Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Χημική Ισορροπία.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση» Ισορροπίες Οξέων - Βάσεων
Εσωτερική Ενέργεια.
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
Οι συγκεντρώσεις στην χημική ισορροπία είναι στους 74 0 C [CO] = M, [Cl 2 ] = M, και [COCl 2 ] = 0.14 M. Υπολογίστε τις σταθερές K c and K.
Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc:
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Χημική ισορροπία.
ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ.
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Επίδραση κοινού ιόντος
Σταθερά ιοντισμού Κa ασθενούς οξέος
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Στοιχειομετρική αναλογία
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Επίδραση κοινού ιόντος Πώς επηρεάζει το βαθμό ιοντισμού ενός ασθενούς ηλεκτρολύτη η διάσταση ενός ισχυρού ηλεκτρολύτη με κοινό ιόν;
ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ.
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Ποιο είδος διαμοριακών δυνάμεων έχουμε: α. Σε υδατικό διάλυμα CaCl 2 β. Σε αέριο μίγμα ΗCl και ΗΒr γ. Σε αέριο μίγμα CO 2 και HCl Λύση: α. Στο υδατικό.
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
Νόμος Boyle π ί ε σ η (P) ό γ κ ο ς (V) Μικρός όγκος, Μεγάλη πίεση Μεγάλος όγκος, Μικρή πίεση (θερμοκρασία σταθερή)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
1 To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κοινά χαρακτηριστικά υποδειγμάτων διεθνούς εμπορίου: Προσφορά προϊόντος - σχετική προσφορά Ζήτηση προϊόντος – σχετική.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.

ΚΕΦ.2.Δ: Σταθερά ιοντισμού ασθενών οξέων και βάσεων (α)
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Διδακτικές ενέργειες Επίδραση της θερμοκρασίας
NaA  Na+ + A- HA + HOH H3O+ + A- ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Θερμοχημεία.
Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Θερμοχημεία.
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Χημική ισορροπία.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Άσκηση 5. Σε βιομηχανία παραγωγής H2SO4 η οξείδωση του SO2 σε SO3 λαμβάνει χώρα σε αντιδραστήρα με τέσσερις κλίνες και καταλύτη V2O5. Η κατ’ όγκο σύσταση.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την κατεύθυνση εκείνη που τείνει να αναιρέσει την επιφερόµενη µεταβολή. → Σε όλες τις περιπτώσεις που εφαρµόζεται η αρχή Le Chatelier, το σύστηµα τείνει να αναιρέσει τη µεταβολή, αλλά δεν την αναιρεί πλήρως. → Η προσθήκη καταλύτη δεν επηρεάζει τη θέση της χηµικής ισορροπίας, απλά µειώνει το χρόνο που χρειάζεται το σύστηµα για να οδηγηθεί σε αυτή.

Αρχή φυγής προ της βίας

Mεταβολή της συγκέντρωσης: Αν µεταβάλουµε τη συγκέντρωση κάποιου ή κάποιων σωµάτων που συµµετέχουν στην ισορροπία, η ισορροπία µετατοπίζεται προς τη κατεύθυνση που τείνει να αναιρέσει τη µεταβολή της συγκέντρωσης. Για παράδειγµα, Αν σε δοχείο, µε σταθερό όγκο και θερµοκρασία, έχει αποκατασταθεί η ισορροπία: SO2(g) + NO2(g)  SO3(g) + NO(g) Μετατοπίζεται προς τα δεξιά όταν προσθέσουµε SO2 ή ΝΟ2 ή αφαιρέσουµε SO3 ή ΝΟ. Μετατοπίζεται προς τα αριστερά όταν αφαιρέσουµε SO2 ή ΝΟ2 ή προσθέσουµε SO3 ή ΝΟ.

Χημική ισορροπία Προσθήκη προϊόντων προς τα αριστερά Προσθήκη αντιδρώντων προς τα δεξιά

Επίδραση της αύξησης της συγκέντρωσης Η2 στην χημική ισορροπία Έχομε μετατόπιση προς τα δεξιά σχηματίζεται περισσότερη ΝΗ3

Μεταβολή θερµοκρασίας: Αύξηση της θερµοκρασίας ευνοεί την ενδόθερµη αντίδραση, ενώ µείωση της θερµοκρασίας ευνοεί την εξώθερµη αντίδραση. Για παράδειγµα, αν σε κλειστό δοχείο σταθερού όγκου έχουµε σε ισορροπίαΝ2, Η2 και ΝΗ3, Ν2(g) + 3Η2(g) 2ΝΗ3(g), ∆Η = –22 Kcal Η ισορροπία µετατοπίζεται προς τα δεξιά όταν ελαττώσουµε τη θερµοκρασία γιατί προς τα δεξιά η αντίδραση είναι εξώθερµη. Η ισορροπία µετατοπίζεται προς τα αριστερά όταν αυξήσουµε τη θερµοκρασία γιατί προς τα αριστερά η αντίδραση είναι ενδόθερµη.

Μεταβολή της πίεσης: Προκαλείται µε µεταβολή του όγκου του δοχείου και επηρεάζει τη θέση της χηµικής ισορροπίας µόνο όταν: α. Στη χηµική ισορροπία µετέχει τουλάχιστον ένα αέριο. β. Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης µεταβάλεται ο συνολικός αριθµός των mol των αερίων του συστήµατος.

Αύξηση της πίεσης Ν2(g) + 3Η2(g)  2ΝΗ3(g) µετατοπίζει την ισορροπία προς την κατεύθυνση που έχουµε λιγότερα mol αερίων, ενώ ελάττωση της πίεσης µετατοπίζει την ισορροπία προς την κατεύθυνση που έχουµε περισσότερα mol αερίων. Για παράδειγµα, σε δοχείο σταθερής θερµοκρασίας, έχει αποκατασταθεί η ισορροπία: Ν2(g) + 3Η2(g)  2ΝΗ3(g) Η ισορροπία µετατοπίζεται προς τα δεξιά όταν αυξήσουµε τη πίεση, ελαττώνοντας τον όγκο του δοχείου. Η ισορροπία µετατοπίζεται προς τα αριστερά όταν ελαττώσουµε τη πίεση, αυξάνοντας τον όγκο του δοχείου. → Η προσθήκη ευγενούς ή αδρανούς αερίου υπο σταθερό όγκο, δεν επηρεάζει τη θέση της χηµικής ισορροπίας.

Μεταβολή της πίεσης στην χημική ισορροπία με μείωση του όγκου άρα αυξηση της πίεσης το σύστημ αθέλει να αναιρέσει την μεταβολη να μειώσει την πίεση δηλαδή να έχομε μικρότερο όγκο αερίων (ΝΗ3) Insert figure 15.17

Προς τα πού είναι μετατοπισμένη μια χημική ισορροπία; προϊόντα αντιδρώντα αντιδρώντα προϊόντα

Η ισορροπία προς αριστερά Αρχή Le Châtelier’s Προσθήκη συκέντρωσης ΝΗ3 μετατοπίζει την ΧΙ προς τα αριστερά σχηματισμό Ν2 και Η2 N2 (g) + 3H2 (g) 2NH3 (g) προσθήκη NH3 Η ισορροπία προς αριστερά 14.5

Αρχή Le Chatelier προσθήκη προϊόντος : 2 SO2(g) + O2(g)  2 SO3(g) k1 k-1 Kc = 2.8102 at 1000K = Kc [SO2]2[O2] [SO3]2 Αρχική Χ.Ι Q > Kc

% απόδοση σχηματισμού ΝΗ3 σε διάφορες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας

αποτέλεσμα της αλλαγής της θερμοκρασίας στη χημική ισορροπία

δοχεία με NaCIO, HgI2, και Nal.

στη φιάλη υπάρχει Nal και προσθέτουμε Hgl2.

NaClO προσθέτομε.