Βασικές έννοιες της κυματικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
Advertisements

Εξοπλισμός Ήχου & Εικόνας
ΑΚΟΗ & ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.
1.Ποια είναι τα τρία κύρια μέρη ενός υποδείγματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών Ενεργεία ( είσοδος) Μετάδοση (διαδικασία) Ήχος ( έξοδος)
Συμπίεση και Μετάδοση Πολυμέσων
ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ (ΜΕΡΟΣ Α’)
Αρχές Επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Αρχές Επικοινωνίας με Ήχο & Εικόνα
ΕΠΑΓΩΓΗ (induction).
Εκπαίδευση Παιδιών με Απώλεια Ακοής Α’
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Βασικές Αρχές Ψηφιακής Τεχνολογίας
ΗΜΥ 007 – Τεχνολογία Πληροφορίας Διάλεξη 9
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφάλαιο 17: Εξοπλισμός ήχου και εικόνας
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
10 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Δ1
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ερωτήσεις Σχολικού Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Α κ ο ή Α κ ο ή.
Α΄Λυκείου, Πειραματικό Λύκειο Πατρών
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
ΉΧΟΣ.
Ο ΗΧΟΣ.
Τεχνολογία Επικοινωνιών
Κυκλώματα ΙΙ Διαφορά δυναμικού.
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Call Centers Καραγιάννης Στυλιανός
Ο μαθητής να μπορεί να Στόχος
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
3.2 Προβλήματα φυσικής μετάδοσης
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΧΟ & ΕΙΚΟΝΑ
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Πώς δουλεύει το αυτί μας;
2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
Κατανοεί τη συμπεριφορά της χωρητικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
τη συμπεριφορά της επαγωγικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία
5.1 MΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ 5.2 ΚΥΜΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
5.5 ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
Παραγωγή και διάδοση του ήχου
3.3 ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ακοή - Αυτί 1. Ποια είναι τα μέρη του αφτιού; Ακουστικό νεύρο
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφάλαιο 16: Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισηγήτρια: Αναστασία Κατρανίδου.
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
Φυσική για Μηχανικούς Απλή Αρμονική Ταλάντωση Εικόνα: Σταγόνες νερού που πέφτουν από ύψος επάνω σε μια επιφάνεια νερού προκαλούν την ταλάντωση της επιφάνειας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Ακοή Γρίβα Ευαγγελία Παιδίατρος – Νεογνολόγος Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου.
Ήχος και ομιλία Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Π. Παπαγιάννης
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας Ηλεκτρισμός Διαφάνειες και κείμενα από: P Davidovic: Physics in Biology and Medicine Χ. Τσέρτος (Πανεπ. Κύπρου)
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
Τηλέφωνο. Τέλος ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΚΗΣ Βιογραφεία Το πρώτο τηλέφωνο εφευρέθηκε από τον Alexander Graham Bell το 1876 (Reuters) Το τηλέφωνο είναι μία.
1 Fun with Physics Η φύση του φωτός 2 Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : 1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 2. Ερωτήσεις σωστού - λάθους. 1. Ερωτήσεις.
Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας
ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες.
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
η έννοια συχνότητα κύματος ταλαντώνεται η πηγή
Ιωάννης Ξενέλης Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ηχητικά Συστήματα Ι Μάθημα 2 Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΗΧΟΣ: Το αυτί μας.
Ηχητικά Συστήματα Ι Μάθημα 2 13/10/ 2018.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βασικές έννοιες της κυματικής Παράρτημα Ι Βασικές έννοιες της κυματικής

Ηλεκτρικό σήμα και κύμα Όπως είναι γνωστό κάθε κινούμενο ηλεκτρικό φορτίο δημιουργεί γύρω του και μαγνητικό πεδίο. Ουσιαστικά μιλάμε για ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο διαδίδεται στο χώρο με κυματοειδή τρόπο. Άρα η μελέτη των ηλεκτρικών σημάτων που μας απασχολούν στη μετάδοση δεδομένων, υπάγεται στην κυματική φυσική.

Βασικές έννοιες της κυματικής

Η έννοια του πλάτους Ως Πλάτος κύματος χαρακτηρίζεται η στο ύψος μέγιστη μετατόπιση ενός σημείου, από το σημείο ισορροπίας του κατά τη διέλευση ενός κύματος. Όσο μεγαλύτερο πλάτος παρουσιάζει ένα κύμα τόσο μεγαλύτερη ενέργεια μεταφέρει. Τα ηχητικά κύματα μεγάλου πλάτους ακούγονται πιo δυνατά από εκείνα με μικρό πλάτος. Στα ηλεκτρικά σήματα το πλάτος αντιστοιχίζεται στη μέγιστη ένταση του ρεύματος

Η έννοια της συχνότητας Συχνότητα είναι το πλήθος των εναλλαγών στην τιμή του κύματος στο χρόνο. Στα κύματα της εικόνας μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζει το δεύτερο.

Η έννοια της φάσης Με τον όρο φάση κύματος ή ταλάντωσης χαρακτηρίζεται το μέγεθος που εκφράζει την απομάκρυνση ενός σώματος που εκτελεί ταλάντωση από τη θέση ισορροπίας του (πλάτος 0) σε κάποιο δεδομένο χρόνο. Η φάση σήματος μετριέται σε ακτίνια.

Σχέση φάσης και χρονικής καθυστέρησης

Παράρτημα ΙΙ Φύση και τεχνολογία

Πως δουλεύει το αυτί μας 1. Τo έξω αυτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί στον ακουστικό πόρο. 2. Ο ακουστικός πόρος μεταφέρει τα ηχητικά κύματα στο τύμπανο 3.Τα ηχητικά κύματα προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο. 4.Tα οστάρια στο μέσο αυτί (σφύρα, άκμονας και αναβολέας) ανιχνεύουν αυτές τις δονήσεις. 5.Οι δονήσεις περνούν στον κοχλία, θέτοντας το υγρό του κοχλία σε κίνηση. Αυτό προκαλεί τον μετασχηματισμό των ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικούς παλμούς από τα ειδικά νευρικά κύτταρα. 6.Το ακουστικό νεύρο μεταδίδει αυτούς τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο, όπου και ακούγονται σαν ήχος. Το αυτί έχει τρία τμήματα ή τομείς - το έξω αυτί, το μέσο αυτί και το έσω αυτί. Κάθε τμήμα έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία που επιτρέπει στα ηχητικά κύματα που έρχονται στο αυτί να μετασχηματισθούν σε ηλεκτρικούς παλμούς που ο εγκέφαλος μπορεί να κατανοήσει. Το έξω αυτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί στο μέσο αυτί. Εκεί, το μέσο αυτί ενισχύει τον ήχο και τον μεταδίδει στο έσω αυτί. Το έσω αυτί μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικούς παλμούς που ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο

και από τη φύση … Φύση και τεχνολογία

Πως δουλεύει το τηλέφωνο? Το μικρόφωνο άνθρακα διαμορφώνει το συνεχές ρεύμα που παίρνει από την πηγή τροφοδοτήσεώς του με το ακουστικό σήμα που παράγεται από τον ομιλητή. Το ακουστικό σήμα θέτει σε ταλάντωση τη μεμβράνη του μικροφώνου η οποία πιέζει άλλοτε εντονότερα και άλλοτε ασθενέστερα τα ψήγματα του άνθρακα που βρίσκονται σε ειδικό χώρο. Συνεπώς μεταβάλλεται η αντίσταση των ψηγμάτων και στη συνέχεια το ρεύμα στο κύκλωμα του μικροφώνου διαμορφώνεται ανάλογα με την ένταση της ομιλίας του συνδρομητή.

Πως δουλεύει το τηλέφωνο? Στο ακουστικό: Όταν το ηλεκτρικό σήμα φωνής περάσει το πηνίο, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της περιοχής μεταβάλλεται. Αυτό θα Προκαλέσει την ταλάντωση της μεμβράνης με συχνότητα ίδια με της φωνής.

Ε, ναι η φύση διδάσκει