ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ογκομέτρηση.
Advertisements

Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
1. Πού διδάσκω; Τάξη: Γ’ Λυκείου Επίπεδο-αποδοχή μαθητών: Μέτριο
ΟΞΕΑ Μαρίνα Κουτσού.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΑΓΩΓΙΜΟΜΕΤΡΙΑ ΠροσδιορισμΟς της σταθερΑς ταχΥτητας της σαπωνοποΙησης οξικοΥ αιθυλεστΕρα.
Όξινος βασικός χαρακτήρας - pH.
Γ΄Λυκείου Κατεύθυνσης
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ pH ΚΑΙ ΠΕΧΑΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Ορισμός Ένα ρ.δ περιέχει σε ισορροπία ασθενές οξύ και το άλας του π.χ ασθενή βάση και το άλας της π.χ 21/11/20141 Μ. Κουρούκλης Ρυθμιστικό διάλυμα είναι.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
«Η οργάνωση της γνώσης»
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Επίδραση κοινού ιόντος
Σταθερά ιοντισμού Κa ασθενούς οξέος
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Στοιχειομετρική αναλογία
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ.
ΧΗΜΕΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή σαπουνιού
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
IrYdium Chemistry Lab.
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
Καμπύλη ογκομέτρησης είναι η γραφική παράσταση του pΗ του άγνωστου διαλύματος που ογκομετρούμε σε συνάρτηση με τον όγκο του πρότυπου διαλύματος που προσθέτουμε.
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
Τα άλατα.
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΑΣΚΗΣΗ 8 - ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΑΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΡΓΟΥ CSTR ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.Θ: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Τι είναι: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ είναι η διαδικασία προσδιορισμού του.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
1 Γεωργική Χημεία Αλκαλιμετρία - Οξυμετρία, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική Χημεία Ενότητα.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Γ΄ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
8. ΣΥΜΠΛΟΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Οι συμλοκομετρικές ογκομετρήσεις βασίζονται στο σχηματισμό συμπλόκων ενώσεων, με ελάχιστες εφαρμογές μέχρι το 1945, που.
1 Γεωργική Χημεία Αλκαλιμετρία - Οξυμετρία, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική Χημεία Ενότητα.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.H: ΔΕΙΚΤΕΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ο προσδιορισμός του pH ενός διαλύματος γίνεται: Α) ΗΛΕΚΤΡΟΜΕΤΡΙΚΑ (Με πεχάμετρο) Β) ΧΡΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΑ.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα Ογκομέτρηση Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Ογκομέτρηση πολυπρωτικών οξέων
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΚΕΦ.2.3: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ, pH (α)
Ka . Kb = Kw ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΣ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
NaA  Na+ + A- HA + HOH H3O+ + A- ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΔΕΙΚΤΕΣ Πρόκειται για ασθενείς ηλεκτρολύτες (οργανικά οξέα ή βάσεις) με χαρακτηριστική ιδιότητα το διαφορετικό χρώμα αδιαστάτων μορίων και χαρακτηριστικών.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl Δρ. Ι.Γ.Καράλη© 09/11/2009

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

1.ΜΕΘΟΔΟΣ(προδιαγραφή) ΔΟΚΙΜΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 1-ΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ 1.ΜΕΘΟΔΟΣ(προδιαγραφή) ΔΟΚΙΜΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1L ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl 0.1M ASTM E200 (Industrial Chemical Standards) και ειδικότερα: ASTM E200 - 08 (Standard Practice for Preparation, Standardization, and Storage of Standard and Reagent Solutions for Chemical Analysis) 2. ΣΚΟΠΟΣ/ΣΤΟΧΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ Υπολογισμός όγκου πυκνού διαλύματος HCl του εμπορίου που περιέχει την απαιτούμενη ποσότητα ύλης ,ώστε να προκύψει αραιό διάλυμα συγκεντρώσεως 0.1Μ 3. ΑΡΧΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ Δημιουργία πρότυπου διαλύματος, δηλαδή Διάλυμα γνωστής με απόλυτη ακρίβεια συγκεντρώσεως πρότυπης ουσίας

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Είναι η διαδικασία ποσοτικού προσδιορισμού μιας ουσίας ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΑ Είναι η διαδικασία ποσοτικού προσδιορισμού μιας ουσίας με μέτρηση του ελάχιστου όγκου διαλύματος γνωστής συγκέντρωσης (πρότυπου διαλύματος) που χρειάζεται για την πλήρη αντίδραση με την αρχική ουσία. ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΛΥΜΑ Ή ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣ. Διάλυμα γνωστής με απόλυτη ακρίβεια συγκεντρώσεως πρότυπης ουσίας ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ Η εύρεση της ακριβούς συγκεντρώσεως ενός προτύπου διαλύματος

ΟΙ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΟΞΥΜΕΤΡΙΑ Είναι η περίπτωση ογκομέτρησης όπου προσδιορίζεται η άγνωστη συγκέντρωση ενός διαλύματος βάσης μετρώντας τον όγκο πρότυπου διαλύματος οξέος που απαιτείται για την πλήρη εξουδετέρωση του διαλύματος της βάσης. Στην οξυμετρία ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ, ενώ χρησιμοποιούνται σε μικρότερο βαθμό διαλύματα θειϊκού οξέος, υπερχλωρικού οξέος και άλλων οξέων. Το νιτρικό οξύ χρησιμοποιείται σπάνια γιατί είναι ισχυρό οξειδωτικό μέσο. Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΟΞΕΩΝ

Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΧΟΪΔΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΟΓΚΟΜΕΤΡΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΛΥΜΑ (ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ) ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΙΚΗ ΦΙΑΛΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ: Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ώστε να υπάρχει σταθερή σχέση μεταξύ των ποσοτήτων των αντιδρώντων και να μην πραγματοποιούνται δευτερεύουσες αντιδράσεις. 1. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ. Θα πρέπει δηλαδή η ισορροπία της αντιδράσεως να είναι μετατοπισμένη πλήρως προς την κατεύθυνση των προϊόντων, ώστε στο τελικό σημείο η απαιτούμενη περίσσεια προτύπου διαλύματος να είναι αμελητέα. 2. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ, έτσι ώστε η ισορροπία να αποκαθίσταται κατά τη διάρκεια της προσθήκης του προτύπου διαλύματος. 3. Πρέπει ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΩΣ είτε μέσω Δεικτών είτε με Φυσικοχημικές Μεθόδους. 4.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ή ΠΕΡΑΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ Είναι το σημείο όπου παρατηρείται χρωματική αλλαγή του ογκομετρούμενου διαλύματος, οπότε σταματάμε την προσθήκη του πρότυπου διαλύματος. ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ Είναι το σημείο της ογκομέτρησης, όπου έχει αντιδράσει πλήρως(στοιχειομετρικά) η ογκομετρούμενη ουσία με ορισμένη ποσότητα του πρότυπου διαλύματος. Ο εντοπισμός του ισοδύναμου σημείου διασφαλίζεται με τη βοήθεια των δεικτών, οι οποίοι αποκαλύπτουν το ισοδύναμο σημείο με την αλλαγή του χρώματος τους. ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ. KΑΜΠΥΛΗ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ Είναι η γραφική παράσταση της τιμής του pH του άγνωστου διαλύματος που ογκομετρείται και διαβάζεται από ένα πεχάμετρο, σε συνάρτηση με τον όγκο του προστιθέμενου προτύπου διαλύματος. ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ. Πρέπει η περιοχή αλλαγής χρώματος του δείκτη να περιλαμβάνει το pH του διαλύματος στο ισοδύναμο σημείο (ή τουλάχιστον να βρίσκεται στο κατακόρυφο τμήμα της καμπύλης ογκομέτρησης). Σε αντίθετη περίπτωση προκύπτουν σημαντικά σφάλματα που κάνουν το δείκτη ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη ογκομέτρηση.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ pH ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ. Προχοϊδα που περιέχει HCl (aq) Ποτήρι ζέσεως που περιέχει ΝΗ3(aq)

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΙΑΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΔΕΙΚΤΗ.

ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΒΑΣΕΩΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΟΞΥ Έστω ότι θέλουμε να προσδιορίσουμε την άγνωστη συγκέντρωση ενός διαλύματος ασθενούς βάσης (NH3) με πρότυπο διάλυμα οξέος (HCℓ 0,1 M). Vπ = 25 mℓ)

ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΞΕΩΝ/ΒΑΣΕΩΝ Ή ΠΡΩΤΟΛΥΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ Είναι ενώσεις που μεταβάλλουν το χρώμα τους ανάλογα με την οξύτητα του διαλύματος στο οποίο βρίσκονται. Είναι συνήθως ασθενή οξέα/βάσεις που το χρώμα των αδιάστατων μορίων είναι διαφορετικό από το χρώμα των ιόντων. Με σταδιακή προσθήκη οξέος (μεγάλη συγκέντρωση H3O+), η ισορροπία ιοντισμού του δείκτη μετατοπίζεται προς τα αριστερά, οπότε επικρατεί το ΧΡΩΜΑ 1 (ΗΔ όξινη μορφή του δείκτη). Με προσθήκη βάσης (μεγάλη συγκέντρωση OH–, επομένως μικρή συγκέντρωση H3O+) η ισορροπία ιοντισμού του δείκτη μετατοπίζεται προς τα δεξιά, οπότε επικρατεί το ΧΡΩΜΑ 2 (Δ– βασική μορφή του δείκτη).

ΙΣΧΥΕΙ... Και…

ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl: 0.10M ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1L ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl: 0.10M 1000 ml

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1L ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl: 0.10M Σε ογκομετρική φιάλη 1 Lit προσθέτουμε 250 ml απιονισμένου νερού, στη συνέχεια υπολογίζεται ο όγκος πυκνού διαλύματος HCl του εμπορίου που περιέχει την απαιτούμενη ποσότητα ύλης ,ώστε να προκύψει αραιό διάλυμα συγκεντρώσεως 0.1Μ . Ο όγκος αυτός εισάγεται στη φιάλη, αναδεύεται και συμπληρώνεται με απιονισμένο νερό μέχρι τη χαραγή. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ !!! VHCl

ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl: 0.10M ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1L ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl: 0.10M 1000 ml

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Το πυκνό Διάλυμα ΗCl του εμπορίου που χρησιμοποιούμε έχει τις ακόλουθες προδιαγραφές: C=37% κβ, d=1.18g/ml και MHCl=36.46 g/mol =36.46mg/mmol ΣΤΟΧΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl 0.1 M ΔΗΛΑΔΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΚΝΟ ΔΙΑΛΥΜΑ HCl ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΡΑΙΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ 0.1Μ . ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΟΓΚΟΣ HCl ΠΥΚΝΟ ΔΙΑΛΥΜΑ Cπ= xΜ ΑΡΑΙΟ ΔΙΑΛΥΜΑ Cαρ=0.1Μ ΑΡΑΙΩΣΗ Εύρεση Μοριακής Συγκεντρώσεως( CM )του πυκνού Διαλύματος.

Η CM εκφράζεται σε mmoles/ml Το πυκνό Διάλυμα ΗCl του εμπορίου που χρησιμοποιούμε έχει τις ακόλουθες προδιαγραφές: C=37% κβ, d=1.18g/ml και MHCl=36.46 g/mol =36.46mg/mmol Η CM εκφράζεται σε mmoles/ml Η εύρεση των mmol HCl σε 1 ml του πυκνού διαλύματος αποτελεί το ζητούμενο ΣΥΝΕΠΩΣ:

ΣΤΙΣ ΑΡΑΙΩΣΕΙΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ: Η διεργασία της παρασκευής αραιού διαλύματος 0.1Μ από ένα πυκνό διάλυμα, όπως το πυκνό διάλυμα HCl του εμπορίου με CM = 11,97 Μ ονομάζεται ΑΡΑΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΑΙΩΣΕΙΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ: ΣΥΝΕΠΩΣ 1000 ml

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΑΣΦΑΛΕΙΑ- ΑΠΟΒΛΗΤΑ EC No: 231-595-7 CAS No.: 7647-01-0 R20, R21, R22, R23, R24, R25, R34, R36, R37 & R38 S26, S36, S37, S39 &S45

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl

1.ΜΕΘΟΔΟΣ(προδιαγραφή) ΔΟΚΙΜΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 2-ΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ 1.ΜΕΘΟΔΟΣ(προδιαγραφή) ΔΟΚΙΜΗΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl 0.1M ASTM E200 (Industrial Chemical Standards) και ειδικότερα: ASTM E200 - 08 (Standard Practice for Preparation, Standardization, and Storage of Standard and Reagent Solutions for Chemical Analysis) 2. ΣΚΟΠΟΣ/ΣΤΟΧΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl 3. ΑΡΧΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ ΕΜΜΕΣΟΣ ΟΞΥΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΥΣΙΑ ΣΤΕΡΕΟ Na2CO3 A.R.

ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl

ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl Η εύρεση της ακριβούς συγκεντρώσεως ενός προτύπου διαλύματος ονομάζεται τιτλοδότηση Για τον προσδιορισμό του τίτλου (συγκεντρώσεως) του διαλύματος HCl θα χρησιμοποιηθεί ως Πρότυπη Ουσία Στερεό Na2CO3 A.R. Το Ανθρακικό Νάτριο (Na2CO3) είναι άλας που αποτελείται από κατιόντα νατρίου( Na+ ),τα οποία στις αντιδράσεις οξέων -βάσεων συμπεριφέρονται ως ιόντα θεατές και από ανθρακικά ανιόντα (CO3=), τα οποία συμπεριφέρονται ως βάσεις:

Π Ε Ι Ρ Α Μ Τ Κ Ο

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Μεταφέρουμε το Δ/μα Ανθρακικού Νάτριου στην Κωνική & προσθέτουμε Νερό Προσθέτονται 5 σταγόνες διαλύματος δείκτη φαινολοφθαλείνης Λαμβάνουμε από το Δ/μα Ανθρακικού Νάτριου συγκεκριμένη ποσότητα Γεμίζεται η προχοϊδα με το προς υπολογισμό διάλυμα ΗCl 0,1 Μ και ογκομετρείται το διάλυμα του ανθρακικού νατρίου μέχρι αλλαγής χρώματος από ερυθρό σε άχρωμο

ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΑΝ ΔΕ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1% Ή Rπ.Μ=0.1 ml

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Α. ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΟΣ –R-ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Β. ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Ν=3

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl

ΣΤΙΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ HCl ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ Na2CO3 Γνωστή ποσότητα Πρότυπο Δ/μα HCl προς εύρεση CM VΠΕΙΡ , HCl CM HCl

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ VΠΕΙΡ

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ Έστω Vπειρ ο όγκος του καταναλωθέντος HCl ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ (1΄) 1mmol είναι 1mmol & δίνει 1mmol ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (2΄) 1mmol αντιδρά με 1mmol και δίνουν 1mmol Έστω ότι ζυγίσθηκαν α mg Na2CO3. (3΄)

Συνεπώς ,από την (3΄) και την (2΄) έχουμε : Οπότε: γνωστό Δηλαδή: Άρα:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ [t=4.303 για (Ν-1), όπου Ν=3] KAI ΤΕΛΙΚΑ...

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ Δ/ΤΟΣ HCl VΠΕΙΡ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΑΣΦΑΛΕΙΑ- ΑΠΟΒΛΗΤΑ Ανθρακικό Νάτριο-Νa2CO3- Η ανθρακική σόδα παράγεται από κοινό αλάτι και ασβεστόλιθο με τη μέθοδο «αμμωνία-σόδα» («συνθετική ανθρακική σόδα») ή από το σπάνιο ορυκτό trona, που περιέχει ανθρακικό νάτριο («φυσική ανθρακική σόδα»). Στην Ευρώπη όλη η παραγόμενη ανθρακική σόδα είναι συνθετική Ε.Ε Νο: 207-838-8 Ερεθιστική για τα μάτια και Το Δέρμα!!! CAS No.: 497-19-8 Risk: R 36 & Safety: S 22 & S 26 Τα απόβλητα πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με τις αντίστοιχες Κ.Ο και τους τοπικούς περιβαλλοντικούς Κανονισμούς Ελέγχου.

TRONA, CA

Searles Lake

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 2/4/2017 Δρ. Ι.Γ.Καράλη ©