ΕΠΙΣΤΑΞΗ & ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ιορδάνης Γ. Αμπατζίδης ΕΚΑΒ Πάτρας
Advertisements

Ημικρανία: τι είναι, οι συνέπειες της και η σωστή αντιμετώπιση
Ας μιλήσουμε για την Εθελοντική Αιμοδοσία…
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Η Γρίπη Θωμάς Αρμένης-Κωνσταντίνος Μυτιληνέλης Γ1’ Εργασία Βιολογίας.
Μητρικός θηλασμός δικαίωμα κάθε νεογέννητου - χρέος κάθε μητέρας
Τραυματισμοί-Πτώσεις-Κατάγματα
Εγκαύματα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πρώτου βαθμού – κοκκίνισμα και πόνος στο δέρμα
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Από τις μαθήτριες: Δήμητρα Παναγάκη Άνναμπελ Ντέι
Εργασία βιολογίας Κων/νος Πετρίδης Γ2
Εργασία Οικιακής Οικονομίας Της μαθητρίας Μαρίας Νικητάκη
Το κάπνισμα ΣΚΟΤΩΝΕΙ κάτι πρέπει να κάνουμε
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Α΄ ΑΝΑΓΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 1ο Λύκειο Χαϊδαρίου
ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Σε ΠΑΙΔΙΑ.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.
ΓΡΙΠΗ Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους.
Πρώτες Βοήθειες : Ο κοινωνικός άνθρωπος αρωγός στο συνάνθρωπο
Ζ. Καλαϊτζή Θέμα: Πρόληψη Ατυχημάτων Και Πρώτες βοήθειες
Δηλητηριασεισ Χρυσάνθη Ρηγοπούλου Α2’.
ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ
Διαδικασία Αναζωογόνησης για Ενήλικες-Παιδιά-Βρέφη
ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΑΝΟΡΕΞ ΙΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Παιδικά ατυχήματα Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, που βρίσκεται το παιδί, συμβάλλει στην πρόληψη ατυχημάτων.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΡΗΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Προφυλάξεις και προστασία
ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Information Technology Cell Phone Safety Presentations
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
Θετικά και Αρνητικά του καφέ στην υγεία
Αιμορραγικό ιστορικό Μ.Καρακάντζα. ιστορικό Γυναίκα ηλικίας 23 χρονών, προσήλθε στον γιατρο γιατί από 48ώρου παρατήρησε μελανιές στα άκρα και τον κορμό.
οι περισσότεροι μαθητές, κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, αναζητούν οτιδήποτε που θα είναι εύγεστο και λαχταριστό, έχοντας σαν αποτέλεσμα, στο τέλος.
ΕΠΙΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ 28/04/2014.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ TRAUMATIC BRAIN INJURY.
ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΖΑΡΑΓΚΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΖΑΦΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο - όχι μόνο το δικό σας, αλλά και των οικείων σας, διότι.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος  Όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω έλλειψης οξυγόνου δεν μπορούν.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Ελεγχοσ ζωτικων σημειων
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
Υπάρχει ένας κίνδυνος μόλυνσης όσο μικρό και αν είναι το ζώο!
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΠΝΦ
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ« ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Πρώτες βοήθειες Είναι οι πρώτες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο
Information Technology Cell Phone Safety Presentations
ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ (για μέτρηση αερίων αίματος)
ΑΡΧΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.
ΠΝΙΓΜΟΣ ή ΠΝΙΓΜΟΝΗ μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού.
ΚΑΡΠΑ Διαδικασία Αναζωογόνησης για Ενήλικες-Παιδιά-Βρέφη.
Αντιμετώπιση επιληπτικής κρίσης Mια επιληπτική κρίση είναι ένα παροδικό επεισόδιο νευρολογικής δυσλειτουργίας που οφείλεται στην ανάπτυξη ανώμαλης ηλεκτρικής.
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Διευθυντής Β΄Παιδοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Ωχ! βοήθεια… άνοιξε η μύτη μου»

● Η ρινορραγία, είναι η απώλεια αίματος από τη μύτη και αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμβάντα της Ωτορινολαρυγγολογίας ● Είναι ένα φαινόμενο πολύ συχνό στα παιδιά, με ελαφριά προτίμηση στα αγόρια, αλλά συμβαίνει και σε ενήλικες, με τα στατιστικά να αναφέρουν πως το 60% των ενηλίκων θα παρουσιάσει ρινορραγία τουλάχιστον δύο (2) φορές στη ζωή του. ● Όταν η αιμορραγία είναι μικρής κλίμακας (λίγες σταγόνες), μιλάμε για «επίσταξη» και όχι για ρινορραγία. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ & ΤΙ Η ΕΠΙΣΤΑΞΗ

● Είναι αλήθεια πως ακόμη και λίγες σταγόνες αίματος προκαλούν πανικό στα παιδιά, αλλά συχνά και στους γονείς που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση. ● Η σοβαρότητα της ρινορραγίας αυξάνεται με την ηλικία, επομένως στα παιδιά πολύ σπάνια είναι επικίνδυνη. ● Συμβαίνει περισσότερο συχνά τους χειμερινούς μήνες, λόγω χαμηλής υγρασίας & ξηράς θέρμανσης, καθώς και το καλοκαίρι εξαιτίας της ζέστης και των υψηλών θερμοκρασιών. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ & ΤΙ Η ΕΠΙΣΤΑΞΗ

● Κακώσεις ρινός (χτυπήματα στη μύτη) ● Συνήθη κρυολογήματα & γρίπες ● Ευαίσθητα αγγεία της μύτης που ανοίγουν εύκολα ● Έντονο ή συχνό φύσημα της μύτης ή και σκάλισμα αυτής ● Αλλεργική ρινίτιδα ● Φαρμακευτική αγωγή (πχ. ρινικά sprey, αντιφλεγμονώδη) ΑΙΤΙΕΣ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ Η αντιμετώπιση της ρινορραγίας συνοψίζεται σε πέντε (5) βασικά βήματα. ❶ Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ μας και να μεταδίδουμε ΗΡΕΜΙΑ με τη συμπεριφορά μας προς τον ασθενή. ❷ Ελέγχουμε αν ο ασθενής έχει ΚΑΚΩΣΕΙΣ (χτυπήματα) στη μύτη του. ❸ Εντοπίζουμε τη ΡΙΝΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ (πάνω από τη μύτη) και με το πρώτο και το δεύτερο δάχτυλο ασκούμε πίεση στο σημείο δυνατά για δέκα (10) λεπτά. ❹ Ακουμπάμε τον ασθενή στην ωμοπλάτη και τον παρακινούμε για να σκύψει ελαφρώς το κεφάλι του προς τα εμπρός. ❺ Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση διακομίζουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο ή στο κέντρο φροντίδας για περεταίρω ιατρική εκτίμηση.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ Δεν γέρνουμε το κεφάλι του ασθενή προς τα πίσω διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, λόγο κατάποσης αίματος, να προκληθεί εισρόφηση ή και απόφραξη του αεραγωγού.

Δεν τοποθετούμε πάγο απευθείας στη μύτη του ασθενή διότι σίγουρα θα προκαλέσουμε αγγειοσυστολή και ίσως κάποιο τοπικό έγκαυμα. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ

Δεν ταμπονάρουμε (αποφράσσουμε) με βαμβάκι, γάζες ή ύφασμα το εσωτερικό της μύτης του ασθενή. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ: ● Αφού σταματήσει η αιμορραγία προσφέρουμε στο παιδί ένα δροσερό και εύγευστο ρόφημα, ώστε να απαλλαγεί από την πιθανή αίσθηση αίματος στο στόμα του. ● Θα πρέπει να αποφεύγει το παιδί να πειράζει την περιοχή της μύτης. ● Καλό είναι για τις επόμενες 24 ώρες να μην καταναλώσει κάποιο ζεστό ρόφημα ή φαγητό, καθώς και να αποφευχθεί ένα πολύ ζεστό μπάνιο. ● Να περιορίσει για λίγες μέρες την πολύ έντονη άσκηση. ● Να αυξηθεί για της επόμενες ημέρες η κατανάλωση υγρών, φρούτων, αλλά και φυτικών ινών (ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά), ώστε να μειωθεί η πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ● Η ρινορραγία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά που προκαλεί μικρές μόνο ενοχλήσεις. Η δυσκολία έγκειται στη διαχείριση μιας ρινορραγίας, καθώς η θέα του αίματος προκαλεί πανικό, τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. ● Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε, διότι η ποσότητα του αίματος είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που νομίζουμε. Επίσης, το να καταπιεί αίμα το παιδί είναι πολύ πιθανό και αναμενόμενο, εσείς απλά παροτρύνετέ το για να το φτύσει. ● Σε περιπτώσεις που παρά τις προσπάθειές σας, η αιμορραγία δεν σταματάει, ή αν οι ρινορραγίες συμβαίνουν πολύ συχνά (σε εβδομαδιαία βάση) ή συνοδεύονται με πονοκέφαλο, αδιαθεσία, ζαλάδα, τότε καλέστε τον ιατρό σας.