ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 6. SELECTSELECT SELECT * FROM όνομα_πίνακα ; • Με τη εντολή SELECT ανασύρουμε δεδομένα από την βάση δεδομένων. • Το αστεράκι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΧΕΣΙΑΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ 2 ΜΑΘΗΜΑ 4.
Advertisements

Οδηγίες χρήσης του Exams Planner
Τεχνικές Προγραμματισμού με την JavaScript Στυλιάδης Κων/νος Φλώρινα, Οκτώβριος 2004.
Βάσεις Δεδομένων.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (EXCEL)
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΙΝΑΚΩΝ
Βάσεις Δεδομένων Μάθημα 3.
Εκκίνηση του MATLAB.
Προγραμματισμός Ι Παράδειγμα: Παράδειγμα:Να γραφεί πρόγραμμα που να δέχεται ως είσοδο κείμενο, να απαριθμεί τις εμφανίσεις των ψηφίων 0-9, τα λευκά διαστήματα.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός
Εισαγωγή στο MATLAB.
Microsoft Excel 4.2 Κελιά Κίκα Χρυσοστόμου.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕ ΣΥΖΕΥΞΗ ΠΙΝΑΚΩΝ
ORACLE PL/SQL Cursors Μέρος 1.
ΣΧΕΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΑΘΗΜΑ 3.
Ερωτήματα (Queries) Δημιουργία ενός ερωτήματος με το Simple Query Wizard 1.Κλικ στο Queries 2.Κλικ στο New 3.Επιλέγουμε το Simple Query Wizard 4.Κλικ στο.
Η ΓΛΩΣΣΑ C ΜΑΘΗΜΑ 2.
1 Ολυμπιάδα Πληροφορικής Μάθημα 2. 2 Στόχοι μαθήματος Αριθμητικοί– Λογικοί Τελεστές Η εντολή IF.
ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.
ΕΣΔ 232: Οργάνωση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας © 2013 Nicolas Tsapatsoulis SQL: Ερωτήματα, προγραμματισμός και εναύσματα ΕΣΔ232 – Οργάνωση Δεδομένων.
Σχετικά με κλασματικές παραστάσεις
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (μΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ - ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ) Καλλονιάτης Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα.
Δομές Δεδομένων.
Δείκτες (Pointers) – Δομές (Structs)
Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο ΙΙI Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ
Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο ΙΙ Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ
Kεφάλαιο 4 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (αναλυτική προσέγγιση)
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2 ΜΑΘΗΜΑ 8. ΑΠΑΛΟΙΦΗ ΔΙΠΛΟΕΓΓΡΑΦΩΝ DISTINCT Μπορούμε να απαλείψουμε τις διπλοεγγραφές που μας επιστρέφονται και που οφείλονται στην.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Καλλονιάτης Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας.
1 Βάσεις Δεδομένων ΙI Επιμέλεια: ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ SQL (3 από 3) T Manavis.
9 Η Γλώσσα SQL  Εισαγωγή – Βασικές Έννοιες  Τύποι Δεδομένων  Ορισμός Δεδομένων (data definition)  Χειρισμός Δεδομένων (data manipulation)
Κάντε κλικ για έναρξη… Τ Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κέντρο εντολών Χώρος γραφικών (σελίδα) Χώρος σύνταξης διαδικασιών.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ταξινόμηση - Sorting.
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Εξειδίκευση Βασισμένη σε Μοντέλο u Τυπική εξειδίκευση λογισμικού με ανάπτυξη μαθηματικού μοντέλου για το σύστημα.
Μερικές φορές το αποτέλεσμα εμφανίζεται αμέσως από κάτω.
Βασικά στοιχεία της Java
ΗΥ150 – ΠρογραμματισμόςΚώστας Παναγιωτάκης ΗΥ-150 Προγραμματισμός Τύποι Μεταβλητών Τελεστές Βασική Είσοδος/Έξοδος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Ι Ενότητα 2: Μεταβλητές και Τύποι Δεδομένων. Διδάσκων: Νικόλαος Θ Λιόλιος,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
MYSQL 2. Στόχος της ώρας Περισσότερα θέματα MySQL Ταξινόμηση Περιορισμοί Παράδειγμα δημιουργίας σχήματος Τελεστές LIKE, IN, BETWEEN Κωδικοποίηση Ψευδώνυμα.
Βασικές έννοιες προγραμματισμού Κεφάλαιο 7 ο. Βασικές έννοιες προγραμματισμού Αλφάβητο και τύποι δεδομένων Σταθερές και μεταβλητές Τελεστές, συναρτήσεις.
 Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι η εξοικείωση με τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να αναζητήσουμε ένα τεκμήριο από τη συλλογή.
Η Εντολή Select Select Πεδίο1, Πεδίο2, … Πεδίοn From Πίνακας1, Πίνακας2, …, Πίνακαςm Where συνθήκη;
Βάσεις Δεδομένων Κεφ. 1 Πλεονεκτήματα Β.Δ. έναντι αρχείων Βασικές λειτουργίες Β.Δ. Εφαρμογές Β.Δ. στην καθημερινή ζωή.
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΕΣ -ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
Βάσεις Δεδομένων Ι 4η διάλεξη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Java DataBase Connectivity
Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 3: Σχεσιακή Άλγεβρα Βασίλης Βουτσινάς
Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων ISBN
Οι Συναρτήσεις Ομαδοποίησης
Ενότητα 2 : Το σύστημα βάσεων δεδομένων MySQL (II) Ιωάννης Τσούλος
Βάσεις Δεδομένων Ι 8η διάλεξη
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
Τελεστές και ή όχι Για την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων
Εντολές και δομές αλγορίθμου
Σχεσιακεσ βασεισ δεδομενων
Ερωτήματα Επιλογής σε ACCESS
Γ6.9 Δημιουργία και Τροποποίηση Ερωτημάτων
Microsoft Access Η Microsoft Access είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων (RDBMS). ‘Eχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά : Είναι ένα σύστημα.
Φόρμες Φόρμες χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για την διαχείριση των δεδομένων της βάσης. Επίσης δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας.
Ερωτήματα Επιλογής σε ACCESS
Υπολογιστικά Φύλλα Περιεχόμενο κελιού - Πράξεις
Γ6.11 Ταξινόμηση Δεδομένων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 6

SELECTSELECT SELECT * FROM όνομα_πίνακα ; • Με τη εντολή SELECT ανασύρουμε δεδομένα από την βάση δεδομένων. • Το αστεράκι υποδηλώνει ότι θέλουμε όλα τα πεδία του πίνακα. • Ο όρος FROM δηλώνει την επιλογή από συγκε- κριμένο πίνακα. • Το όνομα_πίνακα είναι ο πίνακας από τον οποίο θέλουμε να ανασύρουμε δεδομένα. SELECT * FROM όνομα_πίνακα ; • Με τη εντολή SELECT ανασύρουμε δεδομένα από την βάση δεδομένων. • Το αστεράκι υποδηλώνει ότι θέλουμε όλα τα πεδία του πίνακα. • Ο όρος FROM δηλώνει την επιλογή από συγκε- κριμένο πίνακα. • Το όνομα_πίνακα είναι ο πίνακας από τον οποίο θέλουμε να ανασύρουμε δεδομένα.

SELECT (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) • Το ελληνικό ερωτηματικό ; είναι το τερματικό ερωτήματος που πρέπει να υπάρχει πάντα. • Τα ερωτήματα στην SQL μπορούν να γράφονται και με μικρούς χαρακτήρες. Π.χ select * from όνομα_πίνακα ; Το παραπάνω ερώτημα επιστρέφει όλα τα πεδία του πίνακα. • Το ελληνικό ερωτηματικό ; είναι το τερματικό ερωτήματος που πρέπει να υπάρχει πάντα. • Τα ερωτήματα στην SQL μπορούν να γράφονται και με μικρούς χαρακτήρες. Π.χ select * from όνομα_πίνακα ; Το παραπάνω ερώτημα επιστρέφει όλα τα πεδία του πίνακα.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΔΙΩΝ • SELECT πεδίο FROM όνομα_πίνακα ; Επιστρέφονται όλες οι εγγραφές από συγκεκριμένο πεδίο του πίνακα. • SELECT πεδίο1, πεδιο2 FROM όνομα_πίνακα ; Επιστρέφονται όλες οι εγγραφές από δύο διαφορετικά πεδία του πίνακα. • SELECT πεδίο AS όνομα FROM όνομα_πίνακα ; Επιστρέφονται όλες οι εγγραφές από συγκεκριμένο πεδίο του πίνακα δίνοντας του άλλο όνομα. • SELECT πεδίο FROM όνομα_πίνακα ; Επιστρέφονται όλες οι εγγραφές από συγκεκριμένο πεδίο του πίνακα. • SELECT πεδίο1, πεδιο2 FROM όνομα_πίνακα ; Επιστρέφονται όλες οι εγγραφές από δύο διαφορετικά πεδία του πίνακα. • SELECT πεδίο AS όνομα FROM όνομα_πίνακα ; Επιστρέφονται όλες οι εγγραφές από συγκεκριμένο πεδίο του πίνακα δίνοντας του άλλο όνομα.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ SELECT πεδίο1, πεδιο2 FROM όνομα_πίνακα WHERE παράσταση; • Ο όρος WHERE είναι προαιρετικός. • Υποχρεωτικά τοποθετείται μετά από τον FROM. • Ακολουθείται από μία έγκυρη παράσταση. • Μπορεί να περιέχει ονόματα πεδίων που είτε έχουν δηλωθεί στον SELECT είτε όχι. • Στην παράσταση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκριτικούς τελεστές (=, !=, >, =, <=) SELECT πεδίο1, πεδιο2 FROM όνομα_πίνακα WHERE παράσταση; • Ο όρος WHERE είναι προαιρετικός. • Υποχρεωτικά τοποθετείται μετά από τον FROM. • Ακολουθείται από μία έγκυρη παράσταση. • Μπορεί να περιέχει ονόματα πεδίων που είτε έχουν δηλωθεί στον SELECT είτε όχι. • Στην παράσταση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκριτικούς τελεστές (=, !=, >, =, <=)

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο1=‘λέξη’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου το πεδίο1 περιέχει το ‘λέξη’. SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο1>‘λέξη’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου στο πεδίο1 βρίσκονται μετά το ‘λέξη’. Ότι βρίσκεται μετά το = πάντα με εισαγωγικά. SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο1=‘λέξη’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου το πεδίο1 περιέχει το ‘λέξη’. SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο1>‘λέξη’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου στο πεδίο1 βρίσκονται μετά το ‘λέξη’. Ότι βρίσκεται μετά το = πάντα με εισαγωγικά.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο_ημερομηνίας=‘ΕΕΕΕ-ΜΜ-ΗΗ’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου το πεδίο_ημερομηνίας περιέχει συγκεκριμένη ημερο- μηνία. SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο_ημερομηνίας=‘ΕΕΕΕ-ΜΜ-ΗΗ’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου το πεδίο_ημερομηνίας περιέχει ημερομηνίες μεγαλύτερες από αυτήν που βρίσκεται μέσα στα εισαγωγικά. SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο_ημερομηνίας=‘ΕΕΕΕ-ΜΜ-ΗΗ’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου το πεδίο_ημερομηνίας περιέχει συγκεκριμένη ημερο- μηνία. SELECT * FROM όνομα_πίνακα WHERE πεδίο_ημερομηνίας=‘ΕΕΕΕ-ΜΜ-ΗΗ’; Επιστρέφει όλες τις εγγραφές του πίνακα όπου το πεδίο_ημερομηνίας περιέχει ημερομηνίες μεγαλύτερες από αυτήν που βρίσκεται μέσα στα εισαγωγικά.

ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Μπορούμε να σχηματίσουμε αλγεβρικές παραστάσεις και στον όρο SELECT αλλά και στον όρο WHERE. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή πράξεις με πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση με όλους τους γνωστούς κανόνες του προγραμματισμού για να τις εισάγουμε στα ερωτήματά μας. Μπορούμε να σχηματίσουμε αλγεβρικές παραστάσεις και στον όρο SELECT αλλά και στον όρο WHERE. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή πράξεις με πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση με όλους τους γνωστούς κανόνες του προγραμματισμού για να τις εισάγουμε στα ερωτήματά μας.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ Μπορούμε να ταξινομήσουμε δεδομένα ενός πεδίου με τον όρο ORDER BY. Ταξινομούμε με αύξουσα σειρά ASC και με φθίνουσα σειρά DESC. Εάν δεν δηλώσουμε προτιμώμενη σειρά ταξινόμησης η SQL ταξινομεί με αύξουσα. Κατά την αύξουσα ταξινόμηση ASC τα πεδία με κείμενο ταξινομούνται με την σειρά της αλφαβήτου, οι αριθμοί από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο και οι ημερο- μηνίες από την πιο παλιά προς την νεώτερη. Μπορούμε να ταξινομήσουμε δεδομένα ενός πεδίου με τον όρο ORDER BY. Ταξινομούμε με αύξουσα σειρά ASC και με φθίνουσα σειρά DESC. Εάν δεν δηλώσουμε προτιμώμενη σειρά ταξινόμησης η SQL ταξινομεί με αύξουσα. Κατά την αύξουσα ταξινόμηση ASC τα πεδία με κείμενο ταξινομούνται με την σειρά της αλφαβήτου, οι αριθμοί από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο και οι ημερο- μηνίες από την πιο παλιά προς την νεώτερη.