Θερμοχημεία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εγώ πάντως προσπάθησα!!!.
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Θερμιδομετρία Είναι η μέτρηση του ποσού θερμότητας που εκλύεται η απορροφάται σε μια χημική μεταβολή. Heat Capacity: the amount of heat required to raise.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
C(s) + O 2 (g) CO 2 (g) ε ν θ α λ π ί α Η ; C(s) + O 2 (g) CO 2 (g) ε ν θ α λ π ί α Η Συμπέρασμα.
Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc:
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
ΧΗΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Η χημεία έχει ως αντικείμενο της τη μελέτη των μετασχηματισμών της ύλης που συντελούνται σε επίπεδο ατομικής κλίμακας. Τα φαινόμενα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ.
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Γραμμομοριακές Ειδικές Θερμότητες Αερίων
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ΕΚΦΕ Ερμούπολης, Ιανουάριος 2007 Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ΧΗΜΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Καύση Μεθανίου.
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Νόμος (ή αρχή) Lavoisier - Laplace
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
Ισοζύγιο Μάζας Ισοζύγιο Μάζας είναι ο ισολογισμός των ποσοτήτων μάζας που υφίστανται αλλαγές ή διέρχονται μέσα από ένα σύστημα Εξερχόμενα Ρεύματα Eισερχόμενα.
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Οι υδρογονάθρακες ως καύσιμα. Η καύση είναι η πρώτη χημική αντίδραση που χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους για … θέρμανση μαγείρεμα Κατασκευή αντικειμένων.
Χημική αντίδραση.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Καύση Μεθανίου. Μίγμα μορίων οξυγόνου και μεθανίου Μόριο Οξυγόνου Μόριο Μεθανίου Ανοιχτός λύχνος Bunsen.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
Θερμοχημεία. ΟΡΙΣΜΟΙ:ΣΥΣΤΗΜΑ Στη Φυσική ως θερμοδυναμικό σύστημα επιλέγεται συνήθως η ποσότητα ενός αερίου. Στη Χημεία ως θερμοδυναμικό σύστημα ή απλά.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Ασβεστίτης και χαλαζίας αντιδρούν και παράγουν βολλαστονίτη και CO2.
Δρ Γεώργιος Σκόδρας Επίκουρος Καθηγητής
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
Διδακτικές ενέργειες Επίδραση της θερμοκρασίας
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Μεταβολισμός και ορμόνες
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Θερμοχημεία.
Θερμοχημεία.
Ιδιότητες λογαρίθμων Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Ασχολείται με :
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
Θερμοχημεία.
Χημική αντίδραση Δ
Χημεία Κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου
Κεφάλαιο 4 Ενεργειακή Ανάλυση Κλειστών Συστημάτων
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Κεφάλαιο 4 Ενεργειακή Ανάλυση Κλειστών Συστημάτων
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

θερμοχημεία

Η καταστροφή του Hindenburg 6 Μαίου 1937, New Jersey. Η καταστροφή του Hindenburg

Πως όμως συνέβη αυτό; Το Hindenburg ήταν γεμάτο με υδρογόνο. Σπινθήρας που προήλθε μάλλον από κάποιο βραχυκύκλωμα προκάλεσε την έκλυση τεράστιων ποσών ενέργειας εξαιτίας της αντίδρασης του υδρογόνου με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας Η πραγματοποίηση ορισμένων χημικών αντιδράσεων συνοδεύεται από έκλυση ενέργειας στο «περιβάλλον». Άλλες πάλι για να πραγματοποιηθούν απαιτούν την προσφορά ενέργειας από το «περιβάλλον». Πιο γενικά κάθε χημική αντίδραση συνοδεύεται από ενεργειακές μεταβολές

Σε κάθε χημική αντίδραση τα άτομα ανασυνδυάζονται δημιουργώντας νέα μόρια. Για να γίνει αυτό πρέπει να σπάσουν οι αρχικοί δεσμοί στα αντιδρώντα και να δημιουργηθούν νέοι δεσμοί στα προϊόντα. Για να σπάσει όμως ένας δεσμός απαιτείται ενέργεια , ενώ κατά την δημιουργία του εκλύεται ενέργεια. 2H2 + O2 2H2O

Από αυτό το πάρε- δώσε ενέργειας εξαρτάται το τελικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή αν τελικά η αντίδραση θα απορροφά ή θα εκλύει ενέργεια. Οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις απορροφούν ή εκλύουν ενέργεια υπό την μορφή θερμότητας. Οι αντιδράσεις που όταν γίνονται, εκλύεται θερμότητα προς το περιβάλλον ονομάζονται εξώθερμες (+Q) Οι αντιδράσεις που για να πραγματοποιηθούν, απαιτείται προσφορά «ενέργειας» από το περιβάλλον ονομάζονται ενδόθερμες(-Q) Η θερμοχημεία μελετά την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ χημικών αντιδράσεων- περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξώθερμων αντιδράσεων είναι οι καύσεις Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξώθερμων αντιδράσεων είναι οι καύσεις. Κατά την καύση 1 mol CH4 εκλύεται ποσόν θερμότητας Q=890KJ. Η αντίδραση αυτή μπορεί να παρασταθεί με την θερμοχημική εξίσωση: Q=+890KJ Τα 890 KJ που εκλύονται αποτελούν την διαφορά «ενεργειακού περιεχομένου» των αντιδρώντων από τα προϊόντα, όπως φαίνεται στο παρακάτω ενεργειακό διάγραμμα: Ε ν έ ρ γ ε ι α 1 mol CH4 και 2 mol Ο2 αντιδρώντα 1 mol CO2 και 2 mol H2O προϊόντα Διαφορά ενέργειας Θερμότητα που εκλύεται από το σύστημα προς το περιβάλλον

Για την διάσπαση ενός mol CaCO3 σε CaO(ασβέστη) και CO2 απαιτείται προσφορά θερμότητας Q=178KJ. Η αντίστοιχη θερμοχημική εξίσωση είναι: Q=-178KJ Τα 178 KJ που εκλύονται αποτελούν την διαφορά «ενεργειακού περιεχομένου» των προϊόντων από τα αντιδρώντα, όπως φαίνεται στο παρακάτω ενεργειακό διάγραμμα: ε ν έ ρ γ ε ι α 1 mol CaCO3 1 mol CaO και 1 mol CO2 αντιδρώντα προϊόντα Διαφορά ενέργειας Θερμότητα που απορροφάται από το περιβάλλον προς το σύστημα

Το ενεργειακό περιεχόμενο μιας ουσίας είναι η εσωτερική του ενέργεια. Οι χημικοί έχουν εισάγει την έννοια της ενθαλπίας (Η) η οποία εκφράζει το ενεργειακό περιεχόμενο μιας ουσίας. Η ενθαλπία αυτή καθ’ εαυτή δεν μπορεί να μετρηθεί, μπορεί όμως να μετρηθεί η μεταβολή της (ΔΗ) Η μεταβολή της ενθαλπίας ισούται με το απορροφούμενο ή εκλυόμενο ποσόν θερμότητας, εφ’ όσον η αντίδραση πραγματοποιείται υπό σταθερή πίεση, δηλαδή ΔΗ=Q Έτσι για εξώθερμες αντιδράσεις έχουμε: ΔΗ =Hπροϊόντων-Ηαντιδρώντων<0 Ενώ για τις ενδόθερμες ισχύει: ΔΗ =Hπροϊόντων-Ηαντιδρώντων>0 Η μεταβολή ενθαλπίας μιας αντίδρασης (ΔΗ) από δω και πέρα θα ονομάζεται απλά ενθαλπία αντίδρασης

Η θερμοχημεία χρησιμοποιεί θερμοχημικές εξισώσεις Η θερμοχημεία χρησιμοποιεί θερμοχημικές εξισώσεις Π.χ. η καύση ενός mol CH4 απελευθερώνει 890KJ θερμότητας. Αυτό μπορεί να παρασταθεί με την παρακάτω θερμοχημική εξίσωση: ΔΗ=-890KJ Μεταξύ αντιδρώντων, προϊόντων και εκλυόμενης θερμότητας ισχύουν: 1 mol 2 mol 1 mol 2 mol Q=890KJ 2 mol 4mol 2 mol 4 mol Q= 1780 KJ 3 mol 6 mol 3 mol 6 mol Q= 2670 KJ …… …… …… ….. ……… x mol 2x mol x mol 2x mol Q= x . 890 KJ Δηλαδή η θερμότητα που εκλύεται ή απορροφάται σε μια αντίδραση (ενθαλπία) είναι στοιχειομετρικός παράγοντας στην θερμοχημική εξίσωση