Θεατρικές δραστηριότητες και τεχνικές

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Δορυφορικό 2 ης ομάδας. 2 Είσαι στη μέση του μαθήματος και βλέπεις...  έναν μαθητή να βγαίνει από την αίθουσα διδασκαλίας,  δύο μαθητές να μιλούν.
Advertisements

Γεωργία Αναστασίου Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ
Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
1 Δορυφορικό 3 ης Ομάδας. 2 ΕΜΕΙΣ πώς βλέπουμε το Λόγο του Θεού;
Δράμα στην Εκπαίδευση: ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας
Τίτλος υλοποιημένης Θεματικής Ενότητας: Όλα τα παιδιά του Κόσμου Χρειάζονται Δασκάλους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ‘’ΠΙΝΟΚΙΟ’’
Δραστηριότητες προσομοίωσης
Η γειτονιά που γέμισε ήχους
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)
Εισαγωγή στο σενάριο   Τι είναι το σενάριο. Α. H τέχνη του να σκέφτεσαι σε εικόνες. -Προ-σχεδιο της τελικής ταινίας Β.Στο σενάριο δεν μπορείς να περιγράψεις.
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Οθόνες: Δεξιότητες παρουσίασης Επίπεδο.
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Λέμε ΌΧΙ Στο Σχολικό Εκφοβισμό
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίες:
Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟΣ»
ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Δημιουργική Γραφή ως αφορμή για καινοτόμες δράσεις
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η σκηνή στον κινηματογράφο
Μερικές φορές νιώθω πολύ θυμωμένη!!
Τα τρία λυκάκια και το κακό γουρούνι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Βιωματική δράση Α΄Γυμνασίου
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ 17 Ασίκη Ζωή / 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης.
Harry Potter Η μαγεία της ψυχολογίας
Ο Δασκαλοσ σε ρολο ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Εγωιστη Γιγαντα: το παραμυθι αλλιωσ Αναστασοπούλου Ελένη Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 33ης Περιφέρειας.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Φιλία στη ζωή μας»
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
ΛΑΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΜ:5399 ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:5385 Τα φαινόμενα της εξαέρωσης, της υγροποίησης και της εξάτμισης.
«Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο»
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
« Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο » Ο σχηματισμός των σκιών Πασσά Διονυσία Ψαρρού Αλεξία.
Eπεξεργασία βιβλίου «κατανόηση» «εμβάθυνση» «εμπλοκή» «συμμετοχή» «παράλληλες αναγνώσεις» 6/4/2016.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ UNICEF ΜΕ ΘΕΜΑ: “Να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά του κόσμου” ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ: “ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ”
Μείωση της αποφυγής - avoidance reduction Λίγοι θεραπευτές σήμερα θα χρησιμοποιούσαν αυτή την προσέγγιση μεμονωμένα. Τη χρησιμοποιούν ως ένα μέρος του.
Τα μουσικά φθογγόσημα (τέταρτα-όγδοα-μισό) Τάξη: Γ’ Δημοτικού Ανδρέας Σκιαδάς.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η΄ Εξάμηνο Τμήματος Χρηματοοικονομικής.
Συνέντευξη με νήπια.
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Προετοιμασία της Βιβλικής
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ΄: επίλυση προβλημάτων
Λαδόπουλος Γεώργιος – Θεολόγος του 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας
Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
Πάμε για ψώνια; (5) Βιβλίο σελ.47
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
Διήγηση/αφήγηση ιστοριών από παιδιά
Παίζουμε παντομίμα; Χατσίκου Ιωάννα
«ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας με θέμα :
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Πώς διηγούμαστε ιστορίες από την Αγία Γραφή για να προκαλέσουν εντύπωση στα παιδιά; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τις διηγηθούμε σε μια γλώσσα τόσο απλή και.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Ασφάλεια διαδικτύου Gaming
2 ο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θεατρικές δραστηριότητες και τεχνικές Σε κύκλο ξαναλέμε την ιστορία και καλούμε τα παιδιά να παραστήσουν τους χαρακτήρες (καλούμε με διάφορους τρόπους πχ μαγικό μπαστούνι) Με το μπαστούνι γυρίζεις στον αέρα και μπαίνουν άλλοι στον κύκλο για μια άλλη δράση

Παιχνίδια Δεν ξεχνάμε ότι ακόμα και απλά παιδικά παιχνίδια μπορούν να συνδυαστούν με το θέμα της ιστορίας μας

Συμπληρώνω παγωμένη εικόνα Σε κύκλο. Ο δάσκαλος σε παγωμένη εικόνα σε σημείο όπου αυτός εμπλέκεται με κάποιον άλλο χαρακτήρα . Μπαίνουν κάποιοι και συμπληρώνουν την εικόνα Ερωτήματα (Αναγνώρισαν την εικόνα; Μπορούν να εκφράσουν με το σώμα και τη φωνή τον άλλο χαρακτήρα;)

Παγωμένες εικόνες σε ομάδες Μπορούν να φτιάξουν ανά 3-4 παγωμένες εικόνες στη σειρά; (όπως διηγηθήκαμε την ιστορία ή όπως είναι στο βιβλίο αφού κάναμε μια προεργασία;)

Θέτουμε ερωτήματα για τη δράση στα παιδιά Τι νομίζουν , Γιατί συνέβη ένα συγκεκριμένο γεγονός Ακούμε διαφορετικές ιδέες συμβουλευόμαστε για το τι θα έλεγε ο χαρακτήρας

Καλούμε τα παιδιά να δημιουργήσουν σκηνές που δεν αναφέρονται στην ιστορία . Αυτοσχεδιασμός από όλη η ομάδα με τον Δάσκαλο σε Ρόλο

Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί Πχ Πάμε όλοι μαζί να δούμε τι γίνεται στο σπιτάκι της μάγισσας. Συνεχίζουμε την δράση ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε

Γλυπτά με διαφορετικούς τρόπους Πχ . Ένα παιδί στη μέση του κύκλου σε ρόλο ενός ζώου από την ιστορία μας (Χαρακτήρας που έχει συγκεκριμένα εμφανή χαρακτηριστικά, στάση σώματος κλπ) Ανά δύο πλάθουν ο ένας το σώμα του άλλου

Χρησιμοποιούμε κούκλα για τον δάσκαλο σε ρόλο για να ζωντανέψουμε συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας Φτιάχνουμε σκηνικά πχ κάστρο Ενθαρρύνουμε να παίξουν μια συγκεκριμένη σκηνή (πχ η βασίλισσα φιλά τον βάτραχο, το παπάκι συναντά ένα ζώο τη στιγμή που...)

Ρόλος στον τοίχο Σχεδιάζουμε φιγούρα του χαρακτήρα Απ’ έξω γράφουμε τι σκέφτονται οι άλλοι γι αυτόν Μέσα τι σκέφτεται ή πώς νιώθει ο ίδιος

Διάδρομος συνείδησης Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο παράλληλες γραμμές. Ο χαρακτήρας περνά ενδιάμεσα και ακούει τις σκέψεις του όπως τις λένε τα άλλα παιδιά Αν έχουμε δίλημμα κάθε σειρά λέει άλλη εκδοχή

Ανακριτική καρέκλα Ο δάσκαλος κάθεται σε καρέκλα και ακούει ερωτήσεις σε ρόλο Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα κίνητρα κάποιας συμπεριφοράς ποιος είναι ο χαρακτήρας, πώς νιώθει κ.ά Εναλλακτικά στην καρέκλα κάθεται ένα παιδί και απαντά σε ρόλο

Ακίνητη εικόνα Δημιουργία μιας εικόνας από μια στιγμή της ιστορίας με τα σώματα των παιδιών. Μπορεί όταν η ομάδα εκτελεί μια δράση να παγώνει με το σήμα του δασκάλου Ανίχνευση σκέψης Οι σκέψεις ενός χαρακτήρα λέγονται δυνατά είτε από τον ίδιο ή από άλλα παιδιά (με ένα απαλό σκούντημα στον ώμο) .

Δάσκαλος σε ρόλο Η/ο δασκάλα/ος παίρνει ρόλο για να διεγείρει το ενδιαφέρον, να προκαλέσει τη δράση, να προχωρήσει μια αφήγηση, να θέσει διλήμματα να προκαλέσει την συμμετοχή των παιδιών (Διαδεδομένη τεχνική που εισήγαγε η Heathcote με πολλές παραλλαγές)

Στόχοι της τεχνικής Χτίσιμο φανταστικού κόσμου Προκαλεί με ερωτήσεις Κινεί ενδιαφέρον, δημιουργεί δραματική ένταση , εμπλέκει συναισθηματικά τα παιδιά Αναπτύσσει περαιτέρω την πλοκή της ιστορίας

Στοιχεία του ρόλου 1) Στάση (ευθύνη, συμπεριφορά, συναισθηματική κατάσταση 2) Λειτουργία –τι εξυπηρετεί στην ιστορία; Δίνει συμβουλές συντονίζει συζήτηση, ζητά βοήθεια κλπ 3) Κύρος –ανώτερο, κατώτερο ή ισότιμο σε σχέση με τα παιδιά

Βασικά σημεία της τεχνικής Ο δάσκαλος δεν κρατά τον ρόλο για πολύ ώρα Μπορεί να μπαίνει σε ρόλο και να βγαίνει για να κρατά το ενδιαφέρον (και να δημιουργεί απόσταση από τη δράση ) Ένα σκηνικό αντικείμενο μπορεί να σηματοδοτεί πότε ο/η εκπαιδευτικός βρίσκεται σε ρόλο και πότε όχι και το εξηγούν στα παιδιά [π.χ. λέμε ότι όταν φοράω αυτό το κίτρινο μαντήλι είμαι η μαμά πάπια)

Βοηθητικές τεχνικές Συλλογικός ρόλος Όλα τα παιδιά είναι ένας χαρακτήρας παροτρύνουμε να μιλήσουν όλοι και να συνθέσουμε Συμβούλιο ‘Ολοι συναντώνται για να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα, ακούγονται εναλλακτικές προτάσεις . Ο δάσκαλος συντονίζει