Μετασχηματιστής λ/4 Μία από τις μεθόδους προσαρμογής είναι η παρεμβολή πριν από το φορτίο γραμμής μεταφοράς μήκους l/4 και κατάλληλης χαρακτηριστικής αντίστασης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σημειώσεις Ηλεκτρικοί Κινητήρες
Advertisements

Οπτικές ίνες-Καλώδια οπτικών ινών
Μετάδοση Θερμότητας με μεταφορά
(ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ)
2.4 Επίδραση Μέσου Μετάδοσης
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17
Δίκτυα Υπολογιστών Ι Δρ. Ηλίας Σαράφης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Οπτικές Ίνες Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, με διάμετρο μικρότερη των 8μm όπου από μέσα τους, μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα,
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Μέσα Μετάδοσης Μάθημα: Επικοινωνίες & Δίκτυα Η/Υ
Μέσα μετάδοσης σημάτων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Επιλογή Μέσου Μετάδοσης
Δρ. Στυλιανός Τσίτσος (Επίκουρος Καθηγητής)
Μνήμη και Προγραμματίσιμη Λογική
ΘΕΜΑ : ΚΕΡΑΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
Κεφάλαιο 4ο Στοιχειοκεραίες
ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Γ΄
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
Κεφάλαιο 23 Ηλεκτρικό Δυναμικό
ΧΡΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Κεφάλαιο 24 Χωρητικότητα, Διηλεκτρικά, Dielectrics, Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας Chapter 24 opener. Capacitors come in a wide range of sizes and shapes,
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ.
ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΤΙΟ
Οπτικές Επικοινωνίες Μαρινάκης Ιωάννης (2009)
Κεφάλαιο 22 Νόμος του Gauss
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική
ΗΥ231 – Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική
Επιβλέπων Καθηγητής : Δρ. Σ. Τσίτσος Σπουδάστρια : Μποζίνου Ζαφειρούλα, ΑΕΜ: 1909 Σέρρες, Ιούλιος 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΚΕΡΑΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑ BUTLER N×N ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΜ :714 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Δρ. ΓΚΟΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Ανάλυση, σχεδιασμός και υλοποίηση
Ισχύς Θορύβου στη είσοδο του Δορυφορικού δέκτη Θόρυβος είναι ένα σήμα χωρίς περιεχόμενο πληροφορίας που προστίθεται στο χρήσιμο σήμα και μειώνει την ικανότητα.
ΚΙΝΗΤΕΣ & ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 4 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Π ΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΕ ΒΑΣΙΚΗ ΖΩΝΗ 1. Διασυμβολική Παρεμβολή (1/2) Intersymbol Interference - ISI 2.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 4η Δειγματοληψία.
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΙΙ
Σχεδiαση μικροκυματικοy ενισχυτh για μeγιστο κeρδοΣ
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Πτυχιακή Εργασία: Γκεριτζής Σταύρος (2315) Τσακαλάκης Απόστολος (1416)
X ( f ) είναι η φασματική πυκνότητα τάσης (voltage density spectrum)
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
Ανάλυση της εικόνας 4-25 (Rabaey)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Φοιτητριεσ: Ντωνου ευγενια(αεμ: 2197) Τσιουρη κυριακη (αεμ: 2241)
Τεχνολογία προηγμένων ψηφιακών κυκλωμάτων και συστημάτων
Θεωρούμε σχεδόν ιδανική TDR μορφή για είσοδο και γραμμή μεταφοράς με συγκεντρωτικές ασυνέχειες στο κέντρο της που εμφανίζονται ως παράλληλη χωρητικότητα.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
LPDA: Logarithmic periodic dipole antenna
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας
Exercise 4.5 Rabaey Όνομα Α.Μ. Έτος Κεττένης Χρίστος 6435 E΄
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ρ/Η.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Περιγραφή: Ενισχυτής audio με το LM358
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μετασχηματιστής λ/4 Μία από τις μεθόδους προσαρμογής είναι η παρεμβολή πριν από το φορτίο γραμμής μεταφοράς μήκους l/4 και κατάλληλης χαρακτηριστικής αντίστασης Zo’ Zo Zo’ ZL Α λ/4 Η φαινόμενη αντίσταση στο σημείο Α θα είναι: Για να επιτύχουμε προσαρμογή θα πρέπει η φαινόμενη αντίσταση να είναι ίση με την χαρακτηριστική αντίσταση της γραμμής και κατά συνέπεια να ισχύει ότι :

Παράδειγμα Έστω ότι έχουμε φορτίο 25Ohm, γραμμή μεταφοράς 50Ohm και θέλουμε να κάνουμε προσαρμογή με τον προηγούμενο τρόπο. Έστω επίσης ότι η συχνότητα λειτουργίας είναι οι 2.45GHz 50Ohm Zo’ 25Ohm 25Ohm 50Ohm λ/4 Σύμφωνα με τα προηγούμενα χρειαζόμαστε γραμμή μεταφοράς με χαρακτηριστική αντίσταση : και μήκος (υποθέτουμε ε = 1) :

Κατασκευή γραμμής μεταφοράς λ/4, 35.4Ohm Για τη γραμμή μεταφοράς θα χρησιμοποιήσουμε έναν ομοαξονικό αγωγό. Το διηλεκτρικό θα είναι αέρας ώστε να είναι πιο εύκολοι οι υπολογισμοί και η κατασκευή. D d Η γραμμή αποτελείται από δύο ομόκεντρους κυλίνδρους με διάμετρο D, d αντίστοιχα Η χαρακτηριστική αντίσταση δίδεται από την: Από τα διαθέσιμα μεγέθη επιλέγουμε σωλήνα με εσωτερική διάμετρο D=26,4μμ και σωλήνα με εξωτερική διάμετρο d=14.6μμ , ώστε να πετύχουμε την γραμμή μεταφοράς των 35,4Ohm.

Εφαρμογή στην κατασκευή διχαστή (splitter) Πρόκειται για ένα τρίθυρο μικροκυματικό στοιχείο το οποίο μοιράζει την ισχύ από μία θύρα στις δύο άλλες 50Ohm 50Ohm 25Ohm 50Ohm λ/4 Στο πάνω σχήμα εικονίζεται το ηλεκτρικό ισοδύναμο και στο κάτω η αντίστοιχη υλοποίηση

Παράμετροι λειτουργίας Έστω συνδέουμε μικροκυματική πηγή στην είσοδο Α και τερματίζουμε με φορτία 50Ohm (δύο κεραίες) τις εξόδους B και C Επειδή η γραμμή είναι προσαρμοσμένη όλη η ενέργειαπό την πηγή θα οδηγηθεί στα φορτία. Έτσι απώλεια από την A στην Β/C θα είναι 3dB 50Ohm 50Ohm 50Ohm 25Ohm 50Ohm

Παράμετροι λειτουργίας Έστω τώρα ότι συνδέουμε μικροκυματική πηγή στην θύρα B, έχοντας τις άλλες θύρες τερματισμένες 50Ohm 50Ohm Ή ισοδύναμα : 25Ohm 50Ohm 25Ohm 50Ohm Τώρα η γραμμή δεν είναι προσαρμοσμένη. Ο συντελεστής ανάκλασης είναι:

Παράμετροι λειτουργίας Κατά συνέπεια στο φορτίο στις θύρες Α, C θα έχουμε μεταφορά των ¾ της ισχύος Αν λάβουμε υπόψη ότι στο φορτίο των 25Ohm θα έχουμε διπλάσια ισχύ απότι στο φορτίο των 50Ohm, τότε η ισχύς στην θύρα Α θα είναι τα 3/4 2/3 = ½ της ισχύος στη θύρα Β Έτσι αν έχουμε συνεδεμένες στις θύρες Β, C δύο κεραίες και στην A τον πομποδέκτη μας, η εκπεμπόμενη ισχύς από τον πομπό μοιράζεται και στις δύο κεράιες. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί αν είναι ανεπιθύμητο (ιδιώς σε μεγάλες συχνότητες), διότι παράγονται δύο αντίγραφα του σήματος τα οποία θα φτάσουν στον απέναντι δέκτη με καθυστέρηση μεταξύ τους. Στην κατεύθυνση της λήψης η λαμβανόμενη ενέργεια από την κεραία στη θύρα B, η μισή θα κατευθυνθεί προς τον δέκτη και η υπόλοιπη θα επανεκπεμθεί από τις δύο κεραίες Αντί για την ομοαξονική γραμμή των 35Ohm, θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει δύο κομμάτια γραμμής μεταφοράς 75Ohm (καλώδιο δορυφορικής τηλεόρασης) παραλληλισμένα και μήκους 3.06cm Παρά την απώλεια των 3dB στη λήψη η παραπάνω διάταξη θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε μια στοιχεικεραία δύο διαστάσεων Θα μπορούσε επίσης να έχει εφαρμογή σε σχήμα space diversity (στην περίπτωση που δεν είχαμε δυνατότητα diversity στο δέκτη Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές αναγεννητών