υ,ω
Μουσειοσκευή Racce «Σεισμοί και Ηφαίστεια» Φύλλο Προ- αξιολόγησης Το ερωτηματολόγιο στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα.
Δ1Δ1.  Γεννήθηκε το 1842 στη Τήνο  Παιδί φτωχής οικογένειας ξυλουργού  Το 1850 η οικογένειά του έρχεται στην Αθήνα  17 ετών φοιτά στη Σχολή Καλών.
2.Η Μαρία έκλεισε την πόρτα.
ONOMATIKEΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
Βαθμοι του επιθετου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΕΡΑΚΙΝΗ. ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΟΙ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  Απλά επιρρήματα: Εγώ φεύγω σήμερα.  Απλές άναρθρες πτώσεις: Ώρες.
Lesson 3 Μάθημα 3 GRE 101 GREEK. Ουσιαστικά/Nouns: Αρσενικά ο Θηλυκά η Ουδέτερα το -ας ο αναπτήρας -η η μηχανή -ο το βιβλίο -ης ο χάρτης -α η ομπρέλα.
ΧΡΟΝΟΙ-ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ- ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επίθετα Επίθετα σε -ης -ης -ες ες Επίθετα σε -ης -ης -ες ης.
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Αντιγονη, Γ΄ επεισοδιο, στ
Παραγωγή Γραπτού Λόγου
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Υποκείμενο-Ρήμα-Αντικείμενο-Κατηγορούμενο
Μύθος : Βρικόλακες Όνομα ομάδας :V 4 Vampire Μέλη ομάδας : Μουντζουγιάννης Μάνος Ρουκουνιώτης Ηλίας Φαβιάνος Στέλιος Φλάμπουρα Μελίνα.
Αριθμητικά επίθετα Τι λες να κάνουμε μια συμφωνία; Θα σου κάνω μια ερώτηση κι αν δεν απαντήσεις σωστά θα σε φάω! Λοιπόν, τα αριθμητικά επίθετα είναι επίθετα.
Όνομα: Χρίστος Νικολάου Τάξη: Ε’
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥ E’2 16/19/15.
Άρθρα Παιδιά, ελάτε μαζί μου να σας ξεναγήσω στον μικρό - μεγάλο κόσμο των άρθρων!
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ενότητα 2:Η παρέα Μάθημα:Τάσος το σαλιγκάρι Ι ΄Δημοτικό Λεμεσού (ΚΑ) Θεοδούλου Αφροδίτη Θεοδούλου Αφροδίτη Χατζηκυπρή Εύα Χατζηκυπρή Εύα.
Τα εργοστάσια ______________προϊόντα τοποθετώ
Ρήματα Ουσιαστικά Επίθετα Και πώς να τα ξεχωρίζουμε.
Νεοελληνικη γλωσσα β΄γυμνασιου: 4η ενοτητα
Συντακτικό αρχαίας ελληνικής
Ο ι π ρ ο σ δ ι ο ρ ι σ μ ο ί ονοματικοί επιρρηματικοί επόμενο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ρήμα Υποκείμενο Αντικείμενο Κατηγορούμενο

Ρήμα Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν πως ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα: Ενεργεί Παθαίνει κάτι Έχει μια ιδιότητα Βρίσκεται σε μια κατάσταση

Ρήμα (βρίσκεται σε μια κατάσταση) Ο πατέρας οργώνει το χωράφι (ενεργεί) Ο πατέρας πληγώθηκε (παθαίνει κάτι) Ο πατέρας είναι γεωργός (έχει μια ιδιότητα) Ο πατέρας ξεκουράζεται (βρίσκεται σε μια κατάσταση)

Ρήμα Όσα ρήματα υπάρχουν σε μια φράση (μεγάλη περίοδο), τόσες είναι και οι προτάσεις!!! Το παιδί έπεσε και χτύπησε το γόνατό του. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρόταση χωρίς ρήμα (ελλειπτική). Το ρήμα εννοείται από το συνολικό νόημα της πρότασης. Λοιπόν, έτοιμος; Λοιπόν, είσαι έτοιμος; είναι

Ρήμα Προσοχή! Δεν έχουν όλα τα ρήματα αντικείμενο. Μεταβατικά (χρειάζονται αντικείμενο) Αμετάβατα (δε χρειάζονται αντικείμενο) Σκάβω τον κήπο Τι σκάβω; …τον κήπο Κοιμάμαι νωρίς συνήθως Τι κοιμάμαι; …δεν έχει απάντηση μεταβατικό αμετάβατο

Υποκείμενο Ενεργεί Παθαίνει κάτι Έχει μια ιδιότητα Το υποκείμενο είναι η λέξη που φανερώνει ποιος: Ενεργεί Παθαίνει κάτι Έχει μια ιδιότητα Βρίσκεται σε μια κατάσταση Το παιδί διαβάζει. Ποιος διαβάζει; υποκείμενο

Υποκείμενο Βρίσκεται πάντα σε πτώση ονομαστική Προηγείται ή ακολουθεί το ρήμα

Υποκείμενο Μπορεί να είναι: Ουσιαστικό Ο Θανάσης διαβάζει φωναχτά. Αντωνυμία Εγώ δε θα έρθω μαζί σας.

Αντικείμενο Ο γεωργός οργώνει το χωράφι του Η λέξη που δηλώνει το πρόσωπο, το ζώο ή το πράγμα στο οποίο μεταβαίνει η ενέργεια του υποκειμένου λέγεται αντικείμενο. Κάνουμε την ερώτηση Τι ή Ποιου Ο γεωργός οργώνει το χωράφι του Είδα χθες στο δρόμο το Γιώργο Συνήθως ακολουθεί το ρήμα… Αν βρίσκεται πριν από αυτό – συχνά πρόκειται για προσωπική αντωνυμία Τον είδε ο Κώστας. αντικείμενο αντικείμενο

Αντικείμενο Μπορεί να είναι: Ουσιαστικό Ο Γιώργος χτυπάει την πόρτα. Αντωνυμία Ο Γιώργος τον χτύπησε.

Κατηγορούμενο Το όνομα που φανερώνει κάποια ιδιότητα του υποκειμένου λέγεται κατηγορούμενο. Η σύνδεση του υποκειμένου με το κατηγορούμενο γίνεται με τη μεσολάβηση των συνδετικών ρημάτων. Είμαι , γίνομαι, φαίνομαι, εμφανίζομαι, παρουσιάζομαι, βρίσκομαι, γεννιέμαι, ζω, μένω, πεθαίνω, διορίζομαι, λέγομαι, ονομάζομαι, θεωρούμαι, αποδεικνύομαι, μοιάζω, νομίζομαι, αναγνωρίζομαι, εκλέγομαι, χειροτονούμαι κ.ά.

Κατηγορούμενο Η παρέα του είναι ευχάριστη. (Επίθετο) Η Κάτια έγινε δασκάλα. (Ουσιαστικό) Οι αιχμάλωτοι βρέθηκαν δεμένοι (μετοχή) Αυτά δεν είναι τίποτα (αντωνυμία) Τα Ευαγγέλια είναι τέσσερα. (αριθμητικό) Το σπίτι ήταν άνω κάτω. (επίρρημα) Η σκάλα είναι από μάρμαρο (εμπρόθετος προσδιορισμός) Η εμφάνισή του είναι να τον λυπάται κανείς (πρόταση)

Ασκήσεις Σ Σ Λ Να υπογραμμίσεις τα υποκείμενα των παρακάτω προτάσεων. Οι άρρωστοι δέχτηκαν την επίσκεψη του γιατρού Εσείς προλάβατε το τρένο; Μεγάλη φαινόταν η απόσταση ως το χωριό. Να υπογραμμίσεις τα αντικείμενα των παρακάτω προτάσεων. Ο αθλητής σκούπιζε τον ιδρώτα του Φρόντιζε τους φτωχούς και τους ανήμπορους Το παιδί κατάλαβε ποιο ήταν το χρέος του. Να αναγνωρίσεις αν οι παρακάτω υπογραμμισμένες λέξεις είναι κατηγορούμενα. Σ Ο σκύλος και η γάτα είναι κατοικίδια. Οι συμμαθητές του τον θεωρούσαν αρχηγό της τάξης. Θεώρησαν ένοχο τον ταμία της τράπεζας. Σ Λ

Άντε και καλή τύχη… μάγκες!!!