ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

X I ΣΤΟ ΒULLYING.
Επιθετικότητα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ντία Γερμανού, Δασκάλα ΙΒ΄Δημοτικό Σχολείο Πάφου.
Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)
Εκφοβισμός στο σχολείο
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΤΡΙΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012.
6 Μαρτίου 2013, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Εργασία της μαθήτριας Γ’ τάξης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΌΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!.
Ορισμός εκφοβισμού Πότε εμφανίστηκε;
Επιμελήθηκαν οι: Αλέξανδρος Π. Βλαδίμηρος Ε. Νίκος Π.
Ρατσισμός-Bulling.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
Σχολικός Εκφοβισμός/Bullying
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του, τα αίτια που τον ωθούν και οι συνέπειες των πράξεών του.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ;  Αντικείμενο προσοχής  Εσκεμμένη η απρόκλητη  Κοινωνικό πρόβλημα  Ομαδικό φαινόμενο  Συχνό φαινόμενο.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας,
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Με τον όρο βία στο σχολείο αποδίδεται στα ελληνικά ο αγγλικός school bullying, που αναφέρεται στην χρήση βίας, σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη, που ασκείται.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Σωτηρία Ηλιοπούλου Βίκυ Μάρκου
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός
Ενδοσχολική Βία - Σχολικός Εκφοβισμός Ερευνητική και Βιωματική Εργασία 7 ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης Τμήμα Α’1 Σχολικό Έτος
Θέμα : « Ενδοσχολική Βία ».  A βραάμκια Ελεονώρα  Καραλή Σοφία  Σπυριδώνου Ειρήνη  Σωτηρίου Μαρία.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ-ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ  Ο σχολικός εκφοβισμός - bullying είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές.
Όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όλοι ΙΣΟΙ.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΒΙΑ. Εκφοβισμός: επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που εκδηλώνεται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων επαναλαμβανόμενα,
Ονομα ομαδασ: ‘’NUMBER 2’’
Ερευνητική Εργασία για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό
Σχολικός Εκφοβισμός.
ΒΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, BULLYING (εκφοβισμός).
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Εισηγητές: Αλεξίου Εύα, Φερλές Χρήστος
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
Βία και μορφές βίας Χρυσάνθη Χ..
6 Μαρτίου 2016 Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
Ερευνητική εργασία Θέμα: Σχολική βία Κατάλογος μαθητών:
σχολικοσ εκφοβισμοσ - επιθετικοτητα
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ η βία δεν είναι μαγκιά.
Είμαστε το ίδιο. Να το θυμάσαι. Μην το ξεχνάς.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ PROJECT
Σχολικός εκφοβισμός Σε όλο τον κόσμο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘ. ΕΚΠΑΙΔ.: ΚΤΕΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Σ Ε Κ Φ Ο Β Ι Σ Μ ΟΣ ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2013-14 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ενδοσχολική ΒΙΑ

Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Σ Ε Κ Φ Ο Β Ι Σ Μ Ο Σ Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η επιθετική εκείνη συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει ανισότητα στη δύναμη, αντικειμενική (π.χ. σωματική) ή αντιληπτή (π.χ. προσωπικότητας). Εν ολίγοις, κατευθύνεται προς εκείνα τα θύματα που εκλαμβάνονται από τους θύτες ως αδύναμα, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.

Ε Ι Δ Η Β Ι Α Σ : Λεκτική Σωματική Ψυχολογική Σεξουαλική Ηλεκτρονική

Λ Ε Κ Τ Ι Κ Η Η λεκτική βία είναι το φίμωμα της αντίθετης γνώμης και συχνά το φίμωμα του ατόμου ανεξαρτήτως γνώμης. Όχι μόνο δεν υπάρχει ή δεν προωθείται ο διάλογος, αλλά επιπλέον προσβάλλεται το πρόσωπο που μιλά ό,τι κι αν λέει. Στόχος η μείωση της αξιοπρέπειας του άλλου με τρόπους και λεκτικά κόλπα, που προκαλούν το άτομο.

Σ Ω Μ Α Τ Ι Κ Η Η σωματική βία είναι η πρόκληση σωματικής βλάβης που ασκείται κυρίως από μεγαλύτερα παιδιά σε μικρότερα.

Ψ Υ Χ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ψυχολογική πίεση, συνειδητή και μη. Ως ψυχολογική βία μπορεί να θεωρηθεί η πίεση ενός ατόμου να κάνει κάτι που δεν θέλει, χωρίς αυτό να έχει ερωτηθεί. Η αμφισβήτηση των γνώσεων και των πεποιθήσεων ενός ατόμου λόγω του σωματότυπού του και η πίεση που ασκείται σ΄ αυτόν να αρνηθεί τις ιδέες και τα «πιστεύω» του.

Σ Ε Ξ Ο Υ Α Λ Ι Κ Η Σεξουαλική βία ορίζεται η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η του ανθρώπου. Πρόκειται για Φαινόμενο της τεχνολογικής προόδου του ανθρώπου. Πρόκειται για ανεξέλεγκτη βία σε λεκτική (γραπτή) ή εικονική (με βίντεο) μορφή, που αποβλέπει στην υποτίμηση ή απαξίωση, προσβολή ή γελοιοποίηση ενός ατόμου στο διαδίκτυο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΥΜΑΤΟΣ Τα τυπικά θύματα είναι περισσότερο αγχώδη και ανασφαλή από το μέσο όρο των μαθητών. Επίσης είναι επιφυλακτικά συνήθως, ευαίσθητα και ήσυχα. Όταν δέχονται επίθεση από άλλους μαθητές, αντιδρούν συχνά με κλάμα (τουλάχιστον σε μικρότερες τάξεις) και με απόσυρση. Τα θύματα παρουσιάζουν επίσης χαμηλή αυτοεκτίμηση και έχουν αρνητική άποψη για τον εαυτό τους. Συχνά θεωρούν τον εαυτό τους αποτυχημένο και αισθάνονται ανόητοι και άχαροι, ενώ είναι ντροπαλοί. Κατά κανόνα, στο σχολείο τα θύματα είναι απομονωμένα, εγκαταλειμμένα και δεν έχουν ούτε έναν καλό φίλο στην τάξη τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΥΤΗ Χαρακτηριστικό γνώρισμα των θυτών είναι η επιθετικότητα προς τους συνομηλίκους τους. Όμως οι νταήδες πολλές φορές είναι επιθετικοί και προς τους ενηλίκους, εκπαιδευτικούς και γονείς. Συχνά είναι παρορμητικοί και έχουν ανάγκη να κυριαρχούν επί των άλλων. Δεν έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση προς τα θύματα του εκφοβισμού. Οι νταήδες έχουν μια σχετικά θετική άποψη για τον εαυτό τους. Τα αγόρια νταήδες έχουν συνήθως μεγαλύτερη σωματική διάπλαση από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους και ειδικότερα από τα θύματα. Οι μαθητές που εκδηλώνουν την επιθετική αυτή συμπεριφορά έχουν ελλειπή καλλιέργεια, βίαιες συμπεριφορές που καλλιεργούνται στο οικογενειακό περιβάλλον, ανωριμότητα και ανεπαρκή ή προβληματική κοινωνικοποίηση.

Αιτίες βίας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Αυταρχικοί γονείς Χρήση βίας ως μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Συναισθηματική παραμέληση, έλλειψη τρυφερότητας τα πρώτα χρόνια της ζωής Έλλειψη ορίων που εκλαμβάνεται ως αδιαφορία από τα παιδιά Συχνά ξεσπάσματα θυμού και σωματικές τιμωρίες Βίαιη συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ανταγωνιστικότητα, έλλειψη συνεργασίας στη μάθηση Έλλειψη ενθάρρυνσης μαθητικών πρωτοβουλιών Αδιαφορία ή ανοχή στη βίαιη συμπεριφορά Μειωμένο ενδιαφέρον για τη συναισθηματική ζωή των παιδιών Έλλειψη συνεργασίας με τους γονείς, μη συμμετοχή τους στη σχολική ζωή Έλλειψη κώδικα συμπεριφοράς Έλλειψη προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αγωγής

Συνέπειες (σωματικές) εκφοβισμού Συνέπειες (σωματικές) εκφοβισμού Γρατζουνιές, μώλωπες, στραμπουλήγματα Πονοκέφαλοι, πόνοι πλάτης, στομαχόπονοι Αϋπνία, εφιάλτες Απώλεια όρεξης ή βουλιμία Αύξηση ορμονών στρες, άγχος Αδύναμο ανοσοποιητικό Εύκολη απώλεια ισορροπίας, παραπατήματα Κακός έλεγχος κυκλοφορίας αυτοκινήτων

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Προστασία θεσμών και αξιών του κοινωνικού πλαισίου. Μέτρα πρόληψης (εφημερίες δασκάλων, ομάδες ψυχολόγων στο σχολείο). Κυρώσεις είτε από το σχολείο είτε από τη δικαιοσύνη. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μέσω της επιβράβευσης και της αναγνώρισης. Συμμετοχή των μαθητών σε κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες. Βελτίωση του σχολικού κλίματος και ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

ΠΗΓΕΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Ομιλία της Δρ. Παπάζογλου Ευρυδίκης: «Εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας». Google – Εικόνες Portokalitaksi

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘ. ΕΚΠΑΙΔ.: ΚΤΕΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Σ Ε Κ Φ Ο Β Ι Σ Μ ΟΣ ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2013-14 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

πες ΟΧΙ στη ΒΙΑ