Pulsed Laser Deposition (PLD) Εναπόθεση υμενίων με παλμικό λέιζερ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Φυσικές διεργασίες παραγωγής λεπτών υμενίων και στρωματικών υλικών
Περιφερειακές Συσκευές
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Φασματοσκοπία με Φθορισμό των Ακτίνων Χ (XRF)
Μεταβολές καταστάσεων της ύλης
1 ) Δυνάμεις Έλξης (διασποράς) και απώσεις (αποκλειόμενους όγκου)
Εξαρτώνται από τη θερμοκρασία
Κατηγορίες Διακοπτών 1. ∆ιακόπτες µη ελεγχόµενοι από ρεύµα, µε µηχανική επαφή: –α. Μηχανικοί –β. Αυτόµατοι 2. ∆ιακόπτες ελεγχόµενοι από ρεύµα, µε µηχανική.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΔΟΜΩΝ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΜΕ LASER ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΔΕΣΠΟΤΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Κα ΖΕΡΓΙΩΤΗ Ι.
Τι καθορίζει την φυσική κατάσταση ενός σώματος
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Κεφάλαιο 23 Ηλεκτρικό Δυναμικό
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
Λιθογραφία ηλεκτρονικής δέσμης για κατασκευή νανοδομών
Οπτικές Ίνες Οι οπτικές ίνες είναι λεπτά νήματα τα οποία κατασκευάζονται από γυαλί ή από πλαστικό .Το σχήμα τους είναι κυλινδρικό και η διάμετρος τους.
Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
Οπτικές Επικοινωνίες Μαρινάκης Ιωάννης (2009)
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΖΑΣ MALDI – TOF
Φυσικές αρχές αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη Α.Κ.Κεφαλάς Ινστιτούτο θεωρητικής και φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Β.Κων/νου 48 Αθήναι,
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
5.5 ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΝΑΝΟΝΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΙΤΙΟΥ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ
Medilab.pme.duth.gr Δρ. Π. Ν. Μπότσαρης 1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ.
Ενότητα: Διάχυση Υγρών και Αερίων Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό Διδακτικό.
Φυσική των Ακτινοβολιών Βασικές Αρχές Ευάγγελος Παππάς Επικ. Καθηγ. Ιατρικής Φυσικής ΤΕΙ Αθήνας.
Δρ. Στέργιος Μαρόπουλος Καθηγητής ΥΛΙΚΑ 1 L1. 2 Ατομικός αριθμός Ζ: αριθμός πρωτονίων ίσος με τον αριθμό ηλεκτρονίων σε ουδέτερο άτομο. Ατομικός αριθμός.
Γ. Γκοτζαμάνης. Τα βασικά στοιχεία ενός προγράμματος διατήρησης και συντήρησης του σκάφους Η κατανόηση των αιτιών της φθοράς στο θαλάσσιο περιβάλλον Η.
Διαχώρισε Βιβλιογραφία Θερμιδόμετρο ανάμιξης DSC (διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης) Υπολογισμοί Ποσοτικοποίησε Macro-DTA (μακρο - διαφορική θερμική ανάλυση)
Νανοσωλήνες άνθρακα (σε πολυμερικές μήτρες) Σεμινάριο Φυσικής 2008 Καρακασίλης Δημήτρης ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ Υπεύθυνος Καθηγητής : Π. Πίσσης.
Τροπικοί κυκλώνες. Χαρακτηριστικά Πολύ μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη έκταση από εξωτροπικούς κυκλώνες. Πολύ μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη έκταση από.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
Θερμοκρασία του αέρα. Τι είναι θερμότητα και πώς γίνεται αντιληπτή; Μορφή ενέργειας που διαδίδεται από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω μεταφοράς θερμότητας.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Τεχνολογία Περιβάλλοντος: Επεξεργασία Βιομηχανικών Υγρών Αποβλήτων
Μικροσκοπική εξέταση των υλικών
Μια σύντομη παρουσιάση του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.
Το πρόβλημα του όζοντος
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ 2016
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Κατασκευή Πύλης Τρανζίστορ με Λιθογραφία Δέσμης Ηλεκτρονίων.
Mορφές Ενέργειας Στ΄ ΙΓ΄ Δημοτικό Πάφου.
Τεχνολογια υλικων Θεωρητική Εισαγωγή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
Τεχνικές για την εναπόθεση λεπτών υμενίων
Οξειδωτική ουσία για την οξείδωση της επιφάνειας του υλικού.
Τεχνικές βασισμένες στην Εξάχνωση
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
M.E.M.S. ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΜΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΜΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Pulsed Laser Deposition (PLD) Εναπόθεση υμενίων με παλμικό λέιζερ Εύη Παπαδοπούλου Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ

Τεχνική εναπόθεσης λεπτών υμενίων. Γιατί χρειαζόμαστε λεπτά υμένια; Εφαρμογές στην μικροηλεκτρονική, νανοτεχνολογία, ιατρική κτλ Φωτοβολταϊκά, μαγνητικές κάρτες, οθόνες, καθρέπτες, φακοί, οπτικές ίνες κ.α.

Διάφορες μέθοδοι εναπόθεσης: χημικές ή φυσικές. Χημικές μέθοδοι εναπόθεσης Στην περίπτωση αυτή ένα πρόδρομο υγρό (precursor) αντιδρά χημικά πάνω στην στερεή επιφάνεια, αφήνοντας ένα επίπεδο στρώμα. Φυσικές μέθοδοι εναπόθεσης Η εναπόθεση γίνεται με την βοήθεια μηχανικής ή θερμοδυναμικής μεθόδου. Οι περισσότερες φυσικές μέθοδοι εναπόθεσης βασίζονται κυρίως στην μεταφορά και την συμπύκνωση των ατμών του υλικού πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Κατά την διαδικασία αυτή, δεν συμβαίνει καμία χημική αντίδραση, απλά αλλάζει η φάση του υλικού.  Physical Vapor Deposition Κενό χρειαζόμαστε για την ελαχιστοποίηση των σκεδάσεων.

Κάποιοι βασικοί τρόποι εναπόθεσης με φυσικές μεθόδους είναι οι ακόλουθοι: Θερμική Εξάχνωση ( Thermal Evaporation): μία ηλεκτρική αντίσταση θερμαίνει το υλικό πάνω από το σημείο ζέσεώς του, στέλνοντας άτομα ή μόρια στο υπόστρωμα. Electron Beam Physical Vapor Deposition: το υλικό θερμαίνεται σε σημείο που να αυξάνεται η πίεση των ατμών του, με βομβαρδισμό δέσμης ηλεκτρονίων. Sputtering (Καθοδική Διασκόπηση): δημιουργείται ηλεκτρική εκκένωση πλάσματος, το οποίο αποξύνει από την επιφάνεια του υλικού άτομα. Cathodic Arc Deposition: ηλεκτρικό τόξο υψηλής ισχύος κατευθύνεται στον στόχο (κάθοδος), εκτοξεύοντας υλικό υπό μορφή ατμών. Pulsed Laser Deposition (PLD)

Άλλες μέθοδοι εναπόθεσης: Molecular Beam Epitaxy (Μοριακή Επιταξία Δέσμης): αργό ρεύμα του στοιχείου κατευθύνεται προς το υπόστρωμα, και το υλικό εναποτίθεται με αργό ρυθμό, ένα ατομικό στρώμα την φορά. Υλικά όπως π.χ. το GaAs εναποτίθενται με επαναλαμβανόμενη εφαρμογή πρώτα του ενός στοιχείου και μετά του άλλου. Η δέσμη του υλικού μπορεί να δημιουργηθεί είτε με φυσικό τρόπο, είτε με χημικό. Spin Coating: μία ποσότητα του υλικού που θέλουμε να εναποθέσουμε τοποθετείται πάνω στο υπόστρωμα, το οποίο στην συνέχεια περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα ώστε το υγρό να εξαπλωθεί στο υπόστρωμα από την φυγόκεντρο δύναμη.

Pulsed Laser Deposition Πλεονεκτήματα: Απλή τεχνική (ένα λέιζερ αλληλεπιδρά με το υλικό, το εξαχνώνει δημιουργώντας ένα υμένιο που έχει την στοιχειομετρία του στόχου). Ευέλικτη: σχεδόν όλα τα μέταλλα και κεραμικά μπορούν να εναποτεθούν με την μέθοδο αυτή. Επίσης, πολυμερή, βιολογικά υλικά. Οικονομική Γρήγορη Μειονεκτήματα: Μεγάλη τραχύτητα των υμενίων και παρουσία σωματιδίων στην επιφάνειά τους. Ομοιομορφία σε μικρή επιφάνεια. Εξοπλισμός: Λέιζερ, Οπτικά (φακοί, καθρέπτες), Θάλαμος υψηλού κενού, Αντλίες κενού

Πολυπλοκότητα των διεργασιών κατά την αλληλεπίδραση λέιζερ - ύλης Αρχική απορρόφηση της ακτινοβολίας, τήξη, αρχίζει η εξάχνωση Το λιωμένο υλικό εξαπλώνεται μέσα στο υλικό, συνεχίζεται η εξάχνωση, ενώ η αλληλεπίδραση plume-λέιζερ γίνεται σημαντική. Απορρόφηση της ακτινοβολίας του λέιζερ από το plume, σχηματισμός του πλάσματος Το λιωμένο υλικό υποχωρεί, οδηγώντας στην εκ νέου στερεοποίηση της επιφάνειας του υλικού.

Βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν την εναπόθεση: Η θερμοκρασία του υποστρώματος Το υπόστρωμα Η κινητική ενέργεια των στοιχείων του plume Η κινητική ενέργεια των στοιχείων του plume, επηρεάζεται από: Το μήκος κύματος του λέιζερ Την ενέργεια και την διάρκεια του παλμού του λέιζερ Την πίεση και τον τύπο του αντιδρώντος αερίου Laser: KrF excimer laser, 248 nm, 34 ns pulse duration, 600 mJ/pulse maximum. Repetition rate: max 100 Hz

La0.6Ca0.4CoO3-δ La+ κενό La0.6Ca0.4CoO3-δ La+ 0.6mbar O2

Δομικός χαρακτηρισμός – Περίθλαση ακτίνων Χ 5x10-3 mbar O2 5x10-4 mbar O2 5x10-5 mbar O2 SrCu2O2, 300ºC

Ηλεκτρονικό Μικροσκοπία Σάρωσης - Scanning Electron Microscopy TiO2, 5x10-2 mbar O2, 650ºC 2J/cm2 3J/cm2 4J/cm2

Ιδιότητες Διαβροχής QD10 QD14 CA=86º CA=106º